Taip pat skaitykite: Ką valgyti sergant skrandžio opalige
Žiemos metu puikiai tinka burokėliai, kopūstai, ropės, morkos, bulvės, įvairios kruopos, kaliaropės, ridikai... Kviečiame pasirinkti šiltų ir gardžių žiemos patiekalų šeimos pietums!
Užkandžiai
1. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
2. Riešutus ir moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada atvėsinkite, suberkite į indą su avokadais ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės.
3. Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite aliejaus ir Provanso žolelių mišiniu ir apie 20 min. kepkite karštoje orkaitėje, kol jų krašteliai taps traškūs.
4. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir iki kreminės konsistencijos sumaišykite su trupintu ožkų sūriu ir džiovintais bazilikais.
5. Į lėkštes krėskite avokadų padažo, išdėliokite burokėlių griežinėlius, ant jų – po kelis šaukštus grietinėlės ir sūrio kremo, tada dėkite nuplautus ir nusausintus salotinių sultenių lapelius.
6. Lėkštės kraštelyje pritaškykite balzaminio padažo, tada pilkite truputį pesto ir išdėliokite pistacijas.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
- Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
- Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
- Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
- Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
- Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
- Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
Vyniotinio pagrindo ruošimas/kepimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160-180 °C. Žiedinį kopūstą gerai nuplaukite po vandeniu ir sutarkuokite smulkia burokine tarka.
2. Į keptuvę įpilkite kokosų aliejaus, sudėkite sutrintas česnako skilteles, šiek tiek pakepkite, suverskite sutarkuotą žiedinį kopūstą ir troškinkite iki kopūsto tarkiai kiek suminkštės. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pilnai atvėsti.
3. Giliame inde sutarkuokite mocarelos sūrį, įmuškite kiaušinius, sudėkite patroškintus žiedinio kopūsto tarkius ir viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir maltais pipirais. Palikite kelioms minutėms, kad masė susigertų, kiek pabrinktų.
4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo sukrėskite paruoštą žiedinio kopūsto masę ir tolygiai paskirstykite. Masės sluoksnis neturėtų būti storesnis nei 0,7 cm ( daugiausia iki 1 cm).
5. Pastatykite kepti 10-20 min., kol pagrindas gerai iškeps ir jo paviršius vos paskrus.
Įdaras:
1. Iškepusį vyniotinio pagrindą ištraukite iš orkaitės. Ant jo paviršiaus pabarstykite smulkinto poro, užtepkite pomidorų tyrės ir pabarstykite pusę kiekio sutarkuoto „Parnidžio“ sūrio.
2. Sudėkite smulkintą kalakutienos kumpį, ant viršaus plonais griežinėliais supjaustytą cukiniją, ant jų išdėliokite pomidorų griežinėlius. Viską pabarstykite likusiu „Parnidžio“ sūriu. Ant viršaus užberkite džiovinto baziliko.
3. Kepkite 20 min. iki paviršius dailiai apskrus.
Vyniotinio kepimas:
Iškepusią picą (kol nesusukta, vadinkime taip) ištraukite iš orkaitės ir dar karštą atsargiai susukite į ritinį. Vėl pastatykite kepti kokias 10 minučių, kad paviršius apdžiūtų ir apskrustų. Ir štai - susukta pica kitaip vyniotinis iškepė - galite mėgautis dar karštu arba palikti pilnai atvėsti.
Receptas iš tinklaraščio „Irri Style“
Salotos
1. Krevetes nuplaukite, nusausinkite.
2. Aitriąją papriką susmulkinkite.
3. Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite aliejuje kartu su aitriąja paprika, apelsininiais pipirais, tada sumeskite krevetes, kelias minutes pakaitinkite, išdėliokite lėkštėse, apšlakstykite citrinų sultimis ir užberkite aitriosios paprikos miltelių.
4. Paruoškite salotas: visas daržoves nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite ir užpilkite padažu, paruoštu iš medaus, garstyčių, smulkintų česnakų, aliejaus ir citrinos sulčių.
5. Užkandėlę tiekite su ryžių bokšteliais ir citrinų griežinėliais.
1. Varškės sūrį supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintas šviežias prieskonines žoleles, užpilkite alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių mišiniu (kad vos semtų), pagal skonį įberkite druskos, atsargiai išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti. Sūrio kubelius išgriebkite ir nuvarvinkite.
2. Nuskustas morkas sutarkuokite, sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Sausoje keptuvėje trumpai pakepinkite garstyčių sėklas. Suberkite kokosų drožles ir maišydama dar kiek pakepinkite. Kai mišinys atvės, sumaišykite su tarkuotomis morkomis. Apšlakstykite aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir rudojo cukraus mišiniu, išmaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti.
4. Į serviravimo indą sudėkite paruoštas morkas, ant viršaus suberkite salotines sultenes ir varškės sūrio kubelius.
5. Tiekdama apibarsčiusi migdolų drožlėmis.
- Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
- Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
- Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje).
- Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
- Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Sriubos
1. Mėsą nuplaukite, sumeskite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, užvirkite, nugriebkite putas, sumažinkite ugnį ir virkite apie 2–2,5 val. Likus 30–40 min. iki virimo pabaigos, sultinį pasūdykite, sumeskite laurų lapelius, suberkite pipirų grūdelius ir kapotą petražolės šaknį. Kai išvirs, mėsą išgriebkite, o sultinį perkoškite.
2. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite. Burokėlius, morkas, papriką, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, bulves – kubeliais, svogūnus ir česnakus sukapokite.
3. Vienoje keptuvėje šaukšte sviesto troškinkite burokėlius su actu, cukrumi ir pomidorų pasta, kitoje – aliejuje pakepinkite morkas, papriką, svogūnus.
4. Į perkoštą sultinį pirmiausia suberkite bulves, užvirinkite, tada sukrėskite kopūstus ir ant mažos ugnies virkite apie 15 min. Sudėkite visas kepintas daržoves, supilkite šaukšte sviesto pakepintus ir sultiniu praskiestus miltus ir neatidengusios puodo ant mažos ugnies virkite dar apie 15 min. Galiausiai suberkite su česnakais sumaišytus kapotus lašinukus, petražoles, pasūdykite.
5. Sriubą apie 45 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai. Tiekite su grietine.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Paruoškite daržovių sultinį. Nulupkite daržoves. Vieną morką išvirkite nepjaustytą, kitas morkas ir bulves supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite morkas, pabarstykite druska ir 10 min. pakepinkite ant silpnos ugnies, vis pamaišykite. Sudėkite bulves, supilkite pusę sultinio. Virkite, kol suminkštės daržovės.
3. Sutrinkite sriubą virtuvės kombainu, supilkite atgal į puodą su likusiu sultiniu. Užvirinkite, pagardinkite pipirais.
4. Virtą morką sutarkuokite smulkia trintuve. Įpilkite į lėkštę sriubos, įdėkite šaukštą tarkuotų morkų, pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Kulinaro patarimas. Morkų sriubai pagardinti iki putų suplakite 150 ml grietinėlės, sumaišykite su šaukšteliu tarkuotų krienų, pagal skonį pasūdykite. Įpylusi į lėkštę sriubos, ant viršaus užkrėskite šaukštą grietinėlės.
1.Morkas supjaustykite plonomis riekelėmis, svogūnus – pusžiedžiais, kininį kopūstą – juostelėmis. Sudėkite į puodą su verdančiu daržovių sultiniu ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir muskatais.
2.Puode užvirinkite pieną, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, suberkite aguonas, cukraus pudrą, pasūdykite. Nukelkite nuo ugnies ir berkite miltus, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukų.
3.Po vieną įmuškite kiaušinius, sukrėskite varškę, suberkite tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Iš masės dviem šaukštais suformuokite nedidelius pailgus kukulius, sudėkite į puodą ir virkite 10 minučių.
4 Tiekite pabarstę moliūgų sėklomis, petražolėmis, pašlakstę moliūgų sėklų aliejumi.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Karštieji patiekalai
1. Nuplaukite mėsą, nupjaustykite plėves, supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, dalimis apkepkite mėsos kubelius. Iškepusi dalį mėsos, iššluostykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu.
3. Stambiai supjaustykite svogūnus, taip pat trumpai pakepinkite svieste.
4. Sudėkite mėsą ir svogūnus į puodą, pabarstykite malta paprika ir druska, išmaišykite, supilkite sultinį, užvirinkite šiupinį, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą.
5. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite daržoves, sudėkite į puodą su mėsa, suberkite likusius prieskonius, išspauskite česnaką. Virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės mėsa, – apie 35 minutes. Įmaišykite pomidorų tyrę ir vyną, pasūdykite, jei reikia, pagardinkite pipirais.
- Bulves išvirkite (geriausiai tai padaryti iš vakaro), nulupkite ir sumalkite per mėsmalę. Suplokite dubenėlyje ir padalinkite į 4 dalis (tiesiog perbrėžkite pirštu).
- Išimkite vieną dalį ir ją dėkite ant likusių bulvių, o į tuščią vietą pilkite bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis. Įberkite prieskonių, įmuškite kiaušinį.
- Kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir troškinkite, kol baigsis vanduo ir kol kopūstai taps minkštesni. Keptuvėje pakepkite svogūną, sutarkuotą morką, šoninę ar spirgučius (jeigu juos naudosite), smulkintą česnaką ir pjaustytą papriką. Visas daržoves šiek tiek patroškinkite, kol suminkštės ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Sudėkite troškintus kopūstus ir viską gerai išmaišykite, patroškinkite su daržovėmis apie 5 min. Įdarui leiskite atvėsti.
- Formuokite blynus, dėkite įdaro ir kepkite aliejuje, kol gražiai apskrus. Valgykite su grietine, pagardinta druska ir pipirais.
P. S. Kepant įdarą galima įdėti šoninės ar spirgučių
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
- Žuvis. Gerai įkaitinkite keptuvę. Įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite porą lauro lapelių, česnako skiltelių ir iškart dėkite starkio gabalėlius odele į apačią.
- Pabarstykite druska, šviežiai maltais baltaisiais pipirais.
- Keptuvėje žuvies gabalėlius prispauskite lopetėle, nes kitaip žuvytė išsiries ir keps tik jos krašteliai.
- Kepkite, kol odelė įgaus gražią, auksinę spalvą. Apverskite, nuimkite nuo karščio.
- Pabarstykite dar kartą druska, baltaisiais pipirais, smulkintais krapais, uždėkite sviesto gabalėlius ir pašaukite į orkaitę, maždaug 3-5 minutėm, priklauso nuo žuvies storio.
- „Risotto“. Gerai perplaukite perlines kruopas ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite per naktį brinkti.
- Alyvuogių aliejuje apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus.
- Sudėkite nusunktas ir nusausintas, išbrinkintas kruopas.
- Minutę, dvi apkepkite. Supilkite baltą vyną. Kaitinkite, kol vynas beveik išgaruos.
- Sudėkite kubeliais pjaustytus marinuotus agurkėlius.
- Įpilkite karšto vištienos sultinio, kad apsemtų kruopas.
- Maišydami virkite. Kai sultinį kruopos beveik sugers, vėl įpilkite, kad apsemtų.
- Taip kartodami virkite, kol kruopos taps minkštos ir įgaus košės konsistenciją.
- Nuimkite nuo viryklės, įdėkite šalto sviesto gabalėlį, tarkuoto „Parmezano“ sūrio, smulkiai supjaustytų baziliko lapelių.
- Gerai išmaišykite ir išplakite.
- Traškūs burokėliai. Nulupkite ir plonomis juostelėmis sutarkuokite burokėlį. Virkite aliejuje 120 laipsnių karštyje.
- Kai virdamas aliejus nebekunkuliuoja, vadinasi, iš burokėlių drėgmė išgaravusi ir jie išvirę.
- Juos išimkite ir padėkite ant popierinės servetėlės, kad sugertų riebalus.
- Serviruokite. Pašildytoje, gilioje lėkštėje dėkite karštą perlinių kruopų „Risotto“. Ant viršaus starkio gabalėlius ir traškius burokėlių „šiaudelius“.
- Rekomendacijos. Šį nuostabų patiekalą galite dar daugiau „sulietuvinti“. Vietoj balto vyno įpilti lietuviško obuolių vyno, vietoj itališko „Parmezano“ naudoti brandintą „Džiugo“ sūrį, vietoj marinuotų agurkėlių imti raugintus. Gaminant „Rizotto“, nepadauginkite vištienos sultinio, geriau pilkite dažniau, bet po truputį. Nuolatos maišykite. Neperkepkite žuvies, kad netaptų „sausa“. Kaip aš sakau: iškepusios žuvies kepti nebereikia. Verdant burokėlių šiaudelius, aliejaus temperatūra turi būti neaukštesnė kaip 120 laipsnių, kitaip sudegs.
Gaminkite su meile ir gera nuotaika!
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
Desertai
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
2. Kepimo skardoje paskleiskite lazdyno riešutus ir kaitinkite įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes, kol nuo riešutų atšoks odelės.
3. Išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti. Nuimkite odeles, susmulkinkite nedideliais gabalėliais ir atidėkite į šalį.
4. Sumažinkite orkaitės karštį iki 190 laipsnių temperatūros.
5. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
6. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius ir cukrų iki baltos purios masės (apie tris minutes).
7. Sudėkite grietinę ir išplakite.
8. Suberkite miltų mišinį ir lėtai išplakite iki vientisos masės.
9. Galiausiai šaukštu įmaišykite migdolų ekstraktą.
10. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (apie 32x45 cm dydžio), paskleiskite tolygiai ir išlyginkite paviršių.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos.
12. Kol biskvitas kepa, ant lygaus paviršiaus pasitieskite panašaus dydžio kepimo popieriaus lakštą. Apibarstykite jį pora šaukštų miltelinio cukraus ir kakavos.
13. Biskvitui iškepus, išimkite iš orkaitės ir iš karto apverskite, paguldydami ant kepimo popieriaus lakšto su cukraus pudra ir kakava. Kepimo popierių, su kuriuo biskvitas kepė, taip pat palikite.
14. Iš karto biskvitą su abiem kepimo popieriaus lakštais suvyniokite į vyniotinį. Padėkite ant grotelių ir palikite atvėsti.
15. Kai biskvitas atvėsta, atvyniokite. Nuimkite kepimo popierių.
16. Biskvitą tolygiai aptepkite „Nutella“ ir apibarstykite smulkintais kepintais lazdyno riešutais.
17. Suvyniokite biskvitą atgal į vyniotinį.
18. Patiekite, pjaustykite riekelėmis ir ragaukite. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
2. Sausainius smukiai sutrupinkite ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Gauta lipnia mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
4. Į kitą kepimo indą sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus.
5. Apšlakstykite 2 valg. š. sviesto ir apibarstykite 3 valg. š. rudojo cukraus.
6. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 min., retkarčiais pamaišydami. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
7. Grietinėlę suplakite iki standžių putų ir padėkite į šaldytuvą.
8. Dubenyje plaktuvu iki vientisos masės išplakite miltelinį cukrų ir maskarponę.
9. Įmaišykite žemės riešutų sviestą, auksaspalvį sirupą ir vėl plakite.
10. Lengvai ir atsargiai įmaišykite suplaktą grietinėlę.
11. Galiausiai į kremą įmaišykite visiškai atvėsusius keptus bananus.
12. Paruoštą kremą tolygiai paskleiskite ant atvėsusio šokoladinio pyrago pagrindo.
13. Pieniinį šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais, suberkite į dubenėlį su 3 valg. š. grietinėlės.
14. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie minutę ir sumaišykite – šokoladas turi ištirpti. Turite gauti vientisą masę.
15. Tirpintu šokoladu aptepkite pyrago viršų. Apibarstykite kapotais sūdytais žemės riešutais.
16. Dėkite į šaldytuvą ir šaldykite bent 4–6 valandas arba per naktį, kol pyrago įdaras sustings.
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 -230 laipsnių karščio.
- Kiaušinius lengvai išplakite šluotele, įberkite druskos, cukraus (nebūtinai), miltus ir išmaišykite, kad neliktų jokių gumulėlių.
- Po truputį pilkite pieną ir palengva plakite iki vientisos gan skystos lietinių tešlos konsistencijos.
- Paruoštą lietinių tešlą išpilstykite į keksiukų kepimo formą, nepilnai pripildydami, nes tešla kepant labai labai pakyla.
- Pastatykite kepti 15 minučių, vėliau temperatūrą sumažinkite iki 180-150 laipsnių ir palikite kepti dar 15-18 minučių.
Receptas iš tinklaraščio „IRRI style“
Gėrimai
- Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
- Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite.
- Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
- Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
- Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.
- Visus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį plakiklį ir išplakite iki vientisos masės.
- Jei masė bus per tiršta, galite įpilti šlakelį vandens.
- Neskrudintą kakavą galite keisti saldžiavaisio pupmedžio (kerobo) milteliais.
- 1–2 morkas (maždaug tiek, kad būtų kupina stiklinė) nuskuskite ir sutarkuokite.
- Nestoru tolygiu sluoksneliu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dėkite į orkaitę. Džiovinkite 100 laipsnių orkaitėje, pradarytomis durelėmis (kad išgaruotų drėgmė), kol taps sausos ir rusvos.
- Morkų galite prisidžiovinti ir daugiau. Laikykite sausai, geriausia sandariai uždarytas stiklainėlyje.
- Jei norisi pikantiškesnio skonio, džiovintas morkas dar galite šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje.
- Užvirinkite vandenį ir suberkite į jį morkas (vienai porcijai reikia 250 ml vandens ir maždaug 1–2 šaukštų džiovintų morkų). Pavirinkite kelias minutes. Nukaitę dar 10–15 min. palikite pritraukti.
- Į puodelį morkų kavos pilkite apie 50 ml grietinėlės. Pagal skonį pasaldinkite, užberkite žiupsnelį cinamono.
- Morkų kavą taip pat galite balinti įprastu, sojų ar kokosų pienu, migdolų grietinėle, plakta grietinėle.
- Ši kava skani ir šalta. Gardi patiekta su vaniliniais ledais.