Italų kalboje šis patiekalas vadinamas „acqua pazza“, o išvertus tai reikštų „išprotėjusiame vandenyje“. Patiekalas buvo gaminamas Neapolio regiono žvejų, kurie dienos laimikį patroškindavo jūros vandenyje, kartu su pomidorais ir alyvuogių aliejumi.
Balta žuvis „išprotėjusiame vandeny“
Ingredientai:
- norimos baltos žuvies filė;
- 1 didelė raudonoji paprika;
- 4-5 šaukštai pusiau džiovintų vyšninių pomidoriukų be odelės;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 1 česnako skiltelė;
- 1 šaukštelis kaparėlių;
- 10 žaliųjų alyvuogių;
- kelios šakelės čiobrelių;
- 0,5 l vandens;
- 1 ekologiško daržovių sultinio kubelis;
- itališkos duonos čiabatos;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Užvirti 0,5 l vandens ir įmesti sultinio kubelį.
2. Čiabatą supjaustyti riekelėmis, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir užberti druskos bei pipirų. Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. (naudokite konvekcinį režimą).
3. Į keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti česnako skiltelę ir jai pradėjus „šokti“ sudėti pusžiedžiais supjaustytą svogūną. Užpilti samtį sultinio.
4. Papriką supjaustyti šiaudeliais ir dėti kepti į keptuvę. Jei sultinys nugaravo, įpilti dar samtį. Jis turi apsemti visus ingredientus. Įdėti kelis šaukštus pusiau džiovintų pomidoriukų be odelės.
5. Šiek tiek sumažinti kaitrą ir ant daržovių keptuvėje viršaus dėti žuvies filė Jos vartyti nereikia, išsitroškins ir taip. Užberti smulkintų alyvuogių, kaparėlių ir uždėti kelias šakeles čiobrelių. Troškinti 10-15 minučių.
6. Žuvį su troškinių pateikti su paskrudintomis duonos riekelėmis.
Obuolių pyragas su migdoliniu kremu
Ingredientai:
trapiai tešlai:
- 80 g šalto sviesto;
- 90 g migdolų miltų;
- 65 g rudojo cukraus;
- 80 g miltų.
migdoliniam frangipane kremui:
- 190 g sviesto;
- 140 g cukraus;
- 50 g migdolų miltų;
- 3 kiaušiniai;
- 40 g miltų.
viršui:
- 2 didesni kieti obuoliai;
- 1 citrina;
- 10 g cukraus;
- 400 g mėgstamų šaldytų raudonų uogų.
Gaminimas:
1. Visus tešlai skirtus ingredientus sudėti į katiliuką ir maišyti iki trupinių konsistencijos. Sudėti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve, kad masė sutvirtėtų.
2. Nulupti obuolius, pašalinti sėklalizdžius ir supjaustyti vienodo dydžio skiltelėmis. Apšlakstyti citrinos sultimis. Palikti pastovėti.
3. Frangipane kremui sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Suberti migdolų miltus ir toliau sukti. Plakant mušti po vieną kiaušinį. Galiausiai atsargiai įmaišyti miltus.
4. Į kepimo formą dėti trupinius ir suformuoti vienodo storio pagrindą. Ant jo sudėti šaldytas uogas, paliekant apie 2 cm nuo kraštų. Ant viršaus supilti migdolinį kremą ir išlyginti paviršių. Beliko sudėti obuolius. Juos geriausia dėti ratu per visą paviršių. Galima užberti šiek tiek cukraus.
5. Kepti iki 175°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 min., po 40 min sumažinti temperatūrą iki 160°C ir dar kepti apie 20 min.