Rytietiškos sriubos gali būti ir labai lengvos, lyg savotiška įžanga prieš kitą patiekalą, ir sočios, gausios įvairių ingredientų. Pastarosios dažnai ruošiamos su jūros gėrybėmis, vištiena, jautiena. Būtent su šiais ingredientais pasigaminti sriubos pataria prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.
Imbieru ir sojos padažu pagardinta vištienos sriuba
Jaučiamas ir saldumas, ir aštrumas – taip galima apibūdinti šios sriubos skonį. Beje, nors šiame patiekale ir jaučiamas imbieras, jo skonis švelnus, tad sriuba turėtų patikti daugumai.
Ingredientai:
- 100 g ryžių spagečių;
- 2 l vištienos sultinio;
- gabaliukas šviežio imbiero;
- 4 skiltelės česnako;
- 3 svogūnai;
- 100 g vištienos filė;
- 50 ml šviesaus sojos padažo;
- druskos;
- čili paprikos.
Gaminimas:
1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.
2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.
3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.
4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.
Jūros gėrybių sriuba su kokosų pienu
Ši sriuba ypač patiks kokosų ir jūros gėrybių gerbėjams. Jei esate alergiškas jūros gėrybėms, jas drąsiai galima keisti mėgstama paukštiena.
Ingredientai:
- 150 g basmati ryžių;
- 2 arbat. šaukšt. sviesto;
- 200 g mažųjų, jau išlukštentų krevečių (tiks ir šaldytos krevetės, tačiau jas prieš tai reikėtų atitirpinti ir nusausinti);
- druskos;
- pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 svogūnas;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 2 arbat. šaukšt. kario prieskonių;
- 1,5 l vištienos sultinio;
- 200 ml kokosų pieno.
Gaminimas:
1. Pirmiausia išvirkite basmati ryžius. Kai jie išvirs, nupilkite likusį vandenį ir atidėkite ryžius į šoną.
2. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite krevetes, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Krevetes kepkite 2–3 minutes ir nuėmę nuo ugnies, palikite atvėsti.
3. Dideliame puode įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite smulkiai pjaustytus česnaką ir svogūną bei kubeliais pjaustytą raudonąją papriką. Kepkite daržoves apie 5 minutes, tuomet suberkite imbierą ir kario prieskonius.
4. Užpilkite ant daržovių vištienos sultinį ir kokosų pieną. Suberkite krevetes, ryžius ir pavirus 5 minutes – patiekite.
Greita sriuba su grybais ir jautiena
Jei mėgstate grybus, o tradicinė pievagrybių kreminė ir miško grybų sriuba jau pabodo, išbandykite azijietišką sriubą su spagečiais ir jautiena.
Ingredientai:
- 100 g kiaušininių arba ryžių spagečių;
- 1 svogūnas;
- 200 g pievagrybių (galite įdėti ir konservuotų voveraičių);
- 2 arbat. šaukšt. sviesto;
- 2 l vištienos sultinio;
- 1 kiniškas kopūstas;
- šiek tiek jautienos kumpio;
- svogūnų laiškų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia išsivirkite spagečius, nukoškite juos ir atidėkite.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną, griežinėliais supjaustykite pievagrybius. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite svogūnus bei pievagrybius – kepkite, kol grybai šiek tiek pagelsvės.
3. Dideliame puode užvirkite vištienos sultinį, suberkite iškepusius grybus ir smulkintą kinišką kopūstą. Kai kopūstas suminkštės, suberkite plonais šiaudeliais supjaustytą jautienos kumpį bei išvirtus spagečius.
4. Virkite sriubą apie 5 minutes ir prieš patiekiant pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
DAUGIAU AZIJA DVELKIANČIŲ PATIEKALŲ RECEPTŲ:
1. Prieskonines žoleles, salierų stiebus ir špinatus gerai susmulkinkite, česnako skilteles sutrinkite, papriką susmulkinkite mažais gabalėliais. Brandintą sūrį sutarkuokite. Viską suberkite į indą ir gerai išmaišykite.
2. Lavašą per visą plotį supjaustykite kelių centimetrų pločio juostelėmis. Kiekvieną juostelę dar padalykite į 3–4 dalis (priklausomai nuo ilgio). Ant kiekvieno lavašo gabaliuko (jis turi būti pailgas) uždėkite paruošto žalumynų ir sūrio įdaro, užlenkite abu lavašo kraštus (kad įdaras neišbyrėtų) ir susukite į ritinėlį. Ritinėlius dėkite į gilioje keptuvėje įkaitintą aliejų ir iš abiejų pusių apskrudinkite.
3. Ritinėlius galite tiekti su pirktu saldžiarūgščiu padažu arba pasigaminti jo pati. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir truputį pakaitinkite. Suberkite sezamų sėklas, apkepinkite. Supilkite sojų padažą, sukrėskite medų, intensyviai maišydama pakaitinkite, kol medus išsilydys. Galiausiai supilkite citrinų sultis ir įberkite aitriosios paprikos. Dar truputį pamaišykite. Jei sojos padažas nesūrus, pagal skonį galite pasūdyti. Padažą galite tiekti atskirame dubenėlyje arba apšlakstyti juo į lėkštę sudėtus ritinėlius.
1. Ryžių makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, nuvarvinkite ir padėkite šiltai.
2. Jūrų gėrybes atšildykite, nuvarvinkite.
3. Salierą ir morką nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į indelį.
4. Aitriąją papriką ir česnakus nuplaukite, susmulkinkite, pakepinkite sezamų aliejuje, tada sumeskite jūrų gėrybes, supilkite sojų padažą, suberkite cukrų, sezamų sėklas ir 10 min. kepinkite.
5. Kai viskas apskrus, sukrėskite rytietišką saldžiarūgštį padažą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dar 10 min. pakepinkite, tada įmaišykite ryžių makaronus.
6. Viską išdėliokite į lėkštes ir papuoškite melisų lapeliais ir aitriąja paprika.
1. Kopūstą smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite specialia trintuve, apšlakstykite citrinos sultimis. Dubenį pridenkite dangčiu ir daržoves gerai sukratykite.
2. Riešutus suberkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Ištraukusi luktelėkite, kol atvės, tada pirštais nutrinkite odeles.
3. Paruoškite užpilą: sezamų aliejų sumaišykite su sojų padažu, citrinos sultimis, cukrumi, smulkiai tarkuotais imbierais, trinta česnako skiltele.
4. Serviravimo dubenyje kopūstus sumaišykite su riešutais, apšlakstykite paruoštu padažu ir išmaišykite.
Plačiau skaitykite: „Violetinės daržovės valo kraują ir padeda lieknėti“
1. Ryžių makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, nuvarvinkite ir padėkite šiltai.
2. Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite ir sumulkinkite.
3. Salierus ir papriką nuplaukite, susmulkinkite.
4. Aitriąją papriką ir česnakus nuplaukite, susmulkinkite, pakepinkite sezamų aliejuje, tada sumeskite vištienos juosteles, supilkite sojų padažą, suberkite cukrų, sezamų sėklas ir 10 min. pakepinkite.
5. Kai vištiena apskrus, sumeskite smulkintus salierus, paprikas, nuvalytus pievagrybius, sukrėskite rytietišką saldžiarūgštį padažą, kukurūzus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dar 10 min. pakepinkite.
6. Ryžių makaronus išdėliokite į rytietiškus dubenėlius, ant viršaus dėkite po porą aitriosios paprikos juostelių ir svogūnų laiškų.
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, sudėkite į indą, užberkite cukraus, užpilkite tamsiu sojų padažu ir apšlakstykite ryžių actu. Viską gerai išmaišykite ir pamarinuokite apie 15 min.
2. Paruoškite padažą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, šviesų sojų padažą, medų ir kukurūzų krakmolą.
3. Aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
4. Karštame aliejuje pakepinkite imbierus, aitriąsias paprikas, riešutus, tada sumeskite vištienos gabalėlius, juos gerai apkepkite ir supilkite paruoštą padažą. Troškinkite, kol padažas sutirštės.
5. Tiekite apibarsčiusi svogūnų laiškais bei aitriosios paprikos gabalėliais.
1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir gerai nusausinkite.
2. Paprikos ankštį perpjaukite per pusę, išvalykite, tada susmulkinkite.
3. Česnakus nulupkite, sukapokite.
4. Gilioje rytietiškoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite česnakus ir aitriąją papriką.
5. Tada suverskite makaronus, supilkite ryžių actą, sojų padažą, makaronus pagal skonį pagardinkite cukrumi, jei reikia, apšlakstykite citrinų sultimis – jie turi būti saldžiarūgščiai.
6. Paruoštas makaronų salotas išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų, smulkintų žalumynų.
Kulinaro patarimas. Tokias salotas galite gardinti ir skrudintomis paukštienos ar jautienos juostelėmis.
1. Paruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus ir druską, maišydama po truputį supilkite vandenį. Maišykite, kol teška taps tąsi. Uždenkite ją rankšluostėliu ir palikite, kad bent pusvalandį pastovėtų.
2. Tada tešlą plonai iškočiokite ir norimo dydžio puodeliu išspauskite apskritimus.
3. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite sezamų aliejuje. Tada sumeskite pjaustytą kopūstą, tarkuotą morką, kiek pakepinkite, sudėkite šakute maigytą faršą, dar kelias minutes pakepkite, supilkite visus prieskonius, vyną, galiausiai įmaišykite bambukų daigus ir kukurūzų miltus – įdaras turi būti tirštas.
4. Ant kiekvieno tešlos skritulėlio krėskite įdaro, tada suformuokite virtinukus, o tešlos kraštelius gerai užspauskite.
5. Virtinukus virkite apie 10 minučių kiaurasamtyje – bus patogiau išgriebti.
6. Tiekite su sojų padažu.
1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis, apšlakstykite sojų padažu, skystu medumi, ryžių actu, gerai įtrinkite ir palikite pusvalandžiui pasimarinuoti, tada iškepkite kiniškoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
2. Keptą mėsą nustumkite į keptuvės šonus, centre pakepinkite smulkintus česnakus, svogūnus, aitriąją papriką.
3. Kai prieskoniai dailiai pagels, sumeskite porus, šiek tiek vėliau žiedynėliais išskirstytus brokolinius kopūstus, galiausiai saldžiąsias paprikas, smulkintus grybus, suberkite cukrų, kelis kartus permaišykite ir pagardinkite rytietišku prieskonių mišiniu.
1. Kiaulieną nuplaukite, nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
2. Sojų padažą gerai sumaišykite su krakmolu ir cukrumi. Gautu mišiniu gerai įtrinkite kiaulieną ir bent 30 min. pastatykite į šaldytuvą, kad pasimarinuotų.
3. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite.
4. Imbiero šaknį sutarkuokite.
5. Išgaubtoje keptuvėje ant didelės ugnies gerai įkaitinkite aliejų, suberkite mėsos gabalėlius ir nuolat maišydama juos pakepinkite.
6. Į kitą švarią keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, tada sumeskite smulkintus česnakus, imbierus, svogūnus, kiek pakaitinkite, supilkite austrių padažą, vištienos sultinį ir apie 10 min. patroškinkite.
7. Pabaigoje į keptuvę su prieskoniais sumeskite mėsos gabalėlius, viską gerai išmaišykite ir tiekite su smulkintais svogūnų laiškais.
- Viską, ką galima susmulkinti - susmulkinkite ir sumaišykite su likusiais produktais.
- Sparnelius supjaustykite per sąnarius, trečiąjį sąnarį atidėkite, ji galima bus panaudoti vėliau, sultinio virimui.
- Vištienos gabalėlius sudėkite į marinatą, gerai išmaišykite ir palikite kelioms valandoms ir ilgiau.
- Po to išimkite iš marinato, labai kruopščiai nuvalykite česnakų, imbierų, citrinžolių gabaliukus ir kepkite įkaitintoje iki 190° C orkaitėje maždaug 50 minučių.
Pagaminsite per 1 valandą, neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas iš tinklaraščio ŽAIDŽIAME VIRTUVĘ
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite juostelėmis, įtrinkite apelsininiais pipirais, apšlakstykite „Vorčesterio“ bei sojų padažais ir valandai palikite, kad pasimarinuotų.
2. Marinuotą vištieną iš visų pusių apkepkite karštuose riebaluose ir išgriebusi nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
3. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
4. Imbiero šaknį sutarkuokite, česnaką nulupkite, sukapokite ir, kol dailiai apskrus, pakepinkite sezamų aliejuje.
5. Išvalytą ir juostelėmis supjaustytą papriką ir smulkintus salierų stiebus suberkite į česnakus ir vos vos pakepinkite, tik neperkepkite – daržovės neturi būti ištižusios.
6. Į keptuvę su daržovėmis sumeskite makaronus, vištieną, viską kiek pakaitinkite, supilkite aštrų mangų padažą ir, jei naudosite, apibarsčiusi sezamų sėklomis, tiekite į stalą.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant mėsos marinavimo laiko).
1. Viščiukų krūtinėles nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir šiek tiek patroškinkite garuose.
2. Rudąjį cukrų pakepinkite svieste, supilkite sojų, saldžiųjų paprikų padažą, citrinų sultis, ryžių actą ir pakaitinkite.
3. Sumeskite vištienos gabaliukus, juos trumpai pavoliokite padaže ir išgriebusi suverkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Vėrinukus kepkite ant grotelių.
4. Tiekite su gražgarsčių lapais ir vyšniniais pomidorais.