Užkandžiai
1. Morkas smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Pabarstykite druska. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite morkas ir kepkite, kol suminkštės.
2. Silkes išskroskite, nulupkite, išrinkite ašakas. Susukite filė suktinukus ir persmeikite mediniais smeigtukais.
3. Graikinius riešutus ir džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Slyvas supjaustykite juostelėmis.
4. Viską suberkite į keptuvę su morkomis ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę, ant viršaus – silkių suktinukus.
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
- Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, česnakinę druską, džiovintą rozmariną, druską, pipirus ir rūkytą papriką. Išplakite šakute iki vientisos masės.
- Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite, bet nenuskuskite. Aštriu peiliu perpjaukite išilgai per pusę. Tuomet tas puses supjaustykite plonomis skiltelėmis.
- Suberkite bulvių skilteles į dubenį su prieskonių ir aliejaus mišiniu. Išmaišykite labai kruopščiai – kiekviena bulvės skiltelė turi būti tolygiai pasidengusi šiuo mišiniu.
- Sudėkite bulvių skilteles ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite apie 30 minučių. Kepimo laiko viduryje apverskite bulves ant kitos pusės. Prieš išjungdami orkaitę, peiliu patikrinkite, ar bulvės viduje jau minkštos ir iškepusios.
- Išjunkite orkaitę. Leiskite bulvėms atvėsti apie 5 minutes. Patiekite karštas arba kaip šaltą užkandį su vištienos kąsneliais ir padažu.
- Supjaustykite moliūgą postambiais gabalėliais ir pabarstykite cukrumi bei palikite kuriam laikui, kad išsiskirtų sultys.
- Susmulkinkite kopūstus, pertrinkite juos su druska ir sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
- Į paruoštą indą dėkite kopūstus, o ant viršaus moliūgus. Prislėkite paruoštus kokiu nors sunkiu daiktu ir palikite kelioms paroms šiltoje vietoje.
- Po kelių dienų galite ragauti ir sudėti į stiklainius. Laikykite šaltoje ir vėsioje vietoje.
Salotos
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
- Saulėje džiovintus pomidorus užpilkite karštu vandeniu, trumpai pamirkykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
- Aitriųjų paprikų ankštis nuplaukite, perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes, jei nemėgstate labai aštriai, paprikų ankštis perplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir sumeskite į indą su pomidorais.
- Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, įmaišykite į paprikų ir pomidorų salotas.
- Aliejų sumaišykite su apelsinų ir citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gausiai užberkite kapotų čiobrelių. Salotas gerai išmaišykite ir per naktį marinuokite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Brokolius apvirkite 2-6 minutes ir atvėsinkite šaltame vandenyje. Susmulkinkite.
- Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite padažu.
Sriubos
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
2. Pomidorų odelę šiek tiek įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Tuomet perpjaukite juos pusiau, sudėkite į gilų kepimo indą (ar skardą), apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir kapotais bazilikais (pasilikite 1 šaukštą bazilikų tolimesnei gamybai).
3. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą. Po maždaug 30 minučių pomidorus apverskite ant kito šono. Keptus pomidorus ir išsiskyrusias jų sultis supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.
4. Puode įkaitinkite kokosų aliejų ir jame apkepkite kapotus česnakus, kol jie taps aukso spalvos.
5. Supilkite trintus pomidorus, sudėkite pusę likusių žolelių ir pakaitinkite, kol užvirs. Paskaninkite druska ir pipirais. Nuimkite nuo ugnies, sudėkite likusias aromatines žoleles ir skubiai patiekite.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“
1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.
2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.
3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, susmulkinkite.
- Moliūgą supjaustykite stambiais kvadratais. Per naktį šaltame virintame vandenyje mirkytas pupeles nuvarvinkite, suberkite į puodą.
- Supilkite vandenį, statykite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, nugriebkite putas, ugnį sumažinkite, virkite, kol šiek tiek suminkštės.
- Kitame puode pakaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintus svogūnus, kepinkite, kol pagels.
- Sudėkite smulkintus salierus, česnakus, moliūgus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, sumaišykite.
- Ant vidutinės ugnies daržoves troškinkite, kol pradės minkštėti. Sudėkite smulkintus pomidorus, suberkite raudonėlius.
- Maišydami kaitinkite porą minučių. Karštą masę sukrėskite į puodą su pupelėmis.
- Statykite ant ugnies, pagal skonį įberkite druskos, virkite, kol pupelės suminkštės.
Karštieji patiekalai
1. Išdarinėtą, nuvalytą ir nuplautą žuvį gerai nusausinkite. Citrinų sultis sumaišykite su dviem šaukštais aliejaus ir šiuo mišiniu iš visų pusių įtrinkite žuvį. Kol bus ruošiamos daržovės, laikykite šaldytuve.
2. Česnakus sugrūskite, pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūnus – plonais žiedais, papriką, išėmus sėklas, – nedideliais kvadratėliais. Citriną kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais, cukiniją – taip pat, tik truputį storesniais. Salierų lapkočius supjaustykite plonais, bulves – 1 cm storio griežinėliais.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite keturis šaukštus aliejaus, sudėkite česnakus, pomidorus, svogūnus, paprikas, citrinos griežinėlius, cukinijas, salierus, špinatus ir petražoles. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 20 min.
4. Supilkite vyną, pomidorų sultis, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite ir troškinkite dar 5 min.
5. Į didelį pailgą karščiui atsparų indą įdėkite žuvį, ant jos sukrėsti daržovių troškinį, ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius, apšlakstykite likusiu aliejumi ir kepkite 190 °C orkaitėje 45 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka.
- Manų kruopas užpilkite vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų.
- Išbrinkusias kruopas sudėkite į dubenėlį su tarkuotais burokais.
- Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais.
- Gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
- Formuokite nedidelius apvalius blynelius ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepę.
- Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių, tuomet perkelkite į lėkštes.
- Patiekite šiltus su bulvių koše. Skanaus!
- Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
- Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
- Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
- Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
Desertai
- Išpjaukite obuolių kotelius ir žiedelius.
- Obuolius kruopščiai nusausinkite.
- Kiekvieną obuolį iešmeliu perverkite nuo žiedelio iki kotelio.
- Riebalais ištepkite kepimo popieriaus lapą.
- Prikaistuvyje sumaišykite cukrų, vandenį ir sirupą.
- Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol ištirps cukrus.
- Tada padidinkite ugnį, kad marinadas imtų kunkuliuoti.
- Patikrinkite, ar marinadas paruoštas: įmerkite lazdelę ir ištraukę pakiškite ją po šaltu tekančiu vandeniu.
- Marinadas turėtų sustingti.
- Obuolius pamirkykite karštame marinade. Pasukiokite juos virš prikaistuvio, kad nuvarvėtų marinado perteklius.
- Obuolius sudėkite į riebalais išteptą kepimo skardą ir leiskite sustingti.
Receptas DANSUKKER
- Anakardžius patariama mirkyti 3-4 valandas.
- Paruoškite įdarą, kad ispaninio šalavijo sėklos išbrinktų. Sutrinkite avietes šakute, suberkite sėklas ir supilkite klevų sirupą – saldumą reguliuokite pagal savo skonį.
- Sudėkite į maisto trintuvą datules ir riešutus, skirtus pyrago pagrindui. Juos sumalkite iki vientisos masės, įberkite žiupsnelį druskos. Gauta mase išklokite norimo dydžio indą – patariama naudoti kepimo popierių, kad masė nepriliptų.
- Įdarui skirtus produktus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos, kreminės masės. Ją supilkite ant paruošto pyrago pagrindo iš datulių ir riešutų.
- Papuoškite aviečių mase ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
- Bananus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, suberkite į ją visus išvardintus produktus ir išmaišykite tešlą. Ją ruošiant nebūtina tiksliai laikytis recepto. Galite improvizuoti, keisti produktus kitais ar įdėti papildomų. Puikiai tinka sėmenų, lukštentų kanapių sėklos, įvairūs riešutai, džiovinti vaisiai, dribsniai.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu imkite tešlos ir formuokite norimo dydžio sausainius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. (priklausomai nuo sausainių dydžio).
- Jei norite, galite šiuos sausainius pasiruošti ir žaliavalgiškai. Tereikia tešlą ne kepti, o džiovinti maisto džiovintuve ar kelias valandas pradarytoje nekaitrioje orkaitėje.