Šis receptas puikiai tinka kaip garnyras, lengvas pagrindinis patiekalas ar net kaip įspūdingas užkandis ypatingomis progomis. Jame gausu maistingųjų medžiagų, jame nėra glitimo. Keptų daržovių saldumas puikiai kontrastuoja su kreminės burratos skoniu, o graikinių riešutų pesto suteikia patiekalui sodrumo, todėl šis patiekalas yra nepakartojamas skonių derinys.
Reikės:
2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių, nuvalytų ir perpjautų išilgai pusiau;
3 vidutinio dydžio burokėlių, nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis;
3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 šaukštelio česnako miltelių;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Graikinių riešutų ir šalavijų pesto padažui reikės:
½ puodelio graikinių riešutų, paskrudintų;
1 puodelio šviežių šalavijų lapų (arba šalavijų ir bazilikų mišinio);
2 skiltelių smulkinto česnako;
½ puodelio tarkuoto parmezano sūrio;
¼ puodelio alyvuogių aliejaus;
1 valg. š. citrinos sulčių;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Viršui:
2 šviežios burratos rutuliukų;
¼ puodelio skrudintų graikinių riešutų, susmulkintų;
Šviežių šalavijų lapelių (neprivaloma papuošti).
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Pirmiausia nušveiskite ir perpjaukite saldžiąsias bulves išilgai pusiau. Nulupkite burokėlius ir supjaustykite juos skiltelėmis. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
Sudėkite saldžiąsias bulves ir burokėlius ant kepimo skardos. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite česnakų milteliais, druska ir pipirais. Burokėlius pamaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Sudėkite saldžiąsias bulves pjaunamąja puse žemyn, kad jos tolygiai iškeptų ir karamelizuotųsi. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes arba kol saldžiosios bulvės bus minkštos, o burokėliai šiek tiek karamelizuoti ir iškepę. Įpusėjus kepimui saldžiąsias bulves apverskite, kad paviršius tolygiai apskrustų.
Kol daržovės kepa, paruoškite graikinių riešutų ir šalavijų pesto. Virtuviniame kombaine sumaišykite skrudintus graikinius riešutus, šviežius šalavijų lapelius (arba šalavijų ir bazilikų mišinį), smulkintą česnaką, parmezaną (jei naudojate), citrinos sultis, žiupsnelį druskos ir pipirų.
Sutrinkite, kad susimaišytų. Supilkite alyvuogių aliejų ir plakite, kol pesto taps vientisas, bet šiek tiek grūstos konsistencijos. Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius. Jei pesto per tirštas, įpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus arba įpilkite šaukštą vandens, kad būtų tirštesnis.
Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies 2-3 minutes dažnai maišydami skrudinkite smulkintus graikinius riešutus, kol jie taps auksinės spalvos ir kvapnūs. Atidėkite į šalį, kad atvėstų.
Kai saldžiosios bulvės ir burokėliai iškeps, išimkite juos iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Kiekvieną saldžiosios bulvės puselę sudėkite į serviravimo lėkštę arba atskiras lėkštes. Aplink saldžiąsias bulves išdėliokite keptus burokėlius. Burrata suplėšykite gabalėliais ir atsargiai sudėkite ant saldžiųjų bulvių. Viską gausiai apšlakstykite graikinių riešutų ir šalavijų pesto padažu.
Patiekalą apibarstykite skrudintais graikiniais riešutais, kad būtų trašku, ir, jei norite, papuoškite šviežiais šalavijų lapeliais. Patiekite iš karto, kol saldžiosios bulvės ir burrata dar šiltos, kad skoniai gražiai susilietų.
Skanaus!