Savaitgalio pasilepinimui – itališki skanėstai: rizotas su smidrais ir florentinai

Pavasarį norisi lengvesnio maisto, o tam puikiai tinka itališki patiekalai. Beprasidedančio smidrų sezono proga TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Gian Luca Demarco pademonstruos, kaip paruošti rizotą su šiomis daržovėmis. Jo kolega konditeris Ali GAdžijevas pasirinks itališkos konditerijos „perliuką“, išpopuliarėjusį visame pasaulyje, – florentinus. Pieniška karamelė, traškūs riešutai ir juodasis šokoladas nepaliks abejingų.
Savaitgalio skanėstai
Savaitgalio skanėstai / TV3 nuotr.

Rizotas su smidrais

Ingredientai:

  • 250 g rizoto ryžių;
  • 250 g smidrų;
  • 50 g sviesto;
  • 150 g tarkuoto parmezano sūrio;
  • 1 svogūnas;
  • 1 daržovių sultinio kubelis;
  • 0,5 stiklinės balto sauso vyno;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • siupsnelio druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Svogūnus supjaustyti ir sukapoti peiliu ypatingai smulkiais kubeliais, kad jie nebūtų didesni, nei ryžių grūdeliai.

2. Smidrus nuplauti ir supjaustyti 1 cm pločio ritinėliais. Viršūnėles palikti nepjaustytas.

3. Puode užvirti 1 l vandens ir jame ištirpinti daržovių sultinio kubelį.

4. Į gilesnę keptuvę įpilti aliejaus, suberti svogūnus ir lėtai apkepinti ant vidutinės kaitros, kol svogūnai suminkštės. Tada suberti smidrus, išmaišyti ir pakepinti porą minučių. Suberti ryžius, padidinti kaitrą ir nuolat maišant pakepinti iki ryžiai pasidarys skaidrūs ir grūdelių viduryje matysis balta šerdelė.

5. Tada įpilti pusę stiklinės balto vyno ir išmaišyti. Sumažinti kaitrą, įpilti samtį sultinio ir virti bei nuolat maišyti. Kai nugaruoja drėgmė, vėl įpilti po samtį sultinio. Taip nuolat maišant virti iki 20 minučių ir išjungti kaitrą, kai ryžiai dar būna šiek tiek kietoki – „al dente“. Tada užberti druskos, maltų juodųjų pipirų ir išmaišyti. Įdėti sviestą, suberti 100 g tarkuoto sūrio, nemaišyti ir uždengti. Palikti penkioms minutėms pastovėti.

6. Smidrų viršūnelės apkepinti ant sviesto.

7. Atidengti keptuvę, išmaišyti ištirpusį sūrį ir sviestą.

8. Patiekti lėkštėse, apibarstyti smidrų viršūnėlėmis ir likusiu tarkuotu sūriu.

TV3 nuotr./Rizotas su smidrais
TV3 nuotr./Rizotas su smidrais

Florentinai

Ingredientai:

florentinams:

  • 150 g cukraus;
  • 50 g medaus;
  • 160 g grietinėlės;
  • 100 g migdolų drožlių;
  • 50 g pekano riešutų.

dekoravimui:

  • 200 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Riešutus sukapoti ir sumaišyti su migdolų drožlėmis. Dar kartą šiek tiek pasmulkinti peiliu, bet ne iki trupinių masės.

2. Į prikaistuvį supilti grietinėlę, įdėti medų ir suberti cukrų. Kaitinti ant vidutinės kaitros ir nuolat maišyti medine mentele, kol pasidarys vientisa masė ir užvirs.

3. Nukelti nuo kaitros ir suberti smulkintų riešutų mišinį. Gerai išmaišyti ir gautą masę išdėlioti į formeles (galima panaudoti keksiukų popierinius krepšelius), išlyginti paviršių, kad gautųsi maždaug 1 – 1,5 cm storio paplotėliai, ir kepti iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Iškepusius atvėsinti.

4. Garų vonelėje ištirpinti 150 g juodojo šokolado. Nukelti nuo kaitros ir suberti likusį šokoladą. Maišyti, kol pilnai ištirps.

5. Atvėsusių florentinų vieną pusę pamirkyti šokolade ir išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įdėti valandai į šaldytuvą, kad sustingtų.

TV3 nuotr./Florentinai
TV3 nuotr./Florentinai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis