Užkandžiai
- Druską ištirpinkite nurodytame kiekyje vandens. Dubenyje sumaišykite actą, druskos tirpalą, raudonėlius ir česnakus. Į sterilizuotus indelius suberkite alyvuoges.
- Užpilkite marinatu, jei norite, įdėkite citrinos griežinėlių. Ant viršaus užpilkite aliejaus – kad būtų maždaug centimetro sluoksnis. Sandariai užsukite indelius ir dėkite į šaldytuvą. Po keleto dienų galite skanauti.
- Šaldytuve taip marinuotas alyvuoges galima laikyti dvi–keturias savaites.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, mieles, cukrų ir druską. Įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą (bet ne karštą!) pieną ir sumaišykite.
- Pamiltuokite rankas ir apie 3–5 min. minkykite tešlą, kol taps vientisa, elastinga. Jeigu matote, kad trūksta miltų, įberkite jų šiek tiek, kad išminkytumėte reikiamą tešlą.
- Sudėkite mažais kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir toliau minkykite, kol jis tolygiai pasiskirstys tešloje. Kai įdėsite sviestą ir pradėsite minkyti, pamatysite, kad jis ims veltis aplink dubens sieneles, ant rankų ir neįsiminkys į tešlą iš karto. Neišsigąskite, viskas yra gerai – tiesiog nenustokite minkyti ir jau po kelių minučių tešla bus lygi, elastinga ir vientisa.
- Perdėkite tešlą į švarų, šlakeliu aliejaus išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir leiskite tešlai pakilti: palikite ją 1 val. 30 min. šiltoje kambario temperatūroje. Tešlos tūris po šio laiko turi padvigubėti.
- Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite. Padalykite į 16 lygių dalių šešiolikai bandelių. Iš kiekvienos suformuokite po ritinėlį (maždaug 20–25 cm ilgio) ir 5 min. palikite ritinėlius pakilti. Po šio laiko juos dar šiek tiek „pratempkite“ ir „pakočiokite“ tarp delnų, kad būtų kiek ilgesni ir vienodo storio. Ritinėlio ilgis priklauso nuo jūsų naudojamų pieninių dešrelių ilgio – jis turi būti pakankamas, kad apvyniotumėte ją visą. Apvyniokite tešlą aplink dešrelę ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Stenkitės, kad tešlos galai būtų apačioje. O kad bandelės gražiai iškeptų, tešlos ritinėlio galus stenkitės kuo labiau prilipinti prie bandelės, antraip kepdami jie atšoks ir bandelės praras savo dailią formą.
- Uždenkite kepimo skardą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu ir vėl palikite pastovėti, kol tešla pakils dvigubai.
- Per šį laiką įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
- Pakilusių bandelių paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir apie 8 min. kepkite. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ºC ir dar apie 5 min. kepkite, kol bandelės bus gražios aukso spalvos.
- Išimkite iš orkaitės. Galite jas valgyti dar šiltas arba atvėsusias. Laikykite sandariame inde.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Gardžios iškylos užkandžių idėjos“
- Tortilijas supjaustykite lygiais trikampėliais (kaip picą). Iš abiejų pusių ištrinkite aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apibarstykite žolelėmis bei plonu sluoksneliu tarkuoto parmezano.
- Tortilijas kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol taps traškios (apie 15 min). Jei skubate, galite nusipirkti jau paruoštų tortilijų traškučių.
- Susmulkintą sūrį su mėlynuoju pelėsiu, fetą, grietinėlę, majonezą, jogurtą, saldžiųjų ir aitriųjų paprikų miltelius, trintą česnaką, druską berkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės. Prieš patiekdami palaikykite apie pusvalandį šaldytuve.
Salotos
1. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite įkaitintame aliejuje, kol sukietės ir šiek tiek apskrus.
2. Ant viršaus išspauskite česnako skiltelę, pamaišykite.
3. Skrudintą duoną atvėsinkite. Išvirkite kiaušinius.
4. Atskirame dubenėlyje paruoškite padažą: sudėkite smulkiai pjaustytą ančiuvių filė, išspauskite česnaką, supilkite citrinų sultis, plakdama plona srovele supilkite aliejų, padažą pagardinkite druska ir pipirais.
5. Salotas nuplaukite, suplėšykite ir sudėkite į lėkštes.
6. Apšlakstykite padažu, užberkite skrudintos duonos, atsargiai pamaišykite, sudėkite į keturias dalis pjaustytus kiaušinius, užbarstykite tarkuoto sūrio.
1. Riešutus užpilkite obuolių sultimis ir palikite 20 minučių pastovėti. Sūrį smulkiai sutarkuokite.
2. Nuplautus obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite stambiais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Nuplautus salierų lapkočius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite griežinėliais. Sumaišykite su obuoliais, iš sulčių išgriebtais ir gerai nuvarvintais riešutais bei čederiu.
4. Paruoškite padažą: dubenėlyje gerai išsukite jogurtą su majonezu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Atsargiai įmaišykite su šlakeliu citrinos sulčių standžiai išplaktą kiaušinio baltymą. Sukrėskite ant salotų ir atsargiai išmaišykite.
5. Tiekite salotų lapais ištiestose lėkštelėse.
1. Kalakutieną ištrinkite smulkintų česnakų ir paukštienos prieskonių mišiniu. Apšlakstykite citrinos sultimis. Marinuokite 2–3 valandas. Tada susukite į foliją ir kepkite orkaitėje.
2. Keptuvėje ištirpdykite sviestąir apskrudinkite jame kubeliais supjaustytą batoną.
3. Kmynus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
4. Ledkalnio salotą nuplaukite, nusausinkite ir suplėšiusi gražiai išdėliokite į lėkštes. Berkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, išdėliokite karštą keptą kalakutieną, ant viršaus berkite skrebučius, skrudintus kmynus.
5. Patiekite su jogurto ir majonezo padažu. Jis paruošiamas labai paprastai: į dubenį krėskite jogurtą, majonezą, pilkite citrinos sultis, suberkite smulkiai sukapotus česnakus ir viską gerai išplakite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant kalakutienos marinavimo ir kepimo laiko).
Sriubos
1. Bulves, morką, svogūną, česnakus nulupkite. Bulves ir morkas supjaustykite didokais gabalėliais. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Iš aitriosios paprikos išvalykite sėklas, minkštimą smulkiai supjaustykite.
2. Į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus, česnakus, aitriąsias paprikas, įberkite imbiero ir apkepkite. Sudėkite morkas, bulves, moliūgus, supilkite sultinį ir virkite, kol daržovės suminkštės.
3. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Išvirtą sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Puode įkaitinkite sviestą, suberkite trintą česnaką, smulkintus svogūnus ir salierus. Patroškinkite kelias minutes.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir pašalinkite odelę.
- Į puodą supilkite daržovių sultinį, pomidorų tyrę, sudėkite pjaustytus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais. Virkite 15-20 minučių.
- Kai sriuba išvirs, patiekite ją su šviežiais kapotais čiobreliais.
1.Storadugniame puode įkaitinkite sviestą ir apkepkite nedideliais gabalėliais pjaustytą mėsą bei smulkintus svogūnus.
2.Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais (norint, kad būtų aštriau, galima įberti aitriosios paprikos). Sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, juostelėmis – paprikas, grūstą česnaką ir čiobrelius.
3.Viską užpilkite nedideliu kiekiu vandens (arba sultinio), pasūdykite, uždenkite ir troškinkite, kol mėsa bus beveik minkšta. Supilkite likusį vandenį ir sudėkite kubeliais pjaustytas bulves.
4.Virkite, kol mėsa ir daržovės bus išvirusios. Sriubą tiekite pabarstytą maltais juodaisiais pipirais ir smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Karštieji patiekalai
1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir nusunkite.
2. Faršą apkepkite su pjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku. Brokolį išskirstykite žiedynais ir išvirkite sūdytame vandenyje, sudėkite į apkeptą faršą. Viską paskaninkite vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Supilkite grietinėlę ir troškinkite, kol padažas sutirštės.
3. Makaronus apkepkite keptuvėje, kol gražiai parus. Tiekite užpylę padažo.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Lašišą supjaustykite juostelėmis. Brokolį ir žiedinį kopūstą nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite. Svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir maišydama kelias minutes pakepinkite. Sudėkite smulkintas daržoves ir kaitinkite apie 5 minutes. Palikite atvėsti.
3. Dubenyje suplakite kiaušinius. Sudėkite varškę, suberkite ryžių manus, išsukite. Suberkite peletrūnus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, sudėkite atvėsusias kepintas daržoves, išmaišykite.
4. Dalį gautos masės sukrėskite į riebalais išteptą kepimo indą. Ant viršaus tolygiai išdėliokite lašišų juosteles, ant jų paskleiskite likusią varškės ir daržovių masę. Pabarstykite tarkuotu parmezanu ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes.
1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys skaidrūs. Sudėkite mėsą ir maišydami apkepinkite. Viską sukrėskite į kiaurasamtį ir leiskite nuvarvėti riebalams.
2. Apkeptą faršą ir svogūnus sudėkite į švarų puodą kartu su visais kitais recepte nurodytais produktais ir neuždengus ant mažos ugnies troškinti 70 min. Retkarčiais pamaišykite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Desertai
1. Trynius išsukite su cukrumi. Paskui supilkite pieną ir ištirpintą sviestą. Po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Sudėkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus ar stambiai sutarkuotus obuolius.
2. Galiausiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą ir 30–40 min. kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.
- Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, kiekvieną truputį pakočiokite, kad taptų lankstesnė.
- Riekeles klokite į kepimo formeles, prispauskite prie kraštų ir kelioms minutėms pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kiaušinius su rikota ir vaniliniu cukrumi išsukite iki purumo, sukrėskite į tešlos krepšelius. Į kiekvieną įspauskite gerai nusausintą konservuotos kriaušės puselę.
- Cukrų nuolat maišydama kaitinkite keptuvėje, kol ištirps. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite sviestą, kai jis išsilydys, – grietinėlę.
- Keptuvę vėl statykite ant ugnies ir nuolat maišydama kaitinkite, kol į gniutulą sušokusi karamelės masė palengvėle išsilydys ir suminkštės.
- Gauta karamele apšlakstykite pyragėlių šonus. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Astos Černės nuotr./Šokoladinis ryžių pudingas |
- Į didelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite cukrų, druską ir apvaliagrūdžius ryžius.
- Nuolat maišydami mediniu šaukštu, užvirinkite masę.
- Sumažinkite ugnį iki mažos. Kaitinkite, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu, apie 30-40 minučių, kol ryžiai taps visiškai minkšti, o konsistencija taps kreminė, bet ne per tiršta.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Įmaišykite šaukštą sviesto ir šaukštą kreminio kavos likerio.
- Į dubenėlį suberkite sulaužyto šokolado gabalėlius. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje ar ant „garų vonelės“ porą minučių, kol šokoladas ištirps ir gausite vientisą masę.
- Supilkite šokolado masę į prikaistuvį su ryžių pudingu. Gerai išmaišykite.
- Paskirstykite pudingą į indelius ar stiklines, kuriose norėsite patiekti. Uždenkite juos maistine plėvele (priglauskite ją prie pudingo paviršiaus, kad neapdžiūtų). Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite porą valandų, kol visiškai atšals, arba per naktį.
- Prieš patiekdami, palaikykite pudingą kambario temperatūroje 5-10 minučių. Apipurškite grietinėle ir apibarstykite smulkinto šokolado gabalėliais. Skanaus!