Savaitgalio įkvėpimui – pasakiška maisto fotosesija miške ir 4 receptai

Asmeninį maisto fotografijos projektą „52 kartai“ nuo metų pradžios įgyvendinantis fotografas Robertas Daskevičius besibaigiant vasarai pristato dūmais ir mišku kvepiančią maisto fotosesiją gamtoje. O šefas Andrius Kubilius paruošė joje naudotus patiekalus, kurių receptais dalijasi su visais maisto aistruoliais – jie puikiai tiks bene paskutiniam šiltam šių metų savaitgaliui.
Kepti vaisiai su sausainių trupiniais
Kepti vaisiai su sausainių trupiniais / Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr.

„Nauja mano maisto fotosesija skirta įkvėpti tuos, kurie nutars pagauti paskutines šiltas dienas gamtoje. Šį kartą dirbome su skautu nuo 10-ies, šefu Andriumi Kubiliumi ir jo gamintais gardžiais, itin lengvai paruošiamais patiekalais. Jie leis pakeisti įprastą meniu gamtoje į šį tą originalesnio ir įdomesnio. Tikiuosi, kad žiūrėdami nuotraukas pajusite miško atmosferą, dūmų kvapą ir pakviesite draugus dar vienam besibaigiančios vasaros nuotykiui su geru maistu. Kaip sako pats šios savaitės projekto šefas, jei jau važiuojam į gamtą, nebūtina vadovautis stereotipu, kad čia tiks tik makaronai ir „tušonkė“ arba bulvės ir dešrelės. Turint vos kelis tinkamus įrankius ir gerus ingredientus, ir dar šiek tiek fantazijos, galima sukurti puikius patiekalus, kurie džiugins akis ir gomurį“, – pasakoja fotografas.

„Sapiegos bistro“ šefas A.Kubilius gamtoje siūlo pasigaminti itin paprastai paruošiamą upėtakio tartarą, ant laužo paruošti jautienos kepsnį su keptais grybais ir daržovėmis, desertui patiekti keptų vaisių ir išsivirti tikros miško arbatos.

Upėtakio tartaras

Ingredientai (4 asm.):

  • 400 g upėtakio filė;
  • 30 g šalotinių svogūnų;
  • 50 g agurkų;
  • 10 ml žaliosios citrinos sulčių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • prieskoninių žolelių (krapų, kalendros).

Gaminimas:

1. Supjaustykite upėtakio filė nedideliais kubeliais (iki 3 mm dydžio), užpilkite aliejumi, žaliųjų citrinų sultimis.

2. Sudėkite ir sumaišykite smulkiai kapotus svogūnus ir agurkus. Pagardinkite druska ir pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir patiekite.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Upėtakio tartaras
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Upėtakio tartaras

Jautienos kepsnys su grybais

Ingredientai (4 asm.):

  • 800 g brandintos jautienos nugarinės;
  • baravykų;
  • cukinijų;
  • pastarnokų;
  • bulvių;
  • svogūnų;
  • mairūno;
  • čiobrelių;
  • druskos;
  • pipirų

Gaminimas:

1. Jautienos kepsnius kepkite grilyje arba ant laužo, naudodami groteles. Iškepę iki norimo paruošimo būdo, leiskite mėsai pailsėti 5–6 minutes nuėmę nuo ugnies.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Ruošiamas jautienos kepsnys su grybais
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Ruošiamas jautienos kepsnys su grybais

2. Baravykus pakepinkite svieste su svogūnu, mairūnu, čiobreliais. Galite įdėti skiltelę česnako.

3. Paruoškite daržoves. Cukinijas pakepkite svieste 4–5 minutes, pagardinę druska ir pipirais, kad jų vidus liktų traškus. Pastarnoką kepkite 10–12 minučių.

4. Jaunas mažas bulvytes išvirkite ir pakepkite svieste kartu su kitomis daržovėmis, kad gražiai apskrustų.

5. Mėsą su baravykais ir daržovėmis patiekite lėkštėje. Pagardinkite druska ir pipirais.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Jautienos kepsnys su grybais
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Jautienos kepsnys su grybais

Miško arbata

Ingredientai (4 asm.):

  • aviečių lapų;
  • šaltalankių;
  • mėlynių;
  • aviečių.

Gaminimas:

Iš visų ingredientų išvirkite arbatą: užkaiskite vandenį ir sudėkite viską 2–3 minutėms, kad pritrauktų.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Ruošiama arbata
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Ruošiama arbata

Kepti vaisiai su sausainių trupiniais

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 persikai;
  • 2 kriaušės;
  • 2 slyvos;
  • 100 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
  • 200 g sausainių;
  • 50–60 g sviesto;
  • 20 g cukraus;
  • šviežių uogų (tiks avietės, braškės, mėlynės, gervuogės, šilauogės).

Gaminimas:

1. Persikus, kriaušes ir slyvas perpjaukite per pusę ir kepkite ant grotelių, kol suminkštės (ant laužo arba grilyje).

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Kepami vaisiai
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Kepami vaisiai

2. Paruoškite sausainių trupinius. Sausainius sumalkite, keptuvėje išlydykite sviestą su cukrumi ir lengvai pakepinkite.

3. Keptus vaisius pagardinkite sausainių trupiniais, sūriu ir turimomis šviežiomis uogomis. Dar galite pagardinti ir pagražinti patiekalą jaunais aviečių lapais.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Kepti vaisiai su sausainių trupiniais
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr./Kepti vaisiai su sausainių trupiniais

Fotografas R.Daskevičius nuo metų pradžios kas savaitę surengia vis naują netikėtą maisto fotosesiją ir iliustruoja vis kito žymaus virtuvės šefo patiekalus, skirtus vakarienei su draugais. Iki metų galo prie projekto prisijungs 52 virtuvės meistrai, daugiausia prisidedantys prie maisto kultūros puoselėjimo šalyje.

Projektą „52 kartai“ galima sekti R. Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje www.52kartai.lt, socialiniuose tinkluose „Facebook“ (@52kartai) ir „Instagram“ (@52times).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis