Savaitgalio valgiaraštis: su medumi – ir salotos, ir desertai, ir mėsa

Nors prasidėjo paskutinis žiemos mėnuo, tebesinori sočių, šildančių patiekalų, o po jų, žinoma, pasimėgauti kąsneliu skanėsto. Tačiau ir tie šildantys patiekalai, sodrūs skanėstai gali būti įdomūs bei elegantiški. Artėjant savaitgaliui siūlome prisiminti nuostabųjį įvairių patiekalų ingredientą – medų. Jis bet kuriam patiekalui suteiks įdomaus papildomo skonio, kvapo ir spalvos.
Triušiena
Triušiena / Vida Press nuotr.

Triušienos ragu su prieskoniais ir medumi

Ingredientai:

  • 1 triušis, padalintas į 5–6 dalis;
  • 400 g svogūnų;
  • 400 g morkų;
  • 2 galvutės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. rupios jūros druskos;
  • 1/2 šaukšt. baltųjų pipirų;
  • 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 50 g sviesto;
  • 2–3 valg. šaukšt. medaus;
  • 300 ml baltojo vyno;
  • 200 ml vištienos arba daržovių sultinio;
  • po kelis lapelius lauro lapų ir šalavijų (tinka ir švieži, ir džiovinti);
  • 2 citrinos.

Gaminimas:

1. Neluptus svogūnus perpjaukite pusiau. Morkas nuskuskite ir stambiai supjaustykite. Česnako galvas apvalykite ir neluptas perlaužkite į 2 dalis.

2. Triušienos gabalus pasūdykite ir įtrinkite pipirais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepinkite mėsą, kol gražiai paruduos. Išimkite ir sudėkite į kepimui orkaitėje tinkamą indą.

Vida Press nuotr./Triušiena
Vida Press nuotr./Triušiena

3. Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepinote mėsą, ištirpinkite sviestą ir 4–5 min. pakepinkite morkas bei svogūnus. Sudėkite medų, supilkite vyną, sultinį ir išmaišykite. Pasūdykite ir perpilkite skystį su daržovėmis į kepimo indą su triušiena.

4. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Įpusėjus kepimui sudėkite česnakus, į 4 dalis perpjautas citrinas, lauro lapus bei šalavijus. Išjungę orkaitę patiekalą dar keliolika minučių palaikykite joje.

UŽKANDIS

Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai
Receptas: Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Svogūnai: 4.00 vnt.
Actas: 200.00 ml (raudono vyno - marinatui)
Medus: 200.00 g (marinatui)
Vanduo: 300.00 ml (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nuplaukite ir išvirkite. Nulupkite ir sutrinkite stambia trintuve arba supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  2. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus. Susmulkintas daržoves sumaišykite, sukrėskite į stiklainius. Į puodą supilkite marinato produktus, kaitinkite, kol ištirps medus.
  3. Užpilkite ant daržovių stiklainiuose. Sandariai uždarykite, laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

SALOTOS

Kopūstų ir morkų salotos su medumi
Receptas: Kopūstų ir morkų salotos su medumi
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 50
Receptas
Ingredientai
Daigai: įvairūs - dėžutė 1.00 vnt.
Kopūstai: 300.00 g (pusė raudonojo)
Morkos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja (kapotos)
Raudonasis svogūnas: 30.00 g (pusė galvutės)
Medus: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Citrinos: 2.00 vnt. (žaliųjų sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kopūstą ir morką sutarkuokite. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais. Suberkite daigus, kapotas petražoles ir viską gerai permaišykite.

2. Dubenėlyje sumaišykite medų, alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, supilkite ant salotų ir išmaišykite.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

KARŠTIEJI PATIEKALAI

Vištiena su apelsinais ir cinamonu
Receptas: Vištų krūtinėlės su medumi ir apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 76
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š. (kepintos)
Sultys: 150.00 ml (apelsinų - šviežiai spaustos/ marinatui)
Medus: 50.00 g (marinatui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (traiškytas - marinatui)
Česnakai: 5.00 g (1 arbat. š. traiškyto - marinatui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotų žievelių - marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus produktus. Į marinatą sudėkite vištienos filė,  išmaišykite, dubenį uždenkite ir 10 minučių laikykite šaldytuve.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Iš dubens išimkite vištienos filė, gerai nuvarvinkite (marinato neišpilkite), dėkite į keptuvę ir ant nedidelės ugnies kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių – kol švelniai paruduos. Į keptuvę supilkite likusį marinatą ir dažnai vartydami kepkite dar 4–5 minutes.
  3. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir supjaustykite griežinėliais. Į keptuvėje likusį padažą įpilkite sezamų aliejaus, gerai išmaišykite ir užpilkite ant vištienos. Apibarstykite kepintais sezamais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Vištienos krūtinėlė garstyčių ir medaus marinate
Receptas: Vištienos krūtinėlė su garstyčių ir medaus marinatu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.3 / 74
Receptas
Ingredientai
Garstyčios: 3.00 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (marinatui)
Druska: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 šviežiai maltų - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (baltojo - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Česnakus sutarkuokite arba išspauskite.
  2. Stikliniame dubenyje išmaišykite produktus.
  3. Keturias vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, aptepkite bei apvoliokite marinatu bei palikite šaltai marinuotis per naktį.
  4. Kepkite ant grilio arba orkaitėje 10–15 minučių. Skanaus!

Receptą atsiuntė Indrė B., Gargždai

Suskleisti
Jautienos didkepsniai MEDAUS IR AITRIŲJŲ PAPRIKŲ MARINATE
Receptas: Jautienos didkepsniai medaus ir aitriųjų paprikų marinate
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (gabalėlis apie 1 cm)
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė)
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Medus: 1.00 valg. š.
Jautiena: 450.00 g (3 jautienos didkepsniai (150 g))
Kaip gaminti
  1. Nuplaukite aitriosios paprikos ankštį, išimkite sėklytes kartu su baltomis plėvelėmis ir supjaustykite mažais kubeliais.
  2. Nulupkite imbierą ir jį smulkiai sutrinkite arba sukapokite.
  3. Nulupkite česnaką ir supjaustykite mažais kubeliais.
  4. Aliejų gerai išmaišykite su druska, pipirais ir medumi, supilkite kitus ingredientus.
  5. Nuplaukite jautienos didkepsnius, nusausinkite ir sudėkite į marinatą.
  6. Marinuokite maždaug 30 min. (pagal pageidavimą galima ilgiau).
  7. Kepsninėje kepkite apie 6–8 min., esant tiesioginiam, dideliam karščiui. 
  8. Gaminimo trukmė: 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Suskleisti

DESERTAI

Ruginių miltų meduolis
Receptas: Ruginių miltų meduolis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Medus: 680.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Rūgęs pienas: 250.00 ml
Grietinė: 250.00 ml
Ruginiai miltai: 420.00 g (rupūs)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 g (malti kvapieji)
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Gvazdikėliai: 2.00 g (malti)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ˚C temperatūros.
  2. Medų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Kelias minutes pavirkite, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
  3. Dideliame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite rūgusį pieną, grietinę ir vėl išplakite. Atvėsus medui, supilkite jį į plakinį ir vėl išplakite iki vientisos masės.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir visus prieskonius. Suberkite į plakinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (36x12 cm dydžio ar 20x30 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Ar meduolis jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  6. Meduoliui iškepus, išjunkite orkaitę. Palikite meduolį atvėsti kepimo inde apie 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir atvėsinkite ant grotelių. Pjaustykite riekelėmis ar gabalėliais ir patiekite.
Suskleisti
Triufeliai su medumi, čili pipirais ir jūros druska
Receptas: Triufeliai su medumi, aitriąja paprika ir jūros druska
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 120.00 g (mažiausiai 65 proc. sausųjų kakavos medžiagų)
Grietinėlė: 60.00 ml (riebios)
Medus: 1.00 valg. š. (0,5)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (¼ - aitriųjų arba Kajeno paprikų)
Sviestas: 20.00 g (kambario temperatūros)
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros)
Kakava: 1.00 st. (¼ puodelio - miltelių)
Kaip gaminti
  1. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir atidėkite į šalį.
  2. Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, cinamoną ir aitriąją arba Kajeno papriką.
  3. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, t. y. prikaistuvio kraštuose ims kilti burbuliukai. Išjunkite ugnį ir karštą grietinėlę supilkite į dubenėlį su šokoladu.
  4. Leiskite pastovėti apie minutę, kol šokoladas aptirps, o tuomet išmaišykite. Įmaišykite sviestą ir žiupsnį jūros druskos.
  5. Maišykite, kol sviestas ištirps, iki vientisos masės.
  6. Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kartais pamaišydami, kol masė bus tiršta, tačiau ne kieta.
  7. Pasiruoškite formuoti triufelius: padėklą, kepimo skardą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi.
  8. Triufelių formavimui geriausiai tiktų mažas ledų kaušelis ar panašus įrankis, tačiau jeigu jo neturite, galite naudoti ir įprastą šaukštelį.
  9. Merkite įrankį, kurį naudojate, į karštą vandenį, paskui pasemkite tirštos šokoladinės masės.
  10. Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus.
  11. Jei reikia, paformuokite juos šiek tiek sudrėkintomis rankomis, kad būtų gražios, nebūtinai idealiai apvalios triufelių formos.
  12. Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Indą su triufeliais dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
  13. Į lėkštę suberkite kakavos miltelius. Juose apvoliokite iš šaldytuvo išimtus triufelius.
  14. Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Skanaus!

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis