Keturi šio baro savininkai (lietuviai!) vienam iš jų pasimokius kulinarijos gudrybių Ispanijoje iš pradžių planavo tiesiog prekiauti Lietuvoje ispaniškais produktais. Po to sugalvojo daryti keliaujantį vienos dienos restoraną, kuriame pristatoma ispaniška virtuvė. Muziejuose, sporto salėse, mokyklose ar kitokiose netradicinėse erdvėse pastato dekoracijas, stalus, paruošia užkandžių, pakviečia draugų ir surengia degustacines vakarienes. Tiesiog šiaip, kad būtų linksmiau.
Po to senoje, sovietinius laikus menančioje valgykloje nepopuliariame Savanorių prospekto rajone ta pati bičiulių kompanija atidarė maisto laboratoriją-gastrobarą „LAB 180“, siūlantį dienos pietus, degustacines vakarienes, privačius renginius. O tada jau atėjo eilė ispaniškų užkandžių ir kokteilių barui „Tapas“.
„Stengiamės, kad pas mus patiekalai būtų kuo geresnės kokybės ir atspindėtų ispanišką virtuvę“, – sako vienas iš savininkų Domas Burkauskas, „Tapas“ gastrobaro direktorius ir laidos „Ekovizija“ vedėjas (taip, žurnalistai kartais irgi tampa barų savininkais).
Šalia ispaniškų patiekalų čia siūloma rinktis iš daugybės kokteilių su džinu – „Tapas“ turi virš 50 rūšių džino. Nors mes labiau įpratę Ispaniją „užgerti“ vynu, Domas sako, kad tuose kraštuose labai populiaru po sočios vakarienės, kai karšta, pasiimti taurę kokteilio su daug ledo ir neskubant mėgautis gyvenimu.
Be abejo, čia galima paragauti ir sangrijos – merginų paprastai mėgstamo silpno alkoholinio gėrimo. Tik, merginos, atsargiai – šiame bare sangrija pavojinga. Ji maišoma iš keturių alkoholinių ir vieno nealkoholinio gėrimo ir kelios taurės gali lengvai susukti galvą.
Naujasis gastrobaras įsikūrė neseniai renovuotame pastateJ. Basanavičiaus gatvėje – netoliese, kitoje pusėje stovi berniuko su kaliošu rankose skulptūra, Romo Kvinto sukurta Vilniuje gimusio vieno žymiausių XX a. prancūzų rašytojų Romaino Gary atminimui.
„Didelę dalį mūsų publikos sudaro artimiausi kaimynai, įsikūrę kokio kilometro spinduliu, – pasakoja D.Burkauskas. – Jie ateina pietauti, vakarieniauti, daugumą jų pažįstame. Ir jiems, ir sau stengiamės čia kurti tarsi antruosius namus. Beje, pavalgyti pas mus galima ir labai vėlai: artėjant savaitgaliui patiekalus ruošiame ir 2-ą, ir 3-ią valandą nakties“.
Beje, jei užsisakysite paeliją, jus supras. Bet jei ištarsite „paeja“ – dar labiau gerbs: dvi ispaniškos „l“ raidės tariamos kaip „j“. Verta žinoti ir iš kur kilo žodis „tapas“, verčiamas kaip „užkandis“. Anot Domo, „tapar“ ispaniškai reiškia „uždengti“. Tai iš senovės atkeliavusi tradicija didikų vyno taures uždengti kokiu nors užkandžiu. Nes maža kas: dar įkris kokia musė ar nuodų kas įpils...
Na, nuodų šiuolaikiniame Vilniaus „Tapas“ gastrobare, žinoma, į taurę nešliūkštels. Nebent pasiūlys pasivaišinti kokiu nors kokteilių kūrėjo ir vieno iš savininkų Daliaus Aleksiejevo fantazijos vaisiumi. Pavyzdžiui, kokteiliu „Lean @ Fat“, kurį sudaro „Beefeater“ džinas, karštai rūkytos šoninės taukų, apelsinų sulčių, „ginger ale“ ir šviežio šalavijo sintezė vienoje stiklinėje. Kaip sakoma, skanaus!
Darbo laikas: I-II 11 – 16 val., III-IV 11 – 24 val. V-VI 11 – 5 val. VII 12 - 16 val.
Populiariausi patiekalai: Aluje virtas aštuonkojis, patiekiamas su imbierais, mėlynųjų bulvių piurė, česnakų traškučiais ir rūkytos paprikos aliejumi (8 €), paelija su jūros gėrybėmis (10 €)
Dienos pietūs: Nuo 11 iki 16 val. kasdien vis kiti: sriuba + salotos (5 €), sriuba + karštas patiekalas (6 €), sriuba + karštas patiekalas + desertas (7 €).
Kokteiliai su džinu: 6-9 €
Adresas: J. Basanavičiaus g. 15, Vilnius