Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio valgiaraštis: spalvingas rudens startas

Prasidėjo rugsėjis, atkeliavo Dėdė Rudenėlis! Nors nei orai, nei valgiaraštis rugsėjo pradžioje radikaliai nesikeičia, tačiau šiltų sriubų norisi dažniau, o vietoje ledų ranka tiesiasi link kepinių. Tačiau visų svarbiausia – nepasiduoti melancholiškoms nuotaikoms, bet mėgautis spalvomis gamtoje ir... lėkštėje!
Rudens sezono patiekalai
Rudens sezono patiekalai / Vida Press nuotr.

Užkandžiai ir salotos:

Cukinijų užkandėlė
Receptas: Cukinijų užkandėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.6 / 27
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 700.00 g (žiedų)
Varškės sūris: 700.00 g (riebaus)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š.
Kreminė varškė: 100.00 g (tepamas sūrelis su žalumynais)
Aliejus: 4.00 valg. š. (nuo saulėje džiovintų pomidorų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Medus: 1.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 vnt. (saujelė šviežių lapelių)
Kaip gaminti
  1. Sūrį įtrinkite aliejaus, kapotų rozmarinų ir traiškytų česnakų mišiniu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite saldžiąja paprika, medumi ir 2 val. marinuokite.
  2. Ant kiekvieno atšildytos tešlos gabalėlio tepkite varškės sūrelio, dėkite varškės sūrio gabalėlių ir nuplautų cukinijų žiedų.
  3. Pagal skonį pasūdykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12–15 min.
Suskleisti
Užkandžių rinkinys – „Picada“
Receptas: Užkandžių rinkinys „Picada“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. ((1 raudona, 1 geltona))
Pankolis: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Žalioji citrina: 0.50 vnt. ((sultys))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((šviežia))
Kalendros: 1.00 žiupsnelis ((šviežia))
Pankolių sėklos: 1.00 žiupsnelis ((grūstos))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Stambiai supjaustykite daržoves ir apkepkite jas grilyje nenaudodami prieskonių.
  2. Kol kepa daržovės, paruoškite padažą. Į alyvuogių aliejų suberkite smulkintus prieskonius bei išpauskite pusės žaliosios citrinos sultis.
  3. Keptas daržoves sudėkite į indą ir apipilkite padažu. „Picada“ skanauti galima tiek šiltą, tiek ir šaltą.
Suskleisti
Keptos daržovės
Receptas: Keptų šakninių daržovių salotos su saulėgrąžomis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Burokėliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 1.00 vnt.
Pastarnokas: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Medus: 1.00 valg. š.
Vyno actas: 1.00 valg. š. ((baltojo vyno))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite ir (pasitelkę kantrybę) supjaustykite kubeliais – jie turėtų būti maždaug 1 kubinio cm dydžio (tik svogūną pjaustykite dar smulkiau). Jei kantrybės neturite, tuomet tiks ir daržovių lazdelės. Suberkite į dubenį.
  2. Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, actą ir medų, kol gausite skystą tyrelę. Supilkite ją ant daržovių ir gerai rankomis permaišykite.
  3. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite ir vienu sluoksniu paskleiskite daržoves. Pabarstykite jas prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir pašaukite į iki 180C įkaitintą orkaitę.
  4. Kepkite apie 20-30 min porąsyk pamaišydami. Daržovės turi būti iškepusios, tačiau dar išsaugojusios traškumą. Jei iškepusios salotos jums pasirodė kiek sausokos, tiesiog užpilkite dar šaukštą ar porą alyvuogių aliejaus.
  5. Kol daržovės kepa, keptuvėje nuolat maišydami pakepinkite saulėgrąžas. Jas ant salotų berkite tik prieš pat valgant, kitaip praras traškumą.
Suskleisti
Pikantiška užkandėlė su čiobreliais
Receptas: Pikantiška užkandėlė su čiobreliais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Sūris: 200.00 g (gorgonzolos)
Čiobreliai: 1.00 vnt. (nemažas ryšulėlis)
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š. (saujelė)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (neaštrių)
Grietinė: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais.
  3. Grietinę iki vientisumo išplakite su traiškyta česnako skiltele, garstyčiomis, druska ir tryniais.
  4. Tešlą supjaustykite kvadratėliais ir klokite juos į riebalais pateptas karščiui atsparias formeles.
  5. Ant viršaus tepkite grietinės padažo, išdėliokite cukinijų griežinėlius.
  6. Čiobrelių šakeles sukapokite, užberkite ant cukinijų.
  7. Ant viršaus patrupinkite gorgonzolos, berkite sausoje keptuvėje trumpai paskrudintų pinijų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
Suskleisti
Pomidorų ir mocarelos salotos
Receptas: Įvairių pomidorų ir mocarelos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 36
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 22.00 vnt. (keliolika įvairiaspalvių vyšninių, po kelis juoduosius ir geltonuosius, bent vienas avietinis padažui)
Mocarelos sūris: 150.00 g (buivolų pieno)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Bazilikai: 5.00 vnt. (lapeliai papuošimui)
Alyvuogių aliejus: 5.00 arbat. š. (padažui)
Balzaminis actas: 3.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Ruošdami padažą perpjaukite vieną avietinį pomidorą ir iš pusės jo išspauskite sultis į dubenėlį. Kartu su pomidoro sultimis sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, druską ir pipirus.

2. Supjaustykite visus pomidorus, o ant jų užpilkite kelis šaukštus padažo ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite pomidorus į lėkštes su mocarelos gabaliukais, apibarstykite druska, pipirais ir kuminu. Papuoškite baziliko lapeliais ir mėgaukitės!

Suskleisti
Salotos su avinžirniais ir morkomis
Receptas: Skrudintų avinžirnių ir morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą pačioms salotoms ir padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (galite perpus su rūkyta)
Pankolių sėklos: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 800.00 g (tai yra 2x400 g skardinės arba atitinkamo kiekio virtų; nusausintų)
Morkos: 3.00 vnt. (nuskustos ir supjaustytos ilgomis „virvelėmis“)
Žolelės: 1.00 sauja (mėtų, bazilikų, kalendrų, petražolių)
Halumi sūris: 200.00 g
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite visus prieskonius ir druską ir kepinkite apie 1–2 minutes, kol pasklis aromatas. Tada suberkite nusausintus avinžirnius ir maišydami toliau kepkite, kol avinžirniai apskrus ir gerai pasidengs prieskoniais (apie 5 min.).

2. Į dubenėlį supilkite padažo ingredientus ir gerai sumaišykite. Tada į tą patį dubenį sudėkite morkų „virveles“, žalumynus, sutarkuotą sūrį ir lengvai pamaišykite, kad jie visi pasidengtų padažu. Išdalykite morkas į serviravimo lėkštes, o ant viršaus užberkite skrudintų avinžirnių, papuošdami keliomis juostomis morkų spiralių.

Salotos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios, kambario temperatūros.

Suskleisti
Keptos morkos
Receptas: Su imbieru keptos morkytės
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabaliukas (apie į cm ilgio) šviežio)
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis (galite naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi.

2. Sudėkite morkas su priedais ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Suskleisti

Sriubos:

Kreminė lęšių sriuba
Receptas: Kreminė raudonųjų lęšių ir brokolių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Porai: 1.00 vnt. (supjaustytas žiedais)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinis, suskirstytas žiedynais)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Daržovių sultinys: 1.00 l (tinka paruoštas iš ekologiško sultinio pakelio)
Fetos sūris: 100.00 g (trupinto; galima keisti varškės sūriu ar natūraliu jogurtu)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Duona: 2.00 riekės (geros šviesios, ciabbata tipo)
Petražolės: 5.00 vnt. (šakelės)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Aukštame puode su trupučiu aliejaus iki aukso spalvos pakepinkite porą ir svogūną. Tada berkite brokolio gabaliukus ir kelias minutes pamaišydami kepkite.

2. Supilkite sultinį ir, kai užvirs, lęšius. Virkite apie 15 minučių, arba kol lęšiai taps minkšti.

3. Kol sriuba verda, supjaustykite duoną kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies su vos vos aliejaus – kol gabalėliai taps traškūs.

4. Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite druska, pipirais ir patiekite norimos temperatūros su šaukštu trupinto sūrio (arba jogurto), šviežiai pjaustytomis petražolėmis.

Suskleisti
Moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 157
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (muskatinio)
Svogūnai: 1.00 g (didesnis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sultinys: 750.00 ml (naminio daržovių arba jautienos)
Grietinėlė: 100.00 ml (riebios)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 5.00 valg. š.
Bazilikai: 3.00 vnt. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
  2. Česnakus ir svogūną nulupkite, 2 skilteles pakepinkite svieste su svogūnu, kitas dvi palikite.
  3. Svogūnų ir česnakų troškinį krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite moliūgo kubelius ir virkite apie 20 min., kol moliūgas suminkštės.
  4. Puodą nukelkite nuo viryklės. Likusias česnako skilteles sugrūskite su bazilikų lapeliais, sumaišykite su aliejumi, viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir supilkite į sriubą.
  5. Sriubą išplakite elektriniu plakikliu, pagardinkite grietinėle.
  6. Trintą moliūgų sriubą galite paskaninti skrudintos duonos skrebučiais, moliūgų sėklomis, mėlynųjų pelėsių sūriu.
Suskleisti
Avinžirnių sriuba
Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 87
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Suskleisti
Imbierinė pomidorų ir lęšių sriuba
Receptas: Imbierinė pomidorų ir lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 59
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 2.00 valg. š. (šviežiai tarkuotos šaknies)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (milteliai)
Kalendros: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Lęšiai: 2.00 puodelis (rudieji)
Pomidorai: 200.00 ml (trinti arba pomidorų tyrė)
Daržovių sultinys: 5.00 puodelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, supilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite į puodą storu dugnu. Troškinkite 5-7 minutes.
  2. Sudėkite trintas česnakų skilteles, imbierą, pomidorų pastą, prieskonius ir palikite dar kelioms minutėms.
  3. Į sriubą supilkite lęšius, trintus pomidorus, daržovių sultinį, pagardinkite pipirais ir druska. Virkite 45 minutes. Galite paskaninti liesu jogurtu.

 

Suskleisti
Morkų sriuba
Receptas: Morkų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 30
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Karis: 2.00 arbat. š.
Morkos: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 4.00 vnt. (stiebų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2.00 puodelis
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sumaišykite su kario prieskoniais. Po kelių minučių suberkite tarkuotas morkas, pjaustytus salierus, smulkintus svogūnus. Troškinkite 10 minučių ir tuomet supilkite sultinį.
  2. Virkite, kol daržovės suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Išvirusią sriubą palikite kiek atvėsti ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Papuoškite žalumynais.
Suskleisti
Kreminė špinatų ir grybų sriuba
Receptas: Kreminė špinatų ir grybų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 52
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Pievagrybiai: 225.00 g (ar bet kokie kiti mėgstami grybai)
Porai: 2.00 vnt. (baltoji dalis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 2.00 puodelis (žalieji)
Špinatai: 225.00 g
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Jogurtas: 1.00 puodelis (¼ puodelio - liesas be priedų)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus.
  2. Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių.
  3. Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta – sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
  4. Paskaninkite druska, pipirais, citrinos sultimis bei jogurtu.
Suskleisti

Antrieji patiekalai:

Pomidorinis avinžirnių troškinys
Receptas: Pomidorinis avinžirnių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Pomidorai: 250.00 g (konservuotų savo sultyse - geriausia smulkintų)
Rūkytos dešrelės:(mėgstamų) 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kalendros: 10.00 g (ryšulėlis lapelių (nebūtina))
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite. 
  2. Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
  3. Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
  4. Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
  5. Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
Suskleisti
Troškinti jautienos šonkauliai aronijų vyne
Receptas: Troškinti jautienos šonkauliai aronijų vyne
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Šoninė: 150.00 g (supjaustytos kubeliais)
Česnakai: 1.00 vnt. (nuluptomis skiltelėmis)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai, perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (perpjautos išilgai)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežio)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Vynas: 1.00 vnt. (butelis aronijų)
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Aliejuje gerai apkepiname jautienos šonkaulius. Sudedame juos į troškinimo indą. Apkepame šoninę, kuri irgi keliauja ant šonkaulių.

2. Toliau toje pačioje keptuvėje, įpylę šiek tiek aliejaus, atskirai apkepame svogūnus, česnaką, morkas. Viską sudedame į troškinimo indą. Tuomet į keptuvę įpilame šiek tiek vyno arba sultinio ir su mentele nugramdome visus prikepusius likučius. Arba jei jau tiksliau, tai deglaze’inam keptuvę. Ir visą tą skystį supilame į troškintuvą.

3. Supilame likusį aronijų vyną, vištienos sultinį, sudedame prieskonines žoleles ir įberiame druskos.

4. Puodą uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies viską troškiname mažiausiai 2 val., jei reikia, tai ir daugiau. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir lengvai kristi nuo kaulo.

5. Iš to sultinio, kuris virė, padarome padažą – nukošiame skystį, supilame į keptuvę ir viską nugariname iki norimo tirštumo.

Suskleisti
Tinginių balandėliai
Receptas: Tinginių balandėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.3 / 119
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis šviežias)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis, gerai prinokęs)
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Malta mėsa: 500.00 g (geriausiai tinka kiaulienos ir jautienos mišinys, bet galite išbandyti ir su gryna kiauliena ar veršiena)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Ryžiai: 0.50 st. (ilgagrūdžių)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Sviestas: 25.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kvapnieji pipirai: 5.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Ryžius apvirkite, kad būtų dar puskiečiai – maždaug pusę jiems skirto laiko, atvėsinkite. Keptuvėje įkaitinkite truputį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūnus, kol taps auksiškai geltoni, suminkštės, taip pat juos atvėsinkite.

2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, berkite ryžius, svogūnus, įspauskite česnaką, muškite kiaušinį, berkite džiovinto čiobrelio, po žiupsnį druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, o tada šlapiomis rankomis suformuokite 14–16 rutuliukų. Išdėliokite juos ant aliejumi pateptos lėkštės ar lentelės ir atidėkite, kol paruošite daržoves.

3. Kopūstą supjaustykite, morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, nupjaukite viršutinę poro dalį ir taip pat supjaustykite griežinėliais. Papriką išvalykite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada greitai įmeskite į šaltą, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

4. Ant viryklės dėkite plačiadugnį puodą, ištirpinkite sviestą, sudėkite porus ir pusę morkų ir pakepinkite kelias minutes, kol porai pakvips.

5. Dėkite į puodą pjaustytus kopūstus, likusias morkas, paprikas, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įberkite druskos, įmeskite kvapniuosius pipirus ir pavirkite apie 7–10 min., kol kopūstai šiek tiek sukris.

6. Ant daržovių viršaus sudėkite mėsos kukulius, į jų tarpus priberkite smulkintų pomidorų. Uždenkite ir ant lengvos ugnies troškinkite apie 15–20 min. Baigiant troškinti ant viršaus uždėkite pomidorų pastos, gausiai pabarstykite krapais ir leiskite nuo ugnies nukeltam puodui dar kelias minutes pastovėti.

7. Patiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše, o galite valgyti ir be jokių priedų, nes kukuliai ir daržovės – puikus savarankiškas patiekalas, be to, ir lengvesnis.

Suskleisti
Falafeliai
Receptas: Avinžirnių kukuliai falafeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g
Česnakai: 4.00 skiltelės
Žolelės: 1.00 sauja (petražolių, krapų, kalendrų)
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Avinžirnius mirkykite vandenyje mažiausiai šešias valandas, geriausia užsimerkite iš vakaro. Dėkite į puodą su vandeniu, virkite apie 40 minučių, nukoškite. Išvirtus avinžirnius sutrinkite smulkintuvu, įdėkite sugrūstą ar smulkiai supjaustytą česnaką, prieskonius, žoleles ir miltus.

2. Viską gerai sumaišykite ir drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio kukulius.

3. Kepkite gilioje keptuvėje ant gerai įkaitinto aliejaus vartydami, kol falafeliai įgaus tamsiai auksinę spalvą ir gražiai apskrus. Riebalus nusausinkite popierine servetėle.

4. Patiekite su salotomis ir aštriais padažais.

Suskleisti
Burokėlių rizotas
Receptas: Burokėlių rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 200.00 g (burokėlių kepimui)
Vištienos sultinys: 250.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkiai supjaustyta)
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelių lapeliai)
Ryžiai: 100.00 g (specialių rizotui)
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo)
Ožkų pieno sūris: 3.00 valg. š. (šviežio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3–4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50–60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu.

2. Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite jį virti ant pačios mažiausios ugnies.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2–3 minutes, kol daržovės pasidarys permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltąjį vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kai sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 20 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki.

5. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir dar šiek tiek pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. Ir palikite rizotą šiek tiek „pailsėti“, kad susigulėtų visi skoniai.

6. Dėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais.

Suskleisti
Nematomas cukinijų pyragas
Receptas: Nesaldus cukinijų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 28
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Miltai: 80.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto; galima pakeisti kario milteliais arba 6 mėtos lapeliais, smulkiai sukapotais)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 25.00 g (tirpinto)
Pienas: 100.00 ml
Sūris: 3.00 valg. š. (tarkuoto sendinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

2. Nemažame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, kuminą (arba karį, arba smulkintas mėtas).

3. Kiaušinius lengvai išplakite šakute ir sumaišykite su miltų mišiniu, supilkite tirpintą sviestą ir pieną.

4. Cukinijas supjaustykite labai plonais griežinėliais, tam geriausiai tiks pjaustyklė, vadinama mandolina. Po truputį dėkite cukinijų griežinėlius į tešlą ir atsargiai sumaišykite, kad kiekvienas gabaliukas pasidengtų tešla.

5. Kvadratinę kepimo formą, (25 x 25 cm ar panašią) išklokite kepimo popieriumi, supilkite paruoštą tešlą, išlyginkite šaukštu, kad cukinijos gražiai sugultų ir apiberkite sendintu sūriu.

6. Kepkite įkaitusioje orkaitėje apie 45 min., kol paviršius parusvės ir sukietės.

7. Mėgaukitės lengvai šiltu arba šaltu. Man šis pyragas labai patinka su jogurtiniu padažu. O jį gaminu taip: į natūralų jogurtą (geriausiai graikišką, įspaudžiu truputį česnako, įberiu druskos, pipirų ir padažas paruoštas.

Suskleisti
Pasta su voveraitėmis ir pelėsiniu sūriu
Receptas: „Conchiglioni“ pasta su voveraitėmis ir pelėsiniu sūriu „gorgonzola“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Makaronai kriauklės: 32.00 vnt. („conchiglioni“ (gigantiškos kriauklės) formato)
Voveraitės: 40.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis (stambios kokybiškos)
Kaip gaminti

„Finferli“ – voveraitės – jiems yra prabanga. Todėl jie negali sau leisti šių grybų suvirti ir paskui paslėpti po grietinės sluoksniu. Voveraitės garinamos keptuvėje be jokių riebalų tol, kol paleidžia savo vandenį, tik tada šiek tiek „pašokdinamos“ alyvuogių aliejuje ir derinamos su kokiu nors padažu.

Šiuo atveju – aromatingo pelėsinio sūrio „gorgonzola“ kremu. Jo yra Lietuvos parduotuvėse, o jeigu nerandate – tiks ir Vilkyškių „Memel Blue“. Bandykite derinti su tvirtesnio stoto baltuoju „Chardonnay“ vynu, kuris tvarkingai nuplaus sūrio riebalų perteklių.

1. Nuplaukite voveraites, nusausinkite ir pakaitinkite keptuvėje be jokių riebalų.

2. Nugarinkite vandenį nupildami į kiaurasamtį, kol voveraitės apsausės.

3. Įpilkite į keptuvę tyro alyvuogių aliejaus, lengvai pakepinkite voveraites, pasūdykite.

4. Dideliame puode išvirkite pastą „al dente“ (it. danties kietumo).

5. Kitoje keptuvėje ant mažos ugnies išlydykite pelėsinį sūrį atskiesdami pienu, kol gausite kremo konsistencijos padažą.

6. Išvirtą pastą suberkite į keptuvę su voveraitėmis ir sumaišykite.

7. Patiekdami lėkštėje apšlakstykite pelėsinio sūrio gorgonzola kreminiu padažu, pabarstykite krapais.

Suskleisti
Troškinys „ratatouille“
Receptas: Prancūziškas troškinys „ratatouille“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 32
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos; geriau, jei viena bus geltonoji, kita žalioji, bet tinka ir vienodos)
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (geriau mėsingesni, pvz., slyviniai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai sukapoto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultys (geriau nuluptų ir kapotų))
Paprikos: 2.00 vnt. (viena raudonoji, kita geltonoji)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų (galima keisti ar maišyti su raudonėliais))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia imkitės baklažano – reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4–5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu – viskas, baklažanai paruošti naudoti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

3. Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.

4. Į apvalios (geriau – stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.

5. Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves – klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.

6. Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).

7. Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., tada nuimkite popierių ar foliją ir pakepkite dar 10–20 min., kol daržovės bus minkštutėlės.

Suskleisti

Desertai:

Keksiukai su pistacijomis
Receptas: Keksiukai su pistacijomis
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 470.00 g (pakelio AB „Kauno Grūdai“ miltinio mišinio vaniliniam keksui)
Aliejus: 185.00 ml (pistacijų)
Jogurtas: 225.00 ml (skysto jogurto su žemuogėmis, agrastais arba abrikosais)
Pistacijos: 300.00 g (dekoravimui)
Kaip gaminti
  1. Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
  2. Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
  3. Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
  4. Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
Suskleisti
Keksiukai su obuoliais
Receptas: Keksiukai su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 42
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Pienas: 130.00 ml
Sviestas: 80.00 g (ištirpinto)
Obuoliai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir cinamonu.
  2. Sviestą išplakite su cukrumi ir kiaušiniais.
  3. Į gautą masę, pakaitomis įmaišykite miltus ir pieną.
  4. Obuolius išdarinėkite, jei stora odelė - nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Įmaišyite į tešlą.
  5. Tešlą paskirstykite keksiukų formelėse. Pripildykite jas beveik iki viršaus.
  6. Viršų pabarstykite ruduoju cukrumi.
  7. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių ir kepkite maždaug 20 minučių.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Trupininis desertas su uogomis
Receptas: Trupiniuotis su vasaros pabaigos uogomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Gervuogės: 4.00 st. (ar kitų mėgstamų uogų (arba jų mišinio))
Cukrus: 2.00 valg. š. (uogų mišiniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota jos žievelė ir išspaustos sultys; uogų mišiniui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (didelis; uogų mišiniui)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (uogų mišiniui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (uogų mišiniui)
Kukurūzų miltai: 1.50 valg. š. (uogų mišiniui)
Avižiniai dribsniai: 0.75 st. (tinka ir klasikiniai, ir greito paruošimo; viršui)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (viršui)
Miltai: 0.50 st. (verta pabandyti su viso grūdo, tačiau tinka ir įprasti kvietiniai; viršui)
Sviestas: 110.00 g (supjaustyto kubeliais; viršui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Pagaminkite uogų sluoksnį. Dėkite į dubenį visas uogas, berkite citrinos žievelę, prieskonius ir druską ir švelniai išmaišykite. Atskirame nedideliame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis ir kukurūzų miltus, o tada užpilkite ant uogų mišinio ir darsyk gerai permaišykite, kad uogos gerai pasidengtų.

3. Nedidelį keturkampį keraminį ar stiklinį kepimo indą plonai patepkite sviestu ir supilkite uogų mišinį, išlyginkite.

4. Dideliame elektrinio kombaino inde sumaišykite miltus, avižinius dribsnius ir cukrų. O tada sudėkite sviestą ir dar pasukite, kad gautumėte rupų, riebų mišinį. Visą šį procesą galite atlikti ir be elektrinių prietaisų, tik sviesto įmaišymui geriau naudoti du peilius, o ne rankas, nes nuo rankų šilumos jis ims tirpti.

5. Supilkite gautą miltų-cukraus-sviesto mišinį ant uogų, išlyginkite. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40–50 min. Kepinio viršus turi būti auksiškai rudas, o uogų mišinys burbuliuoti.

6. Leiskite kiek atvėsti ir patiekite su vaniliniais ledais. Skanaus!

Suskleisti
Pyragėliai su ananasais
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su ananasais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Sviestas: 4.00 valg. š. (minkšto)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto)
Kaip gaminti

1. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir palikite pastovėti apie 20 min, kol kiek atšils, kad taptų paslankesnė.

2. Paruoškite 8 apvalius ananaso gabalėlius: vaisių nulupkite, supjaustykite maždaug 5–7 mm storio griežinėliais, aštriu mažu peiliuku išpjaukite vidurį.

3. Tešlos stačiakampius pjaukite pusiau, kad gautumėte kvadratus ir išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kiekvieną jų švelniai patepkite sviestu – vienam kvadratui naudokite apie 1/2 arbat. šaukštelio. Tada ant sviestu patepto tešlos kvardato dėkite ananaso žiedą (jei norite, galite apipjaustyti tešlos kraštus, kad gautumėte apskritimą – tačiau tai estetikos reikalas, skonis nepakis).

4. Dėkite skardą į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol tešlos krašteliai taps auksiniai – apie 15–20 min.

5. Vos tik ištrauksite iš orkaitės, patepkite dar karštus ananasus medumi.

6. Jei norite, šiuos pyragėlius galite papuošti mėtomis ar dar šiltus patiekti su ledais. Valgykite tą pačią dieną, kitą jie nebebus tokie skanūs.

Suskleisti
Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Receptas: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Sviestas: 325.00 g (125 g šalto, supjaustyto gabaliukais pagrindui ir 200 g minkšto aguonų sluoksniui)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (1 pagrindui ir 5 (atskirai tryniai ir baltymai) aguonų sluosniui)
Cukraus pudra: 2.00 st. (0.5 st. pagrindui ir 1.5 st. cukraus glajui ir papuošimui)
Aguonos: 600.00 g (aguonų sluoksniui)
Obuoliai: 500.00 g (aguonų sluoksniui)
Cukrus: 250.00 g (aguonų sluoksniui)
Manai: 70.00 g (aguonų sluoksniui)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (pasmulkintų, galima keisti migdolais; aguonų sluoksniui)
Cukatos: 1.00 st. (apelsinų; 50 g aguonų sluoksniui, o likusios apibarstymui)
Migdolų ekstraktas: 2.00 arbat. š. (aguonų sluoksniui)
Citrinos sultys: 4.00 arbat. š. (galima keisti apelsinų sultimis arba vandeniu; cukraus glajui)
Kaip gaminti

Pagrindas:

  • Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
  • Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30–60 min).
  • Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.

Aguonų sluoksnis:

  • Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  • Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
  • Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60–70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Cukraus glajus ir papuošimas:

  • Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas – įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
  • Glajumi užtepkite visą pyrago paviršių ir pabarstykite cukatais.

Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas – jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.

Suskleisti
Sluoksniuotos tešlos sausainiai
Receptas: Trapūs sausainiai su prieskoniais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 50.00 g
Razinos: 50.00 g
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Rudasis cukrus: 50.00 g
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š. (pabarstymui)
Kaip gaminti
  • Išimkite iš šaldymo kameros ir išpakuokite šaldytos tešlos lakštelius, tegul pakloti vienu sluoksniu ant miltais vos pabarstytos lentos ar stalviršio jie pabūna kambario temperatūroje apie 20 min – kol tešla nebebus ledinė ir įgaus paslankumo.
  • Tuo metu į elektrinį smulkintuvą supilkite riešutus, razinas, prieskonius ir sumalkite iki rupių trupinių – užtruksite 2–3 min. Perpilkite trupinius į dubenį, o tada supilkite išlydytą sviestą bei cukrų. Kruopščiai viską išmaišykite, kad gautumėte tirštą masę, kurioje tolygiai pasiskirstę visi ingredientai.
  • Atšilusią tešlą patepkite plaktu kiaušiniu, o tada ant kiekvieno lakštelio dėkite ir švelniai tolygiu sluoksniu paskirstykite riešutų-razinų įdarą. Atsargiai suvyniokite tešlą į ritinėlius (vynioti pradėkite nuo siauresniojo lakšto krašto – gausite trumpą storą ritinėlį). Dėkite juos į šaldytuvą bent 30 min. (galima ir 1–2 val.). Praėjus šiam laikui, išimkite ritinėlius ir aštriu peiliu supjaustykite juos maždaug 7–8 mm storio riekelėmis.
  • Dėkite šias riekeles į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami gana nemažus tarpus. Kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 7 iki 10 min, kol sausainiai taps auksiškai rusvos spalvos. Atidžiai stebėkite, nes neprižiūrimi jie gali apdegti.
  • Išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Puikus gardėsis su kava, arbata ar pienu, gardžiausi valgomi tą pačią ar kitą dieną, ilgiau nelaikykite.
Suskleisti
Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
Receptas: Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (greitai paruošiamų)
Miltai: 100.00 g (kvietinių, arba viso grūdo, arba be glitimo, pvz., avižų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviesto, ištirpinto ir atvėsinto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Klevų sirupas: 100.00 ml (arba medaus)
Morkos: 100.00 g (smulkiai sutarkuotos)
Kaip gaminti

Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).

3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.

4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.

5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito