Mišrainės, salotos ir užkandžiai:
1. Tuną sugnaibykite šakute į nedidelius gabalėlius, berkite į dubenį, ten pat dėkite ir kubeliais supjaustytus kiaušinius.
2. Iš garstyčių, majonezo ir prieskonių sumaišykite padažą, pilkite ant mišrainės ingredientų ir gerai išmaišykite. Negailėdami paskaninkite krapais.
3. Valgykite uždėję ant mėgstamos duonos riekelių ar standžių (pvz., Romaninių) salotų lapų.
1. Lęšius išvirkite (jei ant pakuotės nurodyta,kad prieš tai reikia pamirkyti, tą ir padarykite), burokėlius sutarkuokite šiaudeliais,
2. Į indą dėkite lęšius, porus, krapus, druską, pipirus, saulėgrąžų grietinę ir viską gerai išmaišykite
4. Tokio tipo mišrainę galite valgyti iš karto arba laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.
1. Į indą sudėkite lašišą ir sūrį, taip pat smulkintus krapus (jų kiekį parinkite pagal skonį). Įspauskite pusės citrinos sulčių, šiek tiek patarkuokite citrinos ar apelsino žievelės. Beje, pasirinkę tarkuoti apelsino žievelę, išgausite kiek neįprastesnį skonį. Tuomet visus ingredientus susmulkinkite maisto smulkintuvu.
2. Gerai išmaišę gautą masę, indą pridenkite maistine plėvele, ir padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek geriau sustingtų.
1. Nulupkite ir supjaustykite avokadą kąsnio dydžio kubeliais. Apšlakstykite arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nulupkite persimonus ir supjaustykite tokio paties dydžio kaip avokadas kubeliais. Plonai nuskuskite keletą citrinos žievelės juostelių.
2. Į dubenį kartu sumaišykite likusias citrinų sultis, alyvuogių aliejų, garstyčių miltelius ir druską. Gautu padažu apšlakstykite avokado ir persimono kubelius.
3. Pasiruoškite salotų dubenį, į jį pridėkite mėgstamų salotų lapų, ant viršaus suberkite persimonų ir avokadų kubelius. Ant salotų berkite maltus juoduosius pipirus, gardinkite citrinos žievele ir trupučiu petražolių. Prieš patiekdami, nesusigėrusį salotų padažą nupilkite.
Blynai:
1. Sėmenis sumaišyti su vandeniu ir palikti brinkti.
2. Bulves švariai nuplauti, išvirti su lupena. Išvirus nulupti, sugrūsti arba sumalti per mėsmalę. Sumaišyti su miltais, krakmolu ir sėmenimis. Pagal skonį pasūdyti. Jeigu matote, kad tešla per trapi formavimui, pilkite po valgomąjį šaukštą vandens, kol taps tinkama. Tešla paruošta!
3. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti, kol pradės darytis permatomas. Suberti tarkuotas morkas ir kartais pamaišant kepti, kol pradės skrusti. Tada dėti smulkiai supjaustytą salierą ir papriką, paskaninti prieskoniais. Kepti, kol daržovės suminkštės. Išjungus ugnį įmaišyti kapotus špinatus. Įdaras irgi paruoštas!
4. Dabar beliko iš viso šito pagaminti blynus. Kad blynai išeitų vienodo dydžio, siūlome sverti tešlą, pvz., po 105 gramus. Vėsiame vandenyje pamirkę rankas formuokite ploną paplotėlį. Dėkite šaukštą įdaro ir užlyginkite kraštus. Po poros blynų tikrai įgusite!
5. Kepti galite keptuvėje (idealu nepridegančia danga su trupučiu aliejaus) arba orkaitėje (šiek tiek aliejumi patepus skardą ir blynų viršų, 200 °C laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus).
1. Bananus nulupkite ir sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniais, aliejumi ir vanilės ekstraktu.
2. Suberkite avižų miltus, kepimo miltelius, sumaišykite, o tada įmaišykite linų sėmenis.
3. Į keptuvę įpilkite lašelį aliejaus, tik tiek, kad užtektų patepti keptuvės dugną. Įkaitinkite keptuvę ant silpnos ugnies, šaukštu formuokite blynus ir kepkite ant labai silpnos ugnies. Kai paviršius ims sausėti, blynus atsargiai apverskite ir dar truputį pakepkite iš kitos pusės. Taip iškepkite visus blynus.
1. Į dubenį arba elektrinio maišytuvo indą sudėkite bananus, kiaušinius, grikių miltus, cinamoną, prieskonius, kepimo miltelius, riešutus ir spanguoles ir viską sumaišykite.
2. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu dugnu, teptuku ištepkite keliais lašais aliejaus. Šaukštu formuokite iš tešlos blynelius ir kepkite juos iš abiejų pusių, kol patamsės. Iškepusius laikykite šiltai, kol kepsite paskesnius.
3. Pabaigoje popieriniu rankšluosčiu išsausinkite keptuvę, suberkite riešutus. Kepinkite juos maišydami apie 1–2 minutes, kol šiek tiek apskrus. Supilkite medų ir toliau kepinkite maišydami apie 1 minutę, kol medus ims tirštėti.
4. Patiekite blynus iškart, pabarstę avietėmis ir karamelizuotais riešutais, su medumi, jei trūksta saldumo.
1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.
2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.
3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.
4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.
- Bulves sutarkuokite plonais šiaudeliais, palikite 10 minučių, nuspauskite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Sudėkite likusius produktus, išmaišykite. Įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
- Sūrio masei sumaišykite visus produktus.
- Patogiausia sūrio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, taip pat ją galima dėti ir šaukštu.
- Ant viršaus iš lašišų susukite gėlytes.
- Puoškite smidrais, pabarstykite krapais.
- Dideliame dubenyje sumaišykite virtas ir sutrintas bulves, tarkuotą mocarelos sūrį, tarkuotą fermentinį sūrį, kiaušinį ir miltus.
-
Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Imkite po šaukštą paruoštos masės, tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius plokščius blynelius. Kepkite įkaitintame aliejuje apie porą minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
-
Tiekite šiltus su grietine ir žalumynais. Skanaus!
1. Šluotele arba elektriniu plakikliu kiaušinius išplakite iki vientisumo.
2. Į kiaušinių masę supilkite aliejų, gerai išmaišykite, suberkite miltus, pasūdykite. Įmaišykite kefyrą ir kreminę varškę.
3. Obuolį nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve. Sukrėskite į tešlą ir dar kartą išplakite.
4. Gerai įkaitintoje keptuvėje iškepkite nedidelius blynelius.
5. Lašišų filė supjaustykite plonais griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, sumaukite ant medinių iešmelių ir tiekite su blyneliais.
Prie tokio patiekalo derės purus plaktos grietinėlės ir grūdėtosios varškės kremas. Jį pagaminsite grūdėtąją varškę pertrynusi per sietelį ir šaukštu atsargiai sumaišiusi su iki standumo išplakta grietinėle.
1. Į užvirtą vandenį įdėkite sultinio kubelį, suberkite sojų faršą ir kelias minutes pavirkite. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pusvalandžiui brinkti. Faršą nuspauskite (kad liktų kuo mažiau skysčio).
2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir paskrudinkite aliejuje. Tuomet dėkite nuspaustą sojų faršą ir apkepkite.
3. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite. Į tarkius įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska. Įmaišykite paruoštas sojas. Karštame aliejuje kepkite nedidelius blynelius.
4. Tiekite su grietine, sumaišyta su salotomis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Sriubos:
1. Krevetes su lukštais sumeskite į kepimo skardą ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10 min., kol smarkiai pakvips.
2. Svogūną susmulkinkite, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto. Kai šis dailiai apskrus, sumeskite tarkuotas bulves ir kepkite iki jos suminkštės.
3. Porą susmulkinkite, pakepinkite likusiame svieste, tada sukrėskite smulkintas lašišas ir dar kelias minutes pakepinkite.
4. Keptas krevetes sudėkite į puodą, užpilkite puse litro vandens, įmeskite petražolės šaknį ir virkite ant mažos ugnies apie 40 min.
5. Paruoštą sultinį perkoškite, krevetes pertrinkite per sietelį, sukrėskite keptas daržoves, puodą su sriuba dar kartą užvirkite, supilkite grietinėlę, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles, šiek tiek pavirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
6. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kalendromis, supilkite citrinų sultis ir išpilstykite į sriubos dubenėlius. Į kiekvieną krėskite po šaukštą keptų lašišų ir porų.
7. Tiekite apibarsčiusi migdolų drožlėmis.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais ir apie 15 min. pavirkite sultinyje kartu su smulkintais saulėje džiovintais pomidorais ir salierais.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kartu su bazilikais pakepinkite svieste, sukrėskite į puodą su bulvėmis ir dar 8 min. pavirkite. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žalumynais, šviežiai maltais baltaisiais pipirais ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
3. Grietinėlę suplakite su puse naminio kiaušinio trynio, į plakinį įpilkite porą šaukštų sriubos ir išmaišykite. Galiausiai išplaktą grietinėlę supilkite į bulvienę, kiek pakaitinkite, tik neužvirinkite, ir patiekite.
1. Dideliame puode ant mažos ugnies išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišant kaitinkite, kol miltai pradės ruduoti. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir, nuolat maišant, plona srovele supilkite pieną.
2. Kai visas pienas užvirs, sudėkite stambiai sutarkuotą sūrį ir kaitinkite, kol sūris išsilydys ir masė pasidarys vienalytė.
3. Pagal skonį įlašinkite aitriųjų paprikų padažo, sudėkite įžambiai supjaustytas krabų lazdeles, avokadų griežinėlius ir dar kelias minutes pakaitinkite. Papuoškite petražolių lapeliais ir iš karto nukelkite nuo ugnies.
Patarimas. Krabų lazdeles šioje sriuboje galite pakeisti išlukštentomis krevetėmis.
1. Keptuvėje ar puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliej, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, kubeliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite.
2. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, gabalėliais raikytą salierą ir dar kelias minutes pakepkite.
3. Supilkite pomidorus, sultinį, įdėkite aitriuosius pipirus, paskaninkite druska, pipirais, saldžiąja paprika, įmeskite žalumynų. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Baigdami virti supilkite pupeles. Jei sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite dar sultinio. Virkite dar apie 10 minučių.
4. Tiekite paskaninę šaukštu grietinės ar natūralaus jogurto.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Morkas supjaustykite plonomis riekelėmis, svogūnus – pusžiedžiais, kininį kopūstą – juostelėmis. Sudėkite į puodą su verdančiu daržovių sultiniu ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir muskatais.
2.Puode užvirinkite pieną, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, suberkite aguonas, cukraus pudrą, pasūdykite. Nukelkite nuo ugnies ir berkite miltus, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukų.
3.Po vieną įmuškite kiaušinius, sukrėskite varškę, suberkite tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Iš masės dviem šaukštais suformuokite nedidelius pailgus kukulius, sudėkite į puodą ir virkite 10 minučių.
4 Tiekite pabarstę moliūgų sėklomis, petražolėmis, pašlakstę moliūgų sėklų aliejumi.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir išvirkite. Sutarkuokite morkas, susmulkinkite petražoles. Jas suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite 3–4 minutes, kol švelniai paruduos. Į puodą su verdančiu litru vandens suberkite karį, įdėkite filė, žiedinius kopūstus, laiškinius česnakus ir virkite ant silpnos ugnies 5–8 minutes.
- Išgriebkite žuvį ir sutrinkite šakute. Nusunkite bulves ir sutrinkite šakute. Į košę suberkite peletrūnus, sudėkite Dižono garstyčias ir gerai išmaišykite. Bulvių košę, trintą lašišą sudėkite į puodą ir pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkintais krapais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Įvairūs rimtieji patiekalai:
1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.
2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.
3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.
4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.
1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.
2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.
3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.
4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.
5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.
- Paruošiamas marinatas: česnaką, šalaviją ir rozmariną sudėkite į grūstuvę ir sutrinkite, suberkite druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
- Supilkite aliejų, actą, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę.
- Marinatą gerai išmaišykite ir juo įtrinkite žuvį.
- Palikite marinuotis kelioms valandoms, o geriausiai – per naktį.
- Žuvį dėkite į skardą, šalia jos dėkite druska ir pipirais pagardintas daržoves.
- Viską uždenkite folija ir dėkite kepti į 180°C orkaitę ~40 min.
- Tuomet supilkite grietinėlę ir kepkite dar ~20 min. (patikrinkite, ar daržovės ir žuvis jau iškepusios ir patiekite).
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Česnakus nulupkite, sukapokite.
- Miltus persijokite per sietelį ant didelės lentelės, viduryje padarykite kauburėlį, supilkite šakute išplaktus kiaušinius, užberkite miltų, ant viršaus dėkite tarkuotą šaltą sviestą ir kapokite peiliu, kol tešla pasidarys vientisa.
- Įmaišykite sūrį ir grietinę. Paruoštą tešlą dėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
- Kai apskrus, suberkite smulkintas išvalytas paprikas, tarkuotą patisoną ir pastarnoką, griežinėliais pjaustytą porą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės.
- Sukrėskite pomidorus, išmaišykite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Paruoštą daržovių masę atvėsinkite ir paskirstykite ant tešlos.
- Užberkite tarkuotų varškės ir brandintų sūrių. Kiaušinius išplakite su grietine ir apliekite daržoves.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.
2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.
3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.
4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Lašišų filė pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Palikite 15–20 minučių, kad pasimarinuotų. Žuvį apvoliokite miltuose ir apkepinkite alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių.
2.Apkeptą lašišų filė išimkite iš keptuvės ir padėkite šiltai. Keptuvėje apkepinkite mažus šoninės gabaliukus, kol pasidarys traškūs. Spirgus iš keptuvės išimkite ir atidėkite. Keptuvėje likusiuose taukuose pakepinkite pjaustytą salierą, smulkintą svogūną, kol taps skaidrūs.
3.Sudėkite luptas ir pjaustytas bulves, morkas bei šparagines pupeles. Retkarčiais pamaišydami 5 minutes troškinkite ant mažos ugnies. Supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinę ugnį troškinkite apie 10 minučių, kol daržovės bus beveik minkštos. Tada supilkite pieną, sudėkite pusiau perpjautus pomidorus, krapus ir pipirus.
4.Ant viršaus uždėkite keptą lašišų filė ir ant mažos ugnies troškinkite dar 5–8 minutes. Pagardinkite druska, pipirais. Tiekite apibarsčius traškiais spirgais ir smulkintais laiškiniais česnakais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Žuvį nuplaukite, išvalykite, nuskuskite, vidų įtrinkite sviestu, išspaustais česnakais ir pagal skonį šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais.
3. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
4. Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
5. Į žuvies vidų kimškite svogūnų, citrinų, morkų, smulkintų petražolių ir čiobrelių šakelių.
6. Į karščiui atsparią kepimo formą tieskite kepimo popierių, tada suberkite pusę druskos kiekio, atsargiai guldykite žuvį ir užberkite likusia druska taip, kad nepribyrėtų į vidų.
7. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., tada atsargiai nukrapštykite druskos sluoksnį ir upėtakį tiekite lėkštėje.
Kepiniai:
1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).
3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.
4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).
5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.
6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!
1. Sumaišykite medų, sviestą, miltelinį cukrų ir prieskonius nedideliame prikaistuvyje ir ištirpinkite. Pravėsinkite ir įmaišykite kiaušinį.
2. Miltus sumaišykite su kakava, apelsino žievele, kepimo milteliais ir druska. Į miltus sutrupinkite mieles ir sutrinkite. Supilkite sviesto ir medaus masę, užminkykite tešlą.
3. Suformuokite rutulį, įvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.
4. Tešlą kočiokite maždaug 5 mm storio lakštais. Spauskite nesudėtingos formos meduolius, geriausiai tinka su stambiomis apvaliomis detalėmis. Patepkite juos lengvai paplaktu baltymu. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 12–15 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
5. Iškepusius meduolius atvėsinkite ant grotelių. Padėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir palikite bent parai pastovėti – meduoliai turi būti minkšti. Prieš patiekdami ištirpinkite šokoladą ir paglaistykite juo meduolius.
1. Abu persimonus nulupkite, vieną supjaustykite griežinėliais, kitą nedideliame dubenėlyje sutrinkite šakute iki tyrelės. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinių trynius ir cukrų iki baltumo. Įmaišykite ir jogurtą, persimono tyrelę bei vanilės esenciją. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir lengvai išmaišykite, kad neliktų sausų produktų.
3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su druska. Šį plakinį dėkite į tešlą ir atsargiai, lengvais judesiais išmaišykite.
4. Dėkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir apdėliokite persimono griežinėliais.
5. Kepkite apie 30 min., kol parus, o į pyragą įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
6. Atsargiai išimkite iš kepimo formos, atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Keksiukų formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį išsijokite miltus, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, muskato riešutą, kepimo sodą ir druską.
2. Supilkite aliejų, cukrų, linų sėmenis ir vanilę, plaktuvu plakite maždaug 4–5 minutes. Į gautą plakinį pilkite išsijotus birius produktus. Lengvai sumaišykite visus produktus.
3. Nulupkite ir sutarkuokite persimonus. Juos berkite į tešlą. Galiausiai berkite kviečių gemalus, viską lėtai ir kruopščiai išmaišykite. Tešlą tolygiai paskirstykite į formeles. Kepkite apie 25 min., vis įkišdami medinį pagaliuką ir tikrindami, kada bus sausas.
4. Išimtus iš orkaitės keksiukus palikite 5 min. atvėsti, tada išimkite iš formos ir palaukite kol visai atvės.
1. Linų sėmenis užpilkite šiltu vandeniu ir leiskite išbrinkti.
2. Visus sausus ingredientus sumaišykite dubenyje. Sudėkite ten burokėlių piurė, supilkite augalinį pieną ir vanilės pastą arba ekstraktą. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite linų sėmenis. Viską dėmesingai išmaišykite, kad tešla būtų vientisa.
3. Supilkite į 23 cm skersmens kepimo formą ir kepkite apie valandą, 180°C temperatūroje.
4. Visus kremo ingredientus smulkinkite iki vientisos masės. Padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek sutvirtėtų.
5. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir perpjaukite per pusę arba į 3 lakštus. Ant kiekvieno užtepkite paruošto kremo ir taip sluoksniuokite vieną po kito.
6. Viršų galima puošti kuo įvairiausiai: smulkintais riešutais, šviežiomis uogomis ar malta kava.
1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą bei gvazdikėlius.
2. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite.
3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.
4. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą.
5. Supilkite tešlą į kepimo formą (itin tinka speciali meduolio forma) ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus.
- Miltus sumaišykite su druska, kakavos ir kepimo milteliais.
- Sviestą išsukite su cukrumi, vanile, citrinos žievele, likusiais prieskoniais ir medumi.
- Po vieną įplakite kiaušinius.
- Pakaitomis berkite miltų mišinį ir pilkite pieną, užmaišykite vientisą tešlą ir supilkite į kepimo formą, išklotą sviestiniu popieriumi.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, kol į vidurį įsmeigtas pagaliukas, ištraukus liks neapsivėlęs tešla.
- Kol meduolis vėsta, pasiruoškite glaistą. Miltelinį cukrų sumaišykite su citrinų sultimis.
- Apglaistykite pyragą jau šaltą.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ˚C temperatūros.
- Medų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Kelias minutes pavirkite, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
- Dideliame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite rūgusį pieną, grietinę ir vėl išplakite. Atvėsus medui, supilkite jį į plakinį ir vėl išplakite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir visus prieskonius. Suberkite į plakinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (36x12 cm dydžio ar 20x30 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Ar meduolis jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Meduoliui iškepus, išjunkite orkaitę. Palikite meduolį atvėsti kepimo inde apie 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir atvėsinkite ant grotelių. Pjaustykite riekelėmis ar gabalėliais ir patiekite.
- Į puodą supilkite pieną, sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą, suberkite druską. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol ištirps sviestas. Ugnį sumažinkite. Toliau maišydama suberkite miltus. Kaitinkite (nenustokite maišyti!), kol tešloje neliks gumulėlių ir ji atšoks nuo puodo sienelių.
- Nukelkite nuo ugnies. Į pravėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius. Masę sukrėskite į konditerinį švirkštą ar maišelį. Kepimo popieriumi ištiestoje skardoje sukite maždaug dviejų pirštų pločio juostas ratu taip, kad jų galai susiliestų. Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar 15 minučių. Apie 10 minučių palaikykite išjungtoje orkaitėje.
- Maskarponę gerai ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi ir aguonomis. Sukrėskite į švarų konditerinį švirkštą. Juo į kiekvieno pyragėlio vidų per apačią įšvirkškite masės (prieš tai kepinukus kur nors įpjaukite). Apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Bulves, morkas, marinuotus agurkus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su burokėliais, konservuotais žirneliais ir smulkintu svogūnu.
- Gautas salotas pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su majonezu.