Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitės vieta: greitai ir be šakučių

Valgyti paskubomis nesveika, taigi – ir nerekomenduotina, tačiau dažnam mūsų kartais tenka ar norisi pavalgyti ilgai nelaukiant, kol patiekalas bus paruoštas. Tokį pageidavimą gali išpildyti greitojo maisto užkandinė ar restoranas, o jų kuriasi vis daugiau – ir ne tik tinklinių, bet mažų, nepriklausomų, siūlančių šviežią maistą, o ne „atgaivintus“ pusfabrikačius. Vienas tokių naujokų – sostinės centre įsikūręs „No Forks“.
Lukas Tranavičius ir Emilis Kičiatovas
Lukas Tranavičius ir Emilis Kičiatovas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kai susitarusi pasikalbėti su šios vietos šeimininkais įžengiu pro „No Forks“ duris, nuo stalo pakyla vaikinas, prieš kelias dienas ruošęs man užkandį už maisto baro. Maistą ruošiantys patys savininkai – geras ženklas. Netrukus iš virtuvės žengia ir antrasis šios vietos šeimininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nedidukas greitojo maisto restoranas išsidėstęs per du aukštus

„No Forks“ – pirmasis bendras dviejų bičiulių, buvusių bendraklasių ir bendrakursių Luko Tranavičiaus ir Emilio Kičiatovo projektas. Kaip pasakoja tarptautinį verslą studijavę jauni vyrai, jau nuo antrojo kurso juos ėmė dominti greitojo maisto rinka, tam buvo skirtas net jų bakalauro darbas. Po studijų sekė darbų įvairiuose baruose ir restoranuose Lietuvoje ir ne Lietuvoje etapas, kol galiausiai bičiuliai nutarė sostinei pasiūlyti tai, ką patys mėgsta – greitai paruošiamo, bet sveiko maisto.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„No Forks“ darbuotojai – ir maisto ruošėjai, ir švietėjai

E.Kičiatovas pasakoja nuo pat vaikystės mėgęs greitąjį maistą, iki šiol pasimėgaujantis ir burgeriais, tik, kaip pats sako, kasdien jų nevalgysi... Klausiu, ar su meksikietišku greituoju maistu kitaip?

Pašnekovas linksi galva, sakydamas, kad tai, ką siūlo jie – išties gana lengva ir tikrai šviežia: virtuvėje pradedama darbuotis nuo 8-os ryto – lupama, pjaustoma, kepama, o klientams durys atveriamos nuo 11-os. L.Tranavičius antrina bičiuliui ir dabar jau verslo partneriui, sakydamas, kad „No Forks“ virtuvėje nėra nei šaldiklio, nei konservų atidarytuvo, nei pusfabrikačių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Spalvų Meksikos virtuvėje netrūksta

Pašnekovų tikinimu, kitaip nei dalies kito greitojo maisto, meksikietiškojo privalumas tas, kad jis ir skanus, ir maistingas, o kiekvienas gali „susikonstruoti“ rinkinį iš ingredientų, kurių tuo metu norisi (ir, atitinkamai, gauti didesnę ar mažesnę kalorijų dozę).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darbuotojai buritą įdaru užpildo atsižvelgdami į tai, ką mėgsta klientas

Žinoma, tarptautinį verslą studijavę vaikinai, nutarę atidaryti naują maisto tašką, vadovavosi ne tik asmeninėmis simpatijomis – sakosi tyrę rinką ir pamatę, kad greitojo meksikietiško maisto dar nėra. Be to, jų įspūdžiu, Vilnius darosi vis labiau vakarietiškas, skubantis miestas, o kur skubėjimas, ten ir greitas maistas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šakučių valgant daugelį „No Forks“ patiekalų taip ir neprireikia

Ir kaip jų siūlomas asortimentas patinka lankytojams? Pasak „No Forks“ savininkų, atsiliepimų gausu ir jie įvairūs: vieniems aštrumo kiek daugoka, kitiems, atvirkščiai, mažai, tačiau šios vietos šeimininkai sako, jog nuo birželio pabaigos, kai restoranas atvėrė duris, „pasirodė geriau, nei tikėjosi“. Ir su pasimėgavimu prisimena pavalgyti užsukusio turisto iš JAV komentarą apie maistą: „netoli tobulybės“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tiems, kam norisi žinoti viską ir dar tiksliai

Paklausti, kuris patiekalas tapo hitu, abu sutaria, kad tai burita – galima sakyti, pagrindinis šios vietos patiekalas, kurį jie ir patys aktyviausiai siūlo bei reklamuoja. Jie pasakoja, kad dalis žmonių nežino, kas tai yra, todėl tenka pabūti ir švietėjais – paaiškinti, kad burita – tai papločio, vadinamo tortilija, suktinukas, pripildytas įvairių priedų, pagal pageidavimą – mėsos, ryžių ir pupelių su priedais, kurie yra karšti, ir gaivių šviežiai ruoštų padažų, kitaip – salsų.

Taigi, pats užkandis nėra deginančiai karštas, tačiau šiltas, šviežias ir skanus. Pageidaujantys valgyti naudodamiesi šakutėmis „No Forks“ gali rinktis salotas, kurias galima susidėlioti pagal savo skonį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Turtilija apkepa per kelias sekundes, beliks ją įdaryti

„Mes ne tik ruošiam maistą, bet ir šviečiam. Norim, kad žmogus žinotų, ką valgo“, – šypsosi E.Kičiatovas ir priduria, kad į klientų pageidavimus atsižvelgia, bet aklai jiems nepataikauja. Štai nors daliai lankytojų ne itin prie širdies šviežia kalendra, meksikietiškoje virtuvėje ji būtina, todėl iš „No Forks“ ji niekur nedings.

Pasak vaikinų, jau išryškėjo, savotiški „rinkiniai“, pelnę didžiausias klientų simpatijas. Mėgstantys aštriau renkasi buritą su jautiena, ryžiais, pupelėmis ir kukurūzų bei smoked’n’spicy​ salsomis. Norintiems švelniau patinka burita su vištiena, pupelėmis-ryžiais ir ananasų salsa bei gvakamole.

„Vegetarams vietoje mėsos galime pasiūlyti su sviestu pakeptų portobelo grybų, o kai grybų pritrūksta, tada – keptų daržovių su įvairiais meksikietiškais prieskoniais ir česnakiniu aliejumi“, – sako L.Tranavičius. Nelieka nuskriausti net pieno produktų, taigi ir sviesto, nevartojantys veganai – jie, palaukę, kelias minutes, sulaukia su augaliniu, kokosų, aliejumi pakepintų grybų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kam šakutės? Salotoms!

Vaikinai pasakoja sulaukiantys dviejų didžiausių lankytojų bangų per dieną: pirmosios – pietų metu, kai eilutėje rikiuojasi ir kostiumuoti vyrukai, ir turistai, ir paaugliai, antrosios – po darbų iki pat vakaro, kai atkeliauja pavakarieniauti panorę draugai, poros ar šeimos. Patys šios vietos savininkai prisipažįsta „No Forks“ praleidžiantys po 12 ir daugiau valandų per parą. „Čia antrieji, o gal net pirmieji mūsų namai“, – juokiasi abu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Du draugai, bendramoksliai, o dabar ir restorano bendraturčiai

„No Forks“ interjeras, kaip ir dera tokio tipo įstaigai, nėra įmantrus ar rafinuotas, tačiau jaukus ir su cinkeliu – čia nemažai šmaikščių detalių, o ir patys spalvingi patiekalų ingredientai kuria gyvybingą ir smagią atmosferą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Informacinės figūrėles irgi nestokoja meksikietiškų atributų

Apie naują greitojo maisto vietą, pasak jos šeimininkų, klientai sužino iš socialinių tinklų, rekomenduoja vienas kitam, o ir įsikūrus judrioje Vokiečių gatvėje sunku likti nepastebėtiems. Būtent toks ir buvo dviejų bičiulių, jau atsargiai galvojančių apie plėtrą tikslas – būti ten, kur daug žmonių, daug skubos, tačiau vis tiek norisi skaniai ir, pageidautina, sveikai pavalgyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greitojo maisto restoranas „No Forks“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„No Forks“ logotipe ryškiai šviečia aitri daržovė, tačiau šioje vietoje toleruojami ir mėgstantys švelnesnius skonius

Adresas: Vokiečių g. 9, Vilnius
Darbo laikas: pirmadienį–penktadienį nuo 11 iki 23 val., šeštadienį nuo 12 iki 23 val.
Kainos:
Burita – 4,95 Eur
Tacos – 4,95 Eur

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?