Ir neverta baimintis šokolado kaloringumo, kadangi priežasčių jį valgyti yra kur kas daugiau negu nevalgyti... Įdomių atsakymų rasite tekste Svari priežastis valgyti šokoladą, be to, priminsime, kad šokoladas patenka į naudingiausių skanėstų penketuką. Bet tik tikras juodasis kartusis šokoladas, t. y. geriausia mėgautis tokiu, kuriame kakavos pupelių ne mažiau kaip 70 proc. O kur dar jo stebuklingos savybės!.. Šokoladas padeda reguliuoti kraujospūdį, susidoroti su stresu ir išvengti sezoninės depresijos, stiprina širdį. Skanaukite iki 30 g per dieną.
O dabar metas desertams!
1. Susmulkinkite arba stambiai sutarkuokite 250 g šokolado.
2. Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
3. Nedideliame puode užvirinkite grietinėlę, supilkite ant šokolado, trumpai palaikykite, plakite šluotele, kol masė taps vientisa. Sudėkite sviesto gabalėlius, išmaišykite, įpilkite konjako, dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį plėvele ir bent 3 val. palaikykite šaldytuve.
4. Dar kartą atsargiai išmaišykite masę. Į puodelį įpilkite šilto vandens ir pamerkite kelis šaukštelius, kad sušiltų. Nusausinkite šaukštelį, pakabinkite šokolado masės ir krėskite ant plėvele užklotos pjaustymo lentelės. Iš šio kiekio turėtų išeiti 12 vienodo dydžio skanėstų. Uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.
5. Nedideliame puode ištirpinkite 100 g šokolado. Užsimaukite plonas gumines pirštines, užpilkite ant delno tirpinto šokolado, suvilgykite juo šokolado gumuliuką, tuojau pat jį apvoliokite kakavos milteliuose. Paruoštus triufelius palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje ir patiekite.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Nedideliame puode užkaitinkite vandenį, sumažinkite ugnį, įstatykite karščiui atsparų dubenį į puodą, sudėkite sviestą, įmaišykite trupintą šokoladą, maišydama kaitinkite, kol neliks šokolado gumulėlių. Palikite šiek tiek atvėsti.
2. Giliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Viduryje padarykite duobutę, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, suberkite vanilinį cukrų, maišykite tešlą, kol taps vientisa. Įmaišykite tirpintą šokoladą ir sviestą.
3. 12 nedidelių keksiukų formelių išklokite kepimo popieriumi arba naudokite popierines kepimo formeles. Sukrėskite tešlą į formeles, išdėliokite ant skardos ir pašaukite į 180–200ºC temperatūros orkaitę. Kepkite 20–25 min.
Kulinaro patarimas. Jei mėgstate keksiukus su šokolado gabaliukais, maišydama tešlą pabaigoje įberkite stiklinę stambiai trupinto šokolado.
1. 200 g juodojo šokolado ir sviestą ištirpinkite vandens garų vonelėje. Paskui į gautą masę suberkite pusę cukraus, viską išmaišykite ir atvėsinkite.
2. Atskirtus kiaušinių trynius atsargiai ir švelniai išplakite su likusiu cukraus kiekiu ir sumaišykite su šokolado mase. Įberkite miltų.
3. Į gautą tešlą galiausiai dėkite kiaušinių baltymus ir išmaišykite. Tešla turėtų būti tiršta.
4. Tešlą supilstykite į formeles ir į kiekvieną įdėkite po šokolado gabaliuką. Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių.
5. Ištraukite iš orkaitės, palaukite keletą minučių. Pyragėlius nuo formelės kraštų atsargiai atskirkite peiliu ir perkelkite į lėkštę. Tiekite su vaniliniais ledais.
Ossama Charafeddine |
Receptas virtuvės šefo Ossamos Charafeddine’o
1. Garuose lydytą sviestą sumaišykite su gerai išplaktu kiaušiniu, 2 šaukštais sutirštinto pieno. Ištirpinkite 150 g cukraus ir rudąjį cukrų. Miltus sumaišykite su kakava ir kepimo milteliais ir į gautą mišinį supilkite skystą plakinį.
2. Gerai išminkykite. Turi gautis biri tešla. Apie 40 min. palaikykite šaldiklyje.
3. Skardą ištrinkite sviestu. Sutarkuokite pusę tešlos ir ant jos šaukšteliu protarpiais išdėliokite uogienę.
4. Grietinę ir 6 šaukštus sutirštinto pieno sumaišykite su varške ir maskarpone. Supilkite kartu su vaniliniu bei 50 g paprasto cukraus ir gerai išplaktus 2 kiaušinius. Permaišykite. Užliekite ant tešlos.
5. Sutarkuokite likusią tešlą. Kepkite apie 40 min. Dar šiltą apšlakstykite "Rygos balzamu" ir užtarkuokite juodu šokoladu.
Valgyti geriausia kitą dieną, nes skaniausias susistovėjęs - tampa tortu :)
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30x20 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi arba folija.
2. Jeigu naudojate riešutus, paskleiskite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Pakepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes. Išimkite ir atidėkite į šalį.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį.
4. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite smulkintą šokoladą ir sviestą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esančius šokoladą ir sviestą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ir sviestas ištirps bei taps gražia, vientisa mase.
5. Nuimkite dubenį nuo puodo. Šokolado ir sviesto masę perpilkite į kitą, didesnį dubenį. Suberkite cukrų ir išplakite. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakdami. Supilkite ir įmaišykite vanilės ekstraktą.
6. Galiausiai suberkite į dubenį miltų mišinį: berkite jį per tris kartus, vis išmaišydami tešlą.
7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi ar folija išklotą kepimo indą ir paskleiskite jame kuo tolygiau. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Atidžiai stebėkite kepimo laiką, kuris didele dalimi priklauso ir nuo Jūsų orkaitės – ruošiant šį amerikietišką šokoladinį pyragą, labai svarbu išimti jį iš orkaitės ne per anksti ir ne per vėlai. Ar pyragas jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Įkiškite jį į kepinio centrą ir ištraukite:
• o jeigu ant medinio pagaliuko liko keli tvirtesnės tešlos gabalėliai, pyragą tuojau pat imkite iš orkaitės – jis idealiai iškepęs.
• o jeigu medinis pagaliukas visas yra apsivėlęs skysta tešla, jis dar neiškepęs – kepkite toliau, nuolat stebėdami ir tikrindami pyrago būklę.
• o jeigu medinis pagaliukas visiškai švarus – reiškia, jog pyragą perkepėte ir jis neteko savo išskirtinės drėgnos konsistencijos. Todėl, kad ir kaip tai būtų įprasta kepant kitus pyragus, jokiu būdu nelaukite, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš orkaitės, bus švarus.
8. Išėmę pyragą iš orkaitės, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tai gali trukti porą valandų, tačiau būkite kantrūs – kitu atveju, jei bandysite iš kepimo indo išimti pyragą anksčiau, dar karštą, tai sėkmingai padaryti bus labai sunku. Taigi, atvėsinę iki kambario temperatūros, išimkite iš kepimo indo.
9. Jei nusprendėte naudoti šokoladą ir riešutus, šokoladą iš pradžių ištirpinkite „garų vonelėje“. Nuo pakepintų riešutų nuimkite odeles – jos atšoks labai lengvai, vos patrynus tarp delnų ar pirštų. Tirpintu šokoladu aptepkite atvėsusį šokoladinį pyragą. Iš karto apibarstykite smulkintais kepintais riešutais. Palikite pyragą pastovėti, kol šokoladas sustings. Tuomet supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.
10. Jeigu šokolado ir riešutų nenaudosite, galite iš karto, atvėsusį išėmę iš kepimo indo, supjaustyti kvadratėliais, o prieš patiekdami apibarstyti kakava ar milteliniu cukrumi. Skanaus!
Labai labai šokoladinį pyragą kepė ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: Drėgnas šokoladinis pyragas (Brownie) (JAV)
1. Avietes atšildykite, sudėkite į sietelį, įtaisykite jį virš dubens. Kai uogos nuvarvės, palikite nudžiūti.
2. Smulkintą abiejų rūšių šokoladą sudėkite į molinį dubenėlį, įstatykite jį į karšto vandens vonelę. Maišykite, kol šokoladas išsilydys. Palikite pravėsti.
3. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi. Toliau maišydama sukrėskite natūralų jogurtą, po vieną įmuškite kiaušinius. Įmaišykite pravėsusį šokoladą, konjaką. Po šaukštą suberkite su kepimo milteliais sumaišytus išsijotus miltus ir sukite, kol masė taps vientisa.
4. Stačiakampę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite į ją pusę šokoladinės masės. Ant viršaus dėkite sluoksnį aviečių, supilkite likusią tešlą. Kepkite 180 C karščio orkaitėje apie 50 minučių. Atvėsusį biskvitinį pyragą puoškite likusiomis avietėmis, milteliniu cukrumi, šviežių mėtų lapeliais.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Lazdynų riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min., kol riešutai taps tamsiai rudos spalvos, o jų odelės atšoks. Kepimo laikas priklauso ir nuo jūsų orkaitės, todėl atidžiai stebėkite kepančius lazdynų riešutus, kad šie neperkeptų ir nesudegtų. Riešutams tinkamai apskrudus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti – tiek, kad galėtumėte riešutus laikyti delnuose.
2. Riešutams šiek tiek atvėsus, patrinkite juos tarp delnų ir nuimkite odeles. Visiškai atvėsinkite riešutus.
3. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
♦ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens. Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat maišykite dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Neperkaitinkite jo ir neleiskite jam užvirti.
♦ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai matote, kad šokoladas beveik ištirpo, intensyviai maišykite, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
Palikite šokoladą šiek tiek atvėsti.
4. Sudėkite riešutus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite juos nuo 2–5 min., kol riešutai išskirs aliejų ir pavirs į vientisą masę.
5. Suberkite į smulkintuvą miltelinį cukrų, kakavą, lazdynų riešutų aliejų, vanilės ekstraktą ir druską. Vėl įjunkite smulkintuvą ir smulkinkite, kol gausite vientisą masę. Supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos kremo.
6. Jeigu matote, kad paruoštoje masėje liko šiek tiek riešutų gabalėlių, perkoškite ją per sietelį ir pašalinkite juos. Paruoštas šokoladinis lazdynų riešutų kremas bus gana skystas, tačiau nesijaudinkite dėl to – vėsdamas kremas sutirštės. Jeigu iš pradžių kremas yra tirštokas, įmaišykite dar šiek tiek lazdynų riešutų aliejaus.
7. Paruoštą šokoladinį lazdynų riešutų kremą perpilkite į dailų 375 ml talpos stiklainėlį ar sandariai užsidarantį indelį. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet uždenkite. Laikyti galite kambario temperatūroje arba šaldytuve iki 2-3 savaičių, tačiau jeigu laikote šaldytuve, prieš patiekdami išimkite iš jo anksčiau ir palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Iš šio kiekio paruošite 375 ml šokoladinio lazdynų riešutų kremo.
Dekoravimas. Stiklainėlį papuoškite gražia medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Kaspinėliu prie stiklainėlio pririškite ir šaukštelį. Ant dangtelio dvipuse lipnia juostele priklijuokite paruoštą etiketę (galite atsispausdinti).
Plačiau skaitykite:MAMOS DIENA: saldžios dovanos Mamai
- Padėklą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Atidėkite į šalį.
- Juodąjį šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“: kaitinkite nuolat maišydamos, kol šokoladas virs vientisa mase. Išjunkite ugnį, tačiau dubenėlį su šokoladu palikite ant puodo („garų vonelės“).
- Į kitus dubenėlius supilkite norimus pabarstukus.
- Bananus nulupkite ir kiekvieną perpjaukite į 3 dalis. Į gabalėlių centrą įsmeikite po medinį pagaliuką.
- Pamirkykite bananus šokolade, tuomet apibarstykite ar apvoliokite norimuose pabarstukuose.
- Dėkite ant kepimo popieriaus. Taip paruoškite visus bananus, o tuomet padėklą ar lėkštę su bananais dėkite į šaldytuvą.
- Pašaldykite bent apie 30 min., kol šokoladas sustings.
- Sausainius sulaužykite gabaliukais tiesiai į nemažą dubenį. Sudėkite nuplautus ir apdžiovintus vaisius, truputį pasmulkintus riešutus ir gerai išmaišykite.
- Sviestą išlydykite, sumaišykite su sutirštintu pienu ir kakavos milteliais. Sudėkite nedideliais gabaliukais sulaužytą šokoladą ir maišydami kaitinkite, kol ištirps.
- Šiek tiek praaušusią sviesto masę sukrėskite ant sausainių, gerai išmaišykite, sukrėskite į formą ir gerai suspauskite. Galima sukrėsti ant maistui skirtos plėvelės ir suvynioti į ritinį.
- Dubenyje sumaišykite 3 puodelius miltų, sausas mieles, cukrų ir druską. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol gausis trupiniai. Viduryje padarykite duobutę ir supilkite kambario temperatūros pieną bei įmuškite kiaušinius. Išminkykite tešlą. Minkykite apie 10 minučių. Jei matote, kad tešla per skysta ar lipni, pridėkite šiek tiek miltų.
- Išminkę tešlą, dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu. Palikite tešlą pakilti šiltoje vietoje valandai ar porai valandų. Tešlos tūris turi padvigubėti.
- Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš dubens ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 1–1,5 cm storio. Naudodamos stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus.
- Imkite į rankas po tešlos apskritimą. Į jo centrą dėkite po šaukštelį šokoladinio lazdynų riešutų kremo. Atsargiai sulenkite kraštus ir užspauskite, suformuodami kuo taisyklingesnį rutuliuką su įdaru. Išdėliokite paruoštas spurgas ant kepimo popieriaus lakšto ir palikite pastovėti apie 30–45 minutes.
- Įkaitinkite aliejų dideliame prikaistuvyje iki maždaug 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus kubelį baltos duonos į aliejų, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių.
- Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po 4–5 spurgas. Dėkite jas į aliejų atsargiai, palikdamos tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie minutę, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar apie minutę, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pat spalvos.
- Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Apvoliokite šiame mišinyje dar šiltas purgas.
- Visiškai atvėsinkite ir tuomet spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.
Recepto idėja: sipsandspoonfuls.com
- IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Sviestą ir nedideliais gabalėliais sulaužytą šokoladą sudėkite į prikaistuvį. Kaitinkite pamaišydamos ant vidutinio stiprumo ugnies, kol ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti apie 10–15 minučių. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, cukrų, kiaušinius ir vanilę. Plakite, kol masė bus vientisa ir puri. Į plakinį lengvais judesiais įmaišykite atvėsusį ištirpintą šokoladą su sviestu. Per tris kartus suberkite miltų mišinį. Lengvai sumaišykite. Nepermaišykite.
- Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 45 min. palaikykite šaldytuve.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Imkite po šaukštą tešlos, tarp drėgnų ar sviestu pateptų delnų formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriaus, palikdami 5 cm tarpus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12–13 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
- PARUOŠKITE PERTEPIMO MASĘ. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, rudąjį cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Įmaišykite miltus, supilkite vanilės ekstraktą ir šaukštą liesos grietinėlės. Maišykite, kol gausis vientisa masė. Suberkite miltelinį cukrų ir toliau maišykite. Jei matote, kad masė per tiršta, įpilkite dar šlakelį grietinėlės.
- PERTEPKITE SAUSAINIUS. Imkite po du sausainius. Pertepkite juos pasiruošta pertepimo mase, lengvai paspauskite delnais. Išdėliokite ant lėkštės ar padėklo ir patiekite. Skanaus!
Recepto šaltinis: www.cookingclassy.com.
- Į dubenėlį sudėkite kvadratėliais sulaužytą juodąjį ir pieninį šokoladą. Ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje. Sudėkite riešutų sviestą ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite grietinėlę ir suplakite elektriniu plaktuvu, kol gausite tirštą kremą.
- Suberkite į kremą kepintus ir smulkintus lazdynų riešutus ir išmaišykite.
- Pertepkite vaflius paruoštu kremu. Suvyniokite į maistinę plėvelę, paslėkite ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Išimkite vaflius iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plėvelės. Supjaustykite gabalėliais. Kiekvieno gabalėlio viršų apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite kepintais bei smulkintais lazdynų riešutais. Palaukite, kol sustings, ir patiekite. Skanaus!
Šokoladinis cukinijų pyragas |
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (25 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir tolygiai apibarstykite kakavos milteliais. Atidėkite į šalį.
- Dubenyje sumaišykite miltus, nesaldžius kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, sodą, maltus cinamoną ir muskatą.
- Kitame dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Nepermaišykite tešlos.
- Cukiniją sutarkuokite per smulkiąją tarką. Šokoladą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Tarkuotą cukiniją ir šokolado gabalėlius suberkite į tešlą. Lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 65–70 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, t. y. įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Neperkepkite, antraip skanėstas praras savo drėgnumą.
- Pyragą atvėsinkite ir atsargiai išimkite. Apibarstykite kakava ir tiekite. Skanaus!
- Puodelyje (250 ml) šakute sumaišykite miltus, cukrų, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską, išplaktą kiaušinį, pieną ir aliejų iki vientisos masės.
- Jei norite, į vidų įspauskite du karamelinius saldainius.
- Dėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir kepkite 1–2 minutes, patikrindami kas 30 sek.
- Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyragėlio, jis turi būti švarus.
- Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite šiltą.
- Iš pradžių pasiruoškite saldainių „Marshmallow“ masę. Ją galite pasiruošti jau prieš dieną ar net kelias dienas.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinio baltymą, cukraus sirupą ir druską. Plakite apie 5 minutes, kol gausite standžias putas.
- Sumažinkite plaktuvo greitį ir suberkite miltelinį cukrų. Išplakite iki vientisos masės.
- Supilkite vanilės ekstraktą iš išmaišykite.
- Sandariame indelyje šią masę galite laikyti iki dviejų savaičių.
- Folijos lakštu išklokite 20x30 cm dydžio indą.
- Paruoškite apatinį šokolado sluoksnį. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į dubenėlį kartu su riešutų sviestu.
- Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, pamaišydami kas pusę minutės, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Paruoštą šokoladą supilkite į indą, kuriame sluoksniuosite desertą. Paviršių išlyginkite.
- Dėkite indą į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai atšals ir sustings, apie 30 minučių.
- Paruoškite nugos sluoksnį. Sviestą sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir ištirpinkite ant vidutinio dydžio ugnies.
- Suberkite cukrų ir pieną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps ir masė užvirs.
- Sumažinkite ugnį iki mažos ir kaitinkite 5 minutes, kartais pamaišydami.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir sudėkite „Marshmallow“ masę, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą.
- Išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite stambiai smulkintus sūdytus žemės riešutus.
- Paruoštą nugos sluoksnį tolygiai užpilkite ant sustingusio apatinio šokolado sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol visiškai atvės.
- Paruoškite karamelės sluoksnį. Į prikaistuvį suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Stebėkite, kad ant prikaistuvio sienelių neliktų cukraus kristalų.
- Cukrui ištirpus, ugnį padidinkite iki didelės. Nustokite maišyti masę, tiesiog, laikydami už prikaistuvio rankenos, lengvai jį judinkite sukamaisiais judesiais.
- Maždaug už minutės masė turi pradėti burbuliuoti, o dar po kelių minučių iš šviesaus gintaro spalvos ji turi pavirsti į vidutiniškai tamsią karamelę.
- Kai tik karamelės spalva tampa vidutiniškai tamsi, iš karto sudėkite į prikaistuvį sviestą ir išmaišykite, kol ištirps.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir iš karto lėtai, nuolat maišydami, supilkite grietinėlę. Ją pilkite ypač atsargiai, nes karamelė ims labai stipriai burbuliuoti ir gali jus skaudžiai nudeginti.
- Paruoštą karamelę tolygiai užpilkite ant sustingusio nugos sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Paruoškite viršutinį šokolado sluoksnį. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į dubenėlį kartu su riešutų sviestu.
- Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, pamaišydami kas pusę minutės, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Paruoštą šokoladą tolygiai supilkite ant karamelės sluoksnio.
- Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 60 minučių, kol visiškai atvės ir sutvirtės.
- Prieš patiekdami, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir valandėlę palaikykite kambario temperatūroje.
- Plokščią padėklą ar kitokį indą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje sumaišykite kokoso drožles, saldintą sutirštintą pieną ir miltelinį cukrų.
- Masė turi būti lipni ir drėgna. Drėgnais delnais suformuokite pailgus maždaug 5–7 cm ilgio ritinėlius (batonėlius).
- Sudėkite ant padėklo ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite 1 valandą, kol ritinėliai taps pakankamai tvirti.
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais, suberkite į dubenį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“.
- Iš šaldytuvo išimtus kokosinius ritinėlius įmerkite į šokoladą taip, kad visas pasidengtų šokoladu.
- Perkelkite atgal ant kepimo popieriaus ir vėl laikykite šaldytuve apie 30 minučių, kol sustings.
1. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite margariną ir šokoladą. Palikite atvėsti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Tada supilkite šokoladą su margarinu, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą gerai išmaišykite.
3. Bananus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Baziliko lapus susmulkinkite. Obuolius, bananus ir bazilikus suberkite į tešlą, gerai išmaišykite.
4. Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių. Galite pabarstyti milteliniu cukrumi, papuošti uogomis, ledais, plakta grietinėle, šokoladiniu padažu ir kt.
Receptą atsiuntė Nina Balinskienė
1. Ant mažos ugnies ištirpinkite sviestą su šokoladu. Tirpindama nuolat maišykite.
2. Į gautą masę įberkite kakavos, cukraus, vanilinio cukraus ir viską gerai sumaišykite.
3. Gautą masę supilkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius. Suberkite kepimo miltelius ir miltus.
4. Tešlą gerai suplakite iki vientisos masės. Ji kvepės šokoladu, bus tamsiai ruda, tiršta, bet nesunkiai bėgs nuo šaukšto. Jei tešla bus per skysta – įberkite miltų, jei per tiršta – įmuškite dar vieną kiaušinį.
5. Į formeles pilkite po šaukštą tešlos, paskui dėkite po šaukštelį karamelės, vėl šaukštą tešlos ir ant keksiukų viršaus užbarstykite trupintų riešutų.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °Ctemperatūros ir apie 30 min. kepkite, kol keksiukai gražiai iškils. Beje, jokiu būdu neatidarykite orkaitės anksčiau nei po 25 min., nes keksiukai subliūkš!
7. Atvėsusius skanėstus pabarstykite milteliniu cukrumi.
Skanaus! :)
Receptą atsiuntė Ingrida Bajoraitytė
- Trapios tešlos sausainius grubiai sulaužykite nedideliais gabalėliais. Pistacijas ir migdolus (galite naudoti ir kitus mėgstamus riešutus ar džiovintus vaisius) maisto smulkintuvu ar paprasčiausiu peiliu susmulkinkite iki nedidelių gabalėlių.
- Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais. Suberkite į nedidelį prikaistuvį, supilkite saldų sutirštintą pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies nuolat maišydama, kol šokoladas ištirps ir masė taps vientisa bei lygi.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą. Suberkite smulkintus riešutus ir sausainių gabalėlius. Sumaišykite, kad visi sausainiai ir riešutai apsiveltų šokoladu. Palikite masę kambario temperatūroje, kol atvės ir iš paruoštos masės išeis suformuoti šokoladinį saliamį.
- Ant lygaus paviršiaus pasitieskite kepimo popieriaus lakštą. Jį dosniai ir tolygiai apibarstykite milteliniu cukrumi. Ant šio kepimo popieriaus lakšto perkelkite atvėsusią masę ir suformuokite maždaug 30–40 cm ilgio pailgą ritinį (arba du perpus trumpesnius ritinius). Stropiai, paspausdami suvyniokite jį į kepimo popierių.
- Paruoštą šokoladinį saliamį dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 8 val. arba per naktį. Prieš patiekdami, supjaustykite maždaug 1–2 cm pločio riekelėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai
- Sumaišykite cukrų, krakmolą ir druską. Jei norėsite šokoladinio pudingo, įmaišykite kakavos miltelių.
- Pamažu po kelis šaukštus supilkite pieną į mišinį, gerai su maišykite. Suplakite trynius, supilkite į masę.
- Perpilkite į puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydamos. Kai masės paviršiuje ims formuotis burbulai, sumažinkite karštį iki minimumo, dar pamaišykite maždaug minutę.
- Tada perkoškite ją per sietelį, įmaišykite gabaliukais supjaustytą sviestą, įlašinkite vanilės ekstrakto.
- Uždenkite indą su pudingu maistine plėvele, kad paviršiuje nesusidarytų pluta, ir mažiausiai 3 val. padėkite į šaldytuvą sustingti.