Užkandžiai, košės:
1. Česnako skilteles, alyvuogių aliejų, žolelių mišinį, pipirus, druską ir žiupsnelį cukraus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Varškės sūrį apipilkite mišiniu, gerai įtrinkite ir palikite bent 2–3 valandoms pastovėti.
2. Sūrį su visu marinatu dėkite ant folijos lakšto, aptepkite majonezu ar jogurtu, gerai suvyniokite, kad neliktų tarpelių, ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20 minučių, paskui foliją praskleiskite ir dar pakepkite, kol sūris gražiai apskrus.
3. Sūrį tiekite tiek karštą su šviežiomis salotomis, tiek atšalusį prie vyno ar alaus. Jei sūrų kepate prie alaus, pabarstykite kmynais ar malta aitriąja paprika.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Žirnius pamerkite bent kelioms valandoms (geriau per naktį) ir išvirkite sūdytame vandenyje. Tik nepervirkite, jie turi būti kietoki. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į pravėsusius žirnius.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, faršą ir apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.
3. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą (geriausiai tinka molinis) sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Sutraiškykite česnako skilteles. Ant jų užbarstykite druskos, maltos aitriosios paprikos, žolelių. Išmaišykite.
- Šiuo mišiniu įtrinkite sūrį ir dėkite jį į maišelį.
- Palaikykite sūrį valandą šaldytuve.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi, išteptu aliejumi.
- Kepkite sūrį apie 50 min., kol dailiai apskrus.
Receptą atsiuntė Gintarė
1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.
2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.
3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.
Sriubos:
- Nuplautus žirnius suberkite į dubenį, užpilkite sultiniu ir porą valandų mirkykite. Kumpį supjaustykite juostomis, paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Palikite atvėsti. Morką nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite šiaudeliais. Saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves – kubeliais. Nuluptus svogūnus susmulkinkite.
- Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierų stiebus ir 5 minutes pakepinkite. Suberkite džiovintus prieskonius, išmaišykite, kepinkite dar penkias minutes. Supilkite sultinį su žirniais. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės ir virkite, kol žirniai suminkštės.
- Suberkite smulkintas bulves, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos. Virkite apie 10 minučių. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite šaukštelį garstyčių. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įdėkite po kelias skrudinto kumpio riekeles, užberkite šviežių smulkintų krapų.
1. Žirnius palaikykite užmerktus per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį,berkite druskos, pipirų, sudėkite žirnius.
2. Kai žirniai bus beveik minkšti, supilkite kubeliais supjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą morką.
3. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, suberkite prieskonius, smulkiai pjaustytą aitriąją papriką, smulkiai kapotą česnaką. Po kelių minučių suberkite supjaustytus pomidorus bei įpilkite 3 valg. š. pomidorų pastos. Viską patroškiname apie 1 min.
4. Padažą sukrėskite į puodą su žirniais ir kitomis daržovėmis. Įdėkite vieną sultinio kubelį ir viską dar pavirkite apie 5 min. Galiausiai suberkite kapotus žalumynus, pavirkite ir patiekitei su grietine.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
1. Žirnius gerai nuplaukite, suberkite į puodą, supilkite vandenį, sumeskite sultinio kubelius ir užvirinkite.
2. Kai užvirs, nugraibykite putas, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 1,5 val. Retkarčiais pamaišydami.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys skaidrūs. Sudėkite stambiai sutarkuotą morką, salierus. Maišydami kepkite, kol pasikeis morkų spalva.
4. Viską sukrėskite į verdančią sriubą, pagardinkite čiobreliais, pipirais ir dar pusvalandį virkite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Žirnius ir grybus atskirai pamirkykite apie valandą. Išmirkusius grybus gerai nuplaukite, supjaustykite juostelėmis, sudėkite į puodą su vandeniu (apie 1,5 l) ir užvirkite.
2.Sudėkite išmirkusius žirnius, įmeskite laurų lapelius, pipirų ir virkite apie 30 minučių, kol žirniai suvirs. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite, kol suminkštės (apie 10 minučių).
3.Tuo tarpu susmulkinkite luptą svogūną ir pakepinkite su sviestu, kol ims gražiai rusti. Supilkite į verdančią sriubą ir virkite 5–7 minutes.
4.Nukeltą nuo ugnies sriubą pagardinkite kapotomis petražolėmis, pasūdykite ir palaikykite uždengtą kelias minutes. Valgykite su grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Į verdantį vandenį sudėkite nuplautus žirnius ir mažesniais gabalėliais (po vieną kauliuką) pjaustytus šonkaulius. Uždengę virkite ant mažos ugnies. Tuo metu paruoškite sriubai užpilą.
2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morką nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš pradžių apkepkite svogūną, tuomet suberkite tarkuotą morką ir dar pakepkite kelias minutes.
3.Kai žirniai bus beveik išvirę, sudėkite dvi nedideliais kubeliais pjaustytas luptas bulves. Pagardinkite druska, pipirais. Virkite, kol žirniai ir bulvės bus minkšti.
4.Pabaigoje į sriubą įmaišykite keptus svogūnus su morkomis ir smulkintus žalumynus.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Morkas ir burokėlius supjaustykite plonais šiaudeliais (arba sutarkuokite burokine trintuve). Puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite smulkintus svogūną bei porą.
2.Supilkite vandenį, sudėkite burokėlius, morkas, raugintus kopūstus ir užvirinkite.
3.Supilkite nedideliame kiekyje vandens ištirpintus sultinio kubelius, sudėkite pomidorų pastą, pagardinkite prieskoniais (čiobrelių nedėkite) ir troškinkite 10 minučių.
4.Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir troškinkite dar 15 minučių. Galiausiai į sriubą įmaišykite dešrelių gabaliukus, pagardinkite čiobreliais ir dar sykį užvirkite.
5.Tiekite su grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kopūstus sudėti į verdantį sultinį, įmesti laurų lapelį, kadagių uogas ir virti, kol kopūstai suminkštės.
2. Porą nuvalyti, supjaustyti griežinėliais ir pakepinti keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėti stambiai sutarkuotas morkas ir dar truputį pakepinti. Suminkštėjusias daržoves sukrėsti į verdančius kopūstus, suberti moliūgų sėklas ir baigti virti.
3. Nupjauti duonos kepaliukų viršų, išskobti dalį minkštimo. Šiuos savotiškus dubenėlius padžiovinti orkaitėje prieš pat patiekiant sriubą. Į apdžiūvusius ir įkaitusius pripilti sriubos, pagardinti grietine ir iš karto patiekti.
Bulvių patiekalai:
1. Virtas bulves sutrinkite į košę, sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir svogūną, mėsą, prieskonius, įmuškite 1 kiaušinį.
2. Masę gerai išmaišykite ir suformuokite pirštelius. Juos pamirkykite plaktame kiaušinyje ir apvoliokite džiuvėsėliuose.
3. Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Bulves nulupkite, išvirkite, šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite grūstuvu arba sumalkite mėsmale. Įmuškite kiaušinį, įberkite miltus, pasūdykite ir išminkykite.
2. Sumalkite virtą mėsą. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite svieste. Sudėkite svogūnus į maltą mėsą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.
3. Iš maltų bulvių tešlos padarykite paplotėlius, dėkite šaukštą mėsos įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite pailgą blynelį. Lėkštėje sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, apvoliokite mišinyje blynelius ir kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su liesu jogurtu ar grietine.
Kulinaro patarimas: žemaičių blynus galite įdaryti maltos paukštienos arba grybų įdaru. Grybus apvirkite arba pakepinkite keptuvėje, jei naudosite pievagrybius, susmulkinkite ir sumaišykite su kepintais svogūnais.
1. Virtas bulves sutrinkite, įberkite petražolių, pasūdykite, jei reikia, ir suminkykite su miltais.
2. Aliejuje pakepinkite svogūną, po kelių minučių suverskite tarkuotą morką, dar po kokių 5 min. tarkuotą moliūgą.
3. Įberkite po žiupsnelį prieskonių, pagal skonį druskos ir troškinkite, kol suminkštės.
4. Formuokite blynus su daržovių įdaru ir kepkite aliejuje. Tinka su grietine.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Virtas bulves sutrinkite, sumaišykite su druska (jei bulvės nesūdytos), miltais, krakmolu.
2. Virtas kepenis ir lašinius sumalkite, sudėkite pakepintą svogūną, po žiupsnelį lauro lapelių, pipiro, rozmarinų, jei reikia ir druskos.
3. Formuokite po 2 paplotėlius, į vidų įdėkite po šaukštą įdaro, apminkykite ir kepkite aliejuje.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Nuluptas bulves išvirkite ir sutrinkite.
2. Įplakite 1 kiaušinį, įdėkite šaukštelį druskos. Miltų dėkite minkant tiek, kad neliptų prie rankų. Miltais pabarstykite stalą, ant jo kočiokite tešlą kuo ploniau.
3. Pjaustykite keturkampiukais ir kepkite aliejuje.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Išvirkite bulves sūdytame vandenyje ir dar šiltas sutrinkite.
2. Į bulvių masę berkite miltus, įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite, kočiokite pailgomis juostelėmis, supjaustykite ir virkite truputį pasūdytame vandenyje apie 10 min.
Tiekite su grietinės ir sviesto padažu.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Žalias bulves sutarkuokite, nusunkite. Virtas pasūdykite, įpjaustykite svogūną ir sutrinkite. Jų masę sumaišykite su žaliomis, suberkite krakmolą ir kruopščiai išminkykite.
2. Mėsą pagardinkite pipirais, smulkintais laurų lapeliais, bazilikais, smulkiai supjaustytu svogūnu, smulkintomis petražolėmis, įmaišykite saujelę bulvių masės. Gerai išmaišykite.
3. Formuokite cepelinus: drėgnomis rankomis paimkite saujelę bulvių tešlos, suplokite, į vidų dėkite šaukštą mėsos. Didžkukulius galite formuoti apvalius arba pailgus.
4. Paruoštus cepelinus atsargiai sumeskite į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite, kol mėsa bus išvirusi. Stebėkite, kad nepervirtų.
5. Padažui pakaitinkite grietinę su sviestu, kol užvirs. Pasūdykite. Įberkite pjaustytų petražolių (nebūtinai).
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Nuluptas ir nuplautas bulves smulkiai sutarkuokite. Į jas įmaišykite kiaušinius, suberkite prieskonius, pasūdykite. Gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite lietinių blynų dydžio blynus. Įdarui kitoje keptuvėje apkepinkite smulkintą svogūną, šiaudeliais supjaustytas paprikas, griežinėliais supjaustytus pievagrybius.
- Blynus dėkite į kepimo formą arba ant skardos , ant jų dėkite įdarą, pabarstykite mairūnu, žalumynais ir užberkite tarkuotu fermentinu sūriu.
- Pašaukite į orkaitę , įkaitintą iki 150 C , kepkite kol sūris išsilydys.
Recepto autorė: Janina Misiūnienė
- 500 g bulvių išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite.
- Likusias bulves nuskuskite ir sutarkuokite bulvine tarka.
- Tarkuotose bulvėse susidariusias sultis nusunkite. Palikite kelias minutes pastovėti, kol ant dugno nusės krakmolas. Skystį nupilkite, o 3 šaukštus krakmolo sukrėskite į tarkuotų bulvių masę. Krakmolą galite naudoti ir pirktinį.
- Į tarkuotų bulvių masę sukrėskite virtas maltas bulves, įmuškite kiaušinį, pagal skonį pasūdykite ir išminkykite tešlą.
- Jei rauginti kopūstai stambūs, susmulkinkite juos peiliu ir virkite vandenyje, kol suminkštės. Tada nukoškite.
- Lašinius supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol taps spirgučiais. Kai keptuvėje atsiras riebalų, suberkite smulkintą svogūną, šiek tiek pakepinkite ir sukrėskite raugintus kopūstus. Išmaišykite, uždenkite dangtį ir patroškinkite. Retkarčiais vis pamaišykite. Baigę troškinti, pagal skonį pasūdykite.
- Iš bulvių tešlos drėgnomis rankomis suplokite delne blynelius, dėkite į jų vidų po šaukštą kopūstų įdaro, suformuokite cepelinus ir atsargiai šaukštu leiskite po vieną į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite apie 20 minučių
- Padažui paspirginkite spirgučių su smulkintais svogūnais. Baigdami spirginti, sukrėskite grietinę, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Šiuo padažu apšlakstykite karštus cepelinus ir patiekite.
piršteliai:
1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!
2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.
špinatai:
1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.
padažas:
1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.
2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.
1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.
2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.
3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.
4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.
Mėsos patiekalai:
- Karką nuplaukite, dėkite į puodą su vandeniu ir užvirkite.
- Įdėkite svogūną, morkas, laurų lapelius, pipirus ir virkite 2–2,5 valandos.
- Kitame puode troškinkite kopūstus tol, kol jie suminkštės (apie 1,5 valandos).
- Paragaukite – jei kopūstai labai rūgštūs, įberkite šiek tiek cukraus.
- Atskirai išvirkite bulves, tik nukaiskite šiek tiek anksčiau, kad būtų kiek kietokos.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į kepimo indą sudėkite kopūstus, karką ir bulves.
- Užpilkite majonezu, pagardintu česnaku ir pipirais. Šaukite į orkaitę ir kepkite 40 minučių.
Kulinaro patarimas. Troškinamus kopūstus galite pagardinti džiovintais grybais arba šaukštu pomidorų pastos.
- Bulves išvirkite su lupenomis. Palaukite, kol šiek tiek pravės. Nulupkite, supjaustykite riekelėmis, šiek tiek pasūdykite, apibarstykite džiovintų žolelių mišiniu.
- Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, į ją suberkite faršą, smulkintą supjaustytą svogūną, susmulkintus pievagrybius. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis maišydami apkepkite.
- Keptą faršą iškrėskite į dubenį. Švarioje keptuvėje vėl įkaitinkite aliejų, suberkite raugintus kopūstus, smulkintą svogūną ir retkarčiais pamaišydami, patroškinkite. Kai bus beveik išsitroškinę, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite bulvėmis (dalį palikite viršutiniam sluoksniui).
- Kiaušinius išplakite su grietine, plakinį pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskato riešutais ir tolygiai užpilkite ant bulvių sluoksnio.
- Ant bulvių sluoksnio dėkite pusę kiekio troškintų raugintų kopūstų, tada dėkite sluoksnį faršo. Ant faršo – vėl sluoksnį bulvių. Paskutinis sluoksnis - raugintų kopūstų.
- Apkepą statykite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 45 min. Prieš apkepui baigiant kepti, apibarstykite jį tarkuotu sūriu.
- Iš kepimo indo išimkite apkepą atsargiai, nedideliais gabalėliais, nes jis gana birus.
1. Į dubenį suberkite miltus, supilkite kambario temperatūros vandenį, įberkite žiupsnį druskos ir sėlenų. Iš visų šių produktų užminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jeigu matote, kad tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų.
2. Įdarui lašinukus ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite krapus ir petražoles. Visus įdarui skirtus produktus – lašinukus, svogūnus, žoleles, juoduosius pipirus ir kiaušinio trynį – sumaišykite.
3. Iš tešlos suformuokite teniso dydžio rutuliukus. Kiekvieną rankomis išplokite iki plono apvalaus apskritimo. Dėkite įdaro, užspauskite kraštus ir užraitykite juos. Jei norite, galite ruošti ir šiek tiek didesnius virtinius: ant tešlos apskritimo dėkite šaukštelį įdaro, uždenkite kitu tešlos apskritimu, kraštus užspauskite ir užraitykite.
4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Nuo akimirkos, kai jie iškils į vandens paviršių, virkite apie 15–20 minučių.
5. Patiekite virtinius su grietinės ir šviežių krapų padažu.
Iš šio kiekio paruošite apie 60 mažų arba 30 vidutinio dydžio virtinių.
Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“
1. Jei avinžirniai nedaiginti, tuomet juos reikia užmerkti iš vakaro.
2. Ryžius perplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Svarbu nuplauti paviršiuje esantį krakmolą, kad vėliau ryžiai nesuliptų.
3. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, morkas – neplonais šiaudeliais.
4. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pirmiausia apkepkite svogūnus, o po to morkas. Išimkite apkeptas daržoves ir sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą mėsą, kurią apkepkite iki rusvumo. Svarbu nedėti visko iš karto, kadangi mėsa troškinsis, o ne keps.
5. Atgal į puodą kartu su mėsa sudėkite morkas ir svogūnus, suberkite avinžirnius, įpilkite apie 200 ml vandens ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min. (jei avinžirniai daiginti - užteks 10-15 min.).
6. Ant viršaus lygiu sluoksniu paskleiskite ryžius.
7. Vandenyje ištirpinkite druską ir juo užpilkite ryžius.
8. Į juos įstatykite česnako galvutę, aitriąją papriką, apiberkite prieskoniais ir supjaustytomis razinomis.
9. Uždenkite puodą dangčiu, o patį dangtį iš viršaus apsukite storu rankšluosčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir palikite maždaug 30 min.
10. Įpusėjus virimui, medinio šaukšto kotu (jis plonas) padarykite duobutes, kad iš apačios eitų garai.
Vietoje daigintų avinžirnių galite naudoti sausus. Tuomet imkite jų šiek tiek mažiau, nes išmirkę jie didina apimtį. Pakaks 100 ml sausų avinžirnių.
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
1. Česnaką susmulkinkite, supilkite į aliejaus - garstyčių mišinį. Suberkite druską ir kitus ingredientus.
2. Karką įpjaustykite aplinkui ir mišiniu gerai įtrinkite.
3. Vėsiai laikykite per naktį.
4. Aluje išplakite grietinėlę, į stiklinį kepimo indą sudėkite karką, suberkite slyvas, įpjaustykite porų ir užpilkite alaus - grietinėlės mišiniu.
5. Uždengtame inde karką troškinkite 1 val.
6. Prie karkos dar galite ruošti aliejumi bei prieskoniais su druska įtrintas bulves. Po valandos kepimo karką ištraukite iš kepimo indo. Įdėkite tarp bulvių į skardą, apšlakstykite aliejumi - metas išsiblaivinti kiek ir apskrusti.
7. Alaus padažą su slyvomis pasilikite. Bus galima patiekti prie mėsos. Karką su bulvėmis kepkite apie 45 min., kartą apverskite kepsnį.
8. Papuoškite porais, virtomis morkomis, džiovintomis, bet ne „girtomis“ slyvomis, mat anos labai subliuškusios lieka, bei prisiurbia alaus. Bet skanios :)
Autorės nuotr./Žaldoko karka su slyvomis |
Šalutinis karkos poveikis - norisi miego:)
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Vištienos kumpelius švariai nuplaukite ir įtrinkite druska, kmynais, česnaku ir pipirais. Palaikykite kelias valandas, kad pasimarinuotų.
2. I kepimo maišą dėkite kopūstus ir mėsą, užriškite ir kepkite 190 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val.
Kopūstai išeina labai skanūs, viskas išsitroškina savose sultyse.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
Nesaldūs kepiniai:
Maišinio ruošimas ir rauginimas
1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (kaip jį paruošti rasite čia: Naminės duonos raugas ), miltus ir vandenį.
2. Maišykite, kol išeisne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.
Tešlos ruošimas
1. Šoninę supjaustykie šiaudeliais ir pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šiek tiek apskrus. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais, jei reikia – pasūdykite.
2. Į išrūgusį maišinį suberkite miltus, sugrūstas bulves, cukrų, druską, kmynus, supilkite vandenį, sukrėskite nuvarvintus spirgučius.
3. Tešlą minkykite rankomis (jas vis suvilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu, kol taps vienalytė. Suformuotą norimo dydžio kepaliuką dėkite į kepimo formą ir 3 valandas palaikykite šiltoje (apie 25 laipsnių) vietoje, kad pakiltų.
4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kep kite 15 minučių, kad susidarytų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių.
5. Iškepusį kepalėlį išimkite iš formos, o kad suminkštėtų pluta – apipurkškite vandeniu. Tuomet apdenkite skepeta ir palikite ataušti.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Miltus persijokite į dubenį, jų viduryje padarykite duobutę, į ją sutrupinkite mieles ir supilkite pašildytą pieną. Maišykite mediniu šaukštu, kol tešla bus grietinės tirštumo. Uždenkite ir kildykite šiltai 20 minučių.
2. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, įmuškite kiaušinį, trynį, suberkite druską, cukrų ir išsukite.
3. Gautą masę sukrėskite ant pakilusios tešlos, gerai išmaišykite šaukštu, suvoliokite į rutulį ir leiskite dar pakilti apie pusvalandį.
4. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, lašinukus supjaustykite kubeliais, nuvalytą kopūstą – šiaudeliais.
5. Keptuvėje pakepinkite lašinukus, suberkite svogūnus, paskui kopūsto šiaudelius, pabarstykite kmynais, maltais pipirais, pasūdykite ir kepkite, kol kopūstai suminkštės.
6. Iš tešlos iškočiokite maždaug 0,5 cm storio lakštą, jį supjaustykite delno dydžio kvadratais.
7. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą įdaro, perlenkite ir sulipdykite kraštus.
8. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą ir riebalais pateptą skardą ir palikite apie 20 minučių.
9. Pakilusius aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 15–20 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- Pirmiausiai paruoškite mielinę tešlą. Kiaušinius gerai ištrinkite su cukrumi ir druska. Įmaišykite minkšto sviesto ir pašildyto pieno.
- Į miltus suberkite mieles ir šią masę supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išminkykite. Apdenkite švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad mielinė tešla pakiltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Skardą ištepkite riebalais ir apibarstykite miltais.
- Pakilusią tešlą padalinkite į saujos dydžio gabaliukus.
- Pasiruoškite įdarą: smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūnus į kvadratėlius, ir, įbėrę pipirų, gerai išmaišykite.
- Iš mielinės tešlos gabaliukų suformuokite blynelius. Į blynelių vidurį dėkite šaukštą paruošto įdaro ir, užlenkę blynelio kraštus, juos suspauskite. Pastatykite ir suformuokite bandelę taip, kad suspaudimas būtų per bandelės vidurį (forma turėtų būti panaši į kibino formą). Taip paruoškite visas bandeles. Bandeles sudėkite į skardą palikdami tarp kiekvienos šiek tiek vietos, nes bandelės dar pakils.
- Palikite bandeles skardoje pastovėti 10-15 min., kad pakiltų.
- Prieš dedant į orkaitę, bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu – tai suteiks bandelėms auksinį atspalvį ir neleis joms sutrūkinėti.
- Kepkite orkaitėje, kol gražiai pagels.
Skanaus!
Recepto autorė: Viktorija Ramašauskaitė
1. Mieles puodelyje užpilkite cukrumi ir šiltu vandeniu. Pusvalandžiui pastatykite šiltai. Kai pasirodys iškilusi „kepurėlė“, mieles sumaišykite ir kartu su druska supilkite į miltus. Išminkykite tešlą ir palikite ją kilti.
2. Grybus pamirkykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite iki auksinės spalvos ant sviesto keptuvėje. Kopūstus nusunkite ir kartu su grybais sudėkite į keptuvę. Maišydami patroškinkite apie 15 minučių.
3. Tešlą iškočiokite maždaug iki 1 cm storio. Puodeliu „išpjaukite“ apskritimus. Ant jų šaukštu dėkite įdaro ir perlenkę lipdykite norimos formos bandeles. Pyragėlius 15 minučių pastatykite šiltai.
4. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais (kad kepiniai nepriliptų), sudėkite pyragėlius, aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę.
5. Kepkite apie pusvalandį. Galima valgyti ir karštus, ir šaltus. Taip pat šie pyragėliai tinka prie sultinių ir sriubų.
1. Pusę stiklinės pieno pašildykite ir jame ištirpinkite mieles. Įberkite šaukštelį cukraus, gerai išmaišykite ir uždengę leiskite pakilti 15 minučių. Į didesnį dubenį suberkite miltus (2 stiklines), supilkite pašildytą pieną, įmuškite kiaušinio trynį, įberkite druskos, aliejaus ir užminkykite tešlą. Jei tešla per minkšta ir limpa prie rankų, įberkite dar miltų. Tešlą uždenkite ir leiskite pakilti šiltoje vietoje 20–30 minučių.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite faršą su vienu smulkintu svogūnu, paskaninkite prieskoniais, pipirais ir druska. Kitoje keptuvėje apkepkite smulkintą svogūną, sudėkite raugintus kopūstus, užberkite šiek tiek cukraus ir troškinkite (jei mažai skysčio, galite įpilti vandens ar sultinio) apie 15 minučių.
3. Tešlą padalykite į dvi dalis, pakočiokite ir išklokite kepimo popieriumi padengtą formą. Tada sudėkite faršą, ant viršaus paskleiskite raugintus kopūstus ir užklokite tešla. Pyragui leiskite 15 minučių pakilti formoje. Tada viršų aptepkite plaktu kiaušiniu ir pabarstykite kmynais. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje 40–50 minučių, kol gražiai parus. Iškeptą dar karštą pyragą aptepkite šaltu vandeniu, kad suminkštėtų viršus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Riestainius užmerkite piene.
2. Į maltą mėsą įdėkite prieskonių.
3. Išdėliokite riestainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Į kiekvieną pridėkite mėsos įdaro ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Saldumynai:
- Trynius ištriname su cukrumi, grietine, druska ir brendžiu. Po truputį įminkome miltus.
- Vientisos tešlos rutulį susukame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą kelioms valandoms.
- Įkaitiname aliejų, kaitrą nustatome vidutinio karštumo.
- Žagarėlių tešlą plonai kočiojame, pjaustome stačiakampiais, per vidurį peiliu padarome pailgą pjūvį ir vieną tešlos galą išverčiame į kitą pusę.
- Kepame įkaitintame aliejuje, kol paruduos. Dedame ant popierinio rankšluosčio riebalams sugerti, pabarstome milteliniu cukrumi ir skanaujame.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, kokoso drožles, druską, degtinę ir rikotą.
- Suplakite iki vientisos masės. Iš lėto berkite miltus ir kepimo miltelius, užmaišykite tešlą.
- Gilioje keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, ant viryklės nustatykite vidutinę temperatūrą.
- Šaukštu kabinkite tešlos ir leiskite į aliejų spurgytes.
- Kepkite iš abiejų pusių, kol tampa gražios auksinės spalvos.
- Išvirusias spurgytes nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
- Pagal pageidavimus pabarstykite milteliniu cukrumi, kokoso drožlėmis.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Dubenyje sumaišykite 3 puodelius miltų, sausas mieles, cukrų ir druską. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol gausis trupiniai. Viduryje padarykite duobutę ir supilkite kambario temperatūros pieną bei įmuškite kiaušinius. Išminkykite tešlą. Minkykite apie 10 minučių. Jei matote, kad tešla per skysta ar lipni, pridėkite šiek tiek miltų.
- Išminkę tešlą, dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu. Palikite tešlą pakilti šiltoje vietoje valandai ar porai valandų. Tešlos tūris turi padvigubėti.
- Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš dubens ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 1–1,5 cm storio. Naudodamos stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus.
- Imkite į rankas po tešlos apskritimą. Į jo centrą dėkite po šaukštelį šokoladinio lazdynų riešutų kremo. Atsargiai sulenkite kraštus ir užspauskite, suformuodami kuo taisyklingesnį rutuliuką su įdaru. Išdėliokite paruoštas spurgas ant kepimo popieriaus lakšto ir palikite pastovėti apie 30–45 minutes.
- Įkaitinkite aliejų dideliame prikaistuvyje iki maždaug 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus kubelį baltos duonos į aliejų, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių.
- Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po 4–5 spurgas. Dėkite jas į aliejų atsargiai, palikdamos tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie minutę, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar apie minutę, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pat spalvos.
- Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Apvoliokite šiame mišinyje dar šiltas purgas.
- Visiškai atvėsinkite ir tuomet spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.
Recepto idėja: sipsandspoonfuls.com
- Į nedidelį dubenėlį suberkite vieną šaukštą cukraus ir užpilkite puse puodelio šilto vandens (125 ml). Įmaišykite mieles. Atidėkite dubenėlį į šalį 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios – paviršiuje atsiras burbuliukų ir pačios masės tūris dvigubai padidės.
- Dideliame dubenyje sumaišykite 1 ½ puodelio (210 g) miltų, druską, cukrų (3 valg. š.), cinamoną, tarkuotas citrinos žieveles, šiltą vandenį (250 ml) ir pakilusias mieles. Išmaišykite. Palaipsniui po kelis šaukštus berkite miltus ir minkykite tešlą. Gali būti, kad panaudoti visų miltų neprireiks. Minkykite tešlą apie 5-10 minučių, kol ji bus minkšta, tačiau nelipni, elastinga. Uždenkite dubenį su paruošta tešla švariu rankšluostėliu ir palikite valandai, kad paliktų.
- Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite. Padalinkite į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite kamuoliuką. Suformuoti riestainius iš kamuoliukų galite dviem būdais. 1. Kiekvieną kamuoliuką performuokite į maždaug 18-20 centimetrų ilgio tešlos virvelę. Jos galus sujunkite ir švelniai paminkykite, kad jie susijungtų kuo gražiau. 2. Kiekvieną kamuoliuką šiek tiek suplokite ir jo centre su pirštais padarykite skylę. Atsargiai ištampykite riestainį taip, kad viduryje esanti skylė būtų apie 5 cm skersmens.
- Suformuotus riestainius perdėkite į kepimo popieriumi išklotas kepimo skardas, paliekant tarp jų nemažus tarpus. Skardas su paruoštais riestainiais uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti apie 20 minučių.
- Tuo pat metu įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros.
- Taip pat, kol riestainiai kyla, į didelį puodą supilkite 6 puodelius vandens ir suberkite šaukštą cukraus. Kaitinkite, kol vanduo užvirs. Į verdantį vandenį dėkite po 2-3 riestainius (taip, kad nesiliestų). Pavirkite juos 1 minutę, tuomet atverskite ir pavirkite dar 1 minutę. Kiaurasamčiu išimkite riestainius iš vandens ir perdėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
- Apibarstykite riestainių viršų aguonomis, sezamo sėklomis ar abejais. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol bus gražiai auksinės spalvos. Riestainius galite patiekti šiltus ar atvėsusius.
1. Sviestą išsukite iki baltumo, suberkite cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, paskiausiai sudėkite miltus su kepimo milteliais.
2. Tešlą minkykite ant lentos, o kai bus lygi, formuokite iš jos ritinėlius ir suvyniokite kaip riestainius. Sudėkite į skardą, aptepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje, kol įgaus aukso spalvą.
Facebook kepinių konkurso receptas
Autorė Janina Misiūnienė
1. Kiaušinius išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, maišykite, kol nebesijaus cukraus grūdelių. Sudėkite varškę, išmaišykite iki vientisos masės.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį suberkite į varškę. Užminkykite tokio kietumo tešlą, kad būtų galima formuoti rutuliukus. Delnus patepkite aliejumi, padalinkite tešlą vienodo dydžio gabalėliais, voliodama tarp delnų suformuokite nedideles apvalias spurgas.
3. Supilkite aliejų į puodą, užkaitinkite. Dalimis išvirkite spurgas įkaitintame aliejuje. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų riebalai.
4. Sudėkite šiek tiek pravėsusias spurgas į lėkštę ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Kulinaro patarimas. Kad būtų dar gardžiau, formuojant spurgas į vidų galima įdėti gabalėlį juodojo šokolado arba šaukštelį razinų (prieš tai razinas reikėtų pamirkyti karštame vandenyje).
1. Sodą nugesinkite su šlakeliu actu.
2. Kiaušinius su cukrum gerai išplakite, suberkite vanilinį cukrų, miltus, sodą, varškę ir išminkykite tešlą.
3. Iš paruoštos tešlos formuokite apvalias spurgas ir virkite gerai įkaitintame aliejuje.
4. Iš aliejaus išgriebtas spurgas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Saldaus pieno varškę arba neslėgtą panyrą sudėkite į dubenį ir pertrinkite pirštais, kad neliktų gumuliukų. Suberkite cukrų, druską, ciberžolę, sudėkite pasirinktą vanilės formą, viską gerai išminkykite ir leiskite pastovėti, kol ištirps cukrus.
2. Prasijokite ant viršaus miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite standžią tešlą. Atgnybkite 40-50 g tešlos ruošinio, iškočiokite apie 15 cm ilgio virvelę, galus suklijuokite vieną prie kito, gražiai pirštais išlyginkite sudūrimą. Taip pakartokite visoms spurgoms.
3. Gilioje keptuvėje arba plokščiame puode įkaitinkite aliejų. Dėkite po kelias spurgas ir, vartydami mentele, leiskite gardžiai apskrusti iš abiejų pusių. Iš pradžių spurgos nugrims į dugną, vėliau iškils į paviršių čirkšdamos.
4. Spurgas kepkite ant lėtos ugnies - kad spėtų iškepti viduje ir nesudegtų išorėje. Išgriebkite spurgas kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių servetėlių ar popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
5. Patiekiant pabarstykite milteliniu cukrumi ir cinamonu. Skanios tiek karštos, tiek ir ataušusios.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Kiaušinį išsukite su cukrumi, įmaišykite varškę. Sudėkite nuluptą ir sutarkuotą obuolį (iš karto, kol nespėjo pajuosti) ir išmaišykite. Suberkite su kepimo milteliais išmaišytus miltus, įberkite druskos ir išminkykite.
2. Puode įkaitinkite aliejų. Šaukštu formuokite spurgas ir leiskite į karštus riebalus. Jos turi laisvai plaukioti nesiekdamos dugno. Išvirus vienai pusei, aliejuje apsiverčia pačios.
3. Išgriebtas spurgas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Patiekite pabarstytas milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė