Savaitgalio valgiaraštis: 20 įdomių patiekalų iš skirtingų Europos šalių

Pamažu artėjant pavasariui daugelis jau susimąstėme apie lengvesnius patiekalus – nors dar visai neseniai šventėme cepelinų dieną, netrukus tik ir svajosime apie traškias salotas ir šviežius agurkus. O kol kas siūlome viduriuką – orai dar vėsūs, tad šilto maisto norisi, tačiau verta juos gaminti su mažiau mėsos, daugiau daržovių. Kviečiame rinktis iš dviejų dešimčių receptų, atkeliavusių iš skirtingų Europos šalių.
Švediški kukuliai
Švediški kukuliai / Vida Press nuotr.
Ispaniškas omletas
Receptas: Ispaniškas omletas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 92
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 5.00 valg. š.
Pasukos: 100.00 ml
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė gūžės)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Žiedinį kopūstą apvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, išgriebkite. Kai pravės, susmulkinkite.
  2. Dubenyje gerai suplakite kiaušinius su pasukomis. Įmaišykite miltus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų sezamų aliejaus.
  3. Suberkite sezamus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintus žiedinius kopūstus, išmaišykite.
  4. Gautą masę tolygiai paskirstykite ant nedidelio kepimo indo dugno. Viršų apliekite plaktais kiaušiniais. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. 
  5.   Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apibarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. 
Suskleisti
Vengriška tiršta pievagrybių sriuba
Receptas: Vengriška tiršta pievagrybių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 31
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Pievagrybiai: 500.00 g
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Pienas: 250.00 ml
Miltai: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Petražolės: 1.00 sauja (smulkintos šviežios)
Krapai: 1.00 sauja (smulkinti švieži)
Grietinė: 100.00 ml
Kaip gaminti

1.Puode ištirpinkite sviestą ir 5 minutes pakepkite smulkintus svogūnus.

2.Sudėkite pjaustytus pievagrybius ir kepkite dar 5 minutes. Įmaišykite maltą papriką, sojų padažą, sultinį ir virkite 15 minučių.

3.Mažame indelyje sumaišykite miltus su pienu ir po truputį supilkite į visą laiką maišomą sriubą. Virkite dar 15 minučių.

4.Pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis, smulkintais žalumynais, grietine.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Lenkiška baltoji mišrainė
Receptas: Lenkiška baltoji mišrainė
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 78
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (virtos)
Morkos: 8.00 vnt. (virtos)
Petražolės: 1.00 sauja
Pastarnokas: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Agurkai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba baltoji poro dalis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Konservuoti žirneliai: 400.00 g
Majonezas: 200.00 g
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Kukurūzai: 200.00 g (konservuoti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Virtas morkas, bulves, pastarnoką, kiaušinius, marinuotus agurkėlis supjaustykite kubeliais, petražoles ir svogūną susmulkinkite, česnaką sutrinkite.
  2. Ingredientus sumaišykite su konservuotais žaliaisiais žirneliais, kukurūzais, pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite su majonezu bei garstyčiomis.
Suskleisti
Blynai
Receptas: Suomiškas blynas „Pannukkau“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 41
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 4.00 arbat. š. (tirpinto)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 30.00 g
Pienas: 500.00 ml
Miltai: 130.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kepimo formą dėkite sviestą ir kiškite formą į orkaitę, kad sviestas ištirptų.
  • Dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, pieną, miltus ir druską. Gerai išplakite tešlą, supilkite ją į kepimo formą.
  • Kepkite apie 30 minučių arba kol blynas įgaus gelsvą atspalvį.
Suskleisti
Švediškas varškės apkepas
Receptas: Tobulasis švediškas varškės apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 105
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 50.00 g
Migdolų miltai: 60.00 g (galima susimalti migdolų drožlių)
Grietinėlė: 300.00 ml (35 proc. riebumo)
Migdolai: 3.00 vnt. (kartieji; arba šiek tiek karčiųjų migdolų ekstrakto, arba nesukit galvos, jei neturit)
Varškė: 400.00 g (birios, 9 proc. riebumo)
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Cukrų ir kiaušinius lengvai išplakite šluotele. Suberkite maltus migdolus, supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Sutarkuokite karčiuosius migdolus per smulkią tarką. Arba įlašinkite kelis lašus ekstrakto. Arba jei neturite, tai praleiskite šį žingsnį.

2. Tuomet suberkite varškę ir gerai viską išmaišykite. Tešla yra skysta.

3. Kepimo indą arba kepimo indelius ištepkite sviestu. Ir supilkite tešlą.

4. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 1 valandą. Apskrudęs paviršius tik prideda skonio.

Švedai valgo su plakta grietinėle ir braškių uogiene. Bet puikiai tinka ir lietuviškas variantas – grietinė + mėgstama uogienė.

Suskleisti
Ispaniška chorizo sriuba
Receptas: Ispaniška chorizo sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 37
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Chorizo dešra: 250.00 g (arba kitokios aštrios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (po vieną raudonąją ir žaliąją)
Bulvės: 1.00 kg
Lęšiai: 50.00 g (raudonųjų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dešrą supjaustykite kelių centimetrų gabaliukais, svogūną susmulkinkite, česnaką sutraiškykite, iš aitriųjų paprikų išimkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite, bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite dešrą ir kelias minutes pakepinkite.

3. Sumažinkite karštį ir sudėkite svogūną, česnaką bei aitriąją papriką. Pakepinkite apie 10 minučių arba kol svogūnai suminkštės.

4. Į karštą sultinį puode sudėkite bulves, lęšius ir mišinį iš keptuvės.

5. Išmaišykite su paprikos milteliais, kmynais, druska ir pipirais ir užvirinkite.

6. Sumažinkite karštį, uždenkite ir virkite apie pusvalandį, kol išvirs bulvės. Patiekite karštą, apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Suskleisti
Keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais
Receptas: Prancūziška keptų moliūgų sriuba su degintu sviestu ir trumais
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.30 kg
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Šalavijai: 12.00 vnt. (lapelių)
Čiobreliai: 6.00 vnt. (šakelės)
Porai: 6.00 vnt. (tik šviesi dalis)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos gabalėliais)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai, supjaustyti gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Vynas: 120.00 ml (baltojo sauso)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.)
Sviestas: 100.00 g (deginto)
Sultinys: 1400.00 ml
Grietinė: 100.00 ml (riebios)
Trumai: 1.00 žiupsnelis (pasirinktinai; galite naudoti trumais aromatizuotą aliejų)
Kaip gaminti

Kai pats didžiausias visų rūšių moiliūgų pasirinkimas, laikas išmėginti prancūziškos trintos moliūgų sriubos receptą! Recepto autorė siūlo sriubą patiekti su creme fraiche (puikiai tiks lietuviška riebi grietinė) ir trumais (aš panaudojau trumus aliejuje), tačiau trumus puikiai pavaduos apkepintos voveraitės ar kiti mėgstami grybai. Sriubą rekomenduojama virti su maistingu naminiu vištienos sultiniu, tačiau jį vegetarai drąsiai gali keisti daržovių sultiniu.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C.

2. Moliūgus perpjaukite pusiau (jei jie nedideli, jei dideli – supjaustykite riekėmis), išimkite sėklas. Sudėkite moliūgus nupjauta puse į viršų į kepimo skardą ir rankomis gerai įmasažuokite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, taip kad visas paviršius gerai pasidengtų ir nesviltų kepant. Tada pabarstykite druska ir pipirais. Ant moliūgų paskleiskite šalavijo lapus ir čiobrelius ir kepkite orkaitėje, kol galėsite gana lengvai įbesti peilį (užtruksite apie 20-50 minučių priklausomai nuo moliūgo rūšies ir dydžio).

3. Iškepusius moliūgus išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti. Kai moliūgai jau nebus tokie karšti, išmeskite šalavijus ir čiobrelius, o juos pačius išskaptuokite iš luobelių. Minkštimą sudėkite į dubenį, o odeles išmeskite.

4. Kol moliūgai kepa, porus perpjaukite išilgai, tada supjaustykite maždaug 2,5 cm gabalėliais. Pripilkite dubenį šalto vandens ir skalaukite (geriausia rankomis) porus, kad pašalintumėte visą susikaupusį smėlį. Nusausinkite porus ir atidėkite į šalį.

 

5. Dideliame puode storu dugnu (arba troškintuve) įkaitinkite likusius 3 šaukštus aliejaus. Sudėkite porus, morkas, svogūnus ir česnakus ir maišydami kepinkite apie 6-8 minutes, kol suminkštės. Supilkite vyną ir pakaitinkite, kol jis visas išgaruos, Tada sudėkite moliūgus ir įpilkite sultinio tiek, kad apsemtų visą puodo turinį, įmeskite bouquet garni ir užvirus skysčiui, virkite ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, arba kol visos daržovės taps minkštos.

6. Išimkite ir išmeskite bouquet garni. Sriubą kuo geriaus sutrinkite (geriausia kokteiline – mikseriu), kol jos konsistencija bus vientisa, it šilkinė. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

7. Patiekite pašildytuose dubenėliuose, su šaukštu riebios grietinės, keliais gabalėliais trumų (jei turite), pabarstykite žalumynais ir pašlakstykite degintu sviestu.

*Bouquet garni – tai virtuvine virvele surištas prieskoninių žolių paketėlis. Jį lengva įdėti ir išimti iš puodo išvirus. Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.

**Degintas sviestas išgaunamas kaitinant sviestą kol jis įgauna tamsiai rudą spalvą ir ima kvepėti lazdyno riešutais. Kai jį gaminsite, nenuleiskite akių stebėdami sviesto spalvą, mat jis gali greitai imti svilti. Papildomai paskanindami galite įberti šiek tiek druskos ir įberti truputį kapotų petražolių arba česnakinių svogūno laiškų.

Suskleisti
Apkepas „manicotti“ su sūriu
Receptas: Itališkas blynelių ir sūrio apkepas „manicotti“
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (blyneliams)
Druska: 0.50 arbat. š. (įdarui ir dar šiek tiek blynelių tešlai)
Miltai: 150.00 g (blyneliams)
Vanduo: 300.00 ml (blyneliams)
Sviestas: 1.00 valg. š. (kepimo formai patepti)
Rikotos sūris: 600.00 g (įdarui)
Mocarelos sūris: 250.00 g (įdarui)
Parmezano sūris: 40.00 g (įdarui)
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (didelis; įdarui)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; įdarui (galite ir nenaudoti))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išplakite blynelių tešlą. Muškite į didelį dubenį kiaušinius, berkite druską ir elektriniu plaktuvu išplakite iki švelniai gelsvų purių putų. Tuomet įsijokite miltus, vėl paplakite, kad neliktų gumuliukų, supilkite vandenį, išmaišykite iki vienalytės masės ir palikite bent porai valandų (galima ir pernakt, tačiau tuomet dėkite į šaldytuvą).

2. Kai blynelių tešla „subręs“, įkaitinkite didelę keptuvę nelimpančiu dugnu ir pildami po kelis šaukštus tešlos prikepkite plonų blynelių.

3. Paruoškite įdarą sumaišydami rikotą, burokine tarka sutarkuotą mocarelą (šiek tiek pasilikite viršui) ir smulkiai tarkuotą parmezaną (šiek tiek pasilikite viršui), sudėkite ir trynius, suberkite pipirus, druską, labai gerai išsukite. Jei naudojate špinatus, nuplikykite juos verdančiu vandeniu, nusunkite, smulkiai sukapokite ir sudėkite į įdaro masę.

4. Nedidelę keturkampę stiklinę ar keraminę formą ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros.

 

5. Atsirinkite 12–14 gražiausių blynelių, kiekvieną jų aptepkite pora šaukštų sūrio masės ir suvyniokite į vamzdelius. Klokite juos vieną greta kito į kepimo formą, kol visą užpildysite, ant viršaus pabarstykite pasiliktaisiais mocarelos ir parmezano sūriais.

6. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20–25 min., kol apkepo viršus pasidarys auksiškai rudas, blynelių pakraštėliai skaniai apskrus. Leiskite porą minučių atvėsti, nes sūris bus itin karštas, o tada skanaukite.

Suskleisti
Kepti baklažanai su parmezanu
Receptas: Itališki kepti baklažanai su parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Saulėgrąžų aliejus: 500.00 ml (kepimui (fritiūrinimui))
Miltai: 0.50 st. (baklažanams apvolioti)
Druska: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Ančiuviai: 6.00 vnt. (filė iš stiklainiuko)
Bazilikai: 50.00 g (šviežių ir dar 1 šaukštelis džiovintų)
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės po 400 g; smulkintų savo sultyse)
Parmezano sūris: 80.00 g
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (didesni rutuliukai, geriausiai itališko)
Kaip gaminti

1. Supjaustyti baklažanus 0,5 cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti daug saulėgrąžų aliejaus ir kepti jame miltais apvoliotus baklažanų griežinėlius, kol jie gražiai apskrunda. Tada ištraukti ir dėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius. Pasūdyti.

2. Gaminame padažą. Į keptuvę pilti šlakelį aliejaus, dėti česnaką ir ančiuvių filė bei ant didelės kaitros maišant kepti, kol filė suyra ir česnakas paskleidžia savo aromatą. Sumažinti kaitrą ir supilti pomidorų konservus. Paskaninti džiovintu baziliku. Uždengti ir troškinti apie 20 minučių. Kai pasklinda pomidorų aromatas, viryklę išjungti, sudėti šviežius bazilikų lapelius ir pagardinti druska.

3. Supjaustyti mocarelą 4 mm storio griežinėliais.

4. Nedideliame kepimo inde komponuoti patiekalą: dėti truputį pomidorų padažo, tada sluoksnį baklažanų, vėl padažo, tada plėšytos mocarelos, tarkuoto parmezano, tada vėl – baklažanų, padažo, mocarelos, parmezano. Priklausomai nuo indo dydžio priklausys ir sluoksnių skaičius. Viršuje – parmezanas.

5. Kepti 20 minučių iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol tarkuotas sūris gražiai paruduoja.

Suskleisti
Švediški mėsos kukuliukai su priedais
Receptas: Naminiai švediški mėsos kukuliukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Malta mėsa: 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, sutarkuotas (arba sumaltas, jei mėsą malsite patys))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š. (maltų)
Krapai: 1.00 valg. š. (susmulkintų (gali būti šaldyti), plius dar šiek tiek patiekimui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Sultinys: 300.00 ml (gali prireikti ir 400 ml; vištienos arba jautienos)
Vynas: 50.00 ml (baltojo; nebūtina, bet jei turit – labai pagerins padažo skonį)
Grietinė: 1.00 valg. š. (arba šlakas grietinėlės (nebūtina, bet labai skanu))
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Pastaba: Skaniausi kukuliukai bus, jei perpus sumaišysite kiaulieną ir jautieną arba veršieną. Kuo riebesnė bus kiauliena, tuo skanesni bus kukuliukai. Galite naudoti žvėrieną arba vien jautieną, tačiau tada į masę įmaišykite dar šaukštą aliejaus. Aš naudojau perpus kiaulieną ir elnieną.

1. Dideliame dubenyje sumaišykite mėsą su tarkuotu svogūnu, kiaušiniu, džiūvėsiais, krapais, paskaninkite druska ir pipirais. Šlapiomis rankomis suformuokite graikiško riešuto dydžio kukuliukus.

2. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kukuliukus ir kepinkite juos iš visų pusių vartydami, ant nedidelės ugnies, kol kukuliukai visiškai iškeps (gali prireikti kepti dviem porcijom, tuomet iškeptus kukuliukus atidėkite į šalį ir laikykite šiltai). Kukuliukai turėtų kepti apie 8-10 minučių, juos dažnai vartant, tačiau geriausia perpjaukite vieną pusiau ir įsitikinkite, kad mėsa iškepusi pilnai.

3. Išimkite iškepusius kukuliukus iš keptuvės, o į ją įdėkite šaukštą sviesto. Kai sviestas ištirps, suberkite miltus ir maišydami kepinkite apie minutę. Jei padažui naudosite vyną, įpilkite jo apie ⅓ stiklinės, visąlaik maišydami, kad nesusidarytų gumulai. Supilkite sultinį toliau maišydami. Sultinio pilkite tiek, kokio tirštumo norisi padažo. Paragaukite padažą, pagardinkite jį druska ir pipirais (jei norite, įpilkite šaukštą sojos padažo, taip padažas bus sodresnio skonio ir spalvos).

4. Suberkite atgal į keptuvę iškeptus kukuliukus, ir dar pašildyktie viską, maišydami, padengdami kiekvieną kukuliuką padažu. Pabaigoje galite pagardinti grietine arba grietinėle. Patiekite pabarstę krapais, su bulvėmis (arba bulvių koše), bruknių uogiene ir raugintais agurkais.

Suskleisti
Vokiškas troškinys Pichelsteiner
Receptas: Vokiškas trijų rūšių mėsos troškinys „Pichelsteiner“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 200.00 g
Kiauliena: 200.00 g
Aviena: 200.00 g (vietoj avienos tinka vištiena arba veršiena)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 750.00 g
Salierai: 200.00 g (šaknies)
Morkos: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Petražolės: 100.00 g
Vanduo: 1.00 l
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Troškinys pagaminamas itin paprastai, o pagrindinė jo ypatybė – jame naudojamos trys mėsos rūšys. Dažniausiai jautiena, kiauliena ir aviena. Bet, kadangi yra nemėgstančių avienos skonio, ją galima pakeisti vištiena arba veršiena.

1. Mėsą supjaustykite gabalėliais (kaip guliašui). Smulkiai supjaustykite svogūnus. Bulves ir saliero šaknį supjaustykite kubeliais, morką ir salierą – griežinėliais.

2. Sudėkite į puodą mėsą ir ant viršaus – visas daržoves. Užpilkite vandeniu tiek, kad šiek tiek semtų viršutinį sluoksnį.

3. Pasūdykite ir sudėkite papriką. Virkite uždengę ant silpno karščio apie pusantros valandos.

4. Baigus troškinti apibarstykite smulkiai pjaustytomis petražolėmis.

Suskleisti
Vyne troškintas viščiukas 
Receptas: Prancūziškas „Coq au Vin“, arba vyne troškintas viščiukas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 2.00 vnt. (naminiai jauni (1,4–1,8 kg kiekvienas), padalinti porcijomis)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Šoninė: 2.00 riekės (rūkytos, supjaustytos plonais griežinėliais)
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos kubeliais; ir dar reikės jaunų arba supjaustytų šiaudeliais patiekimui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti kubeliais)
Vynas: 720.00 ml (sauso baltojo)
Vištienos sultinys: 1.20 l (naminio)
Žolelės: 1.00 ryšel. (virtuviniu siūlu surištos kelios šakelės petražolių, čiobrelių ir lauro lapas)
Sviestas: 3.00 valg. š. (patiekimui)
Bulvės: 20.00 vnt. (mažų; patiekimui)
Pievagrybiai: 225.00 g (patiekimui)
Perliniai svogūnėliai: 1.00 sauja (marinuotų; patiekimui)
Kaip gaminti

Aš paprastai šį prancūzišką klasikinį patiekalą gaminu su baltuoju vynu – padažas išeina gaivesnis ir lengvesnis. Tačiau jei norite kažko dar sotesnio, galite analogišką troškinį gaminti su jautiena (bet tada ją troškinkite raudoname vyne!), arba net ir žvėriena (ech, čia toms laimingosioms, kurių šeimos vyrai taiklias akis turi ir po miškus laksto!)

Šiam troškiniui, jei norite kuo autentiškesnio skonio, jums prireiks perlinių svogūnų. Šviežių perlinių svogūnų Lietuvoje dar neteko matyti… Užtai prekybos centruose galima rasti marinuotų, ir jie čia kuo puikiausiai dera. Šviežios jaunos morkytės – gražu ir skanu, tačiau naudokite ir tradicines, tik jas supjaustykite stambesniais šiaudeliais.

1. Nuplautas ir gerai nusausintas viščiuko dalis pabarstykite rupia druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros.

2. Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite šoninės juosteles. Kai jos apskrus, išimkite ir atidėkite į šalį. Į troškintuvą sudėkite vištienos gabalėlius (prireiks kelių partijų jiems visiems apkepti, neperkraukite puodo, antraip vištiena ne keps, o troškinsis). Kepinkite ant vidutinės ugnies kiekvieną pusę, kol gražiai apskrus (užtruksite apie 10–12 minučių kiekvienai partijai), apkepusius gabalėlius atidėkite į šalį. Saugokite, kad troškintuvo dugnas nepradėtų svilti – jei taip nutiks, išplaukite jį ir vėl kepkite. Jei to nepadarysite, troškinys įgaus kartumo.

 

3. Kai apkepsite visą mėsą, į likusius riebalus sudėkite pjaustytas morkas ir svogūnus, ir kepinkite apie 5 minutes maišydami, kol daržovės lengvai suminkštės, karamelizuosis. Supilkite vyną ir mediniu šaukštu gerai pagramdykite troškintuvo dugną, kad atitirptų prikepę vietos. Kai vynas užvirs, nukelkite troškintuvą nuo ugnies. Sudėkite apkepintus viščiuko gabalėlius ir supilkite sultinį (tiek, kad apsemtų visą vištieną). Įmerkite bouquet garni, uždenkite troškintuvą ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 1,5 valandos (arba ilgiau, tokiu atveju mėsa taps dar minkštesnė).

4. Kol vištiena troškinasi orkaitėje, pasiruoškite priedus. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Morkas trumpai apvirkite šlakelyje pasūdyto vandens (2–4 min, priklauso nuo to, kokio jaunumo morkos), tada išgriebkite ir iškart panardinkite į ledinį vandenį, kad nustotų virti ir išsaugotų skaisčią spalvą. Nusausinkite. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite stambesniais gabalėliais ir apkelinkite svieste.

5. Išimkite troškinį iš orkaitės. Išgriebkite ir išmeskite bouquet garni. Sudėkite į troškintuvą apkepintus ir atidėtus šoninės gabalėlius, morkas, perlinius svogūnus ir pievagrybius ir dar pakaitinkite (orkaitėje arba ant viryklės) 2 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų, ir patiekite su virtomis bulvėmis.

Suskleisti
Jūrų ešerys portugališkai
Receptas: Keptas jūrų ešerys portugališkai
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Ešerys: 2.00 vnt. (jūros)
Bulvės: 8.00 vnt. (nedidelės)
Pomidorai: 8.00 vnt. (slyviniai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Petražolės: 1.00 žiupsnelis (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti

1. Žuvį, jei reikia, atitirpinkite, nuskuskite, išplaukite.

2. Bulves apvirkite vandenyje.

3. Pomidorus ir bulves supjaustykit per pusę, svogūnus ir česnakus susmulkinkite.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros.

5. Kepimo indą (skardą) ištepkite aliejumi, klokite bulves, pomidorus, apibarstykite svogūnais su česnaku, patieskite ant viršaus žuvis, tada ant visko užberkite druskos, pipirų, raudonosios paprikos miltelių ir smulkintų petražolių.

6. Užklokite kepinį aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.

7. Kepkite apie 30-35 minutes, kol žuvis bus trapi, o bulvės minkštos.

Suskleisti
Guliašas
Receptas: Tikras vengriškas jautienos guliašas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.0 / 61
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 2.00 vnt. (didelės raudonosios)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli gerai prinokę, be odelių arba pusė skardinės konservuotų pomidorų be odelių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūną kubeliais. Suberkite į įkaitintą puodą su ištirpintu sviestu ir alyvuogių aliejumi. Pakepkite porą minučių.

2. Supjaustykite jautieną gana stambiais kubeliais (kraštinė tebūnie 3 cm), berkite mėsą į puodą su svogūnais. Kepinkite, o kai iš mėsos ims skirtis sultys, Dėkite į puoda kubeliais pjaustytą jautieną ir kai ji apkeps bei pradės skirtis sultys, sudėkite juostelėmis pjaustytą papriką, kubeliais supjaustytus ar patrintus šakute (jei konservuoti) pomidorus bei maltą raudonąją papriką.

3. Pamaišydami kiek patroškinkite ir kol neišsausėjo, užpilkite viską verdančiu vandeniu, jis turi apsemti troškinį per 1-2 cm. Suberkite druską.

4. Troškinkite ant mažos ugnies mažiausiai 1,5 val. – turi išeiti tirštas kreminis patiekalas, kuriame mėsa minkštutėlė, o paprika ir pomidorai – visiškai suvirę. Tiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, jei norite lengviau, tinka ir kitos mėgstamos kruopos, o gal tiesiog balta duona, kurią skaniai dažysite į guliašo likučius lėkštėje.

Suskleisti
Itališkas bulvių pyragas
Receptas: Kugelį primenantis itališkas bulvių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 63
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 g
Sviestas: 20.00 g
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Sūris: 100.00 g (ementalio)
Gorgonzolos sūris: 100.00 g
Kumpis: 100.00 g (virto kiaulienos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (laiškinių česnakų, baziliko arba rozmarino)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.

2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.

3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.

4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.

5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.

Suskleisti
Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
Receptas: Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 29
Receptas
Ingredientai
Batonas: 4.00 riekės (forminis arba kitaip - kvadratinis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (išplakti)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Obuoliai: 1.00 vnt. (pusė obuolio skrebučiams ir kelios skiltelės - patiekimui)
Žemės riešutų sviestas: 4.00 valg. š.
Sviestas: 10.00 g (gabalėlis kepimui)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Nuo obuolio nulupkite žievelę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
  2. Visas batono riekeles aptepkite žemės riešutų sviestu. Ant vienos riekelės sudėkite obuolio griežinėlius ir suvožkite riekeles taip, kad suvožtinio viduje būtų žemės riešutų sviestu apteptos batono riekių puselės.
  3. Dubenėlyje kiaušinius išplakite su žiupsneliu muskato, cinamono ir citrinos sultimis. Suvožtinį įmerkite į šį plakinį taip, kad visas pasidengtų kiaušinių mase.
  4. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kepkite įkaitintoje keptuvėje po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
  5. Iškepusius skrebučius išimkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu ir papuoškite obuolių skiltelėmis. Patiekite nedelsiant. Skanaus!  
Suskleisti
Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
Receptas: Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 61
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (plakta)
Cukrus: 130.00 g (130-200)
Pienas: 100.00 ml
Krakmolas: 15.00 g
Miltai: 10.00 valg. š.
Migdolų miltai: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite plaktą grietinėlę, pieną, krakmolą ir smukintus migdolus (juos reikia apkepti keptuvėje, nulupti odeles ir sutrinti).
  2. Į masę sukrėskite varškę, viską išmaišykite, paskui suberkite miltus, vėl išmaišykite.
  3. Masę supilkite į pašildytą ir pateptą sviestu formą, uždenkite kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Idealiai iškeptas pyragas turėtų būti su rusva plutele.
  5. Pravėsusį galima papuošti uogomis, vaisių gabaliukais ar plakta grietinėle.
Suskleisti
Vokiškas desertas
Receptas: Vokiškas desertas
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Miltelinis cukrus: 180.00 g
Kakava: 100.00 g
Pienas: 6.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Aliejus: 375.00 ml (375 g - kokosų)
Vanilinis cukrus: 3.00 valg. š.
Sausainiai: 32.00 vnt. (kvadratinių)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su pienu, kakava ir cukraus milteliais.
  2. Kokosų aliejų išlydykite, truputį ataušinkite, išmaišykite su vaniliniu cukrumi ir įmaišykite į kiaušinių plakinį.
  3. Stačiakampę kekso ar pašteto formą išklokite maistine plėvele, įpilkite ploną kremo sluoksnį, dėkite vieną sausainių eilę, vėl pilkite ploną kremo sluoksnį ir taip sluoksniuokite, kol bus sudėti visi produktai.
  4. Uždenkite plėvelės kraštais ir per naktį laikykite šaldytuve.

Pagaminsite per 40 minučių, neskaičiuojant šaldymo laiko.

Suskleisti
Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Receptas: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Sviestas: 325.00 g (125 g šalto, supjaustyto gabaliukais pagrindui ir 200 g minkšto aguonų sluoksniui)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (1 pagrindui ir 5 (atskirai tryniai ir baltymai) aguonų sluosniui)
Cukraus pudra: 2.00 st. (0.5 st. pagrindui ir 1.5 st. cukraus glajui ir papuošimui)
Aguonos: 600.00 g (aguonų sluoksniui)
Obuoliai: 500.00 g (aguonų sluoksniui)
Cukrus: 250.00 g (aguonų sluoksniui)
Manai: 70.00 g (aguonų sluoksniui)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (pasmulkintų, galima keisti migdolais; aguonų sluoksniui)
Cukatos: 1.00 st. (apelsinų; 50 g aguonų sluoksniui, o likusios apibarstymui)
Migdolų ekstraktas: 2.00 arbat. š. (aguonų sluoksniui)
Citrinos sultys: 4.00 arbat. š. (galima keisti apelsinų sultimis arba vandeniu; cukraus glajui)
Kaip gaminti

Pagrindas:

  • Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
  • Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30–60 min).
  • Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.

Aguonų sluoksnis:

  • Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  • Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
  • Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60–70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Cukraus glajus ir papuošimas:

  • Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas – įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
  • Glajumi užtepkite visą pyrago paviršių ir pabarstykite cukatais.

Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas – jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.

Suskleisti
Citrininis pyragas su itališku morengu
Receptas: Citrininis pyragas su itališku morengu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; trapiai tešlai)
Miltai: 150.00 g (125 g trapiai tešlai ir 25 g citrininiam kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (trapiai tešlai)
Cukrus: 400.00 g (50 g trapiai tešlai, 225 g citrininiam kremui ir 100 g + 25 g itališkam morengui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (citrininiam kremui)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (citrininiam kremui)
Citrinų tyrė: 120.00 g (citrininiam kremui)
Vanduo: 50.00 g (itališkam morengui)
Kiaušinio baltymas: 3.00 vnt. (itališkam morengui)
Kaip gaminti

1. Tešlai skirtus ingredientus gerai išmaišyti mentele arba maišykle iki vientisos masės ir sudėti į formą biskvitui. Išlyginti. Storis turi būti apie 6-7 mm.

2. Kepti 180°C temperatūroje apie 15 min.

3. Kremui skirtus birius ingredientus sumaišyti inde. Įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti šluotelė. Supilti citrinų tyrę, šiek tiek įtarkuoti citrinų žievelės ir dar permaišyti. Šį kremą supilti į formą ant iškepusio biskvito.

4. Vėl kepti 160°C temperatūroje apie 30 min.

5. Iš 100 g cukraus ir 50 g vandens išvirti sirupą. Jį virti iki 118-120 °C.

6. Baltymus plakti su 25 g cukraus. Plakant baltymus palei dubens kraštą silpna srovele pilti sirupą. Plakti iki labai standžių putų.

7. Išplaktą morengą naudojant konditerinį maišelį su antgaliu ant iškepusio pyrago suformuoti bokštelus. Jais reikia padengti visą paviršių. Jei turite specialų konditerinį degiklį arba ir orkaitėje, įjungus grilio funkciją, morengą galima kiek apdeginti, tik atsargiai, nesudeginkite!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis