Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio valgiaraštis – ir grilio gerbėjams, ir žygeiviams, ir net tinginiams

Vasara įsisiūbuoja, daugelis jau suplanavome atostogas ar atostogaujame, be to, laisvo laiko su nekantrumu laukia ir vaikai. Šis savaitgalis žada dovanoti rimtos šilumos, tad kviečiame laiką leisti, kaip tik širdis geidžia, o receptų pririnkome visiems skoniams.
Savaitgalio valgiaraštis
Savaitgalio valgiaraštis / Vida Press nuotr.

Užkandžiai:

Pusryčių paštetas
Receptas: Paprastas ir skanus vištos kepenėlių paštetas
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 59
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 90.00 g
Provanso žolelių prieskoniai: 1.50 arbat. š. (arba čiobrelių)
Brendis: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kepenėlės nuplaukite, nusausinkite ir išpjaustykite visas plėves bei pažaliavusias vietas. Išpjaustydami stenkitės, kad gabaliukai būtų panašaus dydžio.

2. Gerai įkaitinkite keptuvę, dėkite į ją pusę sviesto kiekio, pilkite aliejų. Sudėkite kepenėles ir kepkite po 5 min. kiekvieną pusę. Išjunkite viryklę, uždenkite keptuvę ir palikite, kol atvės. Kepenėlės turi būti iškepusios, bet neperkepusios – kai perpjausite gabaliuką, turi būti dar rausvas viduje. Perdėkite kepenėles į gilų dubenį, o keptuvę išvalykite.

3. Grūstuvėje ar nedideliame dubenėlyje česnaką sutrinkite su druska (galite tam naudoti kočėlo galą ar medinį šaukštą). Įkaitinkitę keptuvę, ištirpinkite likusį sviestą, sudėkite česnaką su druska, supilkite brendį, suberkite žoleles. Viską užvirinkite ir nuimkite nuo ugnies, o tada supilkite ant kepenėlių.

4. Visą ingredientų mišinį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Tada tą masę sudėkite į vieną didelį indą ar kelis mažus indelius.

5. Jei norite, pašteto viršų galite užpilti lydytu sviestu – sluoksnelis turėtų būti 1–2 mm storio. Sviesto sluoksnelis neleis apdžiūti pašteto viršui. Tačiau jei ruošiatės paštetą labai greit suvalgyti, sviesto sluoksnis nėra būtinas.

Laikykite paštetą šaldytuve.

Suskleisti
Brusketa su smidrais
Receptas: Brusketa su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 12.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g
Duona: 4.00 riekės (čiabatos duonelės)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (aliejuje)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (tyro)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis šviežiai spaustų sulčių)
Kaip gaminti
  1. Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
  2. Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
  3. Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
  4. Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
Suskleisti
Marinuotos alyvuogės
Receptas: Marinuotos alyvuogės
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 34
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 750.00 g (250 - juodųjų ir 250 - žaliųjų su kauliukais ir 250 g graikiškų „Kalamata“ alyvuogių)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovintų spygliukų)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (džiovintų spygliukų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Medus: 2.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos pusės žievelės ir pagal skonį sulčių)
Kaip gaminti
  1. Nuo visų alyvuogių nupilkite skystį ir visas rūšis atskirai suberkite į užsukamus indus.
  2. Česnakus nulupkite, sukapokite. Apelsiną labai gerai nuplaukite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
  3. Citrinos žievelę nutarkuokite. Aitriąją papriką išvalykite, smulkiai sukapokite.
  4. Medų išlydykite dubenėlyje virš garų.
  5. Gilesniame dubenėlyje sumaišykite visus smulkintus prieskonius, suberkite raudonėlius, rozmarinus, nutarkuotą citrinos žievelę, apelsino sultis ir aliejų.
  6. Paruoštą marinatą labai gerai išmaišykite, po lygiai supilstykite ant alyvuogių ir bent parą palaikykite šaldytuve.
  7. Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Suskleisti
Alyvuogių užkandėlė
Receptas: Alyvuogių užkandėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 97
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 200.00 g (po nedidelį indelį juodųjų ir žaliųjų alyvuogių be kauliukų, gali būti ir įdarytos)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (ir alyvuogėms marinuoti)
Česnakai: 3.00 skiltelės (alyvuogėms marinuoti)
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį žievelių alyvuogėms marinuoti)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (smulkintos ankšties alyvuogėms marinuoti)
Medus: 1.00 valg. š. (alyvuogėms marinuoti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (alyvuogėms marinuoti)
Duona: 2.00 vnt. (kelios riekelės baltos duonos)
Kaip gaminti
  1. Nuo alyvuogių nupilkite skystį, jas suberkite į užsukamą indą.
  2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir raudonėliais.
  3. Smulkintą aitriąją papriką įmaišykite į česnakų ir raudonėlių mišinį.
  4. Sumaišykite jį su aliejumi ir skystu medumi.
  5. Gautu marinatu užpilkite alyvuoges ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  6. Skirtingų spalvų alyvuoges ir fetą verkite ant medinių iešmelių ir dėkite į stiklines taureles.

Valgykite su pita.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Sumuštiniai su ridikėliais
Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Vištienos filė su špinatais tešloje
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su vištiena ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Vištienos filė: 300.00 g (horizontaliai supjaustytos)
Špinatai: 100.00 g (mažųjų)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Baltojo pelėsio sūris: 125.00 g (camambero)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 C.

2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite susmulkintą česnaką. Pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tada į keptuvę dėkite špinatus, kepkite apie 2 minutes, kol išsiskirs sultys.

3. Tešlos lakštą ištieskite ant stalo, įpjaukite iš abiejų pusių juostelėmis įstrižai – vidurį palikite nesupjaustytą.

4. Vištienos gabaliukus paskaninkite druska ir pipirais, sudėkite į tešlos centrą. Ant jų užtrupinkite sūrio su mėlynuoju pelėsiu, suverskite pakepintus špinatus. Tuomet išdėliokite kamambero griežinėlius.

5. Supinkite iš įpjautos tešlos pynutę, kryžiuodami tešlos juosteles iš abiejų pusių centro link.

6. Pynutę guldykite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 12–15 minučių.

Suskleisti
Argentinietiški mėsos pyragėliai empanados
Receptas: Argentinietiški mėsos pyragėliai empanados
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 33
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 4.50 st. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (po 0,5 stiklinės tešlai ir įdarui)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai ir įdarui; pagal skonį)
Jautiena: 500.00 g (išpjovos; įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Svogūnai: 6.00 vnt. (įdarui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Čili prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį; įdarui)
Alyvuogės: 1.00 sauja (juodųjų; įdarui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 arbat. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Jautieną labai smulkiai supjaustykite arba sukapokite (nemalkite). 3 svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Kitus 3 svogūnus supjaustykite griežinėliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintus svogūnus su česnakais. Suberkite visus prieskonius ir išmaišykite. Sudėkite kapotą jautieną ir maišydami apkepinkite iki rudumo. Galima ipilti šiek tiek vandens. Mėsa turi būti minkšta, masė – sultinga.

3. Sudėkite ant viršaus griežinėliais supjaustytus svogūnus ir uždengę dar kelias minutes patroškinkite.

4. Įdarą atvėsinkite. Jei yra laiko, palaikykite kelias valandas ar parą šaldytuve.

5. Į dubenį suberkite miltus ir druską, išmaišykite. Supilkite aliejų ir vandenį, plaktą kiaušinį ir viską išmaišykite bei išminkykite, kol tešla bus kaip plastilinas ir nelips prie rankų.

 

6. Tešlą plonai iškočiokite. Kavos puodeliu išpjaukite apskritimus, dėkite į juos po šaukštelį įdaro ir viename gale – alyvuogę. Perlenkite, pirštais stipriai užspauskite kraštus, kad neliktų plyšių.

7. Sudėkite pyragėlius į skardą ir aptepkite plaktu tryniu.

8. Iki 220 laipsnių įkaitinkite orkaitę, įdėkite pyragėlius ir kepkite apie 10 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 200 ir kepkite dar apie 10-15 minučių. Pyragėliai turi būti aukso spalvos.

Suskleisti

Salotos:

Gaivios salotos
Receptas: Gaivios pomidorų ir apelsinų salotos su avokadais bei alyvuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 28
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogės: 50.00 g (saujelė - be kauliukų)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (baltasis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - kapotų)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml (užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (užpilui)
Actas: 50.00 ml (raudonojo vyno acto - užpilui)
Mandarinai: 2.00 vnt. (užpilui)
Kaip gaminti

1. Apelsiną nulupkite, pašalinkite baltąją žievelės dalį, supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite lėkštėse.

2. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis.

3. Avokadą nulupkite, perpjaukite per pusę, iš karto apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų, ir supjaustykite kubeliais.

4. Svogūną nulupkite, supjaustykite labai plonais griežinėliais ir truputį pamaigykite, kad išsiskirtų sultys, o svogūnas suminkštėtų.

5. Visas daržoves išdėliokite ant apelsinų, berkite alyvuogių, kapotų petražolių, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

6. Paruoškite užpilą: mandarinus nuplaukite, nulupkite, pašalinkite baltąją žievelės dalį, išskirstykite skiltelėmis, jas sumeskite į plakti skirtą indą, supilkite aliejų, medų, vyno actą ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

Suskleisti
Ridikėlių salotos su mėtomis ir keptu fetos sūriu
Receptas: Ridikėlių salotos su mėtomis ir keptu fetos sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai: 15.00 vnt. (ryšelis, t. y. 15–20 galvučių)
Agurkai: 2.00 vnt.
Petražolės: 10.00 g (šviežios plokščialapės)
Mėtos: 10.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tyras)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplautus ir nusausintus ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, agurkus – kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.

2. Daržoves sudėkite į dvi gilias lėkštes, įdėkite petražolių ir mėtų lapelių (jų nebūtina pjaustyti), išmaišykite.

3. Fetos sūrį padėkite į nedidelę kepimo formą, pabarstykite čiobreliais, įspauskite česnako skiltelę, pašlakstykite aliejumi, citrinos sultimis, pabarstykite pipirais.

4. Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 10-15 minučių, kol sūrio viršus gražiai pagels.

5. Salotas pašlakstykite trupučiu citrinos sulčių, aliejaus, pagardinkite pipirais ir žiupsneliu druskos.

6. Fetą perpjaukite perpus, po gabalėlį uždėkite ant salotų ir nedelsdamos patiekite.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Braškių salotos su feta
Receptas: Braškių salotos su feta
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Braškės: 10.00 vnt. (didelės)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Špinatai: 1.00 sauja
Fetos sūris: 200.00 g (arba fetos tipo sūrio)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Migdolai: 1.00 valg. š. (užpilui)
Medus: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Užpilui)
Kaip gaminti
  1. Gražgarstes ir špinatus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir išdėliokite į kelis dubenėlius. Sūrį nuvarvinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Braškes nuplaukite, nuskabykite, perpjaukite pusiau, išdėliokite ant salotų ir fetos, gausiai pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  2. Paruoškite užpilą: migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumalkite. Medų ištirpinkite virš garų arba kambario temperatūroje. Česnakus sutraiškykite česnakų spaustuvu ir sumaišykite su aliejumi, balzaminiu actu, garstyčiomis ir medumi. Užpilą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bent 10 min. palaikykite, kad susimaišytų skoniai. Atvėsintu padažu apliekite salotas.
Suskleisti
Makaronų salotos su smidrais
Receptas: Smidrų ir makaronų salotos su fetos sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g
Smidrai: 10.00 vnt.
Pomidorai: 300.00 g (vyšninių)
Fetos sūris: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Druska: 2.00 žiupsnelis (1 - makaronams ir 1 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - padažui)
Kaip gaminti
  1. Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
  2. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
  3. Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
  4. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
  5. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
  6. Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
  7. Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
  8. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
  9. Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.

 

Suskleisti
Makaronų salotos
Receptas: Makaronų salotos su keptais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (geriau trumpų, išvirtų al dente)
Fetos sūris: 80.00 g
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (pakepintų ir atvėsintų)
Alyvuogės: 1.00 sauja (be kauliukų, stambiai supjaustytų)
Druska: 3.00 žiupsnelis (po žiupsnį pomidoriukams, užpilui ir salotoms)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį salotoms ir užpilui)
Bazilikai: 1.00 sauja (stambiai suplėšytų šviežių)
Pomidorai: 400.00 g (vyšninių; keptiems pomidorams)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (3 šaukštai užpilui ir 1 pomidoriukams)
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė; raudonėlių užpilui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia iškepkite pomidoriukus. Nuplaukite juos, perpjaukite pusiau, dėkite ant alyvuogių aliejumi pateptos kepimo skardos pjūviu į viršų. Pabarstykite druska, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti į iki 150°C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 70–80 min., kol pomidoriukai taps susiraukšlėję, šiek tiek padžiuvę, bet dar nevisiškai išsausėję.

2. Atidėkite iškepusius pomidoriukus, kad atvėstų.

3. Paruoškite užpilą. Ant pjaustymo lentelės sukapokite česnaką, užberkite šie tiek druskos, pipirų, suberkite raudonėlį ir pakapokite peiliu, kol gausite žalią kvapnią masę. Perdėkite ją į nedidelį dubenėlį, užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, actu ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, koreguokite skonį – turite gauti intensyvų pagardą, kurio skonio užtektų produktams, kuriuos užpilsite.

4. Į didelį dubenį suberkite išvirtus makaronus, keptus pomidoriukus, suberkite trupintą sūrį, alyvuoges, kepintus kedrų riešutus, labai švelniai išmaišykite. Užpilkite raudonėlių užpilu, vėl permaišykite ir galiausiai pabarstykite baziliku. Ragaukite, ar netrūksta druskos ir/ar pipirų.

5. Salotos gali būti valgomos iškart, tačiau šaldytuve jos sėkmingai išbus dar porą dienų nuo pagaminimo.

Suskleisti
Makaronų ir tuno salotos
Receptas: Makaronų ir tuno salotos, tinkančios ir vakarienei, ir iškylai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 1.00 skiltelės (susmulkinta)
Citrinos žievelė: 2.00 arbat. š. (nutarkuotos)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Petražolės: 3.00 sauja (susmulkintų)
Krapai: 1.50 sauja (susmulkintų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Balzaminis actas: 60.00 ml (baltojo)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml
Alyvuogės: 1.00 st. (žaliųjų, be kauliukų, supjaustytų)
Makaronai: 400.00 g (rinkitės stambesnius – penne, kriaukleles ar kt)
Tunas: 2.00 vnt. (skardinės po 120 g konservuoto; skystį nupilkite)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų; arba berkite pagal skonį)
Gražgarstės: 1.00 sauja (patiekimui)
Kaip gaminti

Jei šviežių žalėsių salotas rekomenduojama užpilti padažais prieš pat jas patiekiant, tai makaronų salotas, jei ruošiate jas iškylai, drąsiai sumaišykite dar namuose – pastovėję jos taps tik skanesnės, visi skoniai suspės susidraugauti. Tokioms salotoms tiks pakepintos daržovės, kalnas žalumynų, kiaušiniai, virtos ar keptos mėsos gabalėliai arba universalusis konservuotas tunas!

1. Dideliame dubenyje sumaišykite česnakus, citrinos žievelę ir sultis, petražoles, krapus, druską, balzamiko actą ir aliejų.

2. Makaronus išvirkite al dente (šiek tiek trumpiau nei nurodyta ant pakuotės), perliekite lediniu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į paruoštą padažą. Įmaišykite alyvuoges ir išmaišykite, kad makaronai pasidengtų padažu.

3. Sudėkite viską į didelį serviravimo indą, ant viršaus sudėkite tuną, rukolos lapelius ir pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais.

Suskleisti

Grilio patiekalai:

Ant grotelių kepta vištiena
Receptas: Greitas patiekalas: kepta vištiena su kuskusu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 10
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 10.00 vnt. (gabalėlių šlaunelių mėsos)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kuskusas: 300.00 g
Vanduo: 300.00 ml (verdančio)
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Kaip gaminti

1. Vištieną įtrinkite druska, pipirais, smulkintu čiobreliu ir traiškytu česnaku. Tuomet ją sudėkite į grilio keptuvę ir kepkite apie 3–5 minutes iš abiejų pusių.

2. Per tą laiką į verdantį vandenį suberkite šafraną, sumaišykite ir palaukite, kol vanduo nusidažys. Tuomet į vandenį suberkite kuskuso kruopas, šiek tiek druskos, pipirų ir uždenkite dangčiu. Leiskite viskam pastovėti kelias minutes ir vėliau atidengę sudėkite sviestą. Viską vėl gerai išmaišykite.

3. Statykite ant ugnies ir maišant pavirkite apie 7 minutes.

Suskleisti
Kepti jautienos šonkauliai
Receptas: Ant grotelių kepti jautienos šonkauliai su rūkyta paprika ir obuolių sultimis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 100.00 g
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Obuolių sultys: 100.00 ml
BBQ padažas: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nuo šonkaulių nulupkite ploną plėvelę – kepant su ja šonkauliai bus kietesni, be to prieskoniai ir grilio kvapas mažiau įsigers į mėsą. Pirmiausia šonkaulius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir ištrinkite prieš tai jau sumaišytais prieskoniais. Prieš kepant vidinė grilio temperatūra turi būti apie 150°C, tokią ją reikėtų stengtis išlaikyti ir visą kepimo laiką – apie 30 min. Stenkitės grilio neatidarinėti.

2. Po 30 kepimo minučių šonkaulius perkelkite ant aliuminio folijos ir apliekite 50 ml šiltų obuolių sulčių, suvyniokite folijoje nepalikdami tarpų. Grilio temperatūrą padidinkite iki maždaug 190°C ir kepkite uždengtu grilio dangčiu apie 30 minučių. Po tiek laiko šonkauliai turėtų būti beveik iškepę, o jų vidinė temperatūra turėtų siekti apie 75°C.

3. Apie 10 minučių pakaitinkite šonkauliukus išimtus iš folijos maždaug 120°C. Tuomet šonkaulius keletą kartų iš abiejų pusių kas 5 minutes aptepkite šiltu barbekiu padažu, po 3-iojo karto uždarykite grilio dangtį ir pakepkite dar 5 minutes.

 

Suskleisti
Ant grotelių keptos krevetės
Receptas: Ant grotelių keptos saldžiarūgštės krevetės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 700.00 g (lukštentų ir išvalytų stambių)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Baltojo vyno actas: 60.00 ml
Citrinos sultys: 60.00 ml (žaliosios)
Žalioji citrina: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 vnt. (traiškytos galvutės)
Imbieras: 1.00 valg. š. (lupto ir tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (šviežiai smulkinto)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus dvi žaliąsias citrinas, nedideliame dubenyje ir gerai išmaišykite.

2. Krevetes sudėkite į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir į vidų supilkite paruoštą marinatą. Maišelį užspauskite ir gerai pakratykite. Palike šaldytuve apie 20 minučių.

3. Per tą laiką įkaitinkite kepsninę ir pradėkite krevetes verti ant medinio iešmelio, įterpdami žaliosios citrinos griežinėlius. Iešmelius sudėkite ant kepimo grotelių ir kepkite kelias minutes iš abiejų pusių.

Suskleisti
Šašlykai, citrinų marinatas
Receptas: Šašlykai su citrinomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.2 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 2.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Citrinos: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Prieskoniai: 2.00 arbat. š. (pavyzdžiui, Argentiniečių prieskonių mišinio „Chimichurri“)
Kaip gaminti

Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.

Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.

Suskleisti
Ant grotelių keptas karpis
Receptas: Ant grotelių keptas karpis
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Iš karpio išpjauname filė. Žuvį nuplauname, nusausiname vienkartiniu rankšluosčiu.

2. Česnakus supjaustome riekelėmis. Supjaustome krapus. Viską sudedame į dubenį, užpilame aliejumi ir apibarstome druska, išmaišome.

3. Marinatu ištriname žuvį ir paliekame marinuotis porai valandų.

4. Žuvį dedame ant grotelių ir kepame, kol iškeps ir gražiai apskrus.

Taip pat šalia pasikepkite ir mėgstamų daržovių. Prie bet kokių keptų daržovių man visada pasiteisina alyvuogių aliejus, sumaišytas su balzamiku, čiobreliais, traiškytu česnaku, smulkiai kapotu čili, druska ir šiek tiek cukraus. Proporcijos iš akies ir pagal skonį. Arba tiesiog pomidorai su alyvuogių aliejumi ir šviežiu baziliku.

Pabaigoje ant grotelių uždėkite batono, iki gražiai apskrus iš abiejų pusių, jei, aišku, dar balti miltai neišbraukti iš valgiaraščio.

 

Suskleisti
Šašlykai imbieriniame marinate
Receptas: Šašlykai imbieriniame marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 35
Receptas
Ingredientai
Imbieras: 50.00 g
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. ((raudonasis))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((ankštis))
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sojų padažas: 50.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
  3. Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas. 
Suskleisti
Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
Receptas: Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.6 / 42
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (blauzdelių)
Citrinos: 2.00 vnt.
Grietinė: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (žiupsnelis džiovintų žievelių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Aliejus: 50.00 ml
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sviestas: 50.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Viščiuko blauzdeles nuplaukite ir pasūdykite.
  2. Į elektrinį trintuvą supilkite pipirus, pusę šaukštelio druskos ir apelsino žieveles, viską susmulkinkite.
  3. Tuomet sudėkite česnakus, aliejų, grietinę, supilkite vienos citrinos sultis ir vėl viską susmulkinkite, baigus sudėkite pusę smulkinto svogūno, kario prieskonius ir dar kartą pasidarbuokite trintuvu.
  4. Gautą masę supilkite ant viščiuko blauzdelių ir 4 val. įdėkite į šaldytuvą.
  5. Į metalinį indelį supilkite vandenį, išspauskite pusės citrinos sultis, sudėkite atšilusį sviestą, paskui indelį pastatyskite prie šašlykinės. Sviestas ištirps, o jūs šiuo mišiniu drėkinkite kepantį šašlyką.
  6. Šašlyką kepkite ant grotelių ar sumovę ant iešmelių.
  7. Taip pat sėkmingai galite iškepti gabalėliais supjaustytą viščiuką.
  8. Šašlyką patiekite su jums patinkančiomis daržovėmis, ryžiais ar duona. Skanaus!

Receptą atsiuntė Egidijus

Suskleisti
Ant grotelių keptas sūris
Receptas: Ant grotelių keptas sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Sūris: 1.00 vnt. (varškės arba fetos)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (bazilikai, rozmarinai, krapai, svogūnai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.

2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti
Ant grotelių  kepami  paplotėliai
Receptas: Ant grotelių kepami paplotėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
2.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 250.00 ml
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje mieles ištrinkite su cukrumi ir šiltu vandenių ir palikite 10–15 minučių, kad pradėtų rūgti.

2. Tuomet į mielių mišinį įpilkite 2 šaukštus aliejaus, suberkite miltus, pasūdykite ir tešlą gerai išminkykite. Jei minklė atrodo labai minkšta, įberkite dar miltų.

3. Išminkytą tešlą suvoliokite į rutulį, aptepkite aliejumi, uždenkite ir 1–2 valandas pakildykite.

4. Pakilusią tešlą padalykite į 10–12 gabalėlių.

5. Rankomis suvoliokite rutuliukus, suplokite paplotėlius ir dar pakočiokite.

6. Vieną paplotėlių šoną aptepkite likusiu aliejumi, apteptąja puse dėkite ant grotelių ir kepkite, kol gražiai apskrus.

7. Apverskite, vėl aptepkite ir dar pakepkite. Paplotėlius į stalą tiekite karštus. Juos labai gardu valgyti su mėsa, daržovėmis ar įvairiais padažais.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Kiauliena ant grotelių
Receptas: Kiauliena ant grotelių
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (kumpio)
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Marinatą ruoškite taip: sumaišykite 3 šaukštus garstyčių, smulkintą česnaką, įberkite maltų pipirų, lauro lapelius, druskos, šaukštelį acto. Viską sumaišykite.

2. Iš kiaulienos suformuokite kepsnius, išmuškite juos plaktuku, skirtu mėsai mušti, įtrinkite marinatu. Palikite parai laiko pasimarinuoti.

3. Kepkite ant grotelių. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus :)

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Paprasti patiekalai:

Bulvės su ridikėliais
Receptas: Bulvės su ridikėliais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (mažos šviežios)
Ridikėliai: švieži 2.00 sauja
Salotos: 10.00 g (salotinės sultenės)
Agurkai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 5.00 g (pusė šaukšto - užpilui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Krapai: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Jogurtas: 200.00 ml (arba liesos grietinės - užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtosios - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (užpilui)
Kaip gaminti

1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, su lupenomis iškepkite orkaitėje, atvėsinkite ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.

2. Salotines sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

3. Ridikėlius ir agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.

4. Bulves, agurkus, salotines sultenes ir ridikėlius išdėliokite lėkštėse, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu.

5. Paruoškite padažą: prieskoninius žalumynus smulkiai sukapokite ir užpilkite jogurtu, sumaišytu su smulkintais kietai virtais kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir grūdėtosiomis garstyčiomis.

6. Prieš užpildama ant bulvių, padažą pertrinkite per sietelį – bus vientisesnis.

Suskleisti
Paprastai paruošiama lazanija su daržovėmis
Receptas: Paprastai paruošiama lazanija su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (8 - 10 lakštai)
Faršas: 500.00 g (500 - 600 kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Sūris: 200.00 g (tarkuotas fermentinis)
Pomidorai: 400.00 g (400 - 500 konservuoti lupti)
Vynas: 1.00 st. (sausas, raudonas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Didelėje keptuvėje apkepkite smulkintus svogūnus, česnakus ir faršą, paskaninkite druska, pipirais, kmynais ir paprika. Atskirai apkepkite kubeliais pjaustytus baklažanus, paskaninkite prieskoniais, pipirais, druska ir apšlakstykite citrinų sultimis.

2. Į keptuvę su faršu sudėkite trintus konservuotus pomidorus, supilkite vyną ir troškinkite apie 30 minučių. Baigdami troškinti sudėkite baklažanus.

3. Į aliejumi pašlakstytą didesnę skardą dėkite du lazanijos lakštus, gausiai apipilkite padažu ir pabarstykite tarkuotu sūriu, tada vėl dėkite lazanijos lakštų ir sūrio.

4. Lazanijos lakštai turi būti visiškai padengti padažu. Viršutinis sluoksnis – lakštų ir sūrio. Skardą dėkite į 180 laipsnių orkaitę, uždenkite folija ir kepkite apie 25 minutes. Tuomet foliją nuimkite ir kepkite dar apie 20 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Pomidorų pyragas
Receptas: Greitas, paprastas ir skanus pomidorų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 36
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (kvietinių; tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai; ir dar šiek tiek įdarui)
Sviestas: 125.00 g (šalto; tešlai)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 50.00 ml (tešlai)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (įdarui)
Sūris: 150.00 g (fermentinio; įdarui)
Pomidorai: 4.00 vnt. (dideli; įdarui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ir suberkite ant lentelės. Miltų kalnelio viduryje padarykite „šulinėlį“ ir į jį suberkite kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinio trynį, druską ir vandenį.

2. Viską sumaišykite ir greitai išminkykite. Svarbu dirbti greitai ir kuo mažiau liestis prie tešlos. Tešla neturi būti labai elastinga ir vienalytė, svarbu, kad nebeliktų didelių sviesto gabalų ir visi ingredientai sušoktų į gabalą.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros.

4. Tešlą iškočiokite ir išklokite ja 22–24 cm skersmens kepimo formos dugną. Subadykite tešlą šakute.

5. Patepkite tešlą garstyčiomis, ant jų išdėliokite plonai supjaustytą sūrį. Ant sūrio išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus.

6. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska, pipirais bei Provanso žolelėmis.

7. Kepkite apatinėje orkaitės lentynoje apie 30 minučių, kol tešla iškeps, o pomidorai gražiai apskrus.

8. Valgykite pyragą, kol jis šiltas, arba išsikepkite iš anksto ir pašildykite prieš valgant.

Suskleisti
Daržovių kuskusas
Receptas: Lengvas daržovių kuskusas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 3.00 vnt. (arba 6–8 maži šalotiniai)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinės)
Pastarnokas: 3.00 vnt. (vidutiniai)
Moliūgai: 400.00 g (be žievės)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 4.00 valg. š. (koncentruotos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto šviežio)
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Razinos: 30.00 g
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Avinžirniai: 240.00 g (šviežiai virtų arba konservuotų)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kuskusas: 2.00 st. (paruoštų pagal instrukciją; patiekimui)
Kalendros: 1.00 sauja (kapotų šviežių)
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite. Jei naudojate mažus šalotinius svogūnėlius, jų nepjaustykite, o jei didesnius svogūnus, tuomet perpjaukite juos į 4–6 pusmėnulius.

2. Morkas ir pastarnokus nulupkite, supjaustykite 1–2 cm dydžio kubeliais. Moliūgą taip pat supjaustykite panašaus dydžio gabalais.

3. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, kaitinkite su juo koncentruotą pomidorų pastą, tarkuotą imbierą ir pertrintą česnaką. Sudėkite kuminą, ciberžolę ir cinamoną. Pakaitinkite apie minutę.

4. Sudėkite svogūnus, morkas, pastarnokus ir moliūgus. Pakaitinkite apie 5 minutes.

5. Sudėkite džiovintus abrikosus, razinas ir lauro lapą. Užpilkite sultiniu.

6. Puodą pridenkite ir leiskite virti ant labai lengvos ugnies 45 min., o tada sudėkite nuplautus avinžirnius, pagardinkite kajeno pipirais ir pakaitinkite dar apie 15 min. Daržovės turi būti taip gerai išvirusios, kad taptų minkštos, lyg sviestas.

7. Patiekite su kuskuso kruopomis ir šviežiais kalendros lapeliais.

Kaip paruošti kuskusą, galite paskaityti čia. Į šį troškinį drąsiai galite dėti ir kopūsto. Vasarą aš į tokio pobūdžio troškinį dedu ir cukinijų bei paprikų, net šviežių pomidorų, bet apie tokį troškinį pakalbėsime tada, kai ateis vasara.

Suskleisti
Makaronai su smidrais
Receptas: Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka trumpi, pvz., spiralės formos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Smidrai: 300.00 g (nupjautais sumedėjusiais galiukais, apskustų, supjaustytų 2–3 cm ilgio gabaliukais)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (šviežių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina, arba galite keisti bazilikais)
Ožkų pieno sūris: 100.00 g (minkšto šviežio ožkų pieno sūrio (jei nemėgstate, galite keisti rikota, tačiau ožkos sūris patiekalui suteiks daugiau charakterio))
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Virkite makaronus dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Kai iki makaronų virimo pabaigos (laikas nurodytas ant pakuotės) liks 3 minutės, į tą patį puodą suberkite ir smidrų gabaliukus. Nukoškite viską kartu, pasilikdami gerą samtį virimo vandens.

2. Kol makaronai verda, nemažame dubenyje sumaišykite aliejų, sūrį, citrinos žievelę ir naudojamas žoleles. Vos tik nukoštus makaronus ir šparagus dėkite į šį dubenį, dar užpilkite pasilikto virimo vandens ir labai gerai viską išmaišykite, kad sūris ir kiti priedai gerai pasiskirstytų.

3. Dosniai pasūdykite, užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, jei norisi, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir iškart tiekite.

Suskleisti
Perlinio kuskuso salotos
Receptas: Šaltas, sotus patiekalas – perlinis kuskusas su pomidoriukais ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.8 / 11
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (mažų; gražu, jei naudosite įvairių spalvų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 70.00 ml
Vanduo: 5.00 valg. š. (drungno virinto)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kuskusas: 300.00 g (perlinio)
Alyvuogės: 100.00 g (be kauliukų, supjaustytų griežinėliais)
Petražolės: 1.00 sauja (smulkiai kapotų šviežių, geriau plokščialapių)
Mėtos: 1.00 sauja (smulkiai kapotų šviežių)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite pomidoriukus. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Pomidoriukus perpjaukite perpus, sudėliokite ant skardos perpjautąja puse į viršų. Pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Skardos šone dėkite ir česnako skilteles. Kepkite 40–60 min., kol pomidoriukai bus iškepę ir po truputį ims ruduoti kraštai. Leiskite pusvalandį atvėsti.

2. Kol kepa pomidoriukai, pasiruošite kuskusą. Išvirkite jį dideliame kiekyje vandens pagal instrukcijas ant pakuotės, o tada perliekite šaltu vandeniu, suberkite į dubenį, kuriame ruošite patiekalą, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite (taip kuskuso „žirniukai“ nesulips).

3. Pomidoriukams atvėsus metas ruošti padažą. Didžiąją jų dalį berkite į kuskusą, o keletą meskite į elektrinio trintuvo indelį, ten pat pilkite ir likusį aliejų, porą trejetą šaukštų vandens, citrinos sultis, dėkite iškepusias ir nuluptas česnako skilteles, berkite druskos, pipirų ir viską sutrinkite iki tyrelės, paragaukite, ar nieko netrūksta.

4. Į dubenį su kuskusu ir keptais pomidoriukais berkite ir pjaustytas alyvuoges, visas žoleles, o tada užpilkite padažą ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

5. Tai gali būti ir savarankiškas patiekalas, ir garnyras, jis puikiai išsilaikys iki kitos dienos, tad pietų dėžutėje galės keliauti su jumis į biurą.

Suskleisti
Su sūriu kepti makaronai
Receptas: Makaronų apkepas su sūriu ir moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (be sėklų ir žievės)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Makaronai: 350.00 g (trumpų)
Pienas: 50.00 ml
Parmezano sūris: 50.00 g (smulkiai tarkuoto)
Čederio sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 50.00 g (riebaus, pavyzdžiui, Gorgonzolos; sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Supjaustykite moliūgą maždaug 1,5 cm storio griežinėliais.

3. Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi, sudėliokite vienu sluoksniu moliūgo griežinėlius, pabarstykite druska ir pipirais ir kepkite apie 20 min., kol taps minkšti ir pradėję skrusti.

4. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną, sudėkite sviestą, visą sūrį ir ant labai mažos ugnies pakaitinkite, kol sūris ištirps. Sudėkite į gautą mišinį apie 2/3 šakute sutrinto kepto moliūgo, pamaišykite, kol gausite tirštą gelsvą padažą.

5. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus, nusunkite, suberkite į didelį dubenį, ant viršaus pilkite sūrių-moliūgo padažą ir labai gerai išmaišykite.

6. Pilkite gautą makaronų masę į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą aukštesniais kraštais. Ant viršaus padėliokite likusių kepto moliūgo gabalėlių, pabarstykite džiūvėsėliais.

7. Kepkite orkaitėje apie 15 min., kol viršus paskrus. Visai į pabaigą galite įjungti grilio funkciją.

Suskleisti
Brokolių sriuba
Receptas: Greita brokolių sriuba su bolivine balanda
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (500-600 g)
Salierų stiebai: 2.00 vnt. (šviesesniosios dalys)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabaliukas šviežio)
Ciberžolės šaknis: 1.00 vnt. (mažas gabaliukas šviežios arba žiupsnis maltos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (jei sultinys nesūdytas)
Daržovių sultinys: 800.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Fetos sūris: 50.00 g (patiekimui; arba galite keisti graikišku jogurtu)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nedideliame puode pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite bolivinės balandos kruopas. Kai išvirs, atidėkite.

2. Paruoškite daržoves: brokolį padalinkite žiedynėliais, nupjaukite ir susmulkinkite griežinėliais kotelius (išskyrus sumedėjusią dalį). Saliero stiebus supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

3. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite po nedidelį gabaliuką imbiero bei ciberžolės (jei šią naudojate), turite gauti maždaug po arbatinį šaukštelį tarkių.

4. Plačiadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, o tada suberkite salierus, svogūnus ir brokolių kotelių gabaliukus. Pamaišydami kepinkite apie 5–7 min., kol daržovės pakvips, kiek suminkštės (neleiskite skrusti!). Pabaigoje sudėkite tarkuotą imbierą (ir ciberžolę), dar minutę pakepinkite maišydami, tada suberkite brokolių žiedynus, išmaišykite ir užpilkite karštu sultiniu. Leiskite užvirti, sumažinkite kaitrą iki nedidelės ir pavirkite 7–8 min.

 

5. Sutrinkite sriubą įmerkiamu elektriniu trintuvu (brokolių žiedynų pumpurėliai gali likti, taip dar skaniau). Paragaukite, ar netrūksta druskos, jei norisi, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

6. Tiekdami sriubą į kiekvieną lėkštę dėkite po gerą šaukštą virtų bolivinių balandų, išmaišykite, paskaninkite ir jogurtu ar trupinta feta.

Suskleisti

Desertai:

Rabarbarų ledai
Receptas: Rabarbarų ledai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Rabarbarai: 100.00 g
Vanduo: 1.00 st.
Cukrus: 0.50 st.
Apelsino žievelė: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto šviežio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nuluptus rabarbarų stiebus supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į puodą. Tada supilkite vandenį, suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždenkite ir pakaitinkite, kol užvirs. Virkite apie 10 minučių nuolat pamaišydami, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų.

2. Nuimkite puodą nuo viryklės ir atvėsinkite. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai.

3. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.

Suskleisti
Braškinis desertas
Receptas: Veganiškas braškinis desertas be pridėtinio cukraus
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
4.3 / 14
Receptas
Ingredientai
Braškės: 2.00 st.
Riešutų sviestas: 2.00 valg. š. (brazilinių arba graikinių riešutų)
Datulės: 6.00 vnt. (minkštos; galima dėti ir daugiau, jei mažesnės)
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus sudedame į elektrinio smulkintuvo indą ir labai gerai išsukame. Išpilame į dubenį.

2. Desertą galima valgyti iš karto arba palaikyti valandą šaldytuve, tuomet masė labiau sustings. Jei viso iš karto nesuvalgysite, šaldytuve skanėstą laikykite iki trijų dienų.

Suskleisti
Plakta kava
Receptas: Plakta kava iš vos kelių ingredientų
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 valg. š. (karšto)
Cukrus: 0.50 valg. š. (galite dėti ir žymiai daugiau, iki 2 šaukštų, priklausomai nuo norimo saldumo)
Kava: 2.00 valg. š. (tirpios kavos granulių)
Pienas: 1.00 st. (šalto arba karšto)
Kaip gaminti

1. Kavos granules ir cukrų suberkite į vidutinio dydžio dubenį ar elektrinio plaktuvo indą, supilkite vandenį ir plakimo šluotele ar įjungę elektrinį plaktuvą plakite, kol gausite labai standžią, kreminę putą.

2. Į stiklinį indą gėrimui supilkite pieną, o ant viršaus šaukštu atsargiai išdėkite gautą kavos kremą. Jei gersite šaltą gėrimą, galite jį dar labiau atvėsinti ledo kubeliais. Viskas – galite fotografuoti, o tada ragauti!

Suskleisti
Bananinis desertas
Receptas: Labai paprastas nekeptas bananų-meduolių desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Meduoliai: 12.00 vnt. (minkštų)
Bananai: 3.00 vnt. (gerai prinokę)
Grietinė: 1.00 st. (geriau riebesnės)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (galima dėti ir kiek daugiau, ragaukite)
Kaip gaminti

1. Bananus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Dubenėlyje grietinę išsukite su cukraus pudra. Kitame dubenyje smulkiai sutrupinkite meduolius – patogiausia tai daryti tiesiog rankomis.

2. Imkite indą, kuriame sluoksniuosite desertą – tai gali būti bet koks vidutinio dydžio dubuo aukštesniais kraštais (gražu, jei jis stiklinis). Pirmiausia ant dubens dugno berkite meduolių sluoksnį, tada visą jį padenkite bananų griežinėliais, po to dėkite saldžios grietinės sluoksnį, vėl kartokite iš pradžių, kol sunaudosite visus ingredientus, viršutinis sluoksnis tebūnie meduolių, tačiau patiekiant ant jo dar uždekite kelis bananų griežinėlius – bus gražiau.

3. Taip susluoksniuotą desertą dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks. Šį desertą lygiai taip pat galite sluoksniuoti ir nedideliuose atskiruose indeliuose.

Suskleisti
Veganiški bananų ledai
Receptas: Ledai iš vieno ingrediento „nicecream“
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.0 / 41
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

Prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks GALINGO elektrinio maišytuvo arba virtuvinio kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti.

Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu) ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat.

Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno arba kitokio skysčio.

Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai išblenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.

Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgstamų ledainių meniu):

  • Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
  • Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
  • Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelįmatcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
  • Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
  • „Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
  • Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
  • Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Suskleisti
Nekeptas sūrio torto desertas su braškėmis
Receptas: Nekeptas sūrio torto desertas su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 119
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 150.00 g (šokoladiniai sausainiai - pagrindui)
Sviestas: 60.00 g (tirpintas - pagrindui)
Sūris: 250.00 g (kreminis sūris)
Cukrus: 100.00 g
Braškės: 130.00 g (šviežios arba šaldytos - kremui ir sauja - papuošimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Grietinėlė: 250.00 ml (riebi plakamoji)
Kaip gaminti
  1. Maisto smulkintuvu susmulkinkite šokoladinius sausainius iki smulkių trupinukų. Sumaišykite su tirpintu ir atvėsintu sviestu. Paskirstykite po šaukštą paruoštos trupinių masės į 6 stiklines, kuriose ruošite ir patieksite desertą. Šiek tiek paspauskite šaukštu ar pirštų galais.
  2. Paruoškite kreminio sūrio ir braškių kremą. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kreminį sūrį, cukrų, trintas šviežias braškes, citrinų sultis ir vanilės ekstraktą.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu riebią grietinėlę suplakite iki standžių putų. Paskui ją lengvais judesiais įmaišykite į kreminio sūrio masę.
  4. Paruoštą kremą paskirstykite į stiklines, ant sausainių pagrindo. Uždenkite stiklinių viršų maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame mažiausiai porą valandų.
  5. Prieš patiekiant, desertų viršų papuoškite šviežiomis kubeliais pjaustytomis braškėmis.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas