UŽKANDŽIAI
- Ant pusiau perpjauto ragelio apatinės dalies užtepkite sluoksnį kreminio varškės sūrio, tada dėkite riekelę rūkytos lašišos, o ant viršaus pabarstykite smulkiai pjaustyto laiškinio česnako. Jei norite drėgnesnio sumuštinio, varškės sūreliu galite aptepti ir viršutinę ragelio dalį. Suvožkite ir ragaukite.
- Jei naudojate jau termiškai apdorotas aštuonkojo kojas, supjaustykite jas kąsnio dydžio gabaliukais ir porą trejetą minučių vartydami pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje. Išimkite iš keptuvės ir laikykite šiltai.
- Žalėsius nuplaukite, cikorijos gūželę padalinkite lapeliais, saliero stiebą supjaustykite nedideliais įstrižais gabaliukais, piršto dydžio šiaudeliais supjaustykite svogūno laiškus. Verdančiame vandenyje 3 min. pavirkite saliero stiebo gabalėlius, 2 min. žirnių ankštis, 1 min. dalį cikorijų lapelių (kitą dalį pasilikite šviežių), svogūno laiškus.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite porą šaukštų grietinės ir žiupsnį baltųjų pipirų. Pasiruoškite naminio bazilikų padažo: elektriniame smulkintuve suplakite bazilikus, tarkuotą sūrį, kedrines pinijas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus – padažas turi būti ne tirštas, bet tekantis.
- Didelę lėkštę, kurioje patieksite užkandį, patepkite grietinės padažu, tada dėliokite aštuonkojo gabalėlius (jei turite, užlašinkite kelis lašus ančiuvių aliejaus), apvirtus žalėsius ir šviežius cikorijos bei jaunučius salierų lapelius, viską švelniai pašlakstykite naminiu bazilikų padažu.
- Papriką perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir membranas. Daržovių skutikliu plonai nulupkite odelę. Supjaustykite papriką nedideliais kubeliais.
- Mažame puode išlydykite 1 šaukštą sviesto, sudėkite paprikas, įpilkite 1,5 šaukšto vandens, uždenkite puodą ir virkite ant vidutinės ugnies, kol paprikos taps labai minkštos (apie 25 min). Jei skystis išgaruos, įpilkite dar šaukštą vandens.
- Paprikas šiek tiek atvėsinkite ir elektriniu plakikliu suplakite kartu su skysčiu, kuriame jos virė, kol gausite vientisą tyrę. Įberkite druskos, pipirų. Prieš patiekdami padažą pašildykite ir įmaišykite nedidelį gabalėlį sviesto.
- Jūrų šukutes pagaminsite per 3 minutes, todėl darbo imkitės prieš pat patiekiant jas į stalą. Prieš pat kepant šukutes iš abiejų pusių pabarstykite druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto ir iš abiejų pusių apkepinkite šukutes po 1,5 minutės.
- Į pašildytas lėkštes (arba šukučių kiautus) įpilkite samtelį paprikų padažo, įdėkite po 3–4 keptas šukutes, ir patiekite iškart, pabarstę grūstais pipirais.
- Nuplaukite midijas šaltame vandenyje, nuvalykite „barzdeles“. Į keptuvę įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, suberkite sukapotą česnaką ir pakaitinkite. Suberkite dalį susmulkintų petražolių.
- Galiausiai sudėkite midijas ir kaitinkite tol, kol visos atsidarys. Neatsidariusias išmeskite. Suberkite likusias petražoles ir gausiai pagardinkite juodaisiais pipirais.
- Serviruokite giliose lėkštėse su keptos duonos riekelėmis. Sūrus ir pikantiškas padažiukas valgomas mirkant keptą duoną. „Pipirinės midijos“ gali būti ir „antipasto“ – užkandis, ir „secondo“ – pagrindinis patiekalas.
SALOTOS
- Į puodą įpilkite truputį vandens ir užvirkite. Įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite lašišą, uždenkite dangčiu ir garinkite apie 20 min.
- Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
- Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Gerai išmaišykite bulves su 1 valg. š. aliejaus ir žiupsneliu druskos bei dėkite į skardą, išpurkštą kepimo aliejumi. Kepkite 15 minučių. Pamaišykite bulves ir kepkite dar 10 minučių, arba kol apskrus ir bus minkštos.
- Dideliame inde sumaišykite 2 valg. š. aliejaus, citrinų sultis, askaloninį česnaką, rūkytą papriką, česnaką ir ¼ arbat. š. druskos. Tada į dubenį sudėkite karštas bulves ir gerai išmaišykite su padažu.
- Įkaitinkite didelę keptuvę iki šiek tiek didesnio nei vidutiniško karščio. Popieriniais rankšluosčiais nusausinkite sardines. Pabarstykite jas likusia druska. Į keptuvę supilkite likusį aliejų, paskirstykite jį po visą keptuvę. Dėkite sardines ir kiekvieną pusę kepkite po 3 minutes, arba kol žuvis bus traški ir iškepusi.
- Ant 4 lėkščių sudėkite po 1,5 stiklinės gražgarsčių. Kiaurasamčiu išimkite bulves iš padažo ir sudėkite į lėkštes Likusiu padažu pašlakstykite žalumynus; ant žalumynų uždėkite po 2 sardines. Patiekite su citrinos skiltelėmis, pabarstykite pipirais.
1. Kruopas suberkite į dubenį, kuriame bus gaminamos salotos, užplikykite verdančiu sultiniu, gerai išmaišykite, uždenkitei ir palikite 5 min. brinkti.
2. Paruoškite užpilą: į citrinų sultis, visą laiką maišant, plona srovele supilkite aliejų, pagardinkite mėgstamais prieskoniais.
3. Į išbrinkusias kruopas įmaišykite du šaukštus užpilo. Sudėkite nuluptus ir stambiais gabalais supjaustytus avokadus, nuvarvintus pomidorus, supjaustytas alyvuoges, sūrio kubelius, suberkite kedrines pinijas.
4. Suplėšytus salotų lapus sumaišykite su likusiu užpilu, sudėkite į salotinę. Ant viršaus sukraukite kuskuso kauburį.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
SRIUBOS
1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedais. Keptuvėje arba puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Pakepinkite svogūnus, sudėkite migdolus ir švelniai paskrudinkite. Supilkite vyną, sultinį, pomidorus, sudėkite laurų lapelius ir ant mažos ugnies pavirkite 20 min.
2. Tuo metu nuplaukite, nusausinkite menkių filė ir supjaustykite į 8–12 gabalėlių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Čiobrelius nuplaukite, nukratykite, nuskabykite lapelius. 5 min. iki sriubai išverdant suberkite čiobrelius. Ten pat sudėkite žuvį ir uždengus dar patroškinkite.
3. Salierus nuplaukite, supjaustykite kubeliais. Ryžius pagal nurodymus ant pakuotės virkite sūdytame vandenyje. Kai praeis pusė virimo laiko, sudėkite salierus ir toliau virkite ant mažos ugnies.
4. Sriubą išpilstykite į dubenėlius. Atskirai patiekite ryžius su salierais.
- Nuluptus porus supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus ir pomidorą – kubeliais. Česnakus sutrinkite. Paruoštas daržoves pakepinkite aliejuje giliame puode storu dugnu. Suberkite prieskonius (išskyrus šafraną), pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Puodą uždenkite ir palikite, kol masė atvės.
- Sudėkite išvalytas stambiais gabalais supjaustytas žuvis ir kitas jūrų gėrybes, užpilkite vandeniu (jis turi žuvis kiek apsemti) ir kaitinkite ant stiprios ugnies (!), kol užvirs.
- Pavirinusi 10–12 minučių, ugnį sumažinkite, tada suberkite šafraną, apelsinų žieveles ir virkite dar apie 10 minučių. Tiekite su prancūziškojo batono skrebučiais, apteptais savo gamybos majonezu, gausiai pagardintu trintais česnakais.
Plačiau skaitykite: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paskanauti!
- Puode ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, morkas ir porus.
- Įdėkite lauro lapelį, šviežios aitriosios paprikos griežinėlį bei tris kvepiančius pipirus.
- Ant vidutinio karščio pakepkite maždaug 15 minučių.
- Sudėkite karališkas midijas.
- Dar porą minučių troškinkite, supilkite šampaną, įberkite žiupsnelį šafrano.
- Kaitinkite kol nugaruos 70 proc. Supilkite „stiprų“ žuvies sultinį ir grietinėlę, truputį pasūdykite.
- Virkite ant mažo karščio, kol nugaruos maždaug 30 proc.
- Paskaninkite šviežiai maltais baltaisiais pipirais bei druska.
- Sudėkite kubeliais pjaustytą lašišą ir starkį.
- Dar apie 5 minutes pavirkite. Baigdami virti, suberkite pjaustytus krapus.
- Serviruojame. Į gilią lėkštę gražiai išdėliokite iš sriubytės žuvytę ir midijas, užpilkite sultiniu, papuoškite krapų šakelėmis.
- Rekomendacijos. Naudokite „stiprų“ žuvies sultinį. Iš blogo sultinio, išeis bloga sriuba! Būtinai turėkite šafrano. Jei neturite karališkų midijų, naudokites paprastas su kriauklele. Gaminkite su meile ir gera nuotaika.
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
PIRMIEJI PATIEKALAI
- Gerai įkaitinti keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Sudėti smulkiai supjaustytą lašišą, šiek tiek apkepti. Susmulkinti svogūnus, sudėti į keptuvę ir apkepti kol ims tapti skaidrėti.
- Gerai sukapoti svogūno galvutes. Keptuvėje lašišą ir svogūnus pastūmėti į vieną pusę, o kitoje pusėje 1/2 min. apkepti smulkintą česnaką. Galiausiai viską sumaišyti ir sudėti pusžiedžiais supjaustytą cukiniją (su visa odele, prieš tai gerai nuplovus). Troškinti, kol cukinija suminkštės. Tuomet sudėti prieskonius, grietinę ir supilti grietinėlę. Viską išmaišyti, užvirus nukelti nuo ugnies.
- Išvirti 1 pakelį spagečių (galima naudoti ir kitus, jums patinkančius makaronus), nukošti ir supilti paruoštą padažą. Viską gerai išmaišyti.
- Patiekti apibarsčius tarkuotu sūriu, šiek tiek apšlaksčius citrinos sultimis ir uždėjus pipirnės lapelių.
- Pirmiausia pasigaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Nebijokite šio mišinio ragauti – jis turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei tik norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
- Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
- Pasiruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
- Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir a) lengvomis šviežiomis salotomis; b) keptais pomidorais ir/ar brokoliais.
- Iš miltų, kiaušinio, pieno, druskos paruošiame tąsią sklindžių tešlą (kad varvėtų iš šaukšto). Tešlą sumaišome su smulkintais svogūnlaiškiais ir čili pipirais. Jei yra laiko, tešla bus geresnė kokią valandą palaikyta kambario temperatūroje.
- Ant krevečių išspaudžiame citrinos sultis ir marinuojame apie 10 minučių. Sudedame krevetes į tešlą ir išmaišome.
- Keptuvėje įkaitiname kokoso aliejų, šaukštu tešloje gaudome krevetę, semiame kartu su tešla ir išleidžiame keptuvėje. Kepame abi puses, kol sklindis bus iškepęs – krevetė per tą laiką parausta.
- Valgant dar rekomenduojama užspausti citrinos sulčių arba pašlakstyti mėgstamu aštriu padažu. Beje, lygiai taip pat galima kepti ir sklindžius su šviežia menke.
- Karibuose vietiniai šiuos sklindžius verda aliejuje giliose keptuvėse. Galit ir taip pabandyti. Tada jie bus labiau apskrudę ir primins žagarėlius su krevetėmis.
- Keptuvėje iškepkite ešerio filė: įkaitinkite alyvuogių aliejų, dėkite žuvį odele į apačią ir kepkite, kol maždaug 70–80 proc. žuvies iš šonų pabals, t.y. bus iškepusi, liks tik viduriukas. Tada apverskite ir pakepkite dar minutę, o tada pabarstykite druska, pipirais.
- Kitoje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto ir dėkite agurkų bei cukinijų riekes – kepkite 3–4 min. iš abiejų pusių, kol lengvai karamelizuosis, pasūdykite, ant agurkų uždėkite truputį medaus. Išimkite cukinijas ir agurkus iš keptuvės, o į ją įpilkite šiek tiek vandens ir sudėkite smidrus – tegul jie pakepa 3–4 min.
- Išėmę smidrus, keptuvėje likusią glazūrą naudokite kaip pagrindą padažui: įdėkite porą šaukštų sviesto, įberkite saujelę kaparėlių ar kaparių ir nuolat maišykite. Nuėmę nuo ugnies dar įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir įdėkite šiek tiek medaus – jis „nugesins“ rūgštumą ir subalanduos skonius. Pasak Bernardo, gausite tikra anglišką klasiką – sviesto padažą su kaparėliais
- Bernardas į lėkštę su žuvimi ir daržovėmis bei padažu dėjo dar porą priedų – sausoje keptuvėje padeginto šalotinio svogūno gabalėlius ir šiek tiek svieste kepintų grybų (galima kepinti tokius, kokius labiausiai mėgstate). Galiausiai patiekalas paskanintas krapais.
- Ketaus puode aukštais kraštais pakaitinkite keletą šaukštų tyro alyvuogių aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakaitinkite, kol jie suminkštės, kone sutirps.
- Suberkite ryžius ir maišydami kepkite tol, kol sugers aliejų ir pradės ruduoti. Pilkite (neskubėdami, po vieną samtį) karštą sultinį ir maišykite. Visas jūros gėrybes pasiruoškite atskirose keptuvėse.
- Smarkiai įkaitintoje ketaus keptuvėje be riebalų „pašokdinkite“ krevetes, vieną kartą apverskite, tada nugarinkite „marsala“ vynu. Midijas pasiruoškite panašiu būdu, kaip ir „impepata di cozze“, pusę jų išimkite iš kiauto.
- Kalmarus pakepkite ant griliaus (arba įkaitintoje špižinėje keptuvėje be riebalų), kol suminkštės ir įgaus dūmo kvapą, supjaustykite juostelėmis. Kai ryžiai pakankamai suminkštės, suberkite nuluptą ir supjaustytą saliero stiebą, smulkintą kalmarą ir išlukštentas midijas. Supilkite baltąjį vyną ir maišykite.
- Išjunkite ugnį ir beveik paruoštą rizotą trumpai uždenkite dangčiu ir kelias minutes palaikykite. Išdėliokite į lėkštes, papuošdami midijomis su kiautais ir krevetėmis, pagardinkite petražolėmis ir juodaisiais šviežiai maltais pipirais.
- Nuplaukite ir išvalykite kalmarus, nulupkite odelę. Perpjaukite kalmarą per pusę, nusausinkite popierine servetėle. Patepkite alyvuogių aliejumi.
- Stipriai įkaitinkite kepsninę. Užmeskite kalmarus, po kelių minučių sumažinkite liepsną. Prilaikykite kalmaro kraštus šakute. Čiuptuvus kepkite neatskyrę vieną nuo kito. Baltoje kalmaro mėsoje atsiras įstrižos kepsninės grotelių kepimo juostos, tada apverskite, pakiškite rozmarino šakelę. Ji suteiks aromato.
- Nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis papriką. Užmeskite ant įkaitintos kepsninės, apverskite. Paskrudintą papriką sudėkite į lėkštę šalia kalmaro, išspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite druska, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
- Gardinimas: šviežiai išspausta citrina, alyvuogių aliejus, juodieji pipirai.