Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio valgiaraštis: sveika, vasara!

Metas pasimėgauti visomis vasaros gėrybėmis ir palepinti ne tik save, bet ir artimuosius gaiviais, saldžiais, sultingais skoniais!
Lietiniai su džiovintais pomidorais
Lietiniai su džiovintais pomidorais / Mariaus Žičiaus nuotr.
Temos: 1 Receptai

Užkandžiai

Ingredientai
Miltai: 140.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 6.00 g (1/2 arbat. š.)
Druska: 5.00 g
Sviestas: 35.00 g (šaltas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 didelės arba 3 mažesnės smulkiai sukapotos skiltelės)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (į tešlą ir viršui pabarstyti)
Bazilikai: 5.00 g (1/2 arbat. š. džiovintų)
Juodieji pipirai: 3.00 g (1/4 arbat. š. maltų)
Sūris: 90.00 g (tarkuotas fermentinis)
Pasukos: 70.00 ml (šaltos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Pienas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.

2. Paruoškite tešlą. Iš pradžių į dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberkite kubeliais supjaustytą labai šaltą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai ir neliks sausų miltų.

3. Suberkite į dubenį smulkiai kapotą česnaką, džiovintus raudonėlius, bazilikus, juoduosius pipirus ir tarkuotą fermentinį sūrį. Viską gerai sumaišykite.

4. Į dubenį supilkite pasukas ir išmaišykite masę. Išmaišę, lengvai paminkykite tešlą rankomis – ji turi būti minkšta, tačiau ne pernelyg lipni. Jeigu matote, kad masė per sausa, įpilkite dar šiek tiek pasukų. Pilkite po šaukštą, kol gausite reikiamą konsistenciją. Neperminkykite tešlos, nes iškeptos pusryčių bandelės nebus purios ir kietos. Iš išminkytos tešlos suformuokite apvalų minkštą rutulį.

5. Švarų lygų paviršių lengvai pabarstykite miltais. Perkelkite išminkytos tešlos rutulį ant šio paviršiaus. Iškočiokite tešlą į 2–2,5 cm počio apskritimą. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bandelės neiškils ir nebus purios.

6. Pasiruoškite metalinę apvalią sausainių formelę. Beje,  galite naudoti ir stiklinę ar puodelį, tačiau kepant scones, labai svarbus jų išpjovimas iš iškočiotos tešlos: geriausia tai daryti aštria formele. Išpjaudami bandelę iš tešlos, nesukiokite formelės – tiesiog išspauskite vienu tiksliu judesiu.

7. Išpjautas bandeles perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų maždaug 5 cm tarpus. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu pienu ir aptepkite šiuo plakiniu visų bandelių viršų. Apibarstykite džiovintais raudonėliais.

8. Skardą su paruoštomis bandelėmis dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 minučių, kol bandelės įgaus aukso atspalvį. Iškepus, išimkite ant grotelių ir palaukite kelias minutes. Tuomet dar šiltas tiekite į pusryčių stalą. Valgykite su sviestu, kumpiu, daržovėmis ar tiesiog be jokių priedų su puodeliu arbatos.

Bandeles kepė, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: pusryčių bandelės „scones“ (Škotija)

Suskleisti
Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis
Receptas: Lavašo suktinukai su krabų lazdelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.3 / 167
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krabų lazdelės: 100.00 g
Lašiša: 50.00 g (sūdytos)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja (kapotų)
Petražolės: 1.00 sauja (kapotų)
Lavašas: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Kietai išvirkite ir atvėsinkite kiaušinį.
  2. Smulkiai supjaustykite krabų lazdeles ir sūdytą lašišą, sutarkuokite virtą kiaušinį, sukrėskite majonezą, pagardinkite kapotais krapais arba petražolėmis ir atsargiai išmaišykite.
  3. Paklokite ant stalo lavašo lakštą, ištepkite įdaru, susukite į ritinėlį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir bent porą valandų palaikykite šaltai.
  4. Supjaustykite maždaug 2 cm storio griežinėliais ir patiekite kaip užkandį.
Suskleisti
Sūrio rutuliukai
Receptas: Sūrio rutuliukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Sūris: 500.00 g (fermentinis)
Kmynai: 4.00 valg. š. (4–5)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (4–5)
Miltai: 2.00 puodelis (apie 210–280 g – tiek, kad iš tešlos išeitų suformuoti rutuliukus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 500.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Fermentinį sūrį (geriau rinkitės kietesnį) sutarkuokite stambia tarka. Į dubenį suberkite kmynus, įmuškite kiaušinius, įberkite žiupsnį druskos ir viską sumaišykite.
  2. Įberkite šiek tiek miltų ir vėl pamaišykite. Miltus berkite palaipsniui, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą.
  3. Rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens. Iš paruoštos masės suformuokite nedidelius plokščius kamuolėlius (2–3 cm skersmens).
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kamuolėlius. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus ir taps aukso spalvos, tuomet apverskite ir taip pat apkepkite. Jei norite sausesnių sūrio rutuliukų, darykite juos mažesnius ir kepkite iki tamsios aukso spalvos. Na, o jei norite, kad rutuliukai viduje būtų minkšti, darykite juos šiek tiek didesnius ir kepkite iki šviesios aukso spalvos.
  5. Iškeptus sūrio rutuliukus, išimkite iš keptuvės ir sudėkite į dubenį ant popierinių rankšluosčių, kad nusausintumėte aliejaus perteklių.
  6. Paruoštus sūrio rutuliukus sudėkite į krepšelį ir patiekite.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Gardžios iškylos užkandžių idėjos

Suskleisti

Salotos

Salotos su Parmos kumpiu
Receptas: Salotos su Parmos kumpiu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Parmos kumpis: 100.00 g
Salotos: 400.00 g (2 saujos įvairių rūšių salotų mišinio)
Nektarinai: 2.00 vnt. (dideli)
Melionas: 1.00 vnt. (pusė geltonojo)
Mocarelos sūris: 100.00 g
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Citrinos: 1.00 vnt. (šviežių citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; maltų)
Kaip gaminti

1. Kumpį supjaustykite perregimomis juostelėmis.

2. Nuplautus, nusausintus nektarinus perpjaukite pusiau. Išėmusi kaulus, supjaustykite plonais griežinėliais. Mocarelą supjaustykite kvadratėliais.

3. Melioną nulupkite, šaukšteliu išskobkite sėklas. Iš minkštimo specialiu šaukšteliu išskobkite rutuliukus.

4. Paruoškite padažą: sezamų aliejų sumaišykite su citrinų sultimis ir skystu medumi. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos ir dar sykį išmaišykite.

5. Į salotinę suberkite nuplautas, nusausintas salotas. Ant viršaus sudėkite nektarinų griežinėlius, melionų rutuliukus, juostelėmis pjaustytą kumpį, mocarelos gabalėlius.

6. Tiekdama apliekite paruoštu padažu.

Suskleisti
Gaivios salotos
Receptas: Gaivios salotos su kriaušėmis ir graikiškais riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 66
Receptas
Ingredientai
Salotos: 50.00 g (Saujelė įvairių nedidelių traškių salotų lapelių)
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė gerai prinokusi)
Sūris: 200.00 g (mėlynųjų pelėsių)
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas citrinos sulčių ir užpilui šaukštas citrinos sulčių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (užpilui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, suberkite į sandarų indą ir dviem valandoms padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės.

2. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

3. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

4. Salotas išdėliokite į kelis dubenėlius, ant viršaus dėkite kriaušių ir sūrio gabalėlių, berkite riešutus. Salotas pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu, paruoštu iš citrinų sulčių, aliejaus, žiupsnelio cukraus ir pipirų.

Suskleisti
Rūkytos vištienos salotos su braškėmis
Receptas: Rūkytos vištienos salotos su braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (viščiuko, karštai rūkyta)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Nektarinai: 2.00 vnt.
Braškės: 400.00 g
Majonezas: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Kaip gaminti
  1. Salotų lapus kruopščiai nuplaukite, nuvarvinkite ir sudėkite į lėkštę, sudėkite nuplautas braškes (didesnes perpjaukite pusiau ar į keturis dalis), gabaliukais supjaustykite mėsą, nektarinus.
  2. Iš majonezo, jogurto, druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų sumaišykite padažą.
  3. Jį galima patiekti atskirame indelyje.
Suskleisti

Sriubos

Rusiška sriuba „Solianka“
Receptas: Rusiška sriuba „Solianka“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 44
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 200.00 g (šviežių ir sauja raugintų kopūstų)
Agurkai: 1.00 vnt. (raugintas)
Kumpis: 400.00 g (karštai rūkyto kiaulienos)
Alyvuogės: 70.00 g (žaliųjų)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis ir kiek pakepinkite karštuose riebaluose.

2. Smulkintus šviežius ir raugintus kopūstus sudėkite į puodą. Užpilkite dviem litrais vandens ir  apie 20 minučių pavirkite.

3. Sudėkite kubeliais pjaustytą raugintą agurką, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar kiek pavirkite. Sudėkite kumpį, alyvuoges bei kaparėlius ir pavirkite dar pora minučių. Pagal skonį pagardinkite „Tabasco“ padažu bei šviežių citrinų sultimis.

4. Tiekdama puoškite citrinų griežinėliais.

Suskleisti
Pikantiška lęšių sriuba
Receptas: Pikantiška lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 169
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (1,5 st. raudonųjų lęšių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 4.00 g (džiovintų mairūnų arba raudonėlių)
Daržovių sultinys: 2.00 st. (arba vištienos)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.

2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.

3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.

4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.

5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.

Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.  

Suskleisti
Kopūstų sriuba su citrinomis
Receptas: Kopūstų sriuba su citrinomis
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 37
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 500.00 g (pusė kopūsto gūžės)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (pusė saliero gumbo)
Kaliaropės (2 nedidelės) 300.00 g
Bulvės: 4.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 vnt. (pluoštelis šviežių šakelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Prieskonių mišinys 1.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 l
Kaip gaminti

1. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, kaliaropes ir morkas – plonais griežinėliais, bulves – šiaudeliais, salierą stambiai sutarkuokite. Visas daržoves sudėkite į puodą ir apšlakstykite aliejumi. Įpilkite 2 l verdančio vandens ir virkite 15 min.

2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite petražoles. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nenuluptą supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Viską sudėkite į apvirtą sriubą, įdėkite šaukštą prieskonių mišinio, uždenkite ir dar 10 min. pavirkite.

3. Nuo ugnies nukeltą sriubą galite paskaninti mėgstamais prieskoniniais žalumynais.

Suskleisti

Karštieji patiekalai

Lietiniai su džiovintais pomidorais
Receptas: Lietiniai su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Pienas: 300.00 ml (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį tešlai ir įdarui)
Miltai: 100.00 g (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Džiovinti pomidorai aliejuje (įdarui) 7.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (1-2, įdarui)
Maskarponės sūris: 400.00 g (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų; pagal skonį įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuotų žievelių; įdarui)
Žalumynai (šviežių; įdarui) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos ir miltais. Lietinių tešlą palikti 30 minučių pastovėti. 

2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, pilkite pussamtį tešlos ir vienodai paskirstykite keptuvėje. Kai lietinis sutvirtės, apverskite ir apkepkite kitą pusę.

3. Pomidorus smulkiai supjaustykite. Česnako skilteles nulupkite ir išspauskite.

4. Sūrį pabarstykite druska, pipirais, ir tarkuotomis citrinų žievelėmis. Įmaišykite pomidorus ir česnakus. Gerai išsukta mase plonai aptepkite lietinius ir susukite. Tiekite papuoštus šviežiais žalumynais.

Knyga „Geri receptai 2“
Knyga „Geri receptai 2“

Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

 

 

 

 

 

Suskleisti
Vištiena greitpuodyje
Receptas: Vištiena greitpuodyje
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 21
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (supjaustyta gabalėliais)
Druska: 15.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, stambiai supjaustytas)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Gvazdikėliai: 5.00 vnt.
Vynas: 100.00 ml (sausas raudonas)
Pomidorai: 300.00 g (trinti)
Kaip gaminti

Puikus itališkas patiekalas. Tereikės tik pasigaminti garnyro, ypač tiks spagečiai arba ryžiai.

1. Vištienos gabalėlius nuplaukite, nusausinkite, pabarstykite druska ir pipirais.

2. Apkepkite juos įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol gražiai parus.

3. Suberkite į greitpuodį svogūno ir paprikos gabalėlius, supilkite vyną, gvazdikėlius ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol pusė skysčio išgaruos – vos kelias minutes.

4. Paskui sudėkite vištienos gabalėlius, užpilkite pomidorų tyre, užvirkite ir 10 min. dar patroškinkite.

Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“

Suskleisti
Jautienos troškinys su prieskoniais
Receptas: Jautienos troškinys su prieskoniais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 19
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 800.00 g
Migdolai: 100.00 g (plokštelės)
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Džiovinti vaisiai: 100.00 g (persikai)
Razinos: 50.00 g
Svogūnai: 5.00 vnt.
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Morkos: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š.
Karis: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 20.00 g (ryšulėlis šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Kalendras nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais.    

2.Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintą česnaką, suberkite maltą muskatą, cinamoną ir maišydami truputį pakepinkite.

3.Sudėkite morkas, mėsos gabalėlius ir maišydami kepinkite, kol gražiai apskrus. Viską sukrėskite į troškintuvą, supilkite sultinį ir ant silpnos ugnies virkite apie valandą. Sudėkite svogūnus, kapotas kalendras, džiovintas slyvas, persikus, suberkite razinas, karį ir troškinkite dar apie 45 minutes. Jeigu sultinys išgaruos, įpilkite šiek tiek vandens.

4.Prieš tiekdami pabarstykite keptuvėje be riebalų skrudintomis migdolų plokštelėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Desertai

Apelsinų tortas
Receptas: Apelsinų tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (pirmajam sluoksniui)
Cukrus: 10.00 valg. š. (po 3 valg. š. pirmajam bei antrajam sluoksniams ir 4 valg. š. - trečiajam)
Kakava: 2.00 valg. š. (pirmajam sluoksniui)
Margarinas „Vilnius“ kepiniams (pirmajam sluoksniui) 200.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 pirmajam sluoksniui, 3 - antrajam)
Grietinėlė: 120.00 ml (antrajam sluoksniui)
Apelsinai: 5.00 vnt. (vieno apelsino sultys bei tarkuota žievelė - antrajam sluoksniui ir 4 apelsinai - trečiajam)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė - antrajam sluoksniui ir 1 valg. š. sulčių - trečiajam)
Juodoji arbata (3 maišeliai - trečiajam sluoksniui) 3.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (trečiajam sluoksniui)
Datulės: 50.00 g (džiovintos - trečiajam sluoksniui)
Migdolai: 50.00 g (drožlės - trečiajam sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su kakava, cukrumi, paberkite ant didelės lentos, įmuškite kiaušinį, stambiai sutarkuokite atšaldytą sviestą ir kapokite, kol neliks sausų miltų. Tešlą suspauskite į vieną gabalą ir 20 min. palaikykite šaldytuve. Paskui iškočiokite 2 cm storio paplotį, perkelkite į torto formą ir 15 min. kepkite 180 °C karštumo orkaitėje.

2. Paruoškite antrąjį sluoksnį: kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė pabals, sumaišykite su visais kitais nurodytais produktais, supilkite ant apkepto torto pagrindo ir kepkite dar 10 min.

3. Puode užvirinkite 300 ml vandens, sudėkite arbatos maišelius ir ant mažos ugnies kaitinkite 5 min. Paskui maišelius išimkite, o į antpilą suberkite cukrų, įdėkite cinamonų lazdelę ir dar 5 min. pakaitinkite. Sudėkite nuluptus ir griežinėliais supjaustytus apelsinus. Po 3 min. apelsinus išgriebkite kiaurasamčiu, o likusį skystį neuždengtame puode kaitinkite, kol sutirštės ir maždaug pusė jo išgaruos. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinos sultis.

4. Ant ataušusio torto viršaus išdėliokite apelsinų griežinėlius, apšlakstykite sirupu ir apibarstykite susmulkintomis datulėmis bei paskrudintomis migdolų drožlėmis.  

Suskleisti
Itališkas skanėstas „Struffoli“
Receptas: Itališkas skanėstas „struffoli“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (puodeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (didelės citrinos žievelė - tešlai ir 1 valg. š. sulčių - sirupui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio apelsino žievelė)
Cukrus: 3.00 valg. š. (ir 1/2 puodelio sirupui)
Druska: 5.00 g
Sviestas: 60.00 g (kambario temperatūros)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Vynas: 1.00 valg. š. (baltas)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Medus: 1.00 st. (sirupui)
Spalvoti pabarstukai: (papuošimui) 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Iš pradžių paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles (nepamirškite, kad nutarkuoti reikia tik geltoną / oranžinę vaisiaus dalį, nes po ja esanti balta žievelės dalis yra labai karti), cukrų, druską ir kepimo miltelius.

2. Sudėkite į dubenį kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.

3. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vyno ir vanilės ekstrakto. Sumaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per lipni ir per minkšta, įberkite dar saują ar dvi miltų.

4. Suformuokite iš tešlos apvalų rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite paruoštą tešlą į šaldytuvą ir 30 min. palaikykite.

5. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalykite į keturias lygias dalis.

6. Ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į kelių milimetrų storio lakštą.

7. Iškočiotą tešlos lakštą supjaustykite 1–1,5 cm pločio juostomis, o kiekvieną iš šių juostų supjaustykite 1–1,5 cm pločio kvadratėliais.

8. Kiekvieną tešlos gabaliuką imkite ir tarp delnų suformuokite į mažą kamuoliuką (šio kamuoliuko dydis turėtų būti maždaug lazdyno riešuto dydžio). Suformuotus kamuoliukus apvoliokite miltuose.

9. Į prikaistuvį ar keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad apie 5 cm apsemtų dugną. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų iki 190 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti tokiu būdu: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.

10. Aliejui įkaitus iki reikiamos temperatūros, suberkite ketvirtadalį paruoštų tešlos kamuoliukų.

11. Lengvai pamaišydama, virkite apie 2–3 minutes, kol jie taps gražios aukso spalvos.

12. Kiaurasamčiu išimkite iš aliejaus ir suberkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Taip  išvirkite likusius tris ketvirtadalius tešlos kamuoliukų.

13. Kitame prikaistuvyje sumaišykite medų, cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat pamaišydama, kol užvirs. Tuomet maišydama kaitinkite dar apie 3 minutes, kol cukrus ištirps.

14. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Į sirupą suberkite išvirtus tešlos kamuolėlius. Išmaišykite, kad visi apsiveltų sirupu.

15. Palikite viską prikaistuvyje 2 minutėms, leiskite šiek tiek atvėsti. Tačiau nepalikite per ilgai, nes sirupas sustings ir bus sunku suformuoti norimos formos desertą.

16. Pasiruoškite lėkštę ar dubenį aukštesniais kraštais ir stiklinę. Stiklinės išorinę dalį apipurškite ar aptepkite šlakeliu aliejaus ir dėkite į lėkštės centrą. Aplinkui stiklinę ant lėkštės sudėkite tešlos kamuolėlių ir sirupo masę, suformuodami kuo taisyklingesnį apskritimą (kai vėliau iš vidurio išimsite stiklinę, gausite žiedo formos desertą su skyle viduryje).

17. Desertą iš karto, kol sirupas nesustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais ir, jei norite, milteliniu cukrumi.

18. Suformuotą desertą palikite pastovėti ir sustingti mažiausiai 1 valandai (galite palaukti ir visą parą, iki kitos dienos). Praėjus šiam laikui, iš vidurio atsargiai išimkite stiklinę. Patiekite. Skanaus!

Itališką skanėstą struffoli gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: itališkas skanėstas „struffoli“ (Italija)

Suskleisti
Ledų „sumuštiniai“
Receptas: Ledų sumuštiniai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 425.00 g (kvadratiniai, pavyzdžiui, „Selga“)
Grietinėlė: 500.00 ml (riebi plakamoji)
Sutirštintas pienas: 397.00 g (saldintas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Mėlynės: 250.00 g (šviežios)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (visos citrinos tarkuota žievelė ir 1/2 citrinų sulčių)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Pasiruoškite 20 x 30 cm dydžio indą. Išklokite jį maistine plėvele. Ant dugno išdėliokite kvadratinius sausainius taip, kad kuo gražiau padengtų visą indo dugną. 
  2. Paruoškite mėlynių sluoksnį. Į nedidelį prikaistuvį suberkite mėlynes. Šiek tiek sutrinkite jas šakute. Suberkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite kukurūzų krakmolą. Viską labai gerai sumaišykite. Tuomet dėkite prikaistuvį ant vidutinio dydžio ugnies ir kaitinkite, kartais pamaišydamos, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį ir virkite porą minučių, kol mėlynių masė šiek tiek sutirštės. Išjunkite ugnį ir atvėsinkite mėlynes iki kambario temperatūros. Tuomet dėkite indą su uogomis į šaldytuvą ir visiškai atšaldykite.
  3. Kai mėlynės atšals, paruoškite grietinėlės ir sutirštinto saldinto pieno sluoksnį. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite grietinėlę iki standžių putų. Supilkite sutirštintą pieną, suberkite vanilinį cukrų ir lengvais judesiais sumaišykite iki vientisos masės. Nepermaišykite.
  4. Supilkite paruoštą grietinėlės ir sutirštinto pieno ledų sluoksnį ant sausainių pagrindo. Ant viršaus paskleiskite mėlynių sluoksnį. Peiliu, šakute ar kitu įrankiu lengvai įmaišykite mėlynes į grietinėlės sluoksnį, taip sukurdami „marmurinį“ efektą.
  5. Ant viršaus išdėliokite likusius kvadratinius sausainius taip, kad jie kuo gražiau uždengtų visą ledų sluoksnį.
  6. Indą su ledais dėkite į šaldymo kamerą. Palaikykite 8–12 valandų. Tuomet išimkite ir greitai supjaustykite kvadratėliais (lengviausia tai padaryti pagal sausainio kraštines). Patiekite ledų sumuštinius nedelsdamos. Skanaus!

P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 24 ledų sumuštinių porcijas.

Plačiau skaitykite: „Savaitgalio skanėstas: ledų sumuštiniai“

Suskleisti

Gėrimai

Citrusinis limonadas
Receptas: Citrusinis limonadas
8 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 46
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 6.00 vnt. (3 geltonos ir 3 žaliosios)
Apelsinai: 3.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l (negazuotas ir 1 l gazuotas mineralinis)
Cukrus: 1.00 st. (1-1,5)
Ledas: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Iš 2 geltonųjų, 2 žaliųjų citrinų ir 2 apelsinų išspauskite sultis. Likusius vaisius supjaustykite skiltelėmis.

2. Į ąsotį suberkite cukrų, supilkite vandenį, sultis ir gerai išmaišykite – cukrus turi ištirpti. Supilkite gazuotą mineralinį vandenį, pridėkite ledukų. Sumeskite vaisių skilteles, permaišykite.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Persikų ir apelsinų limonadas
Receptas: Persikų ir apelsinų limonadas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 21
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 700.00 ml (gazuotas)
Apelsinai: 5.00 vnt. (5-6)
Persikai: 10.00 vnt. (10-12)
Kaip gaminti

1. Iš apelsinų (vieną palikite ir supjaustykite griežinėliais) išspauskite sultis.

2. Persikus sudėkite į plaktuvą, supilkite apelsinų sultis ir gerai išplakite. Paragaukite: jei norite  saldžiau, pridėkite medaus ar apelsinų sirupo pagal skonį.

3. Į sultis supilkite gerai atšaldytą gazuotą vandenį, sumeskite apelsinų griežinėlius ir iškart tiekite.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Naminis braškių limonadas su citrinomis ir mėtomis
Receptas: Naminis braškių limonadas su citrinomis ir mėtomis
7 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 44
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Vanduo: 1250.00 ml (500 - cukraus sirupui ir 750 - gėrimui)
Sultys: 250.00 ml (šviežiai spaustų)
Braškės: 250.00 g (250 - 300 - šviežių)
Ledo kubeliai: 1.00 sauja
Mėtos: 2.00 g (šviežių lapelių)
Kaip gaminti
  1. Iš pradžių iš cukraus ir vandens pasiruoškite sirupą. Supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį vandenį, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus ištips ir sirupas užvirs.
  2. Išjunkite ugnį ir palikite, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite į sandariai užsidarantį butelį ar indelį, atšaldykite šaldytuve.
  3. Braškes maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Jei norite pašalinti sėklytes, pertrinkite per smulkų sietelį.
  4. Cukraus sirupui atšalus, dideliame inde sumaišykite sirupą, šviežiai spaustas citrinos sultis, vandenį, trintas braškes ir ledo kubelius.
  5. Gerai išmaišykite.
  6. Perpilkite limonadą į ąsotį, įmeskite kelias per pusę perpjautas šviežias braškes ir papuoškite mėtų lapeliais.
  7. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ŠTAI ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito