Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio valgiaraštis: įdomios salotos, gardūs kepsneliai ir lengvi desertai

Pailsėję ketvirtadienį, padirbėję penktadienį ir vėl žengsime į savaitgalį. Pavasariui vis dar kovojant su žiema, siūlome gardžių bei originalių patiekalų receptų rinkinį. Pasilepinkite blyneliais, kepsneliais, gardžiomis salotomis ir, žinoma, kepiniais. Skanaus!
Lašišos kepsneliai su smidrais
Lašišos kepsneliai su smidrais / Vida Press nuotr.

Blyneliai:

Blyneliai su moliūgais
Receptas: Blyneliai su moliūgais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 71
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (1/4 moliūgo)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 st.
Grietinė: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nulupkite moliūgą ir sutarkuokite smulkia tarka. Blynams reikės 2 stiklinių tarkuoto moliūgo.

2. Kiaušinius suplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos, įmaišykite grietinę ir miltus. Užmaišykite grietinės tirštumo tešlą.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dideliu šaukštu suformuokite maždaug centimetro storio apvalius blynelius. Kepkite, kol blynai šiek tiek apskrus.

4. Tiekite su apelsinų sirupu arba saldžiarūgšte uogiene.

Suskleisti
Orkaitėje kepti blynai su varške
Receptas: Orkaitėje kepti blynai su varške
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 53
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g (grūdėtos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Razinos: 100.00 g
Miltai: 2.00 st.
Pienas: 3.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Kiaušinį išplakite su pienu, įberkite pusę šaukšto cukraus, trupučiuką druskos, supilkite miltus ir gerai išmaišykite.

2. Kepkite lietinius blynus. Varškę sumaišykite su likusiu cukrumi ir karštu vandeniu perlietomis razinomis ir dėkite į blynus.

3. Sulankstytus blynus kepkite ne keptuvėje, o orkaitėje, tiek skardą, tiek pačius blynus pašlakstant aliejumi. Gaunasi labiau pyragaičiai, nei blynai. Valgykite su grietine ar uogiene.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Blynai su cukinijomis ir varške
Receptas: Blynai su cukinijomis ir varške
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 225
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 st. (tarkuotos cukinijos tyrės)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Išplakite kiaušinį su druska ir cukrumi, supilkite cukinijos tyrę, suberkite miltus su kepimo milteliais ir viską išmaišykite.

2. Formuokite blynus ir kepkite aliejuje. Apibarstykite milteliniu cukrumi. Skonis kaip spurgų!

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Varškės blyneliai
Receptas: Varškės blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 467
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Varškė: 180.00 g (liesa)
Pienas: 100.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, sudėkite varškę (aš viską plaku blenderiu), druską ir gerai išplakite.
  2. Sudėkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir dar kartą viską gerai išplakite.
  3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje (ne per karštoje, kad nedegtų).
  4. Iškepsite puručius minkštučius blynelius, kuriuos skaniausia valgyti su grietine ir obuolių koše :)

Recepto autorė Birutė Rimkevičienė

Suskleisti
Blynai
Receptas: Bananiniai blyneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 65
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt.
Miltai: 1.00 st.
Cukrus: 3.00 valg. š. (2-3 valg. š.)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Soda: 3.00 g
Pienas: 200.00 ml (neriebus)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1-2)
Sviestas: 2.00 valg. š. (ištirpintas)
Aliejus: 6.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vieną bananą sumaigykite šakute, kitą supjaustykite kubeliais. Kiaušinius suplakite su cukrumi, pienu, sviestu ir sumaišykite su bananais.

2. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, sodą, viską gerai sumaišykite. Keptuvėje ant įkaitinto aliejaus kepkite nedidelius blynelius.

3. Blynus paskaninkite mėgstama uogiene ar uogomis.  

Suskleisti
Blynai
Receptas: Blyneliai „Kaiserschmarrn“ iš Austrijos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 54
Receptas
Ingredientai
Pienas: 450.00 ml
Miltai: 190.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai ir baltymai atskirai)
Cukrus: 30.00 g
Citrinos sultys: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 4.00 arbat. š. (tirpinto ir dar šiek tiek kepimui)
Razinos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  • Dideliame dubenyje sumaišykite pieną ir miltus. Tuomet sudėkite kiaušinių trynius, suberkite cukrų, druską, pilkite citrinos sultis ir tirpintą sviestą.
  • Kiaušinio baltymus išsukite iki standumo ir suberkite razinas. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
  • Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto, dėkite po šaukštą blynų tešlos ir apkepkite iš abiejų pusių, kol blynai įgaus auksinį atspalvį.
  • Galima patiekti su karamelės padažu bei ledais.
Suskleisti

Salotos ir mišrainės:

Grikiai su feta
Receptas: Grikių košė-salotos su saulėje džiovintais pomidorais
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 27
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 0.50 g (neapdorotų)
Vanduo: 1.50 puodelis
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Žolelės: 1.00 sauja (šviežių krapų, mėtų ar petražolių)
Pomidorai: 0.50 puodelis (perpjautų perpus vyšninių)
Saulėje džiovinti pomidorai: 0.30 puodelis (supjaustytų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sukapota)
Agurkai: 1.00 puodelis (grubiai supjaustytų, be sėklų ir minkštimo)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusunkite bei atidenkite juos.

2. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais.

3. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.

Suskleisti
Burokėlių salotos
Receptas: Burokėlių salotos su agurkais, feta ir krapais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio virti ar kepti, supjaustyti stambiais kubeliais)
Agurkai: 1.00 vnt. (be sėklų, perpjautas pusiau išilgai ir supjaustytas plonais griežinėliais)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių sukapotų)
Fetos sūris: 100.00 g (stambiai sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pagaminkite padažą. Mažame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir druską, pamaišykite, kol druska ištirps. Supilkite aliejų ir paplakite, kad viskas tolygiai susimaišytų.

2. Suberkite burokėlių kubelius į didelį dubenį, supilkite ant jų pusę padažo, išmaišykite ir leiskite 15 min. pastovėti (tuo metu kaip tik galite pjaustyti ir kapoti likusius ingredientus).

3. Prieš pat patiekiant salotas ant stalo, ant burokėlių sudėkite agurkus, fetą, suberkite krapus ir supilkite likusį padažą.

 

Suskleisti
Morkų ir avinžirnių mišrainė
Receptas: Soti, bet gaivi morkų ir avinžirnių mišrainė su datulėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 14 min.
2.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Morkos: 5.00 vnt. (nuskustos ir sutarkuotos „burokine“ tarka)
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė; nusunktų ir perskalautų šaltu vandeniu)
Datulės: 8.00 vnt. (Medjool, supjaustytos griežinėliais)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (susmulkintų)
Kalendros: 1.00 sauja (susmulkintų)
Kuminai: 0.75 arbat. š. (malto)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Pistacijos: 2.00 valg. š. (nesūdytų, švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų)
Fetos sūris: 100.00 g (stambiai sutrupinto)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š. (miltelių)
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje sumaišykite morkas, avinžirnius, datules, svogūnų laiškus, kalendras ir pistacijas.

2. Kitame dubenėlyje labai gerai sumaišykite aliejų, citrinos sultis ir žieveles bei prieskonius.

3. Pagamintą padažą užpilkite ant pirmojo mišinio, sumaišykite, o tada užtrupinkite fetos sūrį ir patiekite.

Ši mišrainė šaldytuve gali išbūti iki 3 dienų, ji puikiai tinka pasiimti į darbą pietų dėžutėje.

Suskleisti
Morkų salotos
Receptas: Pikantiškos morkų salotos su feta ir mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (nuskustos ir sutarkuotos „burokine“ tarka)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės (labai smulkiai sukapota ar sutraiškyta)
Harisa: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 0.50 arbat. š. (pagrūstų)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (pagrūsto arba malto)
Cukrus: 0.50 arbat. š.
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 valg. š. (šviežių, smulkiai kapotų)
Mėtos: 2.00 valg. š. (šviežių, smulkiai kapotų)
Fetos sūris: 100.00 g (arba pagal skonį; stambiai sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Tarkuotas morkas suberkite į dubenį, kuriame ruošite salotas.

2. Nedideliame prikaistuvyje ar keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite česnaką, kmynus, kuminą, papriką, harisą bei cukrų. Pakaitinkite maišydami apie minutę, kol skaniai pakvips. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite citrinos sultis, įberkite gerą žiupsnį druskos.

3. Supilkite gautą kvapnų mišinį ant morkų, užberkite ir žoleles, labai gerai išmaišykite ir leiskite 30–60 min. pastovėti, kad skoniai įsigertų. Prieš pat patiekiant užbarstykite fetos sūrio.

Suskleisti
Grikių „tabbouleh“ salotos
Receptas: Ypatingos grikių „tabbouleh“ salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 120.00 g
Petražolės: 60.00 g (lapelių)
Česnakai: 10.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 7.00 g
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Kaip gaminti

1. Puode užverdame vandenį ir suberiame grikius (santykis: 1 nedidelis puodelis grikių ir 2 puodeliai vandens). Verdame 12 min. ant mažos ugnies. Išjungiame ugnį ir paliekame puode dar 10 min.

2. Smulkiai sukapojame petražoles ir česnaką. Mažais kubeliais supjaustome raudonąjį svogūną bei pomidorą. Papriką nuskutame ir susmulkiname mažais kubeliais.

3. Daržoves bei žalumynus dedame į išvirtus grikius, viską sumaišome.

4. Skaniname alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir druska.

Suskleisti
Kepti kalafiorai
Receptas: Lengvos kepto kalafioro salotos su pistacijomis ir žolelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (apie 800 g)
Svogūnai: 1.00 vnt. (stambiai supjaustytas)
Alyvuogių aliejus: 80.00 ml
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių, sukapotų)
Mėtos: 1.00 sauja (nedidelė; šviežių, sukapotų)
Raudonėliai: 1.00 sauja (nedidelė; šviežių, sukapotų)
Granatas: 0.50 vnt. (sėklos; galite keisti šviežiomis ar džiovintomis spanguolėmis)
Pistacijos: 40.00 g (nesūdytų; pakepintų ir stambiai sukapotų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Citrinos sultys: 1.50 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200C laipsnių temperatūros (režimas – su vėjeliu).

2. Atpjaukite trečdalį kalafioro ir sutarkuokite į didelį dubenį burokine tarka. Atidėkite.

3. Likusius 2/3 kalafioro suskaidykite nedideliais žiedynais, dėkite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos, čia pat užberkite ir smulkintą svogūną, pilkite porą šaukštų aliejaus, užbarstykite druskos, išmaišykite ir dėkite kepti. Kepkite apie 20 min., kol bus minkšti ir kiek skrustelėję. Kai iškeps, leiskite pravėsti.

4. Berkite iškepusius ir pravėsusius kalafiorus į dubenį su sutarkuotais nekeptais kalafiotrais, ten pat pilkite ir berkite likusius ingredientus, labai gerai išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų, o tada skanaukite! Tinka ir kaip atskiras užkandis, ir kaip garnyras prie paukštienos ar žuvies.

Suskleisti
Silkės salotos
Receptas: Silkės ir keptų bulvių salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 44
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Salotos: 6.00 vnt. (lapai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Agurkai: 1.00 vnt. (marinuotas)
Silkė: 100.00 g
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Krapai: 1.00 sauja (nedidelė)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bulves švariai nuplauname, supjaustome griežinėliais, sumaišome su aliejumi ir žiupsneliu druskos. Kepame 200 C orkaitėje pusvalandį.

2. Paruošiame padažą: indelyje sumaišome jogurtą, smulkintus krapus ir česnaką, beriame druskos ir pipirų.

3. Į lėkštę dedame nuplautus ir nusausintus salotų lapus, svogūno ir agurko griežinėlius, keptų bulvių griežinėlius, silkę, padažą ir šviežių krapų.

Suskleisti
Kopūstų salotos
Receptas: Gaivios kopūstų salotos su žemės riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 0.50 vnt. (nedidelio, pašalintais viršutiniais lapais, išpjautu kotu ir supjautyto juostelėmis)
Raudongūžis kopūstas: 0.50 vnt. (nedidelio, pašalintais viršutiniais lapais, išpjautu kotu ir supjautyto juostelėmis)
Druska: 1.00 valg. š.
Špinatai: 1.00 sauja (didelė, be kotelių, supjausytų juostelėmis)
Žalioji citrina: 2.00 vnt. (išspaustos sultys)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Dižono ar kitų mėgstamų)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (geriausiai tinka žemės riešutų, jei jo neturite, keiskite kitu mėgstamu šalto spaudimo, tačiau švelnesnio skonio)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Žemės riešutai: 100.00 g (nesūdytų, pakepintų, stambiai sukapotų)
Kaip gaminti

1. Dideliama dubenyje gerai išmaišykite abiejų rūšių kopūsto juosteles su druska, tada perkelkite į didelį sietą ar koštuvą ir leiskite taip pabūti porą valandų – per tą laiką kopūstai suminkštės. Nesijaudinkite, vėliau kopūstai tikrai nebus per sūrūs.

2. Berkite suminkštėjusius kopūstus atgal į dubenį, sudėkite špinatus.

3. Kitame mažesniame dubenyje sumaišykite žaliųjų citrinų (laimo) sultis, garstyčias, kuminą. Į šį mišinį plona srovele pilkite aliejų ir nuolatos maišykite, turite gauti emulsiją primenantį padažą.

4. Pilkite padažą ant salotų, išmaišykite, berkite žemės riešutus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį (o gal norėsis ir daugiau druskos – ragaukite). Salotas galima valgyti iškart, o šaldytuve pabuvę jų likučiai bus skanūs ir kitą dieną.

Suskleisti
Smidrai su mimoza
Receptas: Elegantiškieji smidrai su kiaušinių ir kaparėlių mišraine
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 500.00 g (žaliųjų)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Šalotinis svogūnas: 1.00 valg. š. (kapotų; arba raudonųjų)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti, smulkiai kapoti)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Verdu aš smidrus visai ne puode, o didelėje keptuvėje, taip užtikrinu, kad jie gražiai sugula. Į vandenį visada dedu druskos ir truputį citrinos sulčių. Kadangi baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, verdama juos aš visada įdedu ir truputį cukraus – nedaug, tik pusę arba visą šaukštą, priklausomai nuo jų kiekio. Smidrai paprastai verda apie 5–7 minutes, o norint sužinoti, ar jie jau išvirę, peiliu įdurti nepakaks, jų struktūra yra apgaulinga. Geriausia kilstelėti vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.

1. Smidrus nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje drauge su citrinos sultimis. Išvirus sumerkite juos į ledinį vandenį, kad išlaikytų žalią spalvą.

2. Raudonojo vyno actą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais svogūnais, stipriai maišant, palengva pilkite aliejų. Į padažą sudėkite 2/3 kapotų kiaušinių, kaparėlius ir pusę petražolių. Pagardinkite druska, pipirais.

3. Smidrus gerai nusausinkite ir sudėkite į lėkštę, skirta patiekti, apliekite padažu. Šitaip paruoštus smidrus galite palikt pasimarinuoti bent valandai arba juos galima patiekti iškart. Prieš patiekiant apiberkite likusiais kiaušiniais ir petražolėmis.

4. Prie šio gaivaus užkandžio labai tiks tiesiog paskrudinta kaimiška duona.

Suskleisti

Žuvies patiekalai:

Lašišų kepsneliai
Receptas: Lašišų kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
2.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Jogurtas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (citrinos sultys)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Mėtos: 1.00 arbat. š. (1/3 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (1/3 šaukštelio)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (1/3 šaukštelio)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į gilesnį plokščią dubenį.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, sumeskite į plakti skirtą indą.

3. Ten pat sukrėskite jogurtą, majonezą, įspauskite citrinų sultis, suberkite visus prieskonius ir marinatą išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.

4. Lašišų gabalėlius gerai įtrinkite paruoštu marinatu ir 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.

5. Nuvarvintus gabalėlius verkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių ir kepkite karštoje orkaitėje arba ant laužo ne ilgiau nei 10–12 min.

6. Tiekite su mėgstamomis šviežių žalumynų salotomis.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Menkė su daržovėmis
Receptas: Menkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 600.00 g (šviežių menkių filė)
Sultys: 50.00 ml (citrinų)
Citrinpipiriai 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (maltų)
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna)
Morkos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelė)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Austrių padažas 2.00 valg. š.
Baltieji pipirai (žiupsnelis maltų) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą žuvį apibarstykite citrininių ir maltų juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis ir pusvalandžiui palikite pastovėti. Sudėkite į kepimo maišelį ir apie 15 minučių kepkite 180°C karštumo orkaitėje. Padėkite šiltai.

2. Karštuose riebaluose pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką ir aitriąją papriką. Sudėkite šiaudeliais smulkintas morkas, stambiais kubeliais pjaustytą cukiniją, saldžiąją papriką bei pomidorus, išmaišykite ir, padidinusi ugnį, troškinkite apie 5 minutes.

3. Apšlakstykite daržoves sojų bei austrių padažais, citrinų sultimis, suberkite cukrų, įberkite žiupsnį maltų baltųjų pipirų, pagal skonį druskos, išmaišykite ir dar 5–8 minutes patroškinkite.

4. Į serviravimo lėkštes dėkite po kelis šaukštus karštų daržovių, ant jų – po porcijos dydžio žuvies gabalą ir ketvirtį citrinos.

Suskleisti
Lašišų kepsneliai su salotomis
Receptas: Lašišų kepsneliai su salotomis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (faršo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 7.00 valg. š. (2 - 3 ir apvoliojimui)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrinpipiriai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsneliams ir padažui)
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 g (pagal skonį)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Salotos: 1.00 vnt. ("Aisbergo" keli lapai)
Pomidorai: 10.00 vnt. (maži, įvairių spalvų)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Salotų prieskoniai: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į lašišų faršą sudėkite kiaušinio trynį, džiūvėsėlius, majonezą, pagardinkite pipirais, druska, žolelių prieskoniais ir labai gerai išmaišykite. Iš paruoštos masės formuokite nedidelius kepsnelius, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir iškepkite keptuvėje su aliejumi.

2. Gražgarstes gerai nuplaukite, nuvarvinkite, „Aisbergo“ salotas suplėšykite. Pomidoriukus perpjaukite pusiau, sumaišykite su salotomis ir užpilkite padažu.

3. Padažui sumaišykite citrinų sultis, cukrų, druską, pipirus, salotų prieskonius ir alyvuogių aliejų. Ant salotų sudėkite lašišų kepsnelius.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Žuvų kepsneliai su citrinomis
Receptas: Žuvų kepsneliai su citrinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Faršas: 600.00 g (mėgstamų žuvų)
Batonas: 3.00 riekės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 1.00 st. (0,5)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 2.00 vnt. (0,5 sulčių)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Žuvies prieskoniai: 5.00 g (citrininiai pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nuo batono riekelių nupjaukite pluteles, minkštimą pamerkite, kad išbrinktų, paskui nuspauskite ir sudėkite į faršą. Įmuškite kiaušinį, suberkite smulkintą česnaką, įspauskite citrinų sulčių, sudėkite grietinę, prieskonius, pasūdykite ir labai gerai išmaišykite. Maišykite plakikliu, kol masė pasidarys puri.

2. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kepsnelius ir kepkite keptuvėje ant nedidelės ugnies nuolat vartydami, kol gražiai parus.

3. Keptuvėje, kurioje kepėte kepsnelius, apkepkite ir citrinų griežinėlius. Griežinėlius sudėkite ant žuvų kepsnelių ir pabarstykite čiobreliais ar kitais mėgstamais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Menkė garuose
Receptas: Menkė garuose
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 78
Receptas
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (filė - galite rinktis ir kitokią baltą žuvį)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės: 400.00 g (keptos orkaitėje)
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
  2. Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
  3. Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus.   Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
Suskleisti
Lašišos kepsnelis
Receptas: Lašišų kepsneliai medaus-garstyčių marinate
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 185
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (pjausniai su oda)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š. (marinatui; idealiai tinka Dižono garstyčios)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui, skysto)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia pasigaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Nebijokite šio mišinio ragauti – jis turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei tik norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
  2. Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
  3. Pasiruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
  4. Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir a) lengvomis šviežiomis salotomis; b) keptais pomidorais ir/ar brokoliais.
Suskleisti

Mėsos patiekalai:

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mėsa
Receptas: Sultinga tešloje kepta kalakuto krūtinėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 15
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 4.00 vnt. (filė gabaliukai, 2–3 cm storio)
Grybai: 120.00 g (tinka ir šaldyti miško, ir paprasčiausi pievagrybiai, susmulkinti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Paprikos: 2.00 vnt. (konservuotos keptos raudonosios, susmulkintos)
Kreminis sūris: 150.00 g (labai tinka paskanintas česnaku ir žolelėmis; galite pirkti paruoštą, galite skaninti patys)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Druska: 4.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (paplaktas)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš šaldymo kameros išimkite tešlą, kad ji pastovėtų kambario temperatūroje 15–20 min.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iš visų pusių apkepinkite kalakutienos filė gabaliukus, kol jie pasidengs auksine plutele. Atidėkite apkepintą mėsą.

3. Į tą pačią keptuvę suberkite grybus ir pakepinkite 5 min., nuimkite keptuvę nuo ugnies ir sumaišykite grybus su susmulkintais čiobreliais (tik lapeliais), kreminiu sūriu, paprikos gabaliukais.

4. Kalakutienos filė gabaliukus pašlakstykite citrinos sultimis, pasūdykite, užberkite pipirų.

5. Ant lygaus paviršiaus pakočiokite tešlą ir ant kiekvieno lapo dėkite po mėsos gabaliuką. Ant viršaus užkrėskite apie porą šaukštų sūrio-grybų-paprikų įdaro. Apgaubkite visą įdarą tešla, labai gerai apspauskite gauto „vokelio“ kraštus, juos galite patepti kiaušiniu, kad geriau sukibtų.

6. Perkelkite gautus „vokelius“ ant kepimo skardos, įpjaukite aštriu peiliu jų viršuje mažą kryželį, kad turėtų per kur išeiti garai, aptepkite viršų kiaušiniu.

7. Dėkite į orkaitę ir kepkite 35–40 min., kol tešla taps auksinės spalvos ir traški.

8. Papuoškite iškepusius pyragėlius šviežiomis žolelėmis ir tiekite.

Suskleisti
Vištos krūtinėlių kepsniai
Receptas: Vištos krūtinėlių kepsniai su pomidoriukais ir sūriais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (didesnės; kepsniams)
Pomidorai: 400.00 kg (vyšninių; kepsniams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (kepsniams)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š. (3 šaukštai kepsniams ir 2 šaukštai salotoms)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsniams ir salotoms; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Aitriosios paprikos dribsniai: 1.00 žiupsnelis (kepsniams)
Parmezano sūris: 0.75 st. (tarkuoto; didesnioji dalis kepsniams, mažesnioji salotoms)
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės; kepsniams)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukais; kepsniams)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š. (salotoms)
Gražgarstės: 4.00 sauja (salotoms)
Kaip gaminti

1. Krūtinėles padėkite ant pjaustymo lentelės, laikydami peilį lygiagrečiai ašmenims lentelei ir kita ranka lengvai prispaudę krūtinėlę iš viršaus perpjaukite mėsą į dvi dalis. Perpjautas krūtinėles „išmasažuokite“ su pusantro šaukšto aliejaus ir druska. Atidėkite į šoną.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

3. Supjaustykite pomidorus per pusę, sutraiškykite česnakus ir sumaišykite dubenyje su druska, pusantro šaukšto aliejaus bei aitriaisiais pipirais pagal skonį.

4. Patieskite 2 aliuminio folijos lakštus (40 x 40 cm).

5. Sudėkite pomidorų mišinį ant folijos lakštų, užlenkdami priešingus kampus suformuokite krepšelius (kad liktų erdvės garams) ir pašaukite į orkaitę maždaug 5 minutėm, kol pomidorai suminkštės.

6. Apkepkite ant storadugnės keptuvės ar grilio abi vištienos pjausnių puses.

7. Mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais.

8. Ant kiekvieno vištienos gabalėlio užberkite parmezano sūrio, uždėkite du tris baziliko lapelius ir kelis griežinėlius mocarelos sūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie penkias minutes, kol krūtinėles viduje nebeliks rožinės spalvos.

9. Dideliame dubenyje sumaišykite gražgarstės salotas, aliejų, actą, parmezaną ir druską su pipirais.

10. Patiekite kepsnius ant mocarelos sūrio uždėję pomidorus, o šalia - salotas.

Suskleisti
 Kiaulienos kepsneliai
Receptas: Kiaulienos kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 41
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 4.00 vnt. (gabaliukai filė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Vynas: 3.00 valg. š. (baltasis)
Vorčesterio padažas: 3.00 valg. š.
Vanduo: 120.00 ml (arba sultinys)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Kaip gaminti
  1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, papriką –  juostelėmis, o česnaką sutraiškykite. Kiaulienos gabaliukus šiek tiek pamuškite, iš abiejų pusių pabarstykite druska ir pipirais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą, suberkite svogūnus ir česnakus. Kepkite 5 minutes, maišydami, kad nepridegtų. Kepsnius apverskite, suberkite paprikas, uždenkite ir kepkite dar 5–8 minutes. Sudėkite mėsą su daržovėmis į lėkštę ir uždenkite, kad neatvėstų.
  3. Į keptuvę supilkite „Vorčesterio“ padažą, vandenį arba sultinį, vyną, suberkite čiobrelius. Kaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Į keptuvę vėl sudėkite mėsą su daržovėmis, išmaišykite ir dar kepkite apie minutę.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Vištų krūtinėlių kepsneliai
Receptas: Vištų krūtinėlių kepsneliai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 133
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (po 175 g)
Ryžiai: 175.00 g (basmati)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Laiškiniai svogūnai: 1.00 vnt. (aptepui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (aptepui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (aptepui)
Mėtos: 25.00 g (lapeliai - aptepui)
Petražolės: 25.00 g (lapeliai - aptepui)
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š. (aptepui)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio - aptepui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 - aptepui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat.š. sulčių - aptepui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite žaliąjį aptepą: kokosų drožles pamirkykite truputyje vandens, mėtų ir petražolių lapelius suplėšykite, svogūnėlį ir papriką sukapokite, česnaką sugrūskite, imbierą smulkiai sutarkuokite, kuminus sugrūskite arba sumalkite kavamale. Paruoštus produktus sudėkite į elektrinio maišiklio indą, supilkite citrinų sultis ir sutrinkite.

2. Ryžius biriai išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Mėsą aptepkite aliejumi ir iškepkite ant grotelių (kepkite po 8 min. kiekvieną pusę).

3. Virtus ryžius išdėliokite į lėkštes, uždėkite po vištienos kepsnelį, ant viršaus – po kauburėlį žaliojo aptepo.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Veršienos nugarinės kepsneliai
Receptas: Veršienos nugarinės kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 3.00 g (2 - šakelės šviežių)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (maža)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml
Veršiena: 1.00 kg (12 gabalėlių nugarinės su kaulais)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles nulupkite ir sukapokite. Rozmarinų ir čiobrelių lapelius supjaustykite. Aitriąją papriką perpjaukite, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Viską sumaišykite su aliejumi ir palikite keliolika minučių.

2. Ant mėsos gabalėlių supilkite aliejų su prieskoniais ir išmaišykite Marinuokite keletą valandų, dar geriau – per naktį.

3. Nuo mėsos nuvarvinkite aliejaus perteklių (jei reikia) ir gabalėlius sudėkite ant grotelių. Kepkite 4–5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais. Patiekite su virtomis bulvėmis ar ryžiais, šviežių daržovių salotomis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kalakutienos kepsneliai su salotomis
Receptas: Kalakutienos kepsneliai su salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (kalakutienos - kepsneliams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kepsneliams)
Manai: 2.00 valg. š. (kepsneliams)
Džiovinti pomidorai: 7.00 vnt. (3 -4 - kepsneliams ir salotoms)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepsneliams ir salotoms aliejaus likusio nuo džiovintų pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji - kepsneliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsneliams ir salotoms)
Pomidorai: 5.00 vnt. (vyšniniai - salotoms)
Agurkai: 1.00 vnt. (pusės ilgavaisio)
Salotos: 200.00 g (įvairių - salotoms)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - salotoms)
Parmezano sūris: 3.00 valg. š. (3 - 4 salotoms)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Prieskoniniai žalumynai: 5.00 g (pagal skonį - salotoms)
Kaip gaminti

1. Į faršą įmuškite kiaušinį, suberkite manų kruopas, sudėkite smulkintus džiovintus pomidorus, įberkite pipirų, druskos ir gerai išmaišykite.

2. Šlapiomis rankomis formuokite pailgus kepsnelius ir kepkite aliejuje, kol gražiai parus. Didesniame dubenyje suplėšykite salotas, sudėkite pjaustytus vyšninius pomidorus, agurką ir džiovintus pomidorus.

3. Apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis, pabarstykite pipirais, druska ir prieskoninėmis žolelėmis. Išmaišykite ir pabarstykite parmezanu. Kepsnelius sudėkite prie ar į salotas ir iš karto tiekite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti

Kepiniai ir nekepti desertai:

Karamelinis tinginys su riešutais
Receptas: „Tinginys“ su karamele ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 78
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 360.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 130.00 g (82 proc. riebumo)
Sutirštintas pienas: 400.00 g (karamelizuotas „Rududu“)
Vanilė: 5.00 ml (½ arb. š. vanilės ekstrakto arba romo ekstrakto)
Migdolai: 100.00 g (galite keisti kitais mėgstamais riešutais)
Lazdynų riešutai: 100.00 g (galite keisti kitais mėgstamais riešutais)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (galite keisti kitais mėgstamais riešutais)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Karamelizuotą sutirštintą pieną ir sviestą per naktį palaikykite vienodoje kambario temperatūroje. Kitą dieną elektriniu plaktuvu abu šiuos produktus išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  3. Nuplaukite ir gerai nusausinkite riešutus. Jei norite, galite juos šiek tiek pasmulkinti, perskelti į dvi dalis. Suberkite paruoštus riešutus ir sulaužytus sausainius į karamelinę masę. Gerai išmaišykite, kad visi produktai apsiveltų.
  4. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  5. Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Suskleisti
Šokoladiniai sausainiai su anakardžiais
Receptas: Šokoladiniai sausainiai su riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 75.00 g
Cukrus: 250.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Miltai: 500.00 g
Kakava: 125.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Riešutai: 100.00 g (mėgstamų)
Kaip gaminti

1. Sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinį išplakite, suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, šokoladą ir druską. Viską gerai išmaišykite, tuomet suberkite kapotų riešutų ir vėl išmaišykite.

2. Sausainius suformuokite šaukštu, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą.

3. Iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite iki 20-ies minučių.

Suskleisti
Sausainiai su prieskoniais
Receptas: Pikantiški sausainiai su medumi ir pipirais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (gali reikėti pora šaukštų daugiau)
Medus: 150.00 g (skysto)
Sviestas: 80.00 g (kambario temperatūros)
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š.
Kvapnieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje mediniu šaukštu (ar virtuviniame kombaine) gerai išsukite miltus, medų, sviestą, kiaušinių trynius ir pieną – maišykite kantriai, kol masė taps vientisa.

2. Suberkite kepimo miltelius, pipirus, cinamoną, druską, pamaišykite, kol šie priedai vienodai pasiskirstys, o tada išminkykite minkštą, elastingą tešlą (jei labai limpa prie rankų, galite įberti dar šiek tiek miltų). Padarykite iš tešlos rutulį, apgaubkite jį maistine plėvele ir leiskite pusvalandį pastovėti kambario temperatūroje.

3. Pastovėjusią tešlą iškočiokite iki 3 mm storio lakšto ir išspauskite patinkančios formos sausainius. Atsargiai dėkite juos ant kepimo popieriumi padengtų skardų.

4. Kepkite sausainius iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12–15 min.

Suskleisti
Varškės keksas su šaldytomis uogomis
Receptas: Varškės keksas su šaldytomis uogomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Varškė: 250.00 g (riebios, sausos)
Sviestas: 150.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st. (nerafinuoto rudojo)
Speltų miltai: 1.50 st. (šviesių)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Šaldytos uogos: 0.50 st. (aviečių, spanguolių, šilauogių)
Liofilizuotos uogos: 2.00 arbat. š. (aviečių arba spanguolių miltelių; apibarstyti)
Kaip gaminti

O pabaigai, rekomenduoju baltus cukraus miltelius iškeisti į spalvotus lofilizuotų uogų miltelius. Aš rinkausi šaltyje džiovintų aviečių ir spanguolių miltelius. Jie kepiniui suteikia ne tik rausvos spalvos, bet ir gaivaus uogų skonio. Tokie spalvoti milteliai puikus pakaitalas tradiciškai pyragų apibarstymui naudojamai cukraus pudrai.

1. Visų pirma varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektine kapokle, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Sviestą išlydykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.

2. Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, tada supilkite praaušusį lydytą sviestą ir įmaišykite pertrintą varškę, įlašinkite vanilės ekstrakto. Į paruoštą masę suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užmaišykite gana tirštą tešlą. Į tešlą suberkite šaldytas neatitirpusias uogas, išmaišykite ir iš karto ją sukrėskite į kekso formą.

3. Keksinę ištepkite sviestu, galite iškloti kepimo popieriumi, į ją sukrėskite paruoštą tešlą. Tešlos viršų gražiai išlyginkite. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių karčio orkaitę 45-50 min., kol keksas gerai iškils ir pilnai iškeps. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.

4. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių praaušti. Pravėsusį keksą per sietelį apibarstykite lofilizuotų uogų milteliais. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą.

Suskleisti
Varškės sausainiai
Receptas: Varškės sausainiai be pridėtinio cukraus
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Bananai: 1.00 vnt. (didelis)
Razinos: 80.00 g
Juodasis šokoladas: 50.00 g (papuošimui)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų; papuošimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia sutrinkite bananą su kokosų kremu.

2. Visus birius ingredientus sumaišykite ir įmaišykite į banano ir kokosų kremo masę. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 minučių.

3. Šlapiomis rankomis formuokite sausainius ir kepkite juos iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

4. Iškepusius ir dar šiltus sausainius apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite smulkintais riešutais.

Suskleisti
Veganiškas „Tinginys“
Receptas: Sveikuoliškas veganiškas „Tinginys“
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 600.00 g („Gaidelis“ (taip, jie veganiški!))
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (skardinė kokosų)
Kokosų aliejus: 100.00 g
Razinos: 2.00 sauja (ekologiškų)
Moliūgo sėklos: 3.00 valg. š.
Linų sėmenys: 3.00 valg. š.
Kakava: 3.00 valg. š. (ekologiškos be cukraus)
Kaip gaminti

1. Sausainius sulaužykite.

2. Kondensuotą kokosų pieną ir aliejų ištirpinkite, bet neužvirinkite.

3. Į kokosų masę berkite kakavą, sėklas, razinas ir gerai išmaišykite.

4. Sausainius dėkite į masę ir labai gerai išmaišykite.

5. Imkite norimą formą, krėskite į ją masę, o tuomet prispauskite. Atvėsinkite.

6. Dėkite skanėstą į šaldytuvą ir laikykite ten, o kai norėsite, ištraukite atpjaukite gabaliuką ir skanaukite.

Suskleisti
Cinamoniniai sviestiniai sausainiai
Receptas: Cinamoniniai sviestiniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 305.00 g (230 g tešlai ir 70 g įdarui)
Cukraus pudra: 0.75 st. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir įdarui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis; tešlai)
Miltai: 2.25 st. (tešlai; ir dar 2 šaukštai įdarui)
Rudasis cukrus: 0.25 st. (įdarui)
Sirupas: 1.50 valg. š. (auksinio arba skysto medaus; įdarui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).

2. Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.

3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).

4. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

5. Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.

6. Kepkite apie 12–15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.

Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!

Suskleisti
Lazdyno riešutų sausainiai
Receptas: Lazdyno riešutų sausainiai vos iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 90.00 g (šviesių)
Cukrus: 40.00 g (šviesaus muskavado)
Sviestas: 90.00 g (kambario temperatūros)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.

2. Lazdyno riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.

3. Į trintuvo indą beriame lazdyno riešutus ir smulkiname iki smulkių trupinių. Tada dedame visus kitus ingredientus išskyrus sviestą ir sukame, kol ingredientai susimaišys.

4. Gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą dedame į trintuvą su kitais ingredientais ir pulsuojančiu rėžimu sukame, kol viskas suiims į vieną masę. Kai jau matome, kad masė darosi vientisa būtinai nustojame sukti, nes kitaip keisis sausainių tekstūra.

5. Gautą masę padaliname į 12 dalių ir rankomis suvoliojame rutuliukus.

6. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame kad išeitų sausainių forma. Svarbu palikti tarpus tarp sausainių, nes kepant jie padidės. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 20-30 minučių.

7. Kepame sausinius 15-17 minučių, kol šiek tiek apskrus.

8. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.

9. Sausainių viršų galite apšlakstyti šokoladu, bet labai skanu ir be jo.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais