Pusryčių patiekalai:
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, aguonas, citrinos žieveles, citrinos sultis ir druską. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su uogomis, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, druską ir maltus juoduosius pipirus. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Špinatus nuplaukite ir perliekite karštu vandeniu. Kiek įmanoma geriau nusausinkite ir šiek tiek pasmulkinkite. Įmaišykite į varškės masę.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su grietine, daržovėmis ar kitais mėgstamais priedais.
- Pomidorą, porą ir krapus susmulkinkite.
- Kiaušinius gerai iki putų išplakite. Supilkite grietinėlę, suberkite sūrį, smulkintas daržoves. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
- Į keksiukams kepti skirtą skardelę ar formeles gražiai įklokite po riekelę kumpio, suformuokite tarsi krepšelį ir į jo vidų pripilkite kiaušinio masės.
- Kepkite apie 15–20 min. 180 laipsnių orkaitėje.
1. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, cukrų, druską, kefyrą, vanilę, citrinos žievelę, chia sėklas, miltus ir kepimo miltelius ir išsukite tešlą.
2. Kiaušinių baltymus išplakite iki stangrių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu pagrindu ant vidutinės ugnies, patepkite dugną aliejumi, dėkite po kaupiną šaukštą tešlos ir kepkite iš abiejų pusių apie 3–4 minutes, arba kol blynai visiškai iškeps.
4. Patiekite su jogurtu, medumi, pabarstę granola, pagardinę keliais lašais citrinos sulčių.
1. Šių blynų tešlą pravartu ruošti naudojant elektrinį plaktuvą, nes tešla turi būti labai glotni ir vientisa, jei tokio neturite, tiks ir šakutė, tačiau darbuokitės ja intensyviai. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, kiaušinius, pieną, vandenį, lydytą sviestą ir cukrų. Labai gerai išplakite, kad nebūtų jokių gumuliukų. Leiskite tešlai pastovėti bent valandą (arba uždenkite ir dėkite nakčiai į šaldytuvą).
2. Maždaug 10 min. prieš kepant blynus į tešlą suberkite ir kepimo miltelius, labai gerai išmaišykite.
3. Įkaitinkite didelę blynams kepti skirtą keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite trupučiu aliejaus ir samčiu pilkite tešlos, sukiokite keptuvę, kol tešla pasiskirstys per visą dugną, ir dėkite kepti.
4. Kai viena pusė apkeps, apverskite blyną ir ant viršutinės pusės užberkite šiek tiek goudos sūrio (jei nenorite sūrio, galite šio žingsnio ir atsisakyti. Valgykite blynus karštus, su mėgstamais priedais (jei nenaudojate sūrio).
- Kiaušinius įmušame į dubenėlį, pilame šaukštą aliejaus ir šakute gerai išplakame.
- Smulkiai supjaustome aitriąją papriką ir pomidorus.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų su sviestu, sudedame smulkintas daržoves, pasūdome ir kelias minutes vis pamaišydami ant nedidelės kaitros pakepame.
- Ant apkeptų daržovių supilame kiaušinių plakinį ir šiek tiek maišydami iškepame. Ant viršaus užbarstome tarkuotus sūrius ir pakepame dar – kol sūriai išsilydo.
- Omletą pagardiname smulkintais svogūnų laiškais, krapais ir šviežiai maltais pipirais.
1. Obuolius nulupkite, supjaustykite gana stambiais kubeliais, suberkite į dubenį, pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite keliais žiupsniais cukraus.
2. Kitame dubenyje išsukite trynius su likusiu cukrumu, tada sudėkite varškę ir labai gerai ištrinkite, kad neliktų gumuliukų. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, suberkite druską, riešutus.
3. Iki stamdumo išplakite kiaušinių baltymus, sudėkite juos bei obuolius į varškės masę ir atsargiai, bet gerai išmaišykite.
4. Krėskite gautą masę į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą nedidelę kepimo formą, ant viršaus uždėkite kelis sviesto gabaliukus.
5. Kepkite iki 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min., kol viršus bus gražiai parudęs. Valgykite su uogomis, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
2. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite smulkintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.
3. Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet su šaukštu vandenį maišykite taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai „įleiskite“ į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite padėdami ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.
4. Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamos užtepėlės, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.
1. Pirmiausiai pasiruoškite obuolius. Į platų storadugnį puodą dėkite obuolius bei sviestą ir ant vidutinės ugnies patroškinkite 5–6 min., retkarčiais pamaišydami. Užberkite cukraus, cinamono, pamaišykite ir toliau troškinkite 5–7 min., kol obuoliai taps minkšti, bet dar nesukris. Pašlakstykite citrinos sultimis, uždenkite puodą ir atidėkite kur nors šiltai.
2. Ruošiame blynus. Dideliame dubenyje sumaišykite per sietelį pertrintą varškę (arba rikotą), kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žievelę bei miltus.
3. Šluotele arba elektriniu plakikliu išplakite baltymus su druska – masė turi tapti standi. Baltymų plakinį sudėkite į varškės masę ir atsargiai išmaišykite. Galiausiai į gautą masę įpilkite 1 valg. šaukšt. tirpinto sviesto.
4. Gautą tešlą šaukštu dėliokite į įkaitintą ir likusiu tirpintu sviestu pateptą storadugnę keptuvę. Blynai išsipūs, tad palikite nemažus tarpus. Reguliuokite karštį, nes blyneliai iškepa greitai, o sviestas gali pradėti degti, tad keptuvės be priežiūros nepalikite. Taip iškepkite visus blynus.
5. Patiekite juos su troškintais obuoliais ir klevų sirupu. Skanaus!
Mišrainės:
- Agurkus, avokadą, papriką supjaustykite nedideliais gabalėliais, susmulkinkite porą.
- Visas daržoves suberkite į dubenį, sukrėskite tuną (tik prieš tai nusunkite sultis).
- Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite maltais pipirais, dūminių paprikų milteliais. Išmaišykite ir sukrėskite ant mišrainės. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
- Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
- Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
- Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje).
- Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
- Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.
1. Rūkytą žuvį atskirkite nuo ašakų ir susmulkinkite. Agurką supjaustykite kubeliais, o svogūną – kuo smulkiau.
2. Į didelį dubenį suberkite išvirtus ir atvėsintus ryžius, sudėkite žuvį, agurką, svogūną ir kukurūzus. Pagal skonį pagardinkite druska ir kitais prieskoniais.
3. Į gautą mišrainę sukrėskite majonezą ir gerai išmaišykite.
1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
2. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais ir suberkite į indą.
3. Majonezą (grietinę ar jogurtą) sumaišykite su krienais ir užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite druska ir pipirais.
4. Mišrainę gerai išmaišykite. Šioms salotoms visiškai naują įvaizdį suteikia ir tai, jog jos supjaustytos gana stambiai, o ne kaip įprasta – smulkiai.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
2. Duoną supjaustykite kubeliais ir berkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Skrudinkite duoną 5–10 min., kol taps traški. Ištraukite iš orkaitės ir palaukite, kol atvės.
3. Supjaustykite obuolius kubeliais.
4. Į dubenį berkite duonos kubelius, obuolius, pupeles, druskos ir pipirų pagal skonį, išmaišykite.
5. Lėkštėse patiekdami mišrainę užbarstykite sezamo ir moliūgo sėklų.
1. Dideliame dubenyje sumaišykite morkas, avinžirnius, datules, svogūnų laiškus, kalendras ir pistacijas.
2. Kitame dubenėlyje labai gerai sumaišykite aliejų, citrinos sultis ir žieveles bei prieskonius.
3. Pagamintą padažą užpilkite ant pirmojo mišinio, sumaišykite, o tada užtrupinkite fetos sūrį ir patiekite.
Ši mišrainė šaldytuve gali išbūti iki 3 dienų, ji puikiai tinka pasiimti į darbą pietų dėžutėje.
Mėsos patiekalai:
1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite dviejų trijų kąsnių dydžio gabalėliais.
2. Apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, muskatais, itališkų žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, sausu rausvuoju vynu, alyvuogių aliejumi. Kiek pamaigiusi švariomis rankomis, palikite porai valandų marinuotis.
3. Mėsos gabalėlius vieną šalia kito išdėliokite kepimo maišelyje, jį užriškite ir kiškite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.
4. Nuplautus ir nusausintus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir kelias minutes pakepinkite svieste.
5. Išgriebusi į keptuvę sukrėskite medų, supilkite balzaminį actą ir maišydama kaitinkite, kol masė sutirštės (apie 20 min.). Įmaišykite pievagrybius.
6. Karštu padažu apliekite lėkštėse išdėliotus mėsos gabalėlius. Tiekite su aliejumi ir citrinų sultimis apšlakstytais šviežiais špinatais.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Du šaukštus aliejaus sumaišykite su actu, sugrūstu česnaku, petražolėmis, svogūnų laiškais ir žiupsneliu pipirų. Į marinatą pamerkite mėsą, uždenkite ir laikykite šaldytuve ne trumpiau kaip 24 val. Per tą laiką bent porą kartų apverskite.
2. Pjausnius iš šaldytuvo išimkite likus 1 val. iki kepimo, kad sušiltų.
3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir iš abiejų pusių apskrudinkite mėsą.
4. Kiekvieną kepsnelį dėkite ant atskiro folijos lakšto (maždaug 30 cm skersmens), apibarstykite bazilikais, peletrūnais, likusiais pipirais, sandariai suvyniokite ir kepkite 160 °C orkaitėje 30 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Morkas, svogūnus, česnakus ir salierų stebus smulkiai supjaustykite, pakepkite aliejaus ir sviesto mišinyje, išimkite ir sudėkite į troškintuvą.
- Kulninės gabaliukus apvoliokite miltuose ir apkepkite toje pačioje keptuvėje, kol pagels.
- Išimkite ir sudėkite į troškintuvą ant daržovių. Į keptuvę, kurioje kepė daržovės ir mėsa, įpilkite vyno ir nugarinkite.
- Sudėkite smulkiai supjaustytus pomidorus, įdėkite laurų lapus, čiobrelius ir 5 minutes pavirkite.
- Supilkite į troškintuvą, įpilkite sultinio, įberkite druskos, uždenkite ir troškinkite ant mažiausios kaitros apie 1,5 val.
- Apibarstykite smulkiai supjaustytomis petražolių šakelėmis.
1. Mažame indelyje sumaišykite šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Mėsą pabarstykite ir įtrinkite šiuo mišiniu.
2. Plačiame storadugniame puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, o tada sudėkite kulninę ir apkepinkite iš visų pusių – karštis turi būti nemažas, kad mėsa apskrustų, o ne pradėtų troškintis. Apkepusią mėsą išimkite ir kuriam laikui atidėkite į šalį.
3. Į tą patį puodą įpilkite dar šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, pakepinkite, kol taps perregimi ir pakvips, sudėkite morkas, salierus ir pakepinkite 5–7 minutes, tada suberkite česnakus ir pakepinkite minutę-kitą.
4. Į puodą grąžinkite apkepintą kulninę, supilkite sultinį, pomidorų pastą, įberkite apie pusę šaukštelio druskos, čiobrelius, citrinos žievelę, lauro lapus. Uždenkite puodą dangčiu, kaitrą sumažinkite iki minimalios ir troškinkite apie 1,5–2 val. Retkarčiais pradenkite ir patikrinkite, ar neišgaravo visas skystis, jei reikia, dar įpilkite šiek tiek sultinio.
5. Išvirusiam troškiniu leiskite 15–20 min. ramiai pastovėti nukeltam nuo kaitros. Patiekdami pabarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis, derinkite su bulvių koše, polenta ar balta duona.
1. Kiaulienos nugarinę pabarstome druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apskrudiname nugarinę po 2 minutes iš visų pusių.
2. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
3. Apskrudintą kiaulienos nugarinę perkeliame į gilesnę kepimo skardą (geriausia – su dangčiu), apipilame paruoštu padažu. Skardą uždengiame dangčiu arba folija ir kepame iki 160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
4. Atidengiame kepimo skardą, apšlakstome mėsą padažu ir kepame dar 15–20 minučių 200 °C laipsnių temperatūroje, kol kiauliena gražiai apskrunda. Ištraukiame kiaulieną iš orkaitės ir paliekame pastovėti kambario temperatūroje 10 minučių – tik tuomet supjaustome mėsą griežinėliais.
5. Skardoje likusį padažą perpilame į nedidelį puodą, užverdame. Krakmolą sumaišome su šaukštu šilto vandens, pilame į padažą ir maišydami kaitiname kelias minutes, kol padažas sutirštėja.
6. Pjaustytą kiaulienos nugarinę apipilame tirštu padažu, patiekiame su apelsino griežinėliais, uogomis ir žolelėmis.
Visai neseniai grįžau namo su puskilogramiu šviežių kiaulienos šonkaulių. Baimes bei dvejones palikau už durų ir pasileidusi 70-ųjų beats’us masažavau prieskonius į mėsą. Dar kartą rėmiausi paprastumu – pasirinkau vos keletą prieskonių, tokių, kurie mane pačią viliotų paragauti iš orkaitės ištraukto patiekalo, atsidariau indelį kaimiško medaus ir obuolių acto.
Buvo labai žavus laukimas, po kurio šonkauliukų neliko nė kvapo vos per kelioliką minučių. Nepamenu, kada paskutinįkart taip laižiausi pirštus.
1. Šonkauliukus ištrinkite prieskoniais (be druskos), aliejumi, actu ir 1 šaukštu medaus. Uždenkite ir palikite šaldytuve marinuotis pernakt arba keletui valandų.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Šonkauliukus dosniai pasūdykite, perkelkite ant kepimo skardos, uždenkite folija ir kepkite 40 minučių, apverčiant maždaug po 20-ies. Foliją nuimkite ir aptepkite mėsą 1-2 šaukštais medaus.
3. Kepkite atidengtą mėsą apie 15 minučių, kol pradės karamelizuotis, tuomet vėl aptepkite trupučiu medaus, apverskite ir pašaukite į orkaitę likusioms 15 minučių (arba kol mėsa nebesipriešina šakutei).
4. Jei nuėmus foliją šonkauliai ima per greitai svilti, uždenkite folija ir pabaikite kepti 20°C mažesnėje temperatūroje.
Pagaminkite tešlą:
1. Inde sumaišykite miltus, mieles, cukrų, druską.
2. Kambario temperatūros sviestą arba augalinį aliejų sumaišykite su miltų mišiniu. Pilkite pieną ir viską gerai išminkykite.
3. Paruoštą tešlą dėkite į šaltą vietą „pailsėti“.
Pagaminkite įdarą:
1. Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais, berkite prieskonius, dėkite majonezą, garstyčias. Išmaišykite. Paruoštą masę apkepinkite keptuvėje ant vidutinės temperatūros įkaitintame aliejuje.
Formuokite pyragą:
1. Pravėsus įdarui, iš tešlos iškočiokite du lakštus. Pirmąjį lakštą dėkite į kepimo formą, ant lakšto dėkite mėsos įdarą, pomidorus. Ant viršaus dėkite antrąjį tešlos lakštą.
2. Paruoštą pyragą tepkite kiaušiniu ir dėkite kepti į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragą kepame apie 40 min.
3. Pjaustykite ketvirčiais arba aštuntadaliais ir tiekite su trinta sriuba arba sultiniu.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
2. Skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir dėkite druska bei maltais juodaisiais pipirais pabarstytas šonkaulių juostas. Kepkite apie pusvalandį, kol mėsa švelniai apskrus ir čirškės.
3. Kol mėsa kepa, į nedidelį dubenėlį dėkite medų, miso pastą bei garstyčias ir viską gerai išsukite iki vientisos konsistencijos.
4. Trumpam ištraukite iš orkaitės skardą su jau apkepusia mėsa ir konditeriniu teptuku ar mentele iš abiejų pusių aptepkite šonkaulių juostas pasigaminta medaus-garstyčių-miso mase. Negailėkite – sluoksnis turi būti rimtas.
5. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 10 min., kol šonkaulių viršus karamelizuosis, apskrus.
6. Patiekti galite rytietišku stiliumi arba ir visai tradiciškai. Pirmuoju atveju prie šonkaulių tiks virti ryžiai, o mėsą dar pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis, galite patiekti ir plonomis riekelėmis pjaustytų bei sojos padažu sulaistytų agurkų riekelių ir/ar apvirtų brokolių. Jei norite kažko tradiciškesnio, tiekite šonkauliukus su keptomis bulvytėmis ir mėgstamomis žalėsių salotomis. Beje, bulvytės gali kepti orkaitėje (atskiroje skardoje) tuo pat metu, kaip ir mėsa.
1.Avieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kalendras ir petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite. Viską sudėkite į elektrinio trintuvo indą ir sutrinkite. Pasūdykite, paskaninkite pipirais.
2.Nesvylančiame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sukrėskite trintą masę, suberkite maltus kuminus, papriką ir maišydami kepinkite apie minutę. Įpilkite 150 mililitrų vandens ir maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė. Puodą nuimkite nuo ugnies.
3.Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite jautienos gabalėlius ir maišydami apkepinkite. Mėsą sudėkite į molinį kepimo indą su dangčiu. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite cukiniją ir baklažaną.
4.Daržoves sudėkite ant mėsos, supilkite petražolių ir kalendrų padažą, pabarstykite cinamonu. Puodą uždenkite ir 180 laipsnių orkaitėje troškinkite apie 90 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Mėtų padažas:
1. Nuskabykite lapus, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į mažą dubenėlį. Sumaišykite su žiupsneliu druskos. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų susmulkintą mėtą. Įdėkite cukraus ir išmaišykite. Leiskite atvėsti.
2. Įpilkite acto ir išmaišykite. Ragaukite. Pagal skonį pridėkite acto arba vandens ir palikite pusvalandį–valandą pastovėti.
Aviena su garnyru: (svarbu: gaminant avieną ir garnyrą vienu metu reikės veikti dviejuose frontuose!)
1. Puode išvirkite morkas, nukoškite, įpilkite grietinėlės, įdėkite druskos ir užkaitinkite. Nukaiskite puodą ir palikite uždengtą – morkos neatvės.
2. Mėsą aptepkite aliejumi ir lengvai pasūdykite. Įkaitinkite storo dugno keptuvę. Vieną šonkaulį kepkite 2 minutes ant vieno šono, dvi – ant kito, tada apverskite ir vėl abi puses pakepkite po minutę. Jei mėgstate labiau iškeptą – kepkite savo nuožiūra ilgiau.
3. Kitoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą ar du aliejaus, įmeskite sutraiškytas česnako skilteles, pusę minutės pakepinkite maišydami, kad aliejus įsigertų česnako skonio.
4. Suberkite ankštis ir ant stiprios ugnies pakepkite porą minučių maišydami.
5. Dėkite į lėkštes mėsą, žirnius, morkas. Ant mėsos užpilkite mėtų padažo, ant morkų – šiek tiek grietinėlės iš puodo.
1. Špinatus užpilkite verdančių vandeniu, palaikykite minutę, praskalaukite šaltu, nusausinkite, supjaustykite smulkiai ir sudėkite į dubenį. Spanguoles smulkiai supjaustykite (galima šį veiksmą ir praleisti), graikinius riešutus sugrūskite trintuvėje ir sudėkite į tą patį dubenį. Pridėkite čiobrelių, pipirų, druskos, išmaišykite.
2. Kalakutieną išpjaustykite, kad būtų galima „išlankstyti“ kuo plokščiau, pasūdykite, papirinkite ir dar lengvai išmuškite virtuviniu plaktuku.
3. Ant kalakutienos paskleiskite įdarą, aptepkite aliejumi ir mėsą tampriai suvyniokite į kepimo popierių arba aliuminio foliją. Iš galų vyniotinį dar paspauskite, kad „dešra“ gautųsi tolygaus storio. Viską apvyniokite siūlu ir pašaukite į iki 160 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes.
4. Išvyniokite kepsnį ir dar pakepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.
5. Išėmę iš orkaitės ir uždengę leiskite kepsniui apie 10 minučių „pailsėti“.
6. Tuo tarpu prikaistuvyje užkaitinkite grietinėlę, šliūkštelėkite brendžio, įdėkite čiobrelius, tolygiai įbarstykite miltus ir maišydami sulaukite tirštoko padažo konsistencijos.
7. Vyniotinį patiekite supjaustytą riekelėmis ir užpildami padažu su mėgstamu garnyru.
Vyniotinį galima valgyti ir šaltą, tada šis padažas nebūtinas.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš šaldymo kameros išimkite tešlą, kad ji pastovėtų kambario temperatūroje 15–20 min.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iš visų pusių apkepinkite kalakutienos filė gabaliukus, kol jie pasidengs auksine plutele. Atidėkite apkepintą mėsą.
3. Į tą pačią keptuvę suberkite grybus ir pakepinkite 5 min., nuimkite keptuvę nuo ugnies ir sumaišykite grybus su susmulkintais čiobreliais (tik lapeliais), kreminiu sūriu, paprikos gabaliukais.
4. Kalakutienos filė gabaliukus pašlakstykite citrinos sultimis, pasūdykite, užberkite pipirų.
5. Ant lygaus paviršiaus pakočiokite tešlą ir ant kiekvieno lapo dėkite po mėsos gabaliuką. Ant viršaus užkrėskite apie porą šaukštų sūrio-grybų-paprikų įdaro. Apgaubkite visą įdarą tešla, labai gerai apspauskite gauto „vokelio“ kraštus, juos galite patepti kiaušiniu, kad geriau sukibtų.
6. Perkelkite gautus „vokelius“ ant kepimo skardos, įpjaukite aštriu peiliu jų viršuje mažą kryželį, kad turėtų per kur išeiti garai, aptepkite viršų kiaušiniu.
7. Dėkite į orkaitę ir kepkite 35–40 min., kol tešla taps auksinės spalvos ir traški.
8. Papuoškite iškepusius pyragėlius šviežiomis žolelėmis ir tiekite.
1. Mėsą ir moliūgą supjaustykite stambiais kubeliais – kraštinė turi būti apie 3–4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustykite kuo smulkiau.
2. Storadugniame puode įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir trumpai apkepinkite mėsą. Išimkite ją ir atidėkite.
3. Sumažinkite ugnį ir sudėkite svogūną, kepkite, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišykite, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinkite, nes paprika taps karti!
4. Sudėkite mėsą, moliūgą, slyvas, medų ir užpilkite vandeniu. Atsargiai išmaišykite, padidinkite ugnį ir palaukite, kol užvirs. Paragaukite, ar užtenka prieskonių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies apie 1 val., kol mėsa taps visai minkšta (kartkartėmis patikrinkite, ar netrūksta vandens).
5. Dar geriau šį patiekalą troškinti orkaitėje, tokiu atveju moliūgą galima sudėlioti ant viršaus – jo gabalėliai mažiau suteš ir bus skanesni.
6. Valgykite su bulvių koše ar kuskusu.
Daržovių patiekalai:
- Pakaitinkite aliejų troškintuve ant vidutinio stiprumo ugnies; įdėkite avinžirnius ir kepinkite 2 minutes, arba kol pradės ruduoti. Pridėkite česnako bei smulkintų raudonųjų pipirų ir kepinkite 30 sekundžių.
- Įdėkite į troškintuvą brokolius rabe ir supilkite vištienos sultinį. Užvirinkite ir virkite 3 minutes arba kol brokoliai taps traškūs.
- Įmaišykite karštus makaronus ir druską; virkite 2 minutes arba kol visi ingredientai sušils.
- Padalinkite į 4 lygias dalis, sudėkite į dubenėlius ir pabarstykite parmezano sūriu.
1. Supjaustykite ir į kepimo indą sudėkite norimas daržoves, slyvas (jeigu naudosite burokėlius, verta juos kepti atskirame inde, arba taip, kad nesiliestų su kitomis daržovėmis, nes jos nusidažys rožine spalva).
2. Viską pabarstykite druska, apšlakstykite kepimui tinkamu aliejumi.
3. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su „vėjelio“ funkcija ir kaitinimu iš viršaus bei apačios (kepimo indą apdenkite folija).
Paruoškite užpilą:
1. Į dubenį supilkite visus užpilui reikiamus produktus ir suplakite, kad viskas tolygiai išsimaišytų. Paragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įdėkite to, ko trūksta.
2. Viskam suminkštėjus, apšlakstykite paruoštu užpilu (pusę užpilo pasilikite) ir dėkite atgal į orkaitę dar 5 min.
3. Ištraukite daržovės iš orkaitės, apšlakstykite likusiu užpilu ir dėkite į norimą indą. Barstykite riešutais, džiovintomis uogomis ar vaisias.
1. Imame puodą tokį, kad jame laisvai tilptų žiedinis kopūstas. Ant mažos ugnies ištirpiname sviestą, sudedame česnako skilteles ir čiobrelius.
2. Ant viršaus „sodiname“ žiedinį kopūstą, uždengiame dangčiu, troškiname 20-30 minučių – įkišus peilį jis turi lengvai slysti.
3. Patiekiame kartu su karamelizuotais česnakais ir užpilame sviestu, kuriame troškinosi.
1. Dideliame dubenyje moliūgo riekes ir svogūnus gerai sumaišome su 2 valg. šaukšt. aliejaus, šalavijo lapais, 3/4 arbat. šaukšt. druskos ir pipirų. Išdėliojame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.
2. Kepame 25–30 min. 220 laipsnių temperatūroje. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti 10 min.
3. Kol kepa moliūgai, išverdame lęšius, nukošiame. Sumaišome su likusiais ingredientais (išskyrus sūrį), 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus ir 1/4 arbat. šaukšt. druskos.
4. Sumaišome moliūgus su lęšiais. Užbarstome gabaliukais pjaustytu sūriu.
1. Visų pirma reikia pasiruošti daržoves: kubeliais supjaustyti morką ir svogūną, tuomet šiek tiek apkepti.
2. Daržovėms suminkštėjus, į keptuvę reikia suberti sviestines pupeles, supilti smulkintus pomidorus, ir, viską sumaišius, užpilti puodeliu verdančiame vandenyje ištirpinto sultinio.
3. Tuomet keptuvę palikite ant ugnies maždaug dešimčiai minučių, kol sultinys beveik išgaruos. Gautą masę pagardinkite druska ir pipirais, jei mėgstate valgyti aštriau – dar ir maltų aštriųjų pipirų prieskoniais.
4. Galiausiai, suberkite į troškinį saują špinatų, ir viską gerai išmaišykite.
Recepte naudojama harisa – Šiaurės Afrikos regione labai populiari čili pipirų pasta, pagardinta tipiniais arabiškais prieskoniais. Žinau, kad komentaruose klausinėsit, kur tos harisos nusipirkti. Tai atsakau iškart: ieškokite harisos egzotiškų pagardų skyriuose didesnėse parduotuvėse ir ja gardinkite ne tik šį, bet įvairiausius kitus mėsiškus patiekalus.
Tačiau jei harisos neturite ar nenorite jos ieškoti, gardinkite kepsnelius kitokiais prieskoniais: kariu, saldžia paprika arba tais, kokius mėgstate.
1. 1 pundelį brokolių supjaustykite išilgai kotelio, kad gautumėte plonas plokščias brokolių juosteles. Patrumpinkite kotelius tiek, kad brokoliai būtų maždaug būsimų kepsnelių dydžio. Šiuos atidėkite į šalį, o likusius brokolius labai smulkiai supjaustykite.
2. Dubenyje suplakite kiaušinius, suberkite chia sėklas, sudėkite harisą, sūrį, kalendras, susmulkintus brokolius, pagrdinkite druska ir pipirais, ir viską išmaišę palikite apie 20 minučių pabrinkti.
3. Įkaitinkite šlakelį aliejaus keptuvėje. Šaukštu formuokite kepsnelius, ir ant kiekvieno kepsnelio dėkite po šakelę brokolio, nupjauta puse į viršų, švelniai įspausdami šakelę į kepsnelių masę. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2-3 minutes arba kol gražiai apskrus, tada apverskite kita puse ir toliau kepkite apie 2-3 minutes arba kol tešla apskrus ir brokoliai šiek tiek suminkštės (jei reikia, įpilkite dar aliejaus).
4. Patiekdami pabarstykite druska ir pipirais, patiekite su žalumynais.
1. Lęšius užpilame stikline vandens ir verdame, kol suminkštės ir sugers visą vandenį. Pasūdome tik baigus virti.
2. Nedideliais kubeliais pjaustome svogūną, saldžiąją papriką, pomidorą ir česnaką. Beriame į gerai įkaitintą keptuvę su kokosų aliejumi. Maišydami kepame, kol daržovės suminkštės, tada pilame pomidorų pastą ir klevų sirupą, gardiname prieskoniais. Dar kelias minutes maišydami kepame jau ant mažesnės kaitros.
3. Į daržovių masę dedame lęšius ir gerai išmaišome. Skaniname smulkintais svogūnų laiškais ir šviežiomis kalendromis.
1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Miltus berkite ant lygaus paviršiaus, padarykite duobutę, į ją berkite druską, pilkite aliejų, muškite kiaušinius ir plačiu peiliu imkite kapoti, vis įversdami iš kraštų miltų. Jei mišinys pernelyg sausas, įpilkite šiek tiek vandens. Kai visi ingredientai susijungs, imkite minkyti – turite gauti vientisą glotnią tešlą. Suvyniokite jos rutulį į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje.
2. Paruoškite įdarą. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Moliūgą (be žievės ir sėklų) supjaustykite 1 cm storio riekelėmis, išdėliokite ant plokščios kepimo skardos, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir muskato riešutu. Kepkite apie 20 min., kol suminkštės.
3. Į dubenį sudėkite virtas bulves ir iškepusį moliūgą, gerai sutrinkite šakute, tada suberkite sūrį, pabarstykite druska, pipirais ir darsyk labai gerai išmaišykite.
4. Ant lygaus paviršiaus, pabarstyto miltais, iškočiokite pabrendusią tešlą iki 2 mm storio lakšto. Ant tešlos dėliokite po šaukštelį pasiruošto įdaro ir formuokite virtinukus taip, kaip esate įpratę – naudodami stiklinę ar specialų spaustuką. Būtinai gerai apspaudykite kraštelius!
5. Užkaiskite didelį puodą vandens, kai užvirs, pasūdykite, o tada atsargiai suberkite suformuotus virtinukus. Virkite apie 3–4 min. nuo to laiko, kai virtinukai iškils į paviršių.
6. Nedidelėje keptuvėje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, suberkite juostelėmis supjaustytus šalavijų lapelius, jei naudojate – ir kedrus, pakepinkite, kol pakvips.
7. Iš vandens išgriebtus virtinukus dėkite į platų dubenį, užpilkite sviesto padažu ir nieko nelaukdami tiekite, jei patinka, dar ir pabarstę sūriu!
1. Plonais žiedais supjaustykite porą, žiedinį kopūstą padalinkite žiedynais.
2. Plačiame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, sudėkite porus ir pamaišydami kepinkite, kol suminkštės – apie 5 min. Į puodą suberkite ir kopūsto žiedynus, išmaišykite ir pakepinkite 5 min.
3. Į puodą supilkite vandenį, uždenkite ir virkite tol, kol žiediniai kopūstai bus tokie minkšti, kad nesunkiai juos sutrintumėte šakute. Į virimo pabaigą suberkite pupeles (saujelę pasilikite atsidėję), pakaitinkite, kad ir pupelės būtų karštos, o tada nukelkite puodą nuo kaitros ir įmerkiamu elektriniu trintuvu sutrinkite viską iki vientisos tyrės, jei pernelyg tirštą, galite įpilti dar verdančio vandens.
4. Berkite druskos, negailint – pipirų, taip pat kapotų rozmarinų ar nuskabytų čiobrelių lapelių. Pateikdami į kiekvieną dubenėlį dar įberkite pasiliktųjų pupelių ir pašlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi. Skanaus!
1. Moliūgą supjaustome kubeliais, o briuselinius kopūstus perpjauname perpus. Daržoves sumaišome su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.
2. Indelyje sumaišome visus glajaus ingredientus.
3. Susmulkiname pekano (karijų) riešutus.
4. Apkepintas daržoves skardoje sumaišome su smulkintais riešutais ir glajumi. Kepame dar 10–15 minučių, kol moliūgas tampa minkštas ir viskas gražiai apskrunda.
5. Patiekdami pabarstome džiovintomis spanguolėmis, fetos sūriu ir kedro riešutais.
Desertai:
- Tešlą išimkite iš šaldymo kameros ir palikite ~15~20 min kambario temperatūroje, kad atšiltų.
- Tuo metu nulupkite ir supjaustykite obuolius, sumaišykite su 2 rūšių cukrumi ir cinamonu (galite užpilti šiek tiek citrinos sulčių, kad obuoliai nepatamsėtų).
- Tešlą šiek tiek iškočiokite, iš jos išpjaustykite norimo dydžio kvadratėlius.
- Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite obuolių, ir patepę kraštelius tirpintu sviestu (kad geriau suliptų) suklijuokite.
- Bandeles patepkite lydytu sviestu ir pabarstykite 2 rūšių cukraus ir cinamono mišiniu.
- Kepkite ~20 min 180 laipsnių orkaitėje.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Mielinei tešlai:
- Pieną užvirinkite ir atvėsinkite iki kūno temperatūros. Mieles moliniame dubenėlyje sutrupinkite, užpilkite 2 šaukštais pieno ir žiupsniu cukraus, palaukite, kol suputos.
- Miltus persijokite per sietelį, suberkite druską ir cukrų, vanilinį cukrų.
- Viską gerai išmaišykite, viduje padarykite duobutę ir į ją supilkite mieles.
- Įmuškite kiaušinį, supilkite likusį pieną, viską gerai išmaišykite. Supilkite ištirpdytą sviestą ir 50 min. palaikykite šiltai, kad tešla pakiltų.
- Dar kartą ją išminkykite ir iškočiokite norimo storio lakštą.
Bandelių įdarui:
- Kiaušinių baltymus su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite šluotele arba elektriniu plakikliu.
- Kruopščiai sumaišykite juos su sausoje keptuvėje kepintais riešutais.
- Iškočiotą vidutinio storumo tešlos lakštą tolygiai patepkite paruoštu riešutų ir baltymų mišiniu.
- Tešlos lakštą ant miltais pabarstyto stalo susukite į ritinį, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
- Tešlos ir riešutų suktinukus aptepkite kiaušinio plakiniu, dėkite į miltais pabarstytą kepimo formą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- PARUOŠKITE TEŠLĄ. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sviestas ištirps. Neužvirkite. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol šiek tiek pravės. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir sausas mieles.
- Į sviesto ir pieno mišinį supilkite šiltą vandenį, įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles ir įberkite žiupsnį druskos. Supilkite į dubenį su miltais. Išminkykite minkštą ir elastingą tešlą – tai gali užtrukti 5–7 minutes.
- Perkelkite tešlą į lengvai aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai apie 1–2 val., kol tešlos tūris padvigubės. Tuomet dar šiek tiek paminkykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- PASIRUOŠKITE ĮDARĄ. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu (tiek, kad apsemtų) ir 10–15 min. palaikykite. Nuvarvinkite. Dubenyje sumaišykite cukrų, nutarkuotų citrinų žieveles, citrinų sultis ir nuplikytas aguonas. IŠKEPKITE BANDELIŲ PYRAGĄ. Miltais dosniai pabarstykite lygų ir švarų paviršių. Iš tešlos iškočiokite maždaug 25–50 cm dydžio kvadratą. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu, vienodai paskleiskite aguonų įdarą. Pradėdamos ilgąja kraštine, atsargiai suvyniokite tešlą į 50 cm ilgio ritinį. Supjaustykite į 12 maždaug lygių dalių. Kepimo indą (28 cm skersmens) ištepkite šlakeliu aliejaus. Sudėkite į jį tešlos ritinėlius, palikdamos tarpus – vėliau ritinėliai pakils ir „susijungs“ į pyragą. Uždenkite indą maistine plėvele ar švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tūris padvigubės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite joje apie 30–35 min., kol paviršius taps gražios aukso spalvos. Iškepusį ritinėlių pyragą išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apšlakstykite skystu medumi (arba klevų sirupu) ir palikite atvėsti.
- Patiekite ritinėlius šiltus ar kambario temperatūros. Skanaus!
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.
3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.
4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.
5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.
6. Kepkite sausainius 10–12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.
7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.
1. Muškite kiaušinius į didelį dubenį, suberkite cukrų ir išplakite iki lengvos, purios masės.
2. Maskarponės sūrį gerai pertrinkite šakute, kad būtų kreminis, o tada šaukštu sudėkite į kiaušinių-cukraus plakinį ir pamaišykite tik tiek, kad nebeliktų sūrio gabaliukų. Suberkite apelsino žievelės tarkius ir vanilės sėklytes (ar ekstraktą).
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir įsijokite sausuosius ingredientus į kiaušinių-maskarponės mišinį. Švelniai, be staigių judesių išmaišykite, kol neliks sausų miltų, masė taps vientisa. Galiausiai, suberkite kapoto šokolado gabaliukus, pamaišykite, kad pasiskirstytų ir dėkite dubenį su tešla į šaldytuvą keliolikai minučių.
4. Kol tešla šaldytuve, orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių temperatūros. Žiedo formos kepimo formą labai kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais (apvertę miltų perteklių nukratykite). Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir sudėkite į kepimo formą, atsargiai palyginkite paviršių.
5. Kepkite 45–50 min., tuomet išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite!
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, sausainiams skirtą druską ir rūkytą papriką.
2. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar naudodami elektrinį plaktuvą išsukite sviestą, riešutų sviestą ir cukrų iki lengvos purios masės. Po vieną į šią masę įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
3. Suberkite sausųjų ingredientų mišinį į sviesto ir kiaušinių masę ir išmaišykite. Būkite atidūs ir stebėkite, kad neliktų sausų miltų.
4. Gautą masę sudėkite į dubenį, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, daugiausiai 3 dienoms.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ar silikoniniais kilimėliais.
6. Mažame dubenėlyje sumaišykite visus viršui skirtus ingredientus.
7. Kabinkite iš šaldytuvo ištrauktą tešlą paprastu ar, dar geriau, ledams skirtu šaukštu, kiekvieną gabaliuką apvoliokite prieskonių-cukraus mišinyje ir dėkite kauburėlius ant skardos palikdami nemažus tarpus.
8. Kepkite sausainius 12–13 min, kol taps auksiškai rusvi, jei kepate iškart dvi skardas, kepimui įpusėjus nepamirškite jų sukeisti vietomis. Iškepus sausainiams išimkite skardas iš orkaitės ir iškart kiekvieną jų kiek spustelkite mentele, kad gražiai susiplotų – taip bus gražesni ir skanesni valgyti.
1. Pirmiausia sutrinkite bananą su kokosų kremu.
2. Visus birius ingredientus sumaišykite ir įmaišykite į banano ir kokosų kremo masę. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 minučių.
3. Šlapiomis rankomis formuokite sausainius ir kepkite juos iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
4. Iškepusius ir dar šiltus sausainius apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite smulkintais riešutais.
1. Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).
2. Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.
3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
5. Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.
6. Kepkite apie 12–15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.
Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!
1. Abu persimonus nulupkite, vieną supjaustykite griežinėliais, kitą nedideliame dubenėlyje sutrinkite šakute iki tyrelės. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinių trynius ir cukrų iki baltumo. Įmaišykite ir jogurtą, persimono tyrelę bei vanilės esenciją. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir lengvai išmaišykite, kad neliktų sausų produktų.
3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su druska. Šį plakinį dėkite į tešlą ir atsargiai, lengvais judesiais išmaišykite.
4. Dėkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir apdėliokite persimono griežinėliais.
5. Kepkite apie 30 min., kol parus, o į pyragą įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
6. Atsargiai išimkite iš kepimo formos, atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!
1. Smulkiai sutarkuokite morkas, lėtai ištirpinkite sviestą, o kiaušinius suplakite viename inde su agavų sirupu. Viską suberkite į vieną dubenį ir gerai išmaišykite.
2. Vientisą masę sudėkite į kepimo formą. Pašaukite į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių.