„Ši gaivi, šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir pikantiško kefyro arba pasukų mišinys, kuriuo užpilami agurkai ir kietai virtas kiaušinis (juos galima supjaustyti arba sutarkuoti). Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai susijungia. Sriuba paprastai ruošiama vasarą ir patiekiama su bulvėmis. Ją galima valgyti kaip užkandį arba lengvą pagrindinį patiekalą“ – rašoma svetainėje Tasteatlas.com.
Antroje vietoje atsidūrė porra antequerana – ispaniška sriuba, kurios kilmės vieta yra Malagos miestas Antekera (isp. Antequera). Ji apibūdinama kaip soti ir „ūkiška“. Gaminant šią sriubą sunaudojama viskas, kas po ranka: sena duona, pomidorai, alyvuogių aliejus, česnakai, įvairios daržovės, kumpio gabalėliai, kietai virti kiaušiniai. „Viskas, ką valstiečiai turėjo po ranka“, – apibendrina Tasteatlas.com. Įdomu tai, kad iš pradžių sriuba išverdama ir tik vėliau atvėsinama, visi ingridientai sumalami ir ant stalo ji pateikiama šalta.
Garbingą skaniausių šaltų sriubų trejetuką užbaigia dar viena ispaniška sriuba salmorejo.
„Tai gaivi Andalūzijos sriuba, kuri tradiciškai patiekiama šalta. Ji ypač populiari šiltomis vasaros dienomis. Sriubą sudaro trinti pomidorai, duona, česnakas, aliejus ir actas. Tiršta ir kreminė salmorejo sriuba dažnai gardinama tokiais ingredientais kaip kietai virti kiaušiniai arba ispaniškas kumpis. Kai kuriais atvejais ji gali būti patiekiama kaip tapa patiekalas arba kaip padažas prie skrebučių ar omletų“, – salmorejo pristato maisto portalas.
Latvijos šalta sriuba (latv. aukstā zupa), kuri nuo lietuviškų šaltibarščių skiriasi vos pora ingridientų, pvz., pieniška dešra, atsidūrė aštuntoje šio sąrašo vietoje.
Iš viso į skaniausių šaltų sriubų pasaulyje sąrašą pateko 17 šaltų sriubų iš įvairiausių pasaulio šalių. Tiesa, šio sąrašo rekordininkės skaičiumi – ispaniškos sriubos. Jų skaniausiųjų septynioliktuke – net penkios.
Jei užsinorėtumėte šiandienos vakarienei pasigaminti skaniausios pasaulyje sriubos, t.y. šaltibarščių, – štai keletas receptų!