Šaltą rudenį sušildys konservuotos aitriosios paprikos, kepti pomidoriukai ir riešutinis desertas

Vėsesni rudens savaitgaliai – geras laikas ilgiau pasisukioti virtuvėje, juolab, kad vis dar nesibaigia sodo bei daržo gėrybių pikas. TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Gian Luca Demarco šia proga kviečia pasiruošti konservuotų aitriųjų paprikyčių su tuno, ančiuvių ir kaparėlių įdaru, kurios ypač tiks patiekalų pagardinimui. Tiems, kas bijo aštrumo, jis pasiūlys įdomų vyšninių pomidoriukų konservavimo būdą. O konditerijos profesionalas Ali Gadžijevas laidoje gamins lazdyno riešutais kvepiančią tartą su daug kremo, kurioje šokolado ir riešutų skoniai maišysis su uogų gaiva.
Savaitgalio skanėstai
Savaitgalio skanėstai / TV3 nuotr.

Konservuotos aitriosios paprikos, įdarytos tunu, ančiuviais ir kaparėliais

Ingredientai (1 litrui):

  • 500 g aštrių apvalių paprikų;
  • 20 g ančiuvių aliejuje;
  • 20 g marinuotų kaparėlių;
  • 100 g tuno aliejuje, nusausinto;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 250 g baltojo vyno acto;
  • 250 g baltojo vyno;
  • 2 lauro lapai;
  • 9 juodieji pipirai;
  • 1 arbat. šaukšt. raudonėlio;
  • 3 kadagio uogos;
  • 3 gvazdikėliai;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Visų pirma reikia išvalyti paprikas – nupjautį viršūnėles su koteliu ir iš jų vidaus išimti visas sėklas. Šį darbą verčiau dirbti mūvint vienkartines virtuvės pirštines. Nupjautas viršūnėles susmulkinti.

2. Į indą supilti baltąjį vyną ir vyno actą, suberti visus prieskonius (lauro lapus, kadagio uogas, gvazdikėlius), pagardinti druska ir, kai tik užverda, pamerki paprikas ir palikti jas virti 5 minutėm..

3. Nusausinti paprikas ant sauso ir labai švaraus audinio. Jas sudėti pjūviu žemyn.

4. Įdarui susmulkinti trintuvu ančiuvius, kaparėlius, tuną ir paprikų viršūnėles. Įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, pipirų ir trinti smulkintuvu, kol gausis kreminė tekstūra.

5. Aitriąsias paprikytes užpildyti įdaru ir sudėti į stiklainį iki viršaus. Užpilti alyvuogiu aliejumi, kol pilnai apsems.

6. Uždaryti stiklainį, dėti į šaltą vandenį dangteliu į apačią, užvirti ir pakaitinti bent 15 min. Atidarius patartina paprikytes suvartoti kuo greičiau (ne ilgiau kaip per 2–3 dienas), laikant šaldytuve, kad pailgėtų jų laikymo laikas.

TV3 nuotr./Konservuotos gėrybės
TV3 nuotr./Konservuotos gėrybės

Konservuoti orkaitėje apkepti pomidoriukai

Ingredientai:

  • 500 g mažų mėsingų nedidelių pomidoriukų;
  • druskos;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
  • 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • šlakelis balzaminio acto.

Gaminimas:

1. Pomidorus supjaustyti išilgai per pusę, sudėti – perpjauta puse į viršų – ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šiek tiek pasūdyti ir pašauti į iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę (režimas – su vėjeliu). Pakepti 10 min.

2. Padažui labai smulkiai supjaustyti česnako skilteles, sumaišyti su raudonėliais, cukrumi. Įmaišyti aliejaus tiek, kad padažo konsistencija išeitų skystai kreminė.

3. Šaukšteliu dėti po šiek tiek padažo ant karštų pomidorų puselių, apšlakstyti balzamiko actu ir kepti dar apie 20 min. 180°C temperatūroje.

4. Dėti pomidoriukus vienas ant kito į stiklainiuką, ant viršaus sudėti (jei liko) česnakų mišinį ir viską užpilti alyvuogių aliejumi. Patariama palikti 20 min. atidarytą, kad įsitikintumėte, jog užtenka alyvuogių aliejaus.

5. Norint pomidoriukus užkonservuoti, reikia pavirinti stiklainį bent 20 min. vandenyje.

6. Laikyti šaldytuve. Galima naudoti kaip greitą užkandėlę, valgyti su makaronais.

TV3 nuotr./Konservuotos aitriosios paprikos ir kepti bei užkonservuoti pomidoriukai
TV3 nuotr./Konservuotos aitriosios paprikos ir kepti bei užkonservuoti pomidoriukai

Šokoladinė tarta su riešutiniu kremu Namelaka

Ingredientai:

riešutiniam kremui Namelaka:

  • 150 g pieno;
  • 250 g grietinėlės;
  • 2 želatinos lakštai;
  • 25 g vandens;
  • 300 g baltojo šokolado;
  • 60 g natūralios lazdyno riešutų pastos.

šokoladinei tartaletei:

  • 220 g miltų;
  • 30 g kakavos;
  • 130 g sviesto;
  • 100 g cukraus;
  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 1 valg. šaukšt. vandens.

traškiam įdarui:

  • 100 g lazdyno riešutų pastos;
  • 100 g karamelizuotų traškių dribsnių konditerijai.

papuošimui:

  • šilauogių;
  • aviečių;
  • karamelizuotų lazdyno riešutų;
  • netirpios cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Kremui išbrinkinti želatinos lakštus vandenyje.

2. Pieną užvirti kartu su grietinėle, įdėti želatiną, supilti šokoladą, palikti pratirpti kelias minutes, tuomet permaišyti iki šokoladas ištirps. Įmaišyti riešutinę pastą ir dar kartą permaišyti/sublenderiuoti iki vientisos masės. Uždengti maistine plėvele ir palikti 12 val. subręsti šaldytuve. Prieš naudojant išplakti lopetėle.

3. Tešlai sumaišyti sausus produktus.

4. Kambario temperatūros sviestą išmaišyti su birių produktų mišiniu. Į masę palaipsniui supilti trynius ir maišyti iki vientisos masės. Įpilti šaukštą vandens ir dar kartą permaišyti.

5. Tešlą suvynioti į plėvelę ir dėti atvėsti bei „pailsėti“. Geriausia tešlą šaldytuve palaikyti 24 val.

6. Tešlą iškočioti iki 5 mm storio, dėti į sviestu išteptą formą ir kepti 180°C temperatūroje apie 9min.

7. Traškiam įdarui gerai išmaišyti lazdyno riešutų pastą su karamelizuotais dribsniais konditerijai.

8. Traškų įdarą sudėti į tartaletę ir išlyginti. Padėlioti šiek tiek uogų. Naudojant konditerinį maišelį ir apvalų antgalį kremu užpildyti tartaletę.

9. Dekoruoti avietėmis, šilauogėmis, karamelizuotais lazdyno riešutais ir netirpia cukraus pudra.

TV3 nuotr./Šokoladinė tarta su riešutiniu kremu „Namelaka“
TV3 nuotr./Šokoladinė tarta su riešutiniu kremu „Namelaka“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų