Savaitgalio meniu jautienos mėgėjams: nuo sultingų paplotėlių mėsainiams iki troškinių

Tie, kas valgo raudoną mėsą, paprastai visus metus, nesvarbu, vasara ar žiema, mielai mėgaujasi jautienos patiekalais. Kai šilčiau, smagu išsikepti mėsos paplotėlių ir susikonstruoti mėsainį, o jei diena vėsesnė, už lango lietus, kaip gali nutikti šį savaitgalį, tada tinka ir jautienos troškinys. O ką jau kalbėti apie klasiką – sultingą jautienos kepsnį. Dalinamės nemenku receptų rinkiniu!
„Lėtai“ kepta jautiena
„Lėtai“ kepta jautiena / Vida Press nuotr.
Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena
Receptas: Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Duona: 10.00 riekės (šviesios)
Jautiena: 250.00 g (nugarinės; marinuotai mėsai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinuotai mėsai)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkintų; marinuotai mėsai)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovintų; marinuotai mėsai)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtųjų; marinuotai mėsai)
Balzaminis actas: 2.00 arbat. š. (marinuotai mėsai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (marinuotai mėsai)
Druska: 1.00 valg. š. (marinuotai mėsai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; marinuotai mėsai)
Paprikos: 5.00 vnt. (marinuotos keptos gabaliukai; įdarui)
Petražolės: 5.00 vnt. (įdarui)
Salotos: 5.00 vnt. (lapai; įdarui)
Bazilikai: 10.00 vnt. (lapelių; įdarui)
Pomidorų padažas: 5.00 arbat. š. (su saulėje džiovintais pomidorais; įdarui)
Kaip gaminti

1. Česnakus padažui išspauskite ir sumaišykite su visais padažui skirtais ingredientais.

2. Mėsą įdėkite į dubenį, užpilkite padažu, išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve kelias valandas, geriausia pernakt.

3. Paprikas susmulkinkite ir sumaišykite su smulkiai pjaustytomis petražolėmis.

4. Mėsą kepkite ant įkaitusių grotelių arba keptuvėje su grotelėmis po 4-5 min. iš abiejų pusių. Iškelkite, padėkite į lėkštę ir prieš pjaustydami palikite 5 min.

5. Duoną paskrudinkite ant grotelių, pusę riekelių aptepkite pomidorų padažu, su saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais, dėkite plonomis riekelėmis pjaustytos jautienos, paprikų, salotų lapų, bazilikų, apvožkite likusiomis riekelėmis.

Sumuštinius patiekite šiltus.

Suskleisti
Troškinys „picadillo“
Receptas: Jautienos troškinys „picadillo“ pagal Ernestą Hemingway'ų
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 800.00 g (liesos kapotos)
Paprikos: 3.00 vnt. (raudonosios, pjaustytos kubeliais)
Svogūnai: 3.00 vnt. (susmulkinti)
Česnakai: 4.00 skiltelės (sutraiškytos)
Alyvuogės: 8.00 vnt. (žaliųjų, supjaustytų ketvirčiais)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviesto)
Pomidorai: 5.00 vnt. (arba pomidorų savo sultyse)
Cheresas: 3.00 valg. š.
Razinos: 0.50 st. (juodųjų)
Migdolai: 0.50 st. (grūstų)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ant riebalų pakepinkite sutraiškytus česnakus ir smulkintus svogūnus, kol viskas suminkštės. Smulkiai sukapotą jautieną sudėkite į keptuvę ir kepkite maišydami iki 10 minučių, kol jautiena įgaus rudą spalvą.

2. Atidėkite papriką, o kitas patiekalo dalis sudėkite į troškinį. Jei dedate nekonservuotus pomidorus, prieš tai juos nulupkite ir susmulkinkite.

3. Šliūkštelėkite chereso, pamaišykite ir uždengę kepkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Retkarčiais pamaišykite. Prieš pabaigą sudėkite papriką ir kaitinkite pamaišydami troškinį kol paprika bus karšta.

4. Patiekite su virtais ryžiais.

Suskleisti
Sultingi burgeriai
Receptas: Sultingi mėsainiai
8 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 23
Receptas
Ingredientai
Duona: 70.00 g (baltos, sutrupintos)
Pienas: 60.00 ml
Pankolių sėklos: 2.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (rupios jūros)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š.
Malta mėsa: 1.00 kg (perpus kiaulienos ir jautienos; pirmąją galite keisti vištiena arba kalakutiena, antrąją – veršiena)
Citrinos žievelė: 1.00 valg. š.
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 80.00 g (sutarkuoto)
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (džiovintų)
Česnakai: 4.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Dižono)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; grūstų)
Kaip gaminti

1. Džiūvėsius suberkite į didelį dubenį ir užpilkite juos pienu. Palikite apie 5 minutes pastovėti, kol džiūvėsiai išbrinks.

2. Tuo metu grūstuve arba elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pankolių sėklas, druską ir aitriosios paprikos dribsnius.

3. Į puodą su išbrinkusiais džiūvėsiais sudėkite maltą mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską maišykite apie 2–3 minutes, kol visi skoniai susijungs.

4. Šlapiomis rankomis formuokite plokščius norimo dydžio mėsainius. Kepkite juos ant gerai įkaitintų grotelių (BGE įkaitinkite iki 280–300 C) maždaug po 4–5 minutes kiekvieną pusę, kol išorėje įsispraus apskrudę rėžiai, o vidus liks sultingas.

5. Patiekite su apkeptomis bandelėmis arba be jų, su skrudintomis bulvytėmis ir su šviežiomis salotomis bei mėgstamu padažu.

Suskleisti
Pikantiškas mėsainis su svogūnais ir šonine
Receptas: Pikantiškas mėsainis su svogūnais ir šonine
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Salotos: 2.00 vnt. (lapų)
Faršas: 250.00 g (jautienos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Šoninė: 4.00 vnt. (juostelės)
Duona: 2.00 vnt. (ruginės duonelės)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aštraus kečupo)
Čederio sūris: 2.00 vnt. (griežinėliai)
Kaip gaminti
  1. Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus.
  2. Jautienos faršą pagardinkite druska ir pipirais bei gerai išmaišykite iki lipnios masės.
  3. Iš šios masės suformuokite 2 plokščius kotletus.
  4. Nuplaukite pomidorą, pašalinkite kotelį ir supjaustykite griežinėliais.
  5. Svogūną nulupkite ir supjaustykite žiedeliais.
  6. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Įdėkite kotletus ir kepkite iš abiejų pusių apie 5 minutes.
  7. Pridėkite šoninę ir apskrudinkite. Tada iš keptuvės išimkite kotletus ir šoninę.
  8. Svogūnų žiedelius apkepkite riebaluose. Ant svogūnų uždėkite pomidorų griežinėlius bei kotletus ir apvertus palaikykite, kad jie sušiltų.
  9. Rugines duoneles perpjaukite pusiau ir perpjautos pusės paviršių paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje.
  10. Visas 4 puseles aptepkite MAGGI kečupu.
  11. Ant apatinių puselių uždėkite salotas, kotletus, svogūnus, šoninę, pomidorų griežinėlius ir čederio sūrį.
  12. Uždėkite viršutines duonelės puseles. Patiekite su likusiu kečupu.

 

Suskleisti
Naminiai mėsainiai
Receptas: Naminiai mėsainiai su jautiena
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 250.00 g (faršas)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Mairūnas: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (naminis)
Salotos: 4.00 vnt.
Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
  2. Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Tailandietiška jautiena su daržovėmis ir paskrudintais anakardžių riešutais
Receptas: Tailandietiška jautiena su daržovėmis ir paskrudintais anakardžių riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Raudonojo kario pasta:( „Santa Maria Curry Paste Red“ ) 1.00 valg. š.
Padažas:(0,5 but. „Santa Maria Asian Wok Sweet & Sour organic“ ) 1.00 vnt.
Makaronai: 250.00 g (1 pak. „Santa Maria Egg Noodles“)
Kopūstai: 100.00 g
Pupelės: 100.00 g (šviežios žaliosios)
Morkos: 1.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Didkepsnis: 500.00 g
Kaip gaminti
  1. Paruoškite makaronus pagal pakuotės nurodymus. Tuomet atvėsinkite juos šaltame vandenyje ir padėkite į šalį.
  2. Smulkiai supjaustykite daržoves ir mėsą.
  3. Paskrudinkite anakardžių riešutus sausoje keptuvėje.
  4. Pakepkite mėsą aliejuje aukštoje temperatūroje, kol ji gražiai apkeps, tada sudėkite daržoves.
  5. Pakepinkite maišydami maždaug 2–3 minutes, kol mėsa iškeps, o daržovės sušils.
  6. Supilkite Wok padažą ir įmaišykite anakardžių riešutus.
  7. Pakepkite makaronus karštoje keptuvėje, aliejuje su kario pasta, sumaišykite ir patiekite makaronus lėkštėje kartu su Wok.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Suskleisti
Jautienos ir daržovių troškinys
Receptas: Jautienos ir daržovių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 61
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Porai: 1.00 vnt. (didesnis)
Baklažanai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Jautiena: 400.00 g (minkšta)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai malti, baltieji)
Kaip gaminti
  1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, sumeskite į gilesnį dubenėlį, apibarstykite atskirame indelyje sumaišytais prieskoniais (druska, pipirais, imbieru ir paprika) ir bent pusvalandį marinuokite.
  2. Visas daržoves nuplaukite, nusausinkite, porą nuvalykite, iš perpjautos paprikos išimkite sėklytes, baklažaną įtrinkite druska ir pusvalandžiui palikite – dings žievelės kartumas. Druską nuplaukite.
  3. Daržoves supjaustykite nedideliais gabalėliais: svogūną perpjaukite per pusę ir supjaustykite skiltelėmis, porai dažniausiai pjaustomi nestorais griežinėliais, paprika ir baklažanas – kubeliais.
  4. Marinuotą mėsą nuolat maišydama iš visų pusių apkepkite gerai įkaitintuose riebaluose būtinai ant didelės kaitros – dideliame karštyje greitai užsidaro mėsos poros ir neišbėga sultys.
  5. Keptus mėsos gabalėlius ištraukite iš keptuvės, išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius, o keptuvėje likusiuose riebaluose iškepkite daržoves.
  6. Mėsą ir daržoves po lygiai išdėliokite į 2 lėkštes ir apliekite pačių pasigamintu padažu, kurį greitai paruošite atskirame puodelyje.  
Suskleisti
Jautienos tadžinas
Receptas: Jautienos tadžinas
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (jautienos - kukuliams)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 smulkiai pjaustyto - kukuliams ir 0,5- padažui)
Česnakai: 7.00 skiltelės (3 - kukuliams ir 4 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kukuliams)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 - kukuliams ir padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (arba aliejus - padažui)
Pomidorai: 1.00 kg (padažui)
Kaip gaminti

1. Į faršą sudėkite smulkiai kapotus svogūnus ir česnakus, prieskonius ir aliejų. Viską išmaišykite ir palikite 15 min.

2. Per tą laiką paruoškite padažą: pomidorus perpjaukite per pusę ir ištarkuokite pomidorų vidų stambia tarka, kad liktų tik pomidorų žievelės. Į pomidorų tyrę sudėkite prieskonius, smulkintus česnakus.

3. Iš mėsos suformuokite 1 cm skersmens mėsos kukulius. Juos pakepinkite keptuvėje apie 3 min, tada supilkite pomidorų tyrę ir troškinkite keptuvėje ar puode apie 25 min.

4. Patiekite su skrudinta balta duona.

 

Suskleisti
Airiškai lėtai troškinta jautiena
Receptas: Airiškai lėtai troškinta jautiena
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.4 / 26
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai pjaustytas)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkiai pjaustytos)
Miltai: 2.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (supjaustyta)
Jautiena: 1.00 kg (tinkamos troškinimui, supjaustytos pusės degtuko dėžutės dydžio gabalėliais)
Muskatas: 0.25 arbat. š. (trinto)
Salierų stiebai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Kvapnieji pipirai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Alus: 600.00 ml („Guinness“)
Apelsinai: 2.00 vnt. (žievelė ir sultys)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių smulkintų, papuošimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros.

2. Pusę sviesto ištirpinkite troškinimo inde ant viryklės ir pakepinkite su svogūnais ir česnakais, kol šie suminkštės.

3. Tuo tarpu mėsą suvoliokite su miltais. Keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą ir jame apkepinkite mėsą, kol paruduos. Sudėkite į troškinimo indą „pas svogūnus su česnakais“.

4. Įdėkite morkas, salierą, muskatą, kvapniuosius pipirus, pasūdykite ir įdėkite juodųjų pipirų pagal skonį ir supilkite „Guinness“ alų. Troškinimo indą sandariai uždenkite (geriausiai tam tinka ketaus troškinimo puodas) ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 4-6 valandas, priklausomai nuo mėsos, kol ji bus visiškai minkšta. Supilkite apelsinų sultis ir tarkuotą žievelę ir palikite vėsti pernakt.

5. Prieš patiekdami valgyti, įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir pašildykite apie 45 minutes. Taip rekomenduoja airiai. Ragavau šį patiekalą ir ką tik pagamintą, ir pašildytą kitą dieną – visaip skanu.

6. Patiekite su bulvių koše apibarstę petražolėmis. Itin geras patiekalas šaltam žiemos vakarui.

Suskleisti
Rudeniškas mėsos troškinys
Receptas: Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt. (galite keisti keliais porų stiebais, bus švelnesnis ir įdomesnis skonis)
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt. (didesnės)
Pievagrybiai: 300.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Pomidorų tyrė: 2.00 valg. š.
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Jautienos sultinys: 500.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š. (nebūtina, bet labai rekomenduojama)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustykite kubeliais, apšlakstykite aliejumi, dėkite druskos, juodųjų pipirų ir apie pusvalandį kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

2. Puode kelias minutes kartu su sviestu, šaukštu aliejaus, lauro lapais ir čiobreliais patroškinkite stambiai supjaustytas morkas ir salierus. Įdėkite ir išmaišykite miltus, tada pilkite trintus pomidorus ir Vorčesterio padažą (jei naudojate). Galiausiai supilkite jautienos sultinį ir vyną.

3. Kai užvirs dėkite apkeptą jautieną, nedidelėje kaitroje viską troškinkite orkaitėje tam tinkančiame, dangčiu uždengtame puode apie valandą. Pievagrybius galima dėti kartu su jautiena, bet geriausia – likus maždaug 15 min, kad visiškai nesuvirtų.

 

Suskleisti
Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu
Receptas: Jautienos nugarinės kepsneliai su gorgonzolos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 4.00 vnt. (nugarinės gabaliukai (2 cm storio))
Gorgonzolos sūris: 150.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml
Sviestas: 20.00 g
Porai: 1.00 vnt.
Šalavijai: 1.00 vnt. (šakelė)
Vynas: 100.00 ml (Porto)
Kaliaropė: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Porus supjaustyti pusžiedžiais ir apkepinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu. Išimti.

2. Į tą pačią keptuvę įdėti dar šiek tiek sviesto, šlakelį aliejaus ir apkepti jautienos nugarinės kepsnelius iš abiejų pusių (po 2 min.) aukštoje kaitroje. Užpilti porto vynu, sudėti porus, gorgonzolos sūrį. Pakaitinti, kol sūris ištirps ir tuomet supilti grietinėlę, įberti persilado prieskonių, dėti šalavijo šakelę, pamaišyti ir palikti šiek tiek pasitroškinti ant vidutinės kaitros.

3. Salotoms šiaudeliais supjaustyti nuluptas kaliaropes. Užpilti alyvuogių aliejaus ir pagardinti druska bei pipirais.

Suskleisti
„Lėtai“ kepta jautiena
Receptas: Sultinga „lėtai“ kepta jautiena
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
1.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 2.50 g (kryžinės arba mentės)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Druska: 2.00 arbat. š.
Daržovės: 2.00 kg (įvairių mėgstamų)
Kaip gaminti
  1. Jautieną kartu su prieskoniais dėkite į ketaus puodą ar kitą uždengiamą kepimui skirtą indą. Prieskonius galite rinktis pagal savo skonį: tiks ir paprasčiausi juodieji pipirai su lauro lapais, specialūs prieskoniai jautienai arba įmantresni pagardai, pavyzdžiui, rozmarinas.
  2. Į indą įpilkite nedaug vandens, kad apsemtų iki trečdalio mėsos aukščio.
  3. Pašaukite į iki 160°C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 3–3,5 valandos. Kartas nuo karto galima žvilgtelti, ar ne per mažai skysčio ir šiek tiek jo papildyti.
  4. Likus pusvalandžiui galima pridėti mėgstamų pjaustytų daržovių, kurios baigs troškintis kartu su mėsa.
Suskleisti
Iškepusi jautiena ir daržovės su žalumynais bei padažu
Receptas: Sausai marinuota jautienos nugarinė su sezoninėmis daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (nugarinės pjaustinio, mažiausiai 2,5 cm storio su kaulu; kepsniui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą kepsniui ir daržovėms)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po gerą žiupsnį kepsniui ir daržovėms)
Prieskoniai: 4.00 valg. š. (2 šaukštai mišinio su rūkytomis aitriosiomis paprikomis, imbieru, kalendromis kepsniui ir 2 šaukštai 2 valg. šaukšt. prieskonių mišinio su bazilikais, rozmarinais, kmynais, česnakais daržovėms)
Smidrai: 400.00 g
Morkos: 400.00 g (jaunų)
Kaip gaminti

1. Jautienos nugarinę išimkite iš šaldytuvo ir rankomis į mėsą gerai įtrinkite prieskonių bei aliejaus mišinį bei palikite kambario temperatūroje mažiausiai porai valandų, kad mėsa spėtų „sušilti“ bei „prisigertų“ prieskonių.

2. Visas daržoves nuplaukite, baltuosius smidrus nulupkite skustuku (jei naudosite žaliuosius, jų lupti nereikia) bei nupjaustykite kotelius. Daržoves palaistykite aliejumi bei sumaišykite su paruoštu prieskonių mišiniu bei druska.

3. Daržoves kepkite tiesioginėje kaitroje ant gerai įkaitusių ketaus grotelių, jos iškepa labai greitai. Grilio temperatūrą daržovėms tebūnie 160-180 laipsnių. Prieš kepimą groteles sutepkite karščiui atspariu augaliniu aliejumi. Jei morkos didesnės jas pradėkite kepti anksčiau nei smidrus, kuriems iškepti vartant užteka vos 2-5 minučių. Morkoms iškepti reikės 15-20 minučių. Jas taip pat reikės apversti po 5-7 minučių, kai susidarys grotelių žymės. Iškepusias daržoves atidėkite ir uždenkite folija, kad neatšaltų.

4. Kelkite grilio temperatūrą iki 250-270 laipsnių temperatūros. Jei norite, kad jautienoje liktų rombo formos kepimo grotelių žymos, kepkite vartydami kepsnį tris kartus, kepdami kiekvieną pusę po du kartus, darydami 45 laipsnių kampą, kad gautųsi norimos žymos. Šioje temperatūroje vartykite kas 1 minutę ir 30 sekundžių, kad gautųsi vidutiniškai iškepęs jautienos kepsnys. Paskutinį kartą kepdami stabdykite oro padavimą uždarydami visas sklendes ir palaikykite kepsnį pusę minutės ilgiau. Laikui matuoti galima naudoti savo telefono laikmatį, kuris tiksliai parodo, kada reikia kepsnį apversti.

5. Iškeptą mėsą palaikykite pridengta folija apie dešimt minučių, kad vienodai pasiskirstytų mėsos sultys, mėsą pjaustykite plonais grežinėliais. Neškite į stalą kartu su keptomis daržovėmis.

Suskleisti
Jautienos muštiniai à la Nelson su bulvių koše ir raugintais agurkais
Receptas: Jautienos muštiniai à la Nelson
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (nugarinės (kryžkaulio) mėsos)
Sviestas: 5.00 valg. š. (3 šaukštai minkšto muštiniams ir 2 šaukštai bulvių košei)
Svogūnai: 3.00 vnt.
Juoda duona: 200.00 g (ruginės)
Druska: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Grybai: 8.00 vnt. (džiovinti)
Alus: 1.00 st. (šviesaus)
Bulvės: 10.00 vnt. (košei)
Pienas: 1.00 st. (košei)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Agurkai: 3.00 vnt. (rauginti)
Kaip gaminti
  • Jautieną supjaustykite pusės delno dydžio bei 1 cm storio gabaliukais ir išmuškite. Pasūdykite ir palikite porai valandų pastovėti. Grybus valandą ar dvi pamirkykite vandenyje. Duoną sutarkuokite arba smulkiai sutrupinkite.
  • Keptuvo dugną storai ištepkite sviestu, pabarstykite susmulkintų svogūnų, sutarkuotos duonos, įdėkite kelis grybus ir užklokite sluoksniu muštinukų, vėl dėkite sluoksnį susmulkintų svogūnų, sutarkuotos duonos, grybų – ir vėl muštinukų.
  • Taip dėkite sluoksniais pagal keptuvo dydį, tačiau viršutinis sluoksnis turi būti svogūnai, duona, grybai ir sviestas. Užpilkite alumi (jei atrodo mažai skysčio, įpilkite ir grybų mirkymo skysčio).
  • Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po 40 minučių pažiūrėkite, ar mėsa jums tinkama (sausa ar vidutinė su krauju – kaip mėgstate), jei reikia, dar pašaukite į orkaitę dešimčiai minučių.
  • Kol mėsa kepa, išvirkite bulves, nusunkite, sutrinkite į bulvių košę su užvirintu pienu ir sviestu.
  • Patiekdami įdėkite į lėkšte mėsos, grybų, užpilkite padažu, bulvių košę apibarstykite susmulkintais svogūnų laiškais ir kirskite į sveikatą su raugintais agurkais.
Suskleisti
Ant grilio keptas didkepsnis
Receptas: Jautienos didkepsnis su barbekiu padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis smulkintas)
Česnakai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml
Actas: 125.00 ml
Sojos padažas: 125.00 ml
Rozmarinai: 2.00 valg. š. (šviežio)
Druska: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sudėkite svogūną, česnaką, alyvuogių aliejų, sojų padažą, rozmariną, garstyčias, druską bei pipirus į maišytuvą. Išsukite iki vientisos masės.

2. Jautieną įdėkite į sandariai užspaudžiamą plastikinį maišą ir ant viršaus supilkite marinatą. Palikite marinuotus šaldytuve tris valandas.

3. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros ir kiekvieną jautienos didkepsnio pusę kepkite apie 7 minutes.

Suskleisti
Jautienos didkepsnis su prieskoniniu sviestu
Receptas: Jautienos didkepsnis su prieskoniniu sviestu
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 300.00 g (išpjova)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Sviestas: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės ir sultys)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

Kepsnys turi būti 2,5–3 cm storio ir sverti apie 300 g, kad kepdamas neišsausėtų.

1. Mėsą iš abiejų pusių įtrinkite pipirais, aptepkite aliejumi ir palikite 6 val. pasimarinuoti.

2. Į smulkintuvą sudėkite sviestą, citrinos žievelę ir sultis, česnakus, prieskonines žoleles, pasūdykite ir įberkite pipirų, viską susmulkinkite.

3. Sviestą susukite į maistinę plėvelę ir apie valandą pašaldykite. Marinuotą mėsą kepkite labai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po tris minutes. Be reikalo nevartykite, nebadykite. Iki norimo iškepimo laipsnio kepsnį baikite kepti 160 C karštumo orkaitėje.

4. Paruoštą patiekalą pasūdykite ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlį. Prie didkepsnio tinka paduoti sojų padažo, gruzdintų bulvyčių ir grilyje keptų daržovių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis