1. Kumpį suplėšykite gabalėliais ir paskrudinkite karštoje sausoje keptuvėje.
2. Į puodą suberkite vyšninius pomidoriukus, sukrėskite konservuotus pomidorus, statykite ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs. Kaitinkite apie 10 minučių.
3. Sudėkite trintus česnakus, supilkite aliejų, įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite ir dar pora minučių pakaitinkite.
4. Nepridegančią kepimo formą ištepkite sviestu, ant dugno išdėliokite sluoksnį makaronų lakštų.
5. Aptepkite juos plonu sluoksniu pikantiškos pomidorų masės. Ant viršaus pabarstykite skrudinto kumpio, gabalėliais pjaustytos mocarelos, užkrėskite rikotos.
6. Uždenkite lazanijos lakštais, vėl aptepkite pomidorų mase, apibarstykite skrudintu kumpiu, sūriu ir t. t. Taip susluoksniuokite likusius produktus (viršutinis sluoksnis turi būti pikantiško pomidorų padažo).
7. Apibarstykite tarkuotu parmezanu, apšlakstykite lydytu sviestu, indo viršų uždenkite folija ir 20 minučių pašaukite į 180ºC karštumo orkaitę. Ištraukusi foliją nuimkite ir indą su valgiu vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite dar apie pusvalandį.
8. Puoškite šviežiais mėtų ir bazilikų lapeliais.
1. Makaronus išvirkite, smulkintus svogūnus ir česnakus apkepkite aliejuje su pipirais, suberkite tarkuotą čederį ir kaitinkite, kol jis išsileis. Nuimkite nuo viryklės ir supilkite jogurtą, garstyčių miltelius.
2. Padažą sumaišykite su makaronais ir smulkintais konservuotais pomidorais, pasūdykite, supilkite į kepimo formą ir užbarstykite parmezano (ar kito panašaus sūrio). Apie 15–20 min. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
P. S. Jei norite, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas, rinkitės liesesnį sūrį.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“
1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir perliekite šaltu vandeniu, gerai nuvarvinkite. Faršą pakepinkite su smulkintu svogūnu, baigdami kepti sudėkite pjaustytą cukiniją, paprikas, pagardinkite prieskoniais ir dar kelias minutes pakepkite.
2. Į aliejumi pašlakstytą ar sviestu išteptą kepimo formą sudėkite pusę makaronų. Ant viršaus paskleiskite faršą su daržovėmis ir likusius makaronus. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir supilkite ant apkepo. Viršų pabarstykite fermentiniu sūriu. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
3. Jei viršus greitai parus, uždenkite folija, o šiek tiek vėliau nuimkite, kad gražiai apskrustų.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Išvirkite makaronus, kad jie dar būtų kiek kietoki (al dente) ir palikite kelioms minutėms, kad kiek pravėstų.
2. Stambiai sutarkuokite abiejų rūšių sūrį.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite makaronus, sūrį bei apkepui skirtą grietinėlę ir verskite į sviestu pateptą kepimo indą, išlyginkite viršų.
4. Kepkite 180 C temperatūroje 20-30 min – kol viršus gražiai apskrus.
5. Padažui pomidorų pastą pakaitinkite su prieskoniais (ragaukite, ar netrūksta saldumo, cukraus gali reikėti ir daugiau) ir užbalinkite grietinėle.
6. Pjaustykite apkepą gabaliukais, užpilkite padažu ir patiekite.
1. Į maltą vištieną įmaišykite kiaušinį, sumaltą piene išmirkytą batoną, įberkite prieskonių ir dalimis supilkite grietinėlę.
2. Iš mėsos padarykite mažus kotletukus ir apkepkite keptuvėje su aliejumi.
3. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nuplaukite ir sumaišykite su sviestu, dar šiek tiek pasūdykite ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo indą.
4. Ant makaronų sudėkite vištienos kotletukus ir slyvas, o ant viršaus užberkite sluoksnį tarkuoto sūrio, uždėkite mažų sviesto gabalėlių ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
- Žirnelius suberkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite 5 minutes. Nuvarvinkite sietelyje, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite cukrumi.
- Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite sietelyje. Pomidorus 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, tada dėkite į šaltą vandenį. Nulupkite odeles, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
- Dešreles supjaustykite šiaudeliais. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir maltu muskatu. Makaronus sumaišykite su žirneliais, pomidorais, dešrelėmis, sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą.
- Ant viršaus supilkite grietinės padažą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 45 minutes. Papuoškite kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Vištieną supjaustykite juostelėmis. Razinas pamirkykite šiltame vandenyje ir nuvarvinkite sietelyje.
2.Mandarinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis. Ananasų griežinėlius nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Viską sumaišykite su makaronais ir sukrėskite į sviestu pateptą karščiui atsparų kepimo indą.
3.Kiaušinį išplakite su pienu, grietine, sojų padažu, kariu, druska ir pipirais. Paruoštą masę užpilkite ant makaronų.
4.Kepkite 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Apkepą tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nukoškite, nuvarvinkite sietelyje ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Puode užvirinkite mėsos sultinį.
2.Sukrėskite grietinę, smulkintą česnaką ir ant silpnos ugnies virkite 5 minutes. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Cukiniją supjaustykite plonomis juostelėmis, pievagrybius – plonomis riekelėmis ir sumaišykite su makaronais.
3.Kepimo indą patepkite sviestu ir sukrėskite makaronų masę. Užpilkite paruoštu padažu.
4.Paviršių pabarstykite tarkuotu parmezanu, lazdynų riešutais ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite. Baklažaną, papriką, brokolį nuplaukite ir nuvalykite. Baklažaną supjaustykite kubeliais, papriką – plonomis juostelėmis, brokolį išskirstykite žiedynais.
2.Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Pomidorą trumpam panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite skiltelėmis. Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir patroškinkite svogūnus, česnakus, baklažaną, papriką, brokolį.
3.Sudėkite pjaustytą pomidorą, prieskoninius žalumynus, pagardinkite druska, pipirais ir 10–15 minučių patroškinkite ant nedidelės ugnies. Supilkite citrinų sultis. Į riebalais išteptą karščiui atsparią formą sudėkite makaronus ir troškintas daržoves.
4.Viršų apibarstykite mocarela ir apie 15 minučių kepkite 220 laipsnių orkaitėje.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Makaronus virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nepervirkite!
2. Cukiniją ir pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Makaronus, cukiniją ir pomidorus sumaišykite ir sudėkite į aliejumi išteptą kepimo indą.
3. Atskirame dubenyje sutarkuokite varškės sūrį, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, įdėkite grietinės, įtraiškykite česnako, įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Šiuo mišiniu užpilkite makaronus su daržovėmis. Viską apibarstykite tarkuotu sūriu ir smulkintu baziliku.
4. Apkepą kepkite maždaug 45 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.
1. Makaronus sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite apie 5 minutes.
2. Papriką perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas, supjaustykite kubeliais. Nuplautą ir nuluptą morką supjaustykite griežinėliais.
3. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite luobelę, supjaustykite riekelėmis.
4. Brokolinius kopūstus išskirstykite žiedynais ir apvirkite garuose. Tik nepervirkite – žiedeliai turi likti traškūs.
5. Pievagrybius nuplaukite ir padalinkite į keturias dalis.
6. Karščiui atsparų stiklinį arba keraminį indą patepkite sviestu, sudėkite pusiau išvirtus makaronus, daržoves ir grybus, apibarstykite prieskoniais. Supilkite pasūdytą grietinėlę, apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol daržovės suminkštės.
1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje.
2. Kiaulienos faršą pakepinkite keptuvėje su smulkintais svogūnais ir prieskoniais.
3. Į riebalais išteptą kepimo indą sukrėskite virtus makaronus, kepintą mėsos faršą, ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus, užberkite tarkuotą sūrį ir užpilkite pomidorų padažo.
4. Kepkite orkaitėje apie 20-30 minučių. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Laikydamasi nurodymų ant pakuotės, išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje. Supilkite į kiaurasamtį, perliekite šaltu vandeniu, kad nesuliptų, ir palikite nusivarvėti.
2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir trumpai apkepkite įkaitintame svieste, sudėkite stambiais kubeliais pjaustytą dešrą, kumpį arba šoninę, maišydama pakepkite porą minučių.
3. Dubenyje suplakite kiaušinius su šlakeliu pieno, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kapotais žalumynais.
4. Apkeptą dešrą ir svogūnus sumaišykite su makaronais, sudėkite į sviestu pateptą stiklinį kepimo indą, supilkite kiaušinių mišinį. Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje maždaug 30 minučių. Baigdama kepti pabarstykite tarkuotu sūriu.
1. Makaronus suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite kelias minutes trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Nukoškite, įdėkite 2 šaukštus sviesto ir atsargiai išmaišykite (makaronai nesulips).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite varškę, grietinę, kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, įberkite žiupsnelį druskos. Kai masė pasidarys vienalytė, įmaišykite ananasų gabaliukus ir šaltus makaronus.
3. Masę sukrėskite į likusiu sviestu pateptą indą. Viršų apibarstykite cukrumi su cinamonu. 180ºC karštumo orkaitėje kepkite 60–65 min.