„Nauja mano maisto fotosesija skirta įkvėpti tuos, kurie nutars pagauti paskutines šiltas dienas gamtoje. Šį kartą dirbome su skautu nuo 10-ies, šefu Andriumi Kubiliumi ir jo gamintais gardžiais, itin lengvai paruošiamais patiekalais. Jie leis pakeisti įprastą meniu gamtoje į šį tą originalesnio ir įdomesnio. Tikiuosi, kad žiūrėdami nuotraukas pajusite miško atmosferą, dūmų kvapą ir pakviesite draugus dar vienam besibaigiančios vasaros nuotykiui su geru maistu. Kaip sako pats šios savaitės projekto šefas, jei jau važiuojam į gamtą, nebūtina vadovautis stereotipu, kad čia tiks tik makaronai ir „tušonkė“ arba bulvės ir dešrelės. Turint vos kelis tinkamus įrankius ir gerus ingredientus, ir dar šiek tiek fantazijos, galima sukurti puikius patiekalus, kurie džiugins akis ir gomurį“, – pasakoja fotografas.
„Sapiegos bistro“ šefas A.Kubilius gamtoje siūlo pasigaminti itin paprastai paruošiamą upėtakio tartarą, ant laužo paruošti jautienos kepsnį su keptais grybais ir daržovėmis, desertui patiekti keptų vaisių ir išsivirti tikros miško arbatos.
Upėtakio tartaras
Ingredientai (4 asm.):
- 400 g upėtakio filė;
- 30 g šalotinių svogūnų;
- 50 g agurkų;
- 10 ml žaliosios citrinos sulčių;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų;
- prieskoninių žolelių (krapų, kalendros).
Gaminimas:
1. Supjaustykite upėtakio filė nedideliais kubeliais (iki 3 mm dydžio), užpilkite aliejumi, žaliųjų citrinų sultimis.
2. Sudėkite ir sumaišykite smulkiai kapotus svogūnus ir agurkus. Pagardinkite druska ir pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir patiekite.
Jautienos kepsnys su grybais
Ingredientai (4 asm.):
- 800 g brandintos jautienos nugarinės;
- baravykų;
- cukinijų;
- pastarnokų;
- bulvių;
- svogūnų;
- mairūno;
- čiobrelių;
- druskos;
- pipirų
Gaminimas:
1. Jautienos kepsnius kepkite grilyje arba ant laužo, naudodami groteles. Iškepę iki norimo paruošimo būdo, leiskite mėsai pailsėti 5–6 minutes nuėmę nuo ugnies.
2. Baravykus pakepinkite svieste su svogūnu, mairūnu, čiobreliais. Galite įdėti skiltelę česnako.
3. Paruoškite daržoves. Cukinijas pakepkite svieste 4–5 minutes, pagardinę druska ir pipirais, kad jų vidus liktų traškus. Pastarnoką kepkite 10–12 minučių.
4. Jaunas mažas bulvytes išvirkite ir pakepkite svieste kartu su kitomis daržovėmis, kad gražiai apskrustų.
5. Mėsą su baravykais ir daržovėmis patiekite lėkštėje. Pagardinkite druska ir pipirais.
Miško arbata
Ingredientai (4 asm.):
- aviečių lapų;
- šaltalankių;
- mėlynių;
- aviečių.
Gaminimas:
Iš visų ingredientų išvirkite arbatą: užkaiskite vandenį ir sudėkite viską 2–3 minutėms, kad pritrauktų.
Kepti vaisiai su sausainių trupiniais
Ingredientai (4 asm.):
- 2 persikai;
- 2 kriaušės;
- 2 slyvos;
- 100 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
- 200 g sausainių;
- 50–60 g sviesto;
- 20 g cukraus;
- šviežių uogų (tiks avietės, braškės, mėlynės, gervuogės, šilauogės).
Gaminimas:
1. Persikus, kriaušes ir slyvas perpjaukite per pusę ir kepkite ant grotelių, kol suminkštės (ant laužo arba grilyje).
2. Paruoškite sausainių trupinius. Sausainius sumalkite, keptuvėje išlydykite sviestą su cukrumi ir lengvai pakepinkite.
3. Keptus vaisius pagardinkite sausainių trupiniais, sūriu ir turimomis šviežiomis uogomis. Dar galite pagardinti ir pagražinti patiekalą jaunais aviečių lapais.
Fotografas R.Daskevičius nuo metų pradžios kas savaitę surengia vis naują netikėtą maisto fotosesiją ir iliustruoja vis kito žymaus virtuvės šefo patiekalus, skirtus vakarienei su draugais. Iki metų galo prie projekto prisijungs 52 virtuvės meistrai, daugiausia prisidedantys prie maisto kultūros puoselėjimo šalyje.
Projektą „52 kartai“ galima sekti R. Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje www.52kartai.lt, socialiniuose tinkluose „Facebook“ (@52kartai) ir „Instagram“ (@52times).