Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio valgiaraštis: gėlių žiedai lėkštėje

Kvepia bijūnai, žaliuoja sodai ir daržai, noksta uogos – tai vienas skaniausių ir spalvingiausių sezonų, todėl šviežumo įsileiskite ir į savo lėkštę. Kas žino, gal, tarkime, patiekalai su žiedais jus įkvėps dar įmantresniems atradimams.
Gėlėmis puošti blyneliai
Gėlėmis puošti blyneliai / Fotolia nuotr.

Ar žinote, kokias gėles galite valgyti? Atsakymus atrasite straipsnyje „Gėlių žiedus taip pat galima valgyti“.

Užkandžiai

Baklažanų ritinėliai su mocarela
Receptas: Baklažanų ritinėliai su mocarela
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 26
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (ritinėliams didelis)
Cukinijos: 1.00 vnt. (ritinėliams didesnė)
Pomidorai: 4.00 vnt. (ritinėliams)
Mocarelos sūris: 4.00 vnt. (ritinėliams 3-4 mocarelos kamuoliukai)
Česnakai: 4.00 skiltelės (ritinėliams ir padažui 2 skiltelės)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (ritinėliams džiovinti arba švieži)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ritinėliams)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ritinėliams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (ritinėliams apvolioti)
Miltai: 3.00 valg. š. (ritinėliams apvolioti)
Balzaminis actas: 5.00 valg. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui arba medus)
Kaip gaminti

1. Baklažanus, cukinijas ir pomidorus supjaustykite centimetro storio griežinėliais, apibarstykite druska, pipirais, bazilikais ir grūstais česnakais. Palikite 10 minučių pastovėti.

2. Daržovių griežinėlius apvoliokite kiaušinio plakinyje ir miltuose, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite orkaitėje 8–10 minučių.

3. Daržoves susluoksniuokite su mocarela ir vėl šaukite į 170 laipsnių orkaitę 5–7 minutėms arba kol išsilydys sūris.

4. Kol kepa ritinėliai, sumaišykite visus padažui skirtus produktus. Jei padažas pasirodys saldokas, įpilkite dar šiek tiek citrinų sulčių (arba balzaminio acto) ir aliejaus.

5. Iškeptus ritinėlius sudėkite į lėkštę ir apšlakstykite padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Tešloje apvolioti cukinijų žiedai
Receptas: Tešloje apvolioti cukinijų žiedai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 10
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 8.00 vnt. (žiedų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (0,5 saujelės tarkuoto)
Riešutai: 1.00 sauja (pusė saujelės maltų)
Aliejus: 100.00 ml
Vynas: 50.00 ml (sauso, baltojo)
Kaip gaminti
  1. Cukinijų žiedus nuplaukite, nusausinkite, apipurkškite aliejumi, apšlakstykite vynu, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  2. Juos apvoliokite riešutų bei sūrio mišinyje ir iškepkite karštuose riebaluose.
  3. Prieš tiekdama gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Suskleisti
Sūriais įdaryti cukinijų žiedai
Receptas: Sūriais įdaryti cukinijų žiedai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 10
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 6.00 vnt. (žiedų)
Rikotos sūris: 50.00 g
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Mocarelos sūris: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (1/3 arbat. š. - nutarkuotų žievelių)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Grietinė: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Visus įdarui skirtus ingredientus gerai sumaišykite nedideliame dubenėlyje, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  2. Iš tešlos suformuokite 6 rutuliukus, jais įdarykite praskleistus cukinijų žiedus, galus užsukite, kad neiškristų įdaras.
  3. Juos kepkite karštame aliejuje, nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio ir patiekite.

 

Suskleisti

Salotos

Burokėlių salotos su žuvimi
Receptas: Burokėlių salotos su žuvimi
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 52
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Avokadai: 2.00 vnt.
Žuvis: 400.00 g (karštai rūkyta skumbrė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį ir padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys pagal skonį)
Krapai: 10.00 g (šakelės papuošti)
Majonezas: 3.00 valg. š. (padažui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (padažui)
Krienai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Grietinėlė: 100.00 ml (padažui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius išimkite iš marinato, labai gerai nusausinkite, supjaustykite kubeliais ir suberkite į tris taures.

2. Avokadus nulupkite, supjaustykite kubeliais, iš karto apšlakstykite citrinos sultimis (kad nepatamsėtų) ir suberkite ant burokėlių. Skumbrę labai gerai išdarinėkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite ant avokadų.

3. Majonezą sumaišykite su grietine ir krienais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada atsargiai šaukštu įmaišykite iki putų išplaktą grietinėlę. Ant salotų krėskite po kelis šaukštus puraus padažo. Tiekite su skrudinta itališkos duonos riekele.

Suskleisti
Uzbekiškos salotos su pomidorais
Receptas: Uzbekiškos salotos su pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 33
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 600.00 g
Svogūnai: 40.00 g
Bazilikai: 10.00 g (violetinių)
Kalendros: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Reikės aštraus peilio, nes visi komponentai turi būti supjaustyti itin smulkiai. Labai plonais žiedais ar pusžiedžais supjaustykite svogūnus.
  2. Susmulkinkite aitriąją papriką, pomidorus, kalendrą ir baziliką.
  3. Pasūdykite ir viską gerai išmaišykite. Šios salotos puikiai tinka prie plovo ar mėsiškų patiekalų. Tai bene populiariausios salotos Uzbekijoje.

 

Suskleisti
Tuno ir makaronų salotos
Receptas: Tuno ir makaronų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 57
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 100.00 g
Pomidorai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Agurkai: 2.00 vnt. (1 žalias ir 1 raugintas)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Tunas: 180.00 g (aliejuje (1 skardinė))
Salotos: 50.00 g (keli lapai)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Vyno actas (arba šviežiai spaustos citrinų sultys pagal skonį): 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, nusausinkite. Supjaustykite pomidorus, papriką, svogūną, agurkus, kiaušinius.

2. Į lėkštę dėkite salotos lapus, supjaustytas daržoves, tuną, užpilkite alyvuogių aliejaus, šiek tiek vyno acto ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Sriubos

Sriuba su dilgėlėmis
Receptas: Sriuba su dilgėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 18
Receptas
Ingredientai
Dilgėlės: 40.00 g (šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Pievagrybiai: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g
Perlinės kruopos: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Perlines kruopas užmerkite ir palaikykite per naktį. Tada, iki suminkštės, pavirkite daržovių sultinyje.

2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste.

3. Sudėkite nuvalytus ir susmulkintus pievagrybius ir kepinkite, iki suminkštės.

4. Svogūnų ir pievagrybių troškinį sukrėskite į sriubą, sumeskite žiedynėliais suskirstytus brokolinius kopūstus (kelis palikite papuošti), kiek pavirkite (tik ne per ilgai – kopūstai turi išsaugoti spalvą) ir nukelkite nuo ugnies. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

5. Į kiek pravėsusią sriubą sumeskite perrinktus dilgėlių lapelius, supilkite grietinėlę ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

6. Sriubą tiekite su garuose virtu brokolinių kopūstų gabalėliu. Valgykite su prancūziškojo batono riekele.

Suskleisti
Sriuba “Vasara”
Receptas: Sriuba „Vasara“
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 2.00 st.
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 st. (15 proc. riebumo)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnai: 2.00 vnt. (jauni svogūnėliai su laiškais)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Agurkai: 2.00 vnt.
Ridikai: 200.00 g (ridikėlių)
Krapai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (lapelių)
Kaip gaminti
  1. Kefyrą, varškę ir grietinę išplakite, suberkite smulkintus česnakus ir svogūnus.
  2. Sudėkite kubeliais supjaustytus agurkus ir ridikėlius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Suberkite smulkintus žalumynus, išmaišykite ir mažiausiai valandą laikykite šaldytuve.
  4. Išpilsčiusi į lėkštes, įdėkite griežinėliais supjaustytų kiaušinių. Papuoškite šviežiomis mėtų šakelėmis.
Suskleisti
Trinta miško grybų sriuba su sūriu ir čiobrelio žiedais
Receptas: Trinta miško grybų sriuba su sūriu ir čiobrelių žiedais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 38
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Grybai: 500.00 g (apvirtų miško grybų)
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinių)
Sūris: 50.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintos čiobrelių viršūnėlės su žiedais)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Imkite puodą į jį įpilkite sultinį, sudėkite kubeliais susmulkintas bulves.
  2. Į keptuvę pilkite aliejaus ir jame apkepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies, kol tampa minkšti ir auksiniai.
  3. Prie svogūnų berkite grybus ir lauro lapus, pipirus, muskato, čiobrelių šakeles.
  4. Dar 5 min. pakepkite ir prieskoninės žolelės ištraukite lauk.
  5. Kai bulvės apverda (maždaug po 10 min. virimo), suberkite apkeptus grybus ir svogūnus.
  6. Pamaišykite, įberkite tarkuoto sūrio.
  7. Kai bulvės visiškai išverda, sriubą sutrinkite, įberkite pagal skonį druskos ir užbalinkite grietinėle.
  8. Valgoma su juoda rugine duona arba skrebučiais.

Receptą atsiuntė Ieva K.

Suskleisti

Karštieji patiekalai

Ryžių troškinys su daržovėmis
Receptas: Vegetarinis ryžių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 60
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Svogūnai: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Salierai: 200.00 g (šakniagumbių)
Žirniai: 100.00 g (šviežių arba šaldytų)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Tirpus sultinys 125.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Išvirkite birią ryžių košę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sugrūskite. Salierus supjaustykite šiaudeliais.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus. Sudėkite visas kitas daržoves, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.

3. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite dar 10 min. Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Suskleisti
Vištiena su kaparėliais
Receptas: Vištiena su kaparėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 41
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vištiena: 750.00 g (filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (1/2)
Vanduo: 100.00 ml
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintos)
Kaip gaminti

1. Vištienos filė padalykite į keletą gabalėlių ir pabarstykite druska bei pipirais. Į keptuvę supilkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Sudėkite mėsą ir kepkite 3 minutes, tada apverskite ir dar tiek pat pakepkite. Iškeptą filė išimkite ir padėkite šiltai.

2. Į keptuvę įspauskite maždaug šaukštelį citrinų sulčių, nutarkuokite ir suberkite žieveles, įpilkite vandens ir gerai pakaitinkite. Įmaišykite kaparėlius ir smulkintas petražoles. Į keptuvę sudėkite vištienos filė ir viską troškinkite dar 2 minutes.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Itališki testaroli su pesto padažu
Receptas: Itališki testaroli su pesto padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 125.00 g
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepimui)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, vandens ir druskos išmaišykite tešlą.
  2. Visą keptuvę kruopščiai suvilgykite aliejumi (kad blynas neprisviltų), įkaitinkite, supilkite į ją tešlą ir tolygiai paskirstykite po visą keptuvę. Kitaip tariant, tai bus tarsi lietinis blynas, tik storesnis. Apkepkite blyną iš abiejų pusių.
  3. Puode užvirkite vandens, iš keptuvės išimtą blyną supjaustykite rombo formos gabalėliais ir dėkite į sūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 5 minutes.
  4. Karštus testaroli apibarstykite tarkuotu parmezanu, patiekite su pesto padažu.
  5. Kaip pasigaminti naminį pesto padažą, galite sužinoti ČIA .
Suskleisti
Netikras zuikis su saulėje džiovintais pomidorais
Receptas: Netikras zuikis su saulėje džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Faršas: 1.00 kg (Vištienos filė faršo arba maltos vištienos filė)
Vištiena: 200.00 g (Smulkiais kubeliais pjaustytos vištienos šlaunelių mėsos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 150.00 g (aliejuje)
Petražolės: 1.00 vnt. (kelios šakelės - šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti
  1. Vištienos filė faršą arba maltą vištienos filė ir 5 mm dydžio kubeliais supjaustytą vištienos šlaunelių mėsą sumaišykite su kiaušiniais, grietinėlėje išmirkytais dziūvėsėliais, išspaustu česnaku, sutarkuotais svogūnais, pjaustytomis petražolėmis, druska ir juodais maltais pipirais.
  2. Tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustytus apie 1 cm dydžio gabalėliais. Viską gerai išmaišykite.
  3. Paruoštą masę palikite 10 min. pastovėti. Tuomet kelis kartus išmuškite masę – meskite iš aukštai į indą, kuriame ji buvo maišyta; tai pakartokite 5 kartus, kad išeitų visas oras.
  4. Paruoštą netikro zuikio masę išklokite į formą, užklokite folija ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., priklausomai nuo to, kokio diametro jūsų forma.
  5. Iškeptą zuikį galite patiekti karštą su garnyru arba šaltą, supjaustytą riekelėmis, kaip užkandį.
Suskleisti

Desertai

Ledai su mėtomis
Receptas: Ledai su mėtomis
5 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Mėtos: 30.00 g (švieži lapeliai)
Grietinėlė: 2.00 st. (po stiklinę riebios ir neriebios)
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (tryniai)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Migdolai: 40.00 g (drožlės)
Kaip gaminti

1. Mėtas nuplaukite, nusausinkite, lapelius nuskabykite, kelis gražius palikite papuošti, kitus susmulkinkite.

2. Pieną ir neriebią grietinėlę supilkite į nedidelį puodelį, ten sumeskite pusę mėtų, suberkite cukrų ir užkaitinkite. Tada puodelį nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite bent 30 min. pastovėti – pienas turi prisigerti mėtų kvapo. Perkoškite per sietelį ir supilkite česnakų spaustuvu iš likusių mėtų išspaustas sultis.

3. Trynius iki vientisos purios masės išplakite atskirame dubenyje, plonyte srovele vis plakdama šluotele palengva supilkite dar šiltą pieno mišinį ir gautą masę dar kartą vis maišydama užkaitinkite, kol ji pradės tirštėti iki kremo konsistencijos.

4. Riebią grietinėlę išplakite iki standžios masės ir po truputį įmaišykite į atvėsusį mėtų kremą.

5. Paruoštą ledų masę pilkite į per naktį šaldiklyje palaikytą plokščią indą ir statykite į kamerą. 

6. Kai ledai pradės stingti, juos gerai permaišykite, kad neliktų ledo kristalėlių, ir vėl apie valandą šaldykite. Tada procesą pakartokite ir per naktį ledus palikite šaldytuve.

7. Tiekite papuošusi mėtų lapeliais ir migdolų drožlėmis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Saldi gėlių puokštė
Receptas: Sausainiai – saldžios gėlės
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Miltai: 380.00 g (sausainiams)
Druska: 5.00 g (sausainiams)
Sviestas: 225.00 g (kambario temperatūros - sausainiams)
Cukrus: 200.00 g (sausainiams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (1 didelis kiaušinis - sausainiams ir 1 vidutinio dydžio kiaušinio baltymas - glajui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. vanilės ekstrakto arba 2 arbat. š. vanilinio cukraus - sausainiams)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. citrinos sulčių - sausainiams ir žiupsnelis citrinos rūgšties ar keli lašai citrinos sulčių - glajui)
Miltelinis cukrus: 250.00 g (glajui)
Spalvoti arba šokoladiniai pabarstukai, rudasis cukrus, šokoladas, smulkinti riešutai (papuošimui pasirinktinai): 1.00 sauja
Kaip gaminti

Reikalingos priemonės:

• kepimo popierius,

• kočėlas,

• mediniai pagaliukai,

• sausainio-gėlytės formelė,

• konditerinis maišelis,

• vazelė,

• medžiaginė juostelė.

IŠKEPKITE SAUSAINIUS

1. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Atidėkite į šalį.

2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Plakite apie minutę, kol masė taps vientisa, tačiau neperplakite – išplakus sviestą ir cukrų iki labai purios masės, į tešlą pateks daug oro, dėl ko sausainiai išsipūs ir praras formą.

3. Į sviesto ir cukraus plakinį įmuškite kiaušinį. Plakite lėtai, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir citrinų sultis.

4. Į sviesto plakinį suberkite miltų mišinį. Lėtai plakite elektriniu plaktuvu apie pusę minutės, kol gausite vientisą masę ir ji ims kibti prie plaktuvo antgalių. Neperplakite tešlos – dėl to iškepti sausainiai gali būti kieti.

5. Iš paruoštos tešlos suformuokite rutulį. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite ten apie 30 minučių. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki maždaug 1 cm storio. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bus labai sunku įsmeigti pagaliukus, be to, sausainiai praras savo minkštumą ir purumą. Iš pradžių tešlą kočioti gali būti sunku, tačiau po kelių minučių kambario temperatūroje ji suminkštės ir ims kočiotis sklandžiau. Vis dėl to nelaukite, kol tešla atšils, nes tuomet ji taps lipni ir su ja bus labai sunku dirbti.

6. Iškočiotą tešlą vėl dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite 45 minutes. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, gėlytės formos sausainių formele išspauskite sausainius. Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių, taip pat – vietą pagaliukui įsmeigti.

Astos Černės nuotr. / Iš tešlos išspaudžiami sausainiai
Astos Černės nuotr. / Iš tešlos išspaudžiami sausainiai

7. Kai išspausite visus sausainius, labai atsargiai įsmeikite į juos medinius pagaliukus – stenkitės smeigti į patį sausainio centrą, bet taip, kad pagaliukas nesugadintų sausainio ir neišlįstų į paviršių.

8. Paruoštus sausainius vėl dėkite į šaldytuvą ir palaikykite nuo 30 minučių iki 1 valandos, nes taip sausainiai kepdami geriau išlaikys formą. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170 ˚C temperatūros.

9. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min., kol kraštai taps aukso spalvos. Kepimo laikas priklauso nuo sausainių dydžio ir individualių orkaitės savybių, todėl nuolat stebėkite kepančius sausainius ir neperkepkite.

10. Leiskite sausainiams šiek tiek atvėsti, kol sutvirtės (kol karšti, šie sausainiai dar bus minkšti, todėl geriau  nejudinkite jų), tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

DEKORUOKITE SAUSAINIUS

1. Paruoškite glajų, reikalingą sausainiams dekoruoti. Dubenyje šakute lengvai suplakite kiaušinio baltymą. Tuomet po kelis šaukštus berkite miltelinį cukrų, toliau plakdami ir nuolat stebėdami konsistenciją. Glajus neturi būti per skystas ar per tirštas, nes dekoruoti sausainius bus sunku, o galutinis rezultatas nebus toks gražus, kokio norisi.

2. Siekiant paruošti idealios konsistencijos glajų, galima naudoti „10 sekundžių taisyklę“. Paruošto glajaus paviršių perbraukite aštriu peiliu (padarykite poros centimetrų įpjovą) ir pradėkite skaičiuoti iki dešimties:

• jeigu įpjova tampa nematoma greičiau nei suskaičiuojate iki dešimt, glajus yra per skystas – įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus;

• jeigu įpjova, suskaičiavus iki dešimties, dar matoma, glajus yra per tirštas – prireiks dar trupučio kiaušinio baltymo;

• jeigu įpjova išnyksta tuo momentu, kai suskaičiuojate iki dešimties – jūsų paruoštas glajus yra idealios konsistencijos.

3. Paruoštą glajų supilkite į konditerinį maišelį su pačiu mažiausiu apvaliu antgaliu. Dekoruokite sausainius. Iš karto, kol glaistas dar neišdžiuvęs, apibarstykite spalvotais arba šokoladiniais pabarstukais, ruduoju cukrumi ar kitokiais norimais priedais.

Astos Černės nuotr. / Sausainių dekoravimas
Astos Černės nuotr. / Sausainių dekoravimas

4. Palikite pastovėti mažiausiai valandą, kol glaistas visiškai išdžius ir sutvirtės.

PARUOŠKITE SALDŽIĄ GĖLIŲ PUOKŠTĘ

Sausainius gėlytes „sumerkite“ į gražią vazelę. Vazelę apriškite medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Džiaukitės savo kūriniu ir laiku, kūrį praleidote visi kartu!

Astos Černės nuotr. / Saldi gėlių puokštė
Astos Černės nuotr. / Saldi gėlių puokštė

Tekstas Astos Černės

Suskleisti
Kriaušių pyragas
Receptas: Kriaušių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
4.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 st. (0.5)
Kėlimo milteliai: (nubraukto) 1.00 arbat. š.
Rūgpienis: 150.00 ml
Miltai: 1.00 st.
Kriaušės: 8.00 vnt. (8 - 10)
Grietinėlė: 100.00 ml (kremui)
Likeris: 150.00 ml (kriaušių - kremui)
Želatina: 5.00 g (kremui)
Kaip gaminti
  1. Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu šalto virinto vandens, palikite išbrinkti.
  2. Keturias nuluptas kriaušes supjaustykite kubeliais, likusias neluptas – plonais griežinėliais.
  3. Konditerio patarimas. Smulkinti vaisiai nepatamsės, jeigu apšlakstysite juos šviežiomis citrinų arba svarainių sultimis.
  4. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sudėkite į plakimo indą, suberkite cukrų, plakite iki purumo.
  5. Konditerio patarimas. Šaldytuve atvėsintų kiaušinių trynius su cukrumi greičiau išsuksite. Į baltymus prieš plakant gerai įberti žiupsnelį druskos – bus standesni. 
  6. Sukrėskite su kepimo milteliais sumaišytą rūgpienį, gerai išsukite. Po šaukštą įmaišykite miltus, paskui smulkintas kriaušes, galiausiai supilkite išplaktus kiaušinių baltymus.
  7. Konditerio patarimas. Prieš dėdami į tešlą smulkintas kriaušes, nuvarvinkite citrinų sulčių perteklių, antraip pyragas neiškils.
  8. Gautą masę tolygiai paskirstykite kepimo popieriumi išklotoje apvalioje formoje. Prismaigstykite plonų kriaušių griežinėlių.
  9. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 val. 15 min.
  10. Konditerio patarimas. Į tarpelius tarp kriaušių griežinėlių galite įberti migdolų drožlių ar kokių nors rūgštesnių džiovintų uogų, pavyzdžiui, spanguolių.   
  11. Kiaušinių  likerį sumaišykite su grietinėle. Maišydami plona srovele supilkite karšto vandens vonelėje ištirpintą atvėsusią želatiną.
  12. Stingstančiu kremu apliekite atvėsusį pyragą, pusvalandį palaikykite šaldytuve.       
  13. Konditerio patarimas. Kremą galite ruošti su mėgstamų uogų, airiško kremo ar grietinėlės likeriu.     

                              

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ŠTAI ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos