Kviečiame šeimininkauti kartu – pavasaris pažėrė tikro šviežumo pliūpsnį.
UŽKANDŽIAI
- Žuvį nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, išdėliokite ant grotelių.
- Įtaisykite jas virš vidutinės kaitros žarijų, kepkite žuvį iš abiejų pusių po 4–5 minutes.
- Paruoškite padažą: agurką nulupkite, sutarkuokite. Sudėkite į kiaurasamtį, pabarstykite druska, palikite virš dubenėlio, kad nuvarvėtų išsiskyrusios sultys. Minkštimą sumaišykite su jogurtu. Sudėkite trintus česnakus, supilkite aliejų, pagal skonį įpilkite citrinų sulčių, įberkite druskos, išmaišykite.
- Tiekite su kepta žuvimi, apibarstyta smulkintomis mėtomis.
- Virtus burokėlius ir agurkus supjaustykite kubeliais, silkę – gabaliukais, svogūnus – žiedeliais.
- Viską sumaišykite ir paskaninkite aliejumi bei mėgstamais prieskoniais.
- Neatkimštą alaus butelį pastatykite kambario temperatūroje ir palaukite, kol sušils.
- Mieles sumaišykite su medumi ir 1/3 puodelio alaus, palaukite, kol suputos.
- Miltus sumaišykite su druska ir maišydami berkite į mieles, pakaitomis su likusiu alumi.
- Tešlą nuoširdžiai minkykite 5 minutes, o tada uždenkite maistine plėvele ir kildinkite, kol padvigubės.
- Suformuokite 12 vienodo dydžio kamuoliukų.
- Kiekvieno paviršių pamirkykite ištirpintame svieste ir pabarstukuose.
- Dėliojame skardelėje, lengvai pateptoje sviestu.
- Dar pakildinkite apie 15 minučių ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, 25 minutes.
Receptas iš: g-blogas.lt
SALOTOS
- Virtas bulves ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
- Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
- Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
- Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite nutarkuotų žievelių ir žiupsnelį cukraus, gerai išmaišykite ir palikite apie 10 min. pastovėti, kad pasimarinuotų.
- Arbūzą nulupkite, supjaustykite kubeliais, išimkite visas sėklytes ir trumpai pakepkite ant grotelių.
- Fetą supjaustykite kubeliais. Mėtos lapelius nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite.
- Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių, gerai nuvarvintas alyvuoges. Galiausiai išdėliokite mėtų lapelius.
- Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais, gerai atvėsinkite padažą šaldytuve ir prieš tiekdamos apliekite juo salotas.
- Į puodą įpilkite 150 ml vandens ir užvirkite. Suberkite nuplautus lęšius, sudėkite nuplautas petražoles.
- Į puodą įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite žaliosios citrinos skilteles ir vištienos filė, uždenkite dangčiu ir garinkite 20–25 min.
- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
- Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
SRIUBOS
- Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
- Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
- Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
- Makaronus išvirkite, kad būtų kietesni.Rabarbarus nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite. Iš apelsinų išspauskite sultis. Uogas nuplaukite, jei reikia – atšildykite.
- Į puodą įpikite litrą vandens, suberkite rabarbarus ir uogas, cukrų ir visus prieskonius. Virkite, kol rabarbarai suminkštės, tada sukrėskite makaronus, supilkite apelsinų sultis ir dar kartą užkaitinkite.
- Bulvių krakmolą ištirpinkite nedideliame kiekyje šalto vandens, išmaišykite ir plonyte srovele nuolat maišydama supilkite į puodą.
- Sriubą nukelkite nuo ugnies, išgriebkite cinamonų lazdelę ir gvazdikėlius. Viską išplakite elektriniu plakikliu ir atvėsinkite. Atšaldytą sriubą išpilstykite į lėkštes, jei norite, ant viršaus krėskite plaktos grietinėlės.
- Pagaminkite girą: duoną suraikykite, riekeles padžiovinkite karštoje orkaitėje. Užpilkite verdančiu vandeniu, nudenkite, palikite pastovėti, kol atvės. Sudėkite su cukrumi gerai ištrintas mieles, išmaišykite. Parą laikykite šiltoje vietoje. Perkoškite ir dar parą palaikykite vėsioje patalpoje.
- Bulves ir nuluptus agurkus supjaustykite smulkiais kubeliais. Šviežias prieskonines žoleles ir svogūną susmulkinkite. Į gilų dubenį suberkite smulkintas žoleles, svogūnus, pabarstykite druska, šiek tiek patrinkite mediniu šaukštu. Supilkite nurodytą giros kiekį, išmaišykite. Sudėkite smulkintas bulves, agurkus, supilkite pasukas, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia – druskos, ir dar sykį išmaišykite. Tiekite su baltos duonos ar batono skrebučiais.
KARŠTIEJI PATIEKALAI
1. Ryžių makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje (virkite neilgai - apie 8 min.).
2. Į keptuvę įpilkite šlakelį sezamo aliejaus ir sudėkite pjaustytus baklažanus, mangą, česnaką ir kepkite, kol daržovės suminkštės.
3. Suberkite prieskonius, o baigdamos kepti – aštrų pomidorų padažą.
4. Ryžių makaronus dėkite į lėkštę, ant viršaus pilkite pagamintą padažą.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Ryžius išbrinkinkite. Morkas stambiai sutarkuokite ir kartu su susmulkintais svogūnais pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Mėsos gabaliukus taip pat pakepinkite keptuvėje.
2. Plovą indeliuose sluoksniuokite taip: pakepinta mėsa, morkos su svogūnais, išbrinkę ryžiai. Į kiekvieną indelį įpilkite po stiklinę vandens, įberkite prieskonių, uždenkite ir 160°C karštumo orkaitėje troškinkite 30–45 min.
- Iš miltų, kiaušinių trynių, vandens ir druskos išminkykite tešlą.
- Įdarui keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir pakepinkite jame smulkiai sukapotą svogūną.
- Pakepintą svogūną sumaišykite su malta jautiena, žiupsniu druskos ir pipirų.
- Paruoštą tešlą plonai iškočiokite. Mažo skersmens stikline, taurele ar kita norima formele išspauskite tešlos apskritimus. Koldūnai turėtų būti vieno kąsnio dydžio.
- Į apskritimų centrą dėkite po šaukštelį jautienos įdaro. Patepkite tešlos apskritimo kraštus plaktu kiaušinio baltymu, perlenkite perpus ir gerai užspauskite.
- Dideliame puode užvirkite druska pagardintą vandenį (trims puodeliams vandens – vienas arbatinis šaukštelis druskos). Sudėkite į jį koldūnus ir virkite, kol koldūnai iškils į vandens paviršių ir vanduo dar kartą užvirs.
- Išimkite koldūnus į sietelį, nuvarvinkite, sudėkite į dubenį ir patiekite iš karto, dar karštus.
- Patiekti galite su gabalėliu sviesto, grietine ar bet kokiu kitu mėgstamu padažu. Skanaus!
Recepto šaltinis – „Didžioji virėja“ (1990 m.)
DESERTAI
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
2. Kepimo skardoje paskleiskite lazdyno riešutus ir kaitinkite įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes, kol nuo riešutų atšoks odelės.
3. Išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti. Nuimkite odeles, susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir atidėkite į šalį.
4. Sumažinkite orkaitės karštį iki 190 laipsnių temperatūros.
5. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
6. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius ir cukrų iki baltos purios masės (apie tris minutes).
7. Sudėkite grietinę ir išplakite.
8. Suberkite miltų mišinį ir lėtai išplakite iki vientisos masės.
9. Galiausiai šaukštu įmaišykite migdolų ekstraktą.
10. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (apie 32x45 cm dydžio), paskleiskite tolygiai ir išlyginkite paviršių.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos.
12. Kol biskvitas kepa, ant lygaus paviršiaus pasitieskite panašaus dydžio kepimo popieriaus lakštą. Apibarstykite jį pora šaukštų miltelinio cukraus ir kakavos.
13. Biskvitui iškepus, išimkite iš orkaitės ir iš karto apverskite, paguldydami ant kepimo popieriaus lakšto su cukraus pudra ir kakava. Kepimo popierių, su kuriuo biskvitas kepė, taip pat palikite.
14. Iš karto biskvitą su abiem kepimo popieriaus lakštais suvyniokite į vyniotinį. Padėkite ant grotelių ir palikite atvėsti.
15. Kai biskvitas atvėsta, atvyniokite. Nuimkite kepimo popierių.
16. Biskvitą tolygiai aptepkite „Nutella“ ir apibarstykite smulkintais kepintais lazdyno riešutais.
17. Suvyniokite biskvitą atgal į vyniotinį.
18. Patiekite, pjaustykite riekelėmis ir ragaukite. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
- Į plaktuvą sudėkite sutirštintą pieną, riešutų sviestą, vanilę ir plakite.
- Kai masė taps vientisa, sudėkite likusius produktus ir vėl plakite iki vientisos masės.
- Šaldykite maždaug dvi valandas arba per naktį (kad ledai gerai sušaltų).
Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“
- Rabarbarus nuplaukite ir supjaustykite 2 cm ilgio gabaliukais.
- Suberkite į dubenį miltus, druską, cukrų, įtarkuokite šaltą sviestą, supilkite jogurtą ir suminkykite tešlą.
- Maskarponę išplakite su cukraus milteliais.
- Tešlą padalykite į 4 arba 6 vienodus gabaliukus, iškočiokite juos.
- Išspauskite dubenėliu apskritimą. Į kiekvieno vidurį įdėkite po 2 šaukštus maskarponės, šaukštu vienodai paskirstykite po apskritimą, bet ne iki pat kraštų, tada – po 2 šaukštus rabarbarų, užberkite cukranendrių cukraus.
- Kraštus gražiai užlankstykite.
- Paruoštus pyragaičius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 35 min., iki tešla ims gražiai rusvėti.
Receptas DANSUKKER