Savaitgalio valgiaraštis: rudens daržovių siautėjimas ir kepiniai su slyvomis

Ankstyvą rudenį būtų tikra nuodėmė ignoruoti šviežias, sultingas, nuostabiomis spalvomis šviečiančias sezonines daržoves. O jų dabar pilna pačių įvairiausių – paprikos, cukinijos, moliūgai, morkos, salierai, gausi kopūstų šeima... Kai jau nutarsite, koks bus pagrindinis patiekalas, ateis metas kepti pyragą, gal tebūnie jis šį savaitgalį su slyvomis? Juk netrukus jos jau ir baigsis...
Rudens daržovių troškinys
Rudens daržovių troškinys / Vida Press nuotr.

Tik daržovės:

Geltonųjų paprikų sriuba
Receptas: Geltonųjų paprikų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 4.00 vnt. (3 - 4 - geltonosios)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Salierai: 2.00 vnt. (stiebų)
Morkos: 2.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 800.00 ml
Bazilikai: 2.00 arbat. š. (lapeliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paprikas nuplaukite, nusausinkite, dėkite ant kepimo popieriaus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 20 minučių. Tuomet palaukite, kol atvės, išimkite sėklalizdžius, nulupkite.
  2. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, salierus, česnaką, morkas, raudonėlius, bulves, paprikas ir supilkite daržovių sultinį. Virkite iki kol daržovės suminkštės, pasūdykite. Patiekite su šviežiais bazilikais.
Suskleisti
Lenkiški bulvių ir moliūgų kukuliai
Receptas: Lenkiški bulvių ir moliūgų kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 41
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 300.00 g
Moliūgai: 300.00 g
Miltai: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite ir kartu su moliūgu išvirkite. Nukoškite ir sugrūskite.
  2. Į bulvių košę įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, miltus, pasūdykite ir gerai išminkykite.
  3. Iš bulvių masės drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir virkite juo pasūdytame vandenyje 10–15 minučių.
  4. Patiekite su spirgučių arba grietinės ir sviesto padažu.
Suskleisti
Moliūgų troškinys su paprikomis
Receptas: Moliūgų troškinys su paprikomis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 62
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 600.00 g (nuvalyto)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (neutralaus kvapo)
Grietinėlė: 200.00 ml (12 proc. riebumo)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Šalavijai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, užberkite cukraus ir trumpai apkepkite aliejuje.
  2. Papriką supjaustykite kubeliais ir trumpai apkepkite. Neperkepkite, kad neprarastų traškumo.
  3. Sudėkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir įberkite prieskoninių žolelių. Kepkite minutę.
  4. Tada supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kokosų pienu, tik tada vietoje žolių įberkite šaukštelį kario).
  5. Patroškinkite 10–15 min., kol suminkštės moliūgai. Jei reikia, įberkite druskos.

 

Suskleisti
Baklažanų, paprikų ir pomidorų troškinys
Receptas: Baklažanų, paprikų ir pomidorų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 41
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 500.00 g
Miltai: 1.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (2-3)
Paprikos: 500.00 g (žalios saldžiosios)
Pomidorai: 500.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuotas)
Kaip gaminti

1. Neluptus baklažanus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite miltuose ir keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, išimkite.

2. Česnako skilteles susmulkinkite, paprikas ir pomidorus supjaustykite šiaudeliais. Berkite į keptuvę, kur kepė baklažanai. Pagardinkite druska, pipirais ir pakepkite kelias minutes, tada supilkite sultinį ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite baklažanus ir troškinkite dar 5 minutes. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite tarkuotu parmezanu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Keptų paprikų ir baklažanų sriuba
Receptas: Keptų paprikų ir baklažanų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 5.00 vnt. (saldžiosios)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Baklažanai: 1.00 vnt.
Sultys: 100.00 ml (pomidorų)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 500.00 ml (tik kad apsemtų daržoves)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai citrinų sulčių arba keli šaukštai grietinės)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paprikas, baklažaną ir pomidorus iškepkite orkaitėje (kepkite, kol paprikų odelės apskrus). Nulupkite odeles ir supjaustykite.

2. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite kelis šaukštus aliejaus, įkaitinkite ir apkepkite česnaką (2–3 minutes). Sudėkite pjaustytas daržoves, įpilkite sultinio ir pomidorų sulčių (sultinio pilkite tiek, kad jis tik apsemtų daržoves, nes kitaip sriuba bus vandeninga). Sriubą virkite 15–20 minučių.

3. Dar karštą pertrinkite trintuve. Jei mėgstate rūgštesnę, įpilkite citrinų sulčių. Kad būtų sočiau, galite įdėti kelis šaukštus grietinės. Apibarstykite žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Burokėlių, salierų ir saldžiųjų paprikų sriuba
Receptas: Burokėlių, salierų ir saldžiųjų paprikų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 52
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt.
Bulvės: 6.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 5.00 g
Prieskoniai (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Nuskuskite ir supjaustykite bulves, sutarkuokite burokėlį ir virkite pasūdytame vandenyje.

2. Supjaustykite svogūną, salierus, saldžiąją papriką ir keletą minučių apkepkite daržoves keptuvėje ant aliejaus. Paskui viską sudėkite į puodą.

3. Sriubą virkite, kol daržovės išvirs. Prieš tiekdami, pagardinkite ją grietine.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Keptos morkos
Receptas: Su imbieru keptos morkytės
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabaliukas (apie į cm ilgio) šviežio)
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis (galite naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi.

2. Sudėkite morkas su priedais ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Suskleisti
Marokietiška kalafiorų sriuba su morkomis ir obuoliais
Receptas: Marokietiška kalafiorų sriuba su morkomis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 40
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti gabalėliais)
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos gabalėliais)
Obuoliai: 3.00 vnt. (nedideli, nulupta odele, išimtomis sėklomis, supjaustyti gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto šviežio)
Žiediniai kopūstai: 0.50 vnt. (vidutinio dydžio)
Daržovių sultinys: 500.00 ml (arba vandens)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kvapnieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, kepinkite, kol šiek tiek suminkštės.

2. Sudėkite obuolius, česnakus, imbierą, suberkite visus prieskonius ir dar maišydami kepinkite apie 3–5 minutes, kol visos daržovės persismelks prieskoniais, šiek tiek paskrus.

3. Suberkite kalafiorus, supilkite sultinį, užvirinkite ir uždengę virkite apie 10 min.

4. Sriubą šiek tiek atvėsinkite, tada supilkite į elektrinę kokteilinę ir išplakite iki vientisos masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite ją virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

5. Patiekite pabarstę pistacijų riešutais ir kalendrų lapeliais.

Suskleisti
Rudeninis kuskusas su moliūgu
Receptas: Rudeninis kuskusas su moliūgu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos 2 cm gabaliukais)
Pastarnokas: 2.00 vnt. (vidutiniai, supjaustyti 2 cm gabaliukais)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Pankolių sėklos: 0.50 arbat. š.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Imbieras: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.25 arbat. š.
Aliejus: 5.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Moliūgai: 400.00 g (supjaustyto kubeliais)
Džiovinti abrikosai: 8.00 vnt. (supjaustyti gabaliukais)
Avinžirniai: 400.00 g (virtų)
Vanduo: 1.50 st. (apie 1 stiklinė kuskusui ir 0,5 stiklinės daržovėms; gali reikėti daugiau)
Kalendros: 1.00 sauja (kapotos; patiekimui)
Harisa: 2.00 valg. š. (patiekimui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (kuskusui)
Kuskusas: 100.00 g
Kaip gaminti

1. Morkas ir pastarnokus suberiame į kepimo indą. Prieskonius – cinamono lazdeles, pankolio sėklas, lauro lapus, maltą imbierą, ciberžolę, aštrią papriką ir čilidribsnius, druską sumaišome su 5 šaukštais alyvuogių aliejaus. Visą šį miksą užpilame ant morkų su pastarnokais ir rankomis išmaišome, kad prieskoniai pasidengtų tolygiai. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 15 min.

2. Tuomet įdedame supjaustytą moliūgą. Toliau kepame dar 35 minutes.

3. Suberiame džiovintus abrikosus ir avinžirnius. Ir įpilame šiek tiek karšto vandens – vanduo daržovių apsemti neturi, bet svarbu, kad ant dugno jo būtų pakankamai. Grąžiname kepimo indą į orkaitę ir kepame dar apie 10 min.

4. Baigiant kepti daržovėms, kuskusą suberiame į dubenį, įberiame žiupsnį druskos, užpilame verdančiu vandeniu ar sultiniu – skysčio visada pilu apie 1 cm virš kruopų (maždaug per piršto storį) – ir sandariai uždengiame dangčiu ar maistine plėvele. Paliekame 10 min. Tuomet įdedame sviesto ir šakute „išpurename“ kuskusą.

5. Į lėkštę dedame kuskuso, ant viršaus daržovių, beriame kalendrų, jei norime, užsidedame harisos.

Suskleisti
Moliūgų užtepėlė
Receptas: Moliūgų ir raudonųjų paprikų užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 33
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 300.00 g
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonosios)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 0.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

2. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.

Suskleisti
Moliūgų ir bulvių blynai
Receptas: Moliūgų ir bulvių blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 172
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 800.00 g (be žievės, sutarkuoto burokine tarka)
Bulvės: 600.00 g (nuskustų, sutarkuotų burokine tarka)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skon 5)
Moliūgo sėklos: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Grietinė: 4.00 valg. š. (arba graikiško jogurto; patiekimui)
Rūkyta lašiša: 100.00 g (patiekimui (nebūtinai))
Kaip gaminti

Aš juos valgiau su graikišku jogurtu, pagardintu trupučiu druskos, pipirų ir česnako, bet čia taip pat tiks ir paprasta grietinė, o dar pagardinus juos trupučiu rūkytos lašišos, turėsite visai gurmanišką patiekalą, kuriuo nedvejodami galite vaišinti net įnoringus svečius.

1. Sumaišykite tarkuotus moliūgus ir bulves. Įtarkuokite svogūną. Įmaišykite kiaušinius ir miltus. Pagardinkite trupučiu muškato riešuto, geru žiupsniu kajeno pipirų ir druska. Įmaišykite moliūgo sėklas.

2. Leiskite tešlai pastovėti 20 minučių.

3. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Kabinkite po šaukštą paruoštos masės, keptuvėje formuokite blynus šiek tiek juos paplodami šaukštu. Kepkite ant lengvos ugnies apie 2 minutes iš kiekvienos pusės, kol blynai apskrus.

4. Mėgaukitės šiais blynais su trupučiu grietinės, graikišku jogurtu, o gal ir gabalėliu rūkytos lašišos.

Suskleisti
Blynai
Receptas: Cukinijų ir morkų blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 196
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 puodelis (tarkuotos)
Morkos: 2.00 puodelis (tarkuotų)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (konservuotų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Viso grūdo miltai: 0.50 puodelis
Kukurūzų miltai: 0.50 puodelis
Čederio sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius.

3. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite.

4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Suskleisti
Grikiais įdaryta paprika
Receptas: Itin paprastai paruošiamos veganiškos įdarytos paprikos
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 1.00 puodelis
Morkos: 5.00 vnt.
Paprikos: 5.00 vnt. (patinkančių spalvų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų mišinio)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Šalto spaudimo rapsų aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Pomidorų tyrė: 5.00 valg. š. (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Grikius nuplaukite ir išvirkite filtruotame vandenyje (tik nepervirkite!). Mes dažniausiai verdame labai paprastai: suberiame grikius į vandenį, palaukiame, kol pradės stipriai virti, tada išjungiame kaitrą ir paliekame brinkti. Išbrinksta taip, kad nelieka vandens pertekliaus.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite šiaudeliais.

3. Brokolį nuplaukite ir susmulkinkite (kuo smulkiau).

4. Į įkaitintą keptuvę su šiek tiek riebalų berkite morkas ir brokolius. Pašildykite kelias minutes, kol pradės minkštėti.

5. Išvirtus grikius sumaišykite su brokoliais, morkomis, pipirais, druska.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros.

7. Nupjaukite paprikų viršūnėles kotelio pusėje (to, ką nupjovėte, neišmeskite, bet panaudokite kitiems patiekalams). Iš paprikų vidaus atsargiai išskobkite sėklas.

8. Į paruoštas paprikas pridėkite įdaro ir dėti į kepimo formą. Uždenkite kepimo popieriumi. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25-30 min.

 

9. Kepimo trukmę reguliuokite patys, mums skaniausia, kai paprika išlieka traški, o ne minkšta. Jei jums patinka minkšta, tada kepkite ilgiau.

10. Galima valgyti tiesiog tokias, nes paprikos nėra sausos, o galima paskaninti pomidorų tyre – kaip jums skaniau.

Suskleisti

Daržovės, sūris ar varškė:

Cukinijų varškėčiai
Receptas: Cukinijų varškėčiai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 260
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio jauna, sutarkuota stambia tarka)
Druska: 2.00 arbat. š. (rupios)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Varškė: 250.00 g
Miltai: 3.00 valg. š. (naudojau speltų; gali prireikti daugiau, jei varškė šlapesnė arba cukinija didesnė)
Kokosų aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui; galima naudoti ir kitą mėgstamą)
Kaip gaminti

1. Sutarkuotas cukinijas suberkite į dubenį, pabarstykite 2 šaukšteliais druskos ir palikite apie 10 minučių, kad išsiskirtų skystis. Gerai nusunkite ir nuspauskite tarkuotas cukinijas, kad liktų kuo sausesnės (geriausia – sūrmaišyje arba keliais sluoksniais sulankstytu gabalėliu marlės).

2. Dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi ir trupučiu druskos (su druska elkitės atsargiai, mat jei labai gerai nenusausinsite cukinijų, tai druskos tikrai pakaks tiek, kiek jau subėrėte į cukinijas). Įmaišykite varškę ir ištrinkite šakute, sumaišydami su kiaušiniu. Tada sudėkite cukinijas, vėl sumaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir sumaišykite minkštą nelipnią tešlą.

3. Suformuokite nedidelius paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių įkaitintuose riebaluose (labai tiks kokosų aliejus, jei mėgstate!).

4. Patiekite su grietine, medumi, uogiene ar šviežiomis uogomis.

Suskleisti
Įdarytos cukinijos
Receptas: Įdarytos cukinijos
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g (rizoto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelė raudona)
Vynas: 200.00 ml (baltas)
Aliejus: 5.00 valg. š.
Bri sūris: 100.00 g
Daržovių sultinys: 200.00 ml (natūralus)
Cukinijos: 6.00 vnt. (nedidelės, apvalios)
Porai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, sukapokite.

2. Papriką nuvalykite, pašalinkite sėklas, supjaustykite žiedeliais ir kartu su svogūnais ir česnakais patroškinkite šaukšte aliejaus.

3. Kai svogūnai pagels, suberkite ryžius, įpilkite šiek tiek vyno ir kaitinkite po truputį pildami likusį vyną ir sultinį, kol ryžiai suminkštės, o skystis išgaruos.

4. Porą supjaustykite žiedeliais ir sumaišykite su ryžiais.

5. Bri sūrį supjaustykite kubeliais.

6. Cukinijų viršūnėles nupjaukite, minkštimą išskobkite, sumaišykite su ryžiais, vidų įtrinkite druska ir pipirais, įdarykite ryžių mase, ant viršaus berkite bri sūrio ir parmezano.

7. Cukinijas sudėkite į kepimo indą, vidų ir išorę apšlakstykite aliejumi ir kepkite apie 15– 20 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

Suskleisti
Cukinijų salotos su ožkų sūriu
Receptas: Cukinijų salotos su ožkų sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 18
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (truputį kapoto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š.
Bazilikai: 20.00 g
Riešutai: 1.00 sauja (kedro - pagal skonį)
Ožkų pieno sūris: 2.00 riekės (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite cukinijas plonomis juostelėmis. Dėkite į dubenį ir sumaišykite su kapotais svogūnais, alyvuogių aliejumi ir actu. Leiskite pastovėti 10–15 min.
  2. Vėliau dėkite kedro riešutus, druską, pipirus ir baziliką bei viską išmaišykite.
Suskleisti
Morkų salotos su feta, cukruotais riešutais ir balzaminio acto padažu
Receptas: Morkų salotos su feta, cukruotais riešutais ir balzaminio acto padažu
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelių)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Migdolai: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 5.00 ml (šlakelis)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Fetos sūris: 40.00 g
Balzaminis actas: 20.00 valg. š. (1 valg. š. - salotoms ir 200 ml - padažui)
Cukrus: 200.00 g (padažui)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
  2. Sezamus ir migdolus suberkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus, į ją suberkite cukrų ir įpilkite pora šaukštų vandens.
  3. Viską pakepinkite kol išgaruos skystis ir riešutai pasidengs cukraus plutele.
  4. Morkas sudėkite į lėkštę, ant jų susmulkinkite fetą, berkite riešutus ir viską apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu padažu.

Balzaminio acto padažas:

  1. Actą sumaišykite su cukrumi ir virkite kol šiek tiek sutirštės. Vėliau atšaldykite ir laikykite šaldytuve.
  2. Šis padažas puikiai tinka ne tik salotoms, bet ir prie mėsos patiekalų.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Varškės apkepas su moliūgais
Receptas: Varškės apkepas su moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 40
Receptas
Ingredientai
Manai: 100.00 g
Pienas: 190.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Rudasis cukrus: 100.00 g
Moliūgai: 400.00 g (tyrė)
Varškė: 500.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Muskatas: 2.00 g (maltas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 5.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas. Užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol manų kruopos išbrinks.
  3. Atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Trynius išplakite su ruduoju cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite moliūgų tyrę, varškę, suberkite maltą cinamoną, imbierą, muskatą, vanilinį cukrų ir druską. Maisto smulkintuvu išplakite viską iki vientisos kreminės masės. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
  4. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
  5. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
  6. Tiekite nedelsiant su norimu padažu: grietine, varškės padažu, uogomis, džemu ar kitais priedais. Skanaus!  
Suskleisti
Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
Receptas: Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 95
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 vnt. (didesnė)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Miltai: 3.00 valg. š. (2-3)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (krapai, petražolės ar čiobreliai ir kremui)
Varškė: 200.00 g (kremui)
Jogurtas: 5.00 valg. š. (kremui 4-5 valg. š. natūralus)
Kaip gaminti

1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.

2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Paprikos su feta
Receptas: Paprikos su feta
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 4.00 vnt. (didelės)
Fetos sūris: 250.00 g
Grietinėlė: 150.00 ml (riebi)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 175.00 ml (marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (balzaminis)
Medus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Viduržemio jūros virtuvės prieskoniai: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Prieskoniai: "Persilado" 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite per pusę, sėklas išvalykite, sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.

2. Iškeptas paprikas išimkite, atvėsinkite ir sudėkite į sandariai uždaromą plokščią indą.

3. Paruoškite marinatą: medų sumaišykite su šiltu skysčiu, kuris liko kepant paprikas, tada įmaišykite aliejų, balzaminį actą, prieskonius, išspauskite česnakų skilteles. Padažą gerai išsukite, užpilkite ant paprikų ir per naktį pamarinuokite.

4. Fetą sumaišykite su grietinėle, bazilikais ir ja įdarykite iš skysčio išgriebtas paprikų puseles. Tiekite susmulkintas su baltos duonos skrebučiu ir balzaminio acto padažu.

Suskleisti
Cukinijų ir fetos apkepas
Receptas: Cukinijų ir fetos apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 52
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 700.00 g
Bulvės: 400.00 g (su lupenomis virtos)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Fetos sūris: 400.00 g
Varškės sūris: 200.00 g (paprastas)
Mėtos: 3.00 g (kelios šakelės šviežių)
Grietinėlė: 200.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Cukinijas nuplaukite, bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite riekelėmis.

2.Daržoves sudėkite į dubenį, pabarstykite miltais, druska, pipirais, raudonėliais ir lengvai išmaišykite. Fetą sutrupinkite ir pusę jos užbarstykite ant daržovių.

3.Mėtas nuplaukite, nukratykite, nuskabykite lapelius ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Varškės sūrį supjaustykite riekelėmis.

4.Į alyvuogių aliejumi pateptą kepimo formą eilėmis dėkite varškės sūrio riekeles su mėtomis ir daržovėmis. Viską užpilkite grietinėle. Ant viršaus užbarstykite likusią fetą. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie valandą.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Pica su mocarela
Receptas: Pica su mocarela ir paprikomis
2 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Sūris: 50.00 g (parmezanas)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (skirtingų spalvų)
Alyvuogės: 50.00 g (saujelė juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Mocarelos sūris: 200.00 g
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis sulčių)
Pesto padažas: 1.00 arbat. š. (su bazilikais)
Aliejus: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 2.00 arbat. š. (lapeliai papuošimui)
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite, išpjaukite du apskritimus ir abu lakštus klokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

2. Pesto padažą, aliejų, raudonėlius ir citrinų sultis sumaišykite, gautą mišinį tepkite ant lakštų.

3. Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, odeles nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite, tada pomidorus supjaustykite griežinėliais.

4. Nuvarvintą mocarelą irgi supjaustykite griežinėliais.

5. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje, tada nulupkite odeles. Tai padaryti bus lengviau, jei karštas paprikas trumpam panardinsite į šaltą vandenį.

6. Ant kiekvieno picos gabalėlio dėkite mocarelos, pomidorų griežinėlių, berkite alyvuogių, centre dėkite po pusę raudonos ir geltonos paprikos.

7. Picą apsibarstykite parmezanu bei smulkintais bazilikais ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.

Suskleisti
Morkų ir varškės sūrio salotos
Receptas: Morkų ir varškės sūrio salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Varškės sūris: 200.00 g (riebaus)
Šviežių prieskoninių žolelių mišinys (raudonėlių, melisų ir kt.) 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Salotos: 2.00 vnt. (2 saujos šviežių salotinių sultenių)
Migdolai: 20.00 g (drožlių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (sėklų)
Kokosų drožlės: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Varškės sūrį supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintas šviežias prieskonines žoleles, užpilkite alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių mišiniu (kad vos semtų), pagal skonį įberkite druskos, atsargiai išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti. Sūrio kubelius išgriebkite ir nuvarvinkite.

2. Nuskustas morkas sutarkuokite, sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

3. Sausoje keptuvėje trumpai pakepinkite garstyčių sėklas. Suberkite kokosų drožles ir maišydama dar kiek pakepinkite. Kai mišinys atvės, sumaišykite su tarkuotomis morkomis. Apšlakstykite aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir rudojo cukraus mišiniu, išmaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti.

4. Į serviravimo indą sudėkite paruoštas morkas, ant viršaus suberkite salotines sultenes ir varškės sūrio kubelius.

5. Tiekdama apibarsčiusi migdolų drožlėmis.

Suskleisti
Paprikų apkepėlė su sūriu
Receptas: Paprikų apkepėlė su sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 44
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (stiklainėlis (450 g) keptų marinuotų paprikų)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukai arba varškė)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (švieži)
Aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Paprikas nusausinkite ir sudėkite į kepimo skardelę. Ant viršaus sudėkite griežinėliais pjaustytą mocarelą, užbarstykite druskos, uždėkite plonai pjaustyto svogūno ir keletą šakelių čiobrelių, apšlakstykite aliejumi.

2. Apkepėlę dėkite į įkaitintą iki 230 laipsnių (pasirinkite keptuvo su ventiliatoriumi režimą) orkaitę ir kepkite 10–15 minučių.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Daržovės ir mėsa:

Prancūziškas troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 83
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (nugarinės)
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 150.00 g (šviežių trintų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 150.00 ml
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėsai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.

2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada dėkite daržoves į keptuvę su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.

3. Visą mišinį pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.

4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.

Suskleisti
Vištiena su šokoladu
Receptas: Viščiukas su šokoladu, čili ir paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 kg (padalytas į atskiras dalis)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Vyno actas: 1.00 valg. š. (raudonojo)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalioji)
Čili pipiras: 1.00 vnt. (arba pagal skonį)
Konservuoti pomidorai: 800.00 g (arba 10–12 nuluptų šviežių pomidorų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Viščiuko gabalus įtrinkite druska bei pipirais ir apkepinkite aliejuje, kol gražiai apskrus.

2. Išimkite vištieną, o tame pačiame inde pakepinkite svogūnus, kol taps permatomi. Įpilkite šlakelį raudonojo vyno acto, sudėkite smulkiai supjaustytas paprikas ir čili, konservuotus (arba nuluptus ir smulkiai supjaustytus šviežius) pomidorus, maišydami palaukite, kol užvirs.

3. Sutarkuokite šokoladą ir įmaišykite jį į troškinį. Pagardinkite druska ir pipirais.

4. Įdėkite atgal į indą vištieną, uždenkite ir lėtai troškinkite apie pusvalandį.

 

Suskleisti
Kaimiška višta, troškinta drauge su paprikomis
Receptas: Su paprikomis troškina kaimiška višta
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (kaimiškos vištos)
Paprikos: 3.00 vnt. (įvairių spalvų)
Vynas: 1.00 st. (baltojo, stalo)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (stambios)
Raudonėliai: 1.00 sauja (šviežio)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Kaip gaminti

1. Gabaliukais supjaustykite vištą.

2. Alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, kai pagels, pašalinkite, o tada tame pačiame aliejuje lengvai apkepinkite vištos gabaliukus, pasūdykite.

2. Išvalykite ir stambiai supjaustykite papriką.

3. Dėkite vištą į kepimo indą, paprikos gabalus sudėkite ant vištos ir pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę.

4. Kepkite pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje, apšlakstydami baltuoju vynu

5. Patiekdami apibarstykite šviežiu raudonėliu, smulkiai sukapotomis petražolėmis ir šviežiai maltas pipirais.

Suskleisti
Netikras zuikis su grybais ir saldžiosiomis paprikomis
Receptas: Netikras zuikis su grybais ir saldžiosiomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 1.00 kg (maltos mėsos paukštienos, kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Pievagrybiai: 150.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kekso formą ištepkite aliejumi.
  2. Mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų, prieskonių ir išminkykite.
  3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus, suberkite gabaliukais supjaustytus grybus ir papriką.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais. Maišydama kepinkite daržoves keletą minučių, atvėsinkite ir sudėkite į mėsą. Išmaišykite.
  5. Sukrėskite masę į kepimo formą, išlyginkite. Šaukite į orkaitę ir kepkite valandą.
  6. Atvėsinkite apie 20 minučių.

Kulinaro patarimas. Jei turite, pievagrybius pagardinkite džiovintais grybais, tik prieš dėdama į keptuvę keletą valandų juos pamirkykite šiltame vandenyje, nuspauskite ir supjaustykite gabaliukais.

Suskleisti
Baklažanai su mėsa paprikoje
Receptas: Baklažanai su mėsa paprikoje
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 21
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. (2,5)
Baklažanai: 120.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 50.00 g
Malta mėsa 200.00 g
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Morką sutarkuokite, baklažaną, svogūnus, pusę paprikos, česnakus susmulkinkite ir viską pakepkite aliejuje 5 minutes, kol suminkštės.

2. Maltą mėsą sumaišykite su daržovėmis, įberkite mėgstamų prieskonių.

3. Paprikas padalinkite į keturias dalis, įdarykite mase ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 45 min.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Kepiniai su slyvomis:

Pyragas su slyvomis
Receptas: Mielinis slyvų pyragas su riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Miltai: 560.00 g (380 g tešlai ir 180 g trupiniams)
Pienas: 180.00 ml (tešlai)
Mielės: 40.00 g (tešlai)
Cukrus: 6.00 valg. š. (2 šaukštai tešlai ir 4 šaukštai trupiniams)
Sviestas: 180.00 g (80 g tešlai ir 100 g šalto trupiniams)
Lazdynų riešutai: 70.00 g (tešlai pabarstyti)
Slyvos: 1.00 kg (kietesnių prinokusių; slyvų sluoksniui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (slyvų sluoksniui)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (slyvų sluoksniui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (trupiniams)
Migdolai: 50.00 g (tinka ir migdolų riekelės ar skiltelės; trupiniams)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite mielinę tešlą. Į didelį dubenį persijokite miltus, padarykite centre duobutę, į ją sudėkite mieles, berkite šaukštelį cukraus ir porą šaukštų šilto pieno, ištrinkite mieles, cukrų, pieną iki skystos tyrelės, o tuomet užberkite trupučiu miltų. Statykite dubenį į šiltą vietą 15-ai minučių – viduryje turi susidaryti kauburėlis (t.y. mielės „pabus“).

2. Į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis supilkite likusį šiltą pieną, išmaišytą su likusiu cukrumi bei tešlai skirtą išlydytą sviestą (nekarštą!). Viską sumaišykite, o tuomet pradėkite minkyti. Turite išminkyti elastingą ne pernelyg kietą tešlą (papildomų miltų geriau neberti). Uždenkite dubenį su išminkyta tešla švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai maždaug 40–50 min., tegul tešla pakyla.

3. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais išimdami kauliukus. Keturkampę (maždaug 20x25) ar ovalią kepimo skardą aukštesniais kraštais pabarstykite miltais.

4. Kai mielinė tešla pakils, darsyk gerai ją perminkykite ir iškočiokite iki 1 cm storio „blyno“ – stačiakampio ar ovalaus, priklausomai nuo to, kokią kepimo skardą naudosite. Išklokite tešla skardą suformuodami neaukštus kraštelius.

5. Mielinės tešlos pagrindą pabarstykite kapotais lazdyno riešutais, o tada klokite slyvų ketvirčius, kad padengtų visą tešlą, išskyrus kraštelius. Pabarstykite slyvų sluoksniui skirtu ruduoju cukrumi ir cinamonu.

6. Pagaminkite viršui skirtus saldžius trupinius. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštų galais sutrinkite sviestą su miltais – turite gauti riebius rupius trupinius. Dirbkite greitai, kol sviestas neišskydo ir vietoje trupinių negavote tešlos.

7. Gautus trupinius tolygiai užberkite ant slyvų, o viršų dar pabarstykite kapotais migdolais (ar migdolų plokštelėmis).

8. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas iš viršaus bei apačios, be ventiliatoriaus funkcijos) ir kepkite 40 min.

9. Atvėsinkite ir skanaukite. Šis pyragas išlieka skanus dvi dienas.

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 15.00 vnt.
Sviestas: 150.00 g
Cukrus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 1.00 st.
Pienas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kaulus, odelę įpjaukite.

2. Kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, gerai išsukite, kad beveik nebesijaustų cukraus grūdelių. Supilkite pieną, įberkite žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Dalimis suberkite miltus ir kepimo miltelius. Maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Tešla turi būti tiršta.

3. Nedidelį stiklinį ar keraminį karščiui atsparų indą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą, tolygiai paskirstykite, ant viršaus išdėliokite slyvų puseles, įspauskite.

4. Kepkite pyragą 180°C temperatūros orkaitėje, kol pakils ir apskrus. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė. Atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir tiekite vieną arba su vaniliniais ledais.

Suskleisti
Slyvų skanėstas
Receptas: Slyvų skanėstas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 600.00 g (500–600 g)
brendis arba viskis 4.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 1.00 st. (ir 1 šaukštas rudojo cukraus (atskirai))
Miltai: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 125.00 ml
Sviestas: 20.00 g (lydytas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Iš slyvų išimkite kauliukus ir supjaustykite į keturias dalis ar pusiau. Sudėkite į indą. Įberkite šaukštą rudojo cukraus, cinamono, supilkite brendį. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 15 minučių.

2. Užmaišykite tešlą: kiaušinius išsukite su ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Po truputį suberkite miltus. Pilkite sviestą, pieną, nuo slyvų susidariusį skystį ir viską gerai išplakite.

3. Platų indą ar kelis nedidelius ištepkite sviestu, sudėkite slyvas ir viską užpilkite tešla.

4. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Slyvų skanėstą vėsinkite apie 15 minučių, tuomet gausiai apibarstykite miltiniu cukrumi.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pyragas su slyvomis
Receptas: Pyragas su slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 750.00 g
Šokoladas: 250.00 g (100 g - pieniškas ir 150 g - baltas)
Sviestas: 200.00 g (minkštas)
Miltelinis cukrus: 180.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kava: 3.00 valg. š. (kapučino milteliai)
Pienas: 5.00 valg. š.
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Lazdynų riešutai: 50.00 g (malti)
Vanilinis cukrus: 15.00 g (1 pakelis)
Sultys: 125.00 ml (vynuogių)
Grietinėlė: 125.00 ml (35 proc. riebumo)
Kaip gaminti

1. 400 g slyvų supjaustykite skiltelėmis. Pieninį šokoladą (30 g atidėkite) sukapokite.

2. Sviestą ir 170 g miltelinį cukrų gerai išsukite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.

3. Kapučino kavą išmaišykite su dviem šaukštais šilto pieno ir supilkite į sviesto masę. Suberkite miltus, kepimo miltelius, riešutus, vanilinį cukrų (truputį palikite) ir išmaišykite. Įmaišykite kapotą pieninį šokoladą ir 400 g pjaustytų slyvų.

4. Tešlą supilkite į riebalais pateptą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 50–55 minutes. Praėjus 30 minučių, apdenkite folija. Pyragą atvėsinkite formoje.

5. Likusias slyvas supjaustykite skiltelėmis. Vynuogių sultis užvirinkite, sudėkite slyvas ir ant mažos ugnies virkite 2–3 minutes. Išgriebkite.

Puošimas:

1. Likusius tris šaukštus pieno užvirinkite su atidėtu vaniliniu cukrumi. Sudėkite kapotą baltąjį šokoladą, išmaišykite ir ištirpinkite. Atvėsinkite.

2. Grietinėlę plakite, kol susidarys putos, ir sukrėskite į baltojo šokolado masę, išmaišykite. Aptepkite atvėsusį kepinį.

3. Likusį pieninį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Pyragą apdėkite slyvų skiltelėmis, šokolado drožlėmis, pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 21
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (175 - tešlai ir 1 valg. š. - įdarui)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Cukrus: 200.00 g (100 - tešlai ir 100 - įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - tešlai)
Slyvos: 1.00 kg (vengrinės - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - įdarui)
Razinos: 50.00 g (įdarui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Migdolai: 100.00 g (skaldytų - įdarui)
Kaip gaminti

1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir kiaušinio trynio išminkykite vientisą tešlą, padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą.

2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus (galima dar pasmulkinti). Apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.

3. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite skaldytus migdolus, kol pagels.

4. Iš pusės kiekio tešlos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais pateptą apskritą formą. Paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite slyvų masę.

5. Likusią tešlą stambiai sutarkuokite ir trupiniais apdenkite slyvų masę. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusį pyragą pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Tortas su slyvomis
Receptas: Tortas su slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (biskvitui)
Vanduo: 2.00 arbat. š. (karštas - biskvitui)
Cukrus: 160.00 g (60 g - biskvitui ir 100 g - kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Miltai: 100.00 g (biskvitui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š. - biskvitui)
Vynas: 250.00 ml (raudonas - kremui)
Slyvos: 700.00 g (kremui)
Želatina: 20.00 g (kremui)
Grietinėlė: 500.00 ml (35 proc. riebumo - kremui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (kremui)
Sultys: 150.00 ml (apelsinų - kremui)
Šokoladas: 50.00 g (baltas - kremui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius, vandenį, cukrų ir druską išplakite elektriniu plaktuvu. Įmaišykite miltus su kepimo milteliais. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą formą, išlyginkite. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 22–25 minutes.

2. Iš slyvų išimkite kauliukus. 500 g uogų 10 minučių kaitinkite su 250 ml vyno ir 75 g cukraus. Ištrinkite pro sietelį. Išbrinkintą želatiną ant silpnos ugnies kaitinkite, kol išsileis, ir supilkite į tyrę. Palikite atvėsti.

3. Grietinėlę atšaldykite ir plakite elektriniu plaktuvu, kol pasidarys standi. Krakmolą išmaišykite su puse stiklinės apelsinų sulčių.

4. Grietinėlę sudėkite į slyvų tyrę ir šaukštu atsargiai išmaišykite. Likusias uogas pakaitinkite su likusiomis apelsinų sultimis, vynu ir cukrumi. Užvirinkite, suberkite krakmolą ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės.

5. Iškepusį biskvitą įdėkite į lėkštę. Uždėkite nusegamą kepimo formos dalį, sukrėskite kremą ir išlyginkite. Laikykite 3 valandas šaldytuve, kad sustingtų. Formą atsargiai nusekite.

6. Baltąjį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Suminkštėjusias likusias slyvas išdėliokite ant torto viršaus, palaistykite atvėsusiu vyno užpilu, pabarstykite šokolado drožlėmis.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Slyvos: 1.00 kg (prinokusių, didelių - įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kukurūzų miltai: (įdarui) 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 st. (įdarui)
Sultys: 4.00 valg. š. (apelsinų - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Miltus išsijokite ant stalo, sumaišykite su druska. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite į miltus ir viską kapokite dideliu peiliu, kol susidarys vienodo dydžio trupiniai.
  2. Kiaušinius išplakite, supilkite į sviesto ir miltų trupinius, užminkykite tešlą. Ją susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
  3. Iškočiokite apskritą lakštą, klokite į skardą, kraštus  užlenkite. Slyvas perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, užberkite cukraus, supilkite apelsinų sultis ir palikite 2 val.
  4. Į jas įmaišykite cinamoną, gvazdikėlius. Slyvų masę krėskite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės.
  5. Į pravėsusias slyvas įmaišykite kukurūzų miltus, masę sukrėskite ant pyrago papločio, kraštus užlenkite.
  6. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol tešla parus.
  7. Pyragą skanu tiekti su ledais.

Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

 

Suskleisti
Obuolių ir slyvų trupiniuotis be glitimo
Receptas: Obuolių ir slyvų trupiniuotis be glitimo
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 30
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (nulupta odele, išimtomis sėklomis, supjaustyti gabalėliais)
Slyvos: 8.00 vnt. (be kauliukų, supjaustytos gabalėliais)
Šilauogės: 1.00 sauja (šviežių arba šaldytų)
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Citrinos sultys: 0.50 valg. š. (šviežių)
Kokosų palmių cukrus: 4.50 valg. š. (1,5 obuolių sluoksniui ir 3 trupiniams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (1 obuolių sluoksniui ir 0,5 trupiniams)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (nepilnas)
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (be glitimo; trupiniams)
Kukurūzų miltai: 50.00 g (galite keisti avižų miltais; trupiniams)
Kokosų aliejus: 80.00 g (trupiniams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (trupiniams)
Migdolai: 2.00 valg. š. (plokštelių arba skaldytų; trupiniams)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos);

2. Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. Paspauskite šaukštu palygindami paviršių.

3. Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.

4. Kepkite apie 40–50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.

5. Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais...

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis