Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Savaitgalio malonumui: pusryčiai į lovą

Akimirkai užsimerkite ir įsivaizduokite: savaitgalio rytas, niekur nereikia skubėti, pro langą skverbiasi jaukūs rudens saulės spinduliai... Iš virtuvės atsklinda kepamų riestainių kvapas, o po akimirkos prieš jus – padėklas su gardumynais. Ar gali kas nors padaryti savaitgalį dar labiau idilišką nei pusryčiai į lovą?
Pusryčiai į lovą
Pusryčiai į lovą / Astos Černės nuotr.

Pusryčiai į lovą - itin didelis malonumas. Nors paprastai jas mėgaujamasi itin retai, tai nėra prabangi ar neįmanoma misija: tereikia meilės, noro, iniciatyvos ir netuščio šaldytuvo. O jei norite, kad pusryčiai būtų dar įsimintinesni – galbūt savaitgalio rytą jūsų mylimas žmogus švenčia gimtadienį? – susiplanuokite meniu šiek tiek iš anksto. Tikime, kad nuostaba, išvydus jus su padėklu rankose, bus begalinė!

► Minkšti, purūs, aromatingi ir dailūs riestainiai idealiai tinka tobuliems savaitgalio pusryčiams. Patiekti juos galite su naminiu džemu, kremu ar kitais saldžiais pagardais. Jei nedėsite į tešlą cinamono ir sumažinsite cukraus kiekį, riestainius galėsite panaudoti kaip duoną gardiems ir sotiems sumuštiniams. Žinoma, riestainiams pagaminti reikia šiek tiek laiko, tačiau juk toli gražu ne kasdien lepiname mylimus žmones pusryčiais į lovą, tiesa? 

Mieliniai riestainiai
Receptas: Pusryčių riestainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 26
Receptas
Ingredientai
Mielės: 11.00 g (sausos)
Cukrus: 5.00 valg. š.
Vanduo: 375.00 ml (šiltas)
Miltai: 630.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (½ tarkuotos žievelės)
Aguonos: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį dubenėlį suberkite vieną šaukštą cukraus ir užpilkite puse puodelio šilto vandens (125 ml). Įmaišykite mieles. Atidėkite dubenėlį į šalį 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios – paviršiuje atsiras burbuliukų ir pačios masės tūris dvigubai padidės.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite 1 ½ puodelio (210 g) miltų, druską, cukrų (3 valg. š.), cinamoną, tarkuotas citrinos žieveles, šiltą vandenį (250 ml) ir pakilusias mieles. Išmaišykite. Palaipsniui po kelis šaukštus berkite miltus ir minkykite tešlą. Gali būti, kad panaudoti visų miltų neprireiks. Minkykite tešlą apie 5-10 minučių, kol ji bus minkšta, tačiau nelipni, elastinga. Uždenkite dubenį su paruošta tešla švariu rankšluostėliu ir palikite valandai, kad paliktų.
  3. Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite. Padalinkite į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite kamuoliuką. Suformuoti riestainius iš kamuoliukų galite dviem būdais. 1. Kiekvieną kamuoliuką performuokite į maždaug 18-20 centimetrų ilgio tešlos virvelę. Jos galus sujunkite ir švelniai paminkykite, kad jie susijungtų kuo gražiau. 2. Kiekvieną kamuoliuką šiek tiek suplokite ir jo centre su pirštais padarykite skylę. Atsargiai ištampykite riestainį taip, kad viduryje esanti skylė būtų apie 5 cm skersmens.
  4. Suformuotus riestainius perdėkite į kepimo popieriumi išklotas kepimo skardas, paliekant tarp jų nemažus tarpus. Skardas su paruoštais riestainiais uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti apie 20 minučių.
  5. Tuo pat metu įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros.
  6. Taip pat, kol riestainiai kyla, į didelį puodą supilkite 6 puodelius vandens ir suberkite šaukštą cukraus. Kaitinkite, kol vanduo užvirs. Į verdantį vandenį dėkite po 2-3 riestainius (taip, kad nesiliestų). Pavirkite juos 1 minutę, tuomet atverskite ir pavirkite dar 1 minutę. Kiaurasamčiu išimkite riestainius iš vandens ir perdėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
  7. Apibarstykite riestainių viršų aguonomis, sezamo sėklomis ar abejais. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol bus gražiai auksinės spalvos. Riestainius galite patiekti šiltus ar atvėsusius.
Suskleisti

► Kol vasaros uogos pačios skaniausios šviežios, džemams jas naudoti pernelyg gaila. O štai apelsinų sezonas, galima sakyti, trunka ištisus metus, todėl ir džemą iš jų išvirti nėra labai gaila. Priešingai, džemas toks citrusinis, maloniai saldžiarūgštis ir gardus, jog gali pasirodyti, kad tai ir yra tikroji apelsinų paskirtis – būti džemu savaitgalio pusryčiams.

Naminis apelsinų džemas
Receptas: Naminis apelsinų džemas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 11
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 5.00 vnt. (5-6 vidutinio dydžio ir 1 apelsino žievelė)
Cukrus: 100.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (2 citrinų sultys ir 1 citrinos tarkuota žievelė)
Vanduo: 125.00 ml
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nulupkite. Supjaustykite ketvirčiais ir pasistenkite pašalinti visas sėklytes.
  2. Apelsinus sudėkite į maisto smulkintuvą ar plaktuvą ir susmulkinkite iki beveik vientisos masės (gali likti šiek tiek nedidelių gabalėlių). Masę supilkite į keptuvę ar prikaistuvį. Suberkite apelsinų žieveles, cukrų, kukurūzų krakmolą, supilkite citrinos sultis ir vandenį. Išmaišykite.
  3. Kaitinkite apie 25 minutes, kol masė sutirštės ir taps džemo konsistencijos.
  4. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir paruoštą džemą supilkite į švarų, sandariai užsidarantį stiklainėlį. Atvėsinkite, tuomet uždenkite dangteliu. Laikykite šaldytuve.
  5. Pastaba: džemas yra skirtas greitam vartojimui. Jeigu norite laikyti jį ilgiau, teks hermetiškai uždaryti (konservuoti) stiklainėlius su džemu.   
Suskleisti

Trinti vaisių kokteiliai vasaros metu puikiai gali pakeisti ryto arbatos ar kavos puodelį – ypač, kai ateina savaitgalis, o už lango skaisčiai šviečia saulė. Šis kokteilis ne per saldus, gaivus, pakankamai tirštas – patiks visiems, mėgstantiems trintus kokteilius.

Kokosinis bananų ir apelsinų kokteilis
Receptas: Kokosinis bananų ir apelsinų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 18
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (sultys – apie 120 ml)
Kokosų pienas: 125.00 ml
Bananai: 2.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Ledo kubeliai: 1.00 puodelis
Kaip gaminti
  1. Visus ingridientus sudėkite į kokteilių plaktuvą.
  2. Išplakite iki vientisos masės.
  3. Supilstykite į stiklines ir nedelsiant patiekite.
Suskleisti

Tekstas ir receptai Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos