Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, kiekvienam žmogui verta į savo kasdienę mitybą įtraukti kuo daugiau daržovių, o jų teikiamą naudą pajusime ilgai netrukus.
„Pastaruoju ypač išsiskiria lapinės daržovės, dar vadinamos vienu iš septynių pagrindinių superproduktų. Jos yra energijos, sveikatos, geros nuotaikos pagrindas, taip pat vitaminų, mineralų, organizmui būtinų naudingųjų medžiagų šaltinis. Pavyzdžiui, špinatai turi daugybę kalcio, geležies, antioksidantų, puikiai gerina smegenų veiklą, saugo imuninę sistemą. Tuo tarpu lapiniai kopūstai mažina kraujo spaudimą, cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, o vienoje jų stiklinėje tėra vos 7 kalorijos. Todėl daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienę mitybą. Be to, jas renkantis, lėkštėje reiktų sudėti kuo daugiau spalvų. Taip maistas atrodys gražiau ir labiau žadins apetitą. Kartu kiekvieną daržovių spalvą lemia vis kitoks antioksidantas, skirtingai bei teigiamai veikiantis sveikatą“, – pastebi B. Baratinskaitė.
Todėl, pasidalijusi šių produktų nauda sveikatai, maisto ekspertė siūlo dvi kulinarines idėjas, kuriomis vadovaujantis pavyks pasigaminti ypač gardžias bei organizmą praturtinsiančias salotas.
Gaivios ir sveikos salotos
Šiose salotose špinatus papildo graikiniai riešutai bei granatai, o juk pirmieji yra tikras supermaistas smegenims, kartu gerinantis nuotaiką, užtikrinantis stabilų miegą. Tuo tarpu granatai mažina kraujospūdį, atkuria hormonų pusiausvyrą organizme, sumažina gliukozės kiekį kraujyje ir netgi veikia kaip natūralus insulinas. Be to, šioms salotoms jie suteikia saldaus rūgštumo, todėl jos ir yra tokios išraiškingos, gaivios bei turtingos skonių.
Ingredientai:
- 300 g špinatų;
- 0,5 stiklinės graikinių riešutų;
- 0,5 pakuotės fetos sūrio;
- 1 granatas;
- ketvirtis svogūno;
- 3 valg. šaukšt. balzaminio acto.
1. Špinatų lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į salotų indą.
2. Ant špinatų dėkite supjaustytą svogūną, fetos sūrį, berkite riešutus.
3. Granato sėklas išgliaudykite ir apibarstykite jomis salotas. Tuomet viską apšlakstykite balzaminiu actu, sumaišykite bei ragaukite.
Saldžios ir spalvingos salotos
Šios salotos netgi gali tapti puikiu desertu. Jos – natūraliai saldžios, išraiškingo skonio ir nustebins kiekvieną, ieškantį naujų kulinarinių idėjų. Nors daržovių čia yra mažiau, toks patiekalas taip pat praturtintas vitaminais bei organizmui naudingomis medžiagomis.
Ingredientai:
- 2 persikai;
- 2 slyvos;
- 0,5, šviežio agurko;
- 1 rutuliukas mocarelos;
- sauja šviežio baziliko lapelių;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Persikus, slyvas ir mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais. Agurką supjaustykite kubeliais.
2. Visus ingredientus, o taip pat bazilikus sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite prieskoniais, viską išmaišykite ir skanaukite.