TAIP PAT SKAITYKITE: 5 sveiki maisto produktai, kurie turi daugiau riebalų nei spurga
Užkandžiai
- Dubenyje sumaišykite rikotą, parmezaną, trintus česnakus, pesto padažą ir smulkintas šviežių bazilikų šakeles.
- Lavašą padalykite į keturis ar šešis vienodo dydžio gabalėlius, kad pavyktų susukti suktinukus.
- Ant kiekvieno gabalėlio dėkite rikotos sūrio įdaro ir susukite suktinuką.
- Suktinukus dėkite į orkaitę ant grotelių arba į aliejumi išteptą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol pradės skrusti (maždaug apie 20 min.)
- Aliejų sumaišykite su pomidorų padažu, druska ir prieskoniais.
- Mišiniu, naudodami konditerinį teptuką, gausiai ištepkite tortilijas.
- Žirklėmis jas padalinkite į daug trikampėlių ir dėliokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 5–10 minučių, kol apskrus.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
- Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
- Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Salotos
1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, uždengusi lėkšte smarkiai papurtykite, kad būtų visiškai sausos.
2. Dideles lėkštes patrinkite perpjauta česnako skiltele, tada dėkite plėšytus romaninės salotos lapelius.
3. Duonos riekeles supjaustykite nedideliais dailiais kubeliais ir trumpai, kad tik išdžiūtų, bet neapskrustų, pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir česnako skiltele. Taip paruošti duonos kubeliai bus kvapūs.
4. Duonos kubelius gerai atvėsinkite – jokiu būdu karštų nedėkite ant salotų lapelių.
5. Kol duonos kubeliai vės, paruoškite užpilą: elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite kiaušinio trynį, ančiuvius, česnako skiltelę, alyvuogių aliejų, Worcesterio padažą. Paruoštą užpilą kelioms valandoms palikite, kad susimaišytų skoniai.
6. Ant salotų lapelių berkite šviežiai tarkuotą sūrį, duonos kubelius ir apliekite užpilu.
Kulinaro patarimas. Šias salotas galite tiekti su ant grotelių kepta vištiena ar lašiša.
- Virtas bulves ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
- Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
- Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
- Agurkus, avokadą, papriką supjaustykite nedideliais gabalėliais, susmulkinkite porą.
- Visas daržoves suberkite į dubenį, sukrėskite tuną (tik prieš tai nusunkite sultis).
- Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite maltais pipirais, dūminių paprikų milteliais. Išmaišykite ir sukrėskite ant mišrainės. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
Sriubos
- Visas išvardintas daržoves bei imbiero šaknį nulupkite ir sutarkuokite smulkesne tarka. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Užvirkite apie 2 litrus vandens ir suberkite smulkintas daržoves, imbierą, svogūną, įmeskite laurų lapelius. Virkite, kol daržovės suminkštės.
- Į išvirtą sriubą įberkite truputį kajeno paprikos miltelių, pasūdykite (dar geriau išvis nesūdyti). Valgykite ataušusią.
1. Cukiniją, papriką, sūrį supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite krabus. Prikaistuvyje ant nedidelės ugnies svieste pakepinkite cukiniją ir saldžiąją papriką. Tada supilkite pieną, suberkite miltus, smulkintus svogūnų laiškus, paskaninkite druska, pipirais ir žolelių mišiniu.
2. Maišydama virkite ant vidutinės ugnies, kol sriuba pradės tirštėti. Sudėkite varškės sūrį ir maišydama virkite tol, kol sūris išsilydys. Sukrėskite krabų mėsą, suberkite čiobrelius ir dar truputį pavirkite.
Šaltinis: 15min.lt
- Vištieną nuplaukite ir susmulkinkite mažais gabalėliais. Česnaką nulupkite ir taip pat susmulkinkite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite vištieną su česnakais.
- Morkas ir saliero gumbą nulupkite. Salierą sutarkuokite smulkiais šiaudeliais, morkas pagal skonį – galite sutarkuoti ar supjaustyti.
- Puode užkaiskite vištienos sultinį, kai užvirs, suberkite daržoves ir apkeptus vištienos gabalėlius. Kai daržovės bus beveik suminkštėjusios, suberkite vermišelius.
- Išvirusią sriubą pagardinkite kokosų pienu, ciberžolėmis, muskatu, Kajeno paprikos milteliais, pasūdykite.
Karštieji patiekalai
- Dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius ir kiaušinį. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių.
- Suridenkite kukulius ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos.
- Įberkite prieskonių mišinio „Tikka Masala“ ir įpilkite vandens.
- Įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę 5–10 minučių ant mažos ugnies.
- Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais, mangų čatniu ir paplotėliais.
- Patiekite kukulius su mangų čatniu, basmati ryžiais ir traškiais paplotėliais.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Atšildytą sluoksniuotą tešlą šiek tiek pakočiokite ir perkelkite į skardą.
- Iš tešlos kraštelių suformuokite „sieneles“.
- Apibarstykite tešlą saujele tarkuoto fermentinio sūrio. Išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidorus.
- Apibarstykite prieskoniais: druska, maltais pipirais, mėgstamomis džiovintomis žolelėmis.
- Viršų tolygiai apibarstykite dar keliomis saujomis tarkuoto fermentinio sūrio.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol paviršius gražiai apskrus ir pyragas iškeps.
- Išimkite iš orkaitės, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
- Pyragas skanus ne tik šiltas, bet ir kaip šaltas užkandis. Skanaus!
- Į varškę įmuškite kiaušinius, įdėkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską.
- Viską išmaišykite, padalinkite į 25 vienodas dalis, iš kiekvieno padarykite rutuliuką, apvoliokite miltais ir padarykite mažus blynelius.
- Trumpai apkepkite aliejuje iš abiejų pusių.
- Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, sudėkite varškėčius, o skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepkite 5 min.
- Varškėčius patiekite su uogiene ir grietine.
Recepto autorius: Ruslanas Bolgovas
Desertai
- Puodelyje (250 ml) šakute sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilės ekstraktą, išplaktą kiaušinį, vanilinį jogurtą ir aliejų iki vientisos masės.
- Dėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir kepkite 2–4 minutes, patikrindami kas minutę. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyragėlio, jis turi būti švarus.
- Apipurškite plakta grietinėle, apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir patiekite šiltą.
- Kukurūzų dribsnius, kondensuotą pieną, migdolus bei sėmenų sėklytes sumaišykite dideliame dubenyje. Turi gautis gan tirštoka masė.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, sudėkite po kupiną šaukštą šios masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kepkite, kol gražiai paskrus (apie 7–8minutes).
Receptą atsiuntė Indrė R.
- Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, kiekvieną truputį pakočiokite, kad taptų lankstesnė.
- Riekeles klokite į kepimo formeles, prispauskite prie kraštų ir kelioms minutėms pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kiaušinius su rikota ir vaniliniu cukrumi išsukite iki purumo, sukrėskite į tešlos krepšelius. Į kiekvieną įspauskite gerai nusausintą konservuotos kriaušės puselę.
- Cukrų nuolat maišydama kaitinkite keptuvėje, kol ištirps. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite sviestą, kai jis išsilydys, – grietinėlę.
- Keptuvę vėl statykite ant ugnies ir nuolat maišydama kaitinkite, kol į gniutulą sušokusi karamelės masė palengvėle išsilydys ir suminkštės.
- Gauta karamele apšlakstykite pyragėlių šonus. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
TAIP PAT SKAITYKITE: Šv.Valentino dienos receptai: ypatingos bandelės, lašiša ir kakavinis desertas