Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šalta kava su avokadu – sveikatos užtaisas kiekvienai dienai

Kava – amžius skaičiuojantis ir mitais apgaubtas tonizuojantis gėrimas. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors į kavą dėl jos tonizuojančio poveikio iki šiol žiūrima atsargiai, saikingai vartojama ji turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Šalta kava su avokadu
Šalta kava su avokadu / Pranešimo aut. nuotr.

Dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį į kavos vartojimo ypatumus, paneigiančius mitą, kad kava – sveikatai nepalankus gėrimas. „Yra labai nedaug maisto produktų, kurie galėtų pasigirti tokia ilga vartojimo istorija žmonijoje kaip kava. Vien šis faktas rodo, kad kava yra tinkamas vartojimui gėrimas“, – teigia gydytoja.

Taip pat dietologė pažymi, kad viskas priklauso nuo suvartojamo produkto kiekio: žmogui rekomenduojama neviršyti maždaug 2–3 espreso puodelių kofeino kiekio per dieną.

„Toks kavos kiekis turi daug antioksidantų, polifenolių – tai yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčios medžiagos. Be to, svarbu atsižvelgti ir į kavos paruošimą: jeigu kava nefiltruota, joje yra diterpenų, kurie gali didinti cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Dėl to asmenims, turintiems polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu, kitomis medžiagų apykaitos ligomis, patariama rinktis filtruotą kavą“, – pasakoja gydytoja.

RIMI nuotr./Gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė
RIMI nuotr./Gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė

2 puodeliai – apsauga nuo infarkto

Be to, specialistė atkreipia dėmesį į dar vieną kavą supantį mitą: „Nors vyrauja manymas, kad kava gali būti kenksminga kraujagyslių ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, iš tiesų tai ne visai tiesa, nes 2–3 puodeliai kavos per dieną apsaugo nuo miokardo infarkto. Tiesa, viršyti šio kiekio nepatartina.“

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad išties, jei asmeniui yra labai smarkiai sukilęs kraujo spaudimas, nereikėtų eksperimentuoti bei gerti kavos papildomai. Tačiau, jei kraujo spaudimas valdomas, saikingas kavos kiekis nėra kenksmingas.

Gydytoja priduria, kad kava pasižymi tonizuojančiu poveikiu, kurį sukelia kofeinas, todėl nerekomenduojama jos gerti vaikams iki 16 metų, besilaukiančioms moterims bei maitinančioms mamoms. Nereiktų kavos vartoti ir antroje dienos pusėje, jeigu vargina nemiga. Taip pat, jei per parą išgeriamas didesnis nei rekomenduojamas kavos kiekis, kofeino bus gaunama per daug, o tai – sveikatai nepalanku.

Populiarėja šalta kava

Prekybos tinklo ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad vasaros metu ypač išpopuliarėjusi yra šalta kava.

Jos puikiai galima pasigaminti ir namuose – žemiau rasite vieną stulbinantį E. Krasauskienės siūlomą receptą.

Šalta kava su avokadu

Ingredientai

  • 1/2 prinokusio avokado;
  • 1 puodelis stiprios kavos, atvėsintos;
  • 1/4 puodelio saldinto sutirštinto pieno;
  • 1/2 puodelio šalto pieno;
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto;
  • 2 puodeliai ledo kubelių.

Gaminimas

  1. Viską, išskyrus ledą, sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite mišinį.
  2. Ledo kubelius padalykite į dvi atšaldytas stiklines.
  3. Į kiekvieną stiklinę supilkite po pusę šaltos kavos mišinio.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas