Užkandžiai ir salotos:
1. Salotas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suplėšykite. Sudėkite į dubenį. Nuluptus mandarinus išskirstykite skiltelėmis ir suberkite ant salotų. Sausoje keptuvėje maišydama paskrudinkite sezamus. Išgriebusi palikite atvėsti.
2. Nuo nuplautų ir nusausintų kepenėlių nupjaustykite plėves. Apibarstykite maltais pipirais, druska, išmaišykite ir iškepkite svieste (iš abiejų pusių kepkite maždaug po 3 min.). Kai atvės, sudėkite ant salotų.
3. Paruoškite padažą: aliejų gerai išsukite su citrinos sultimis, skystu medumi ir trintais česnakais. Pagal skonį pasūdykite. Apliekite salotas.
4. Tiekite apibarsčiusi skrudintais sezamais.
1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Druską, cukrų, aitriųjų paprikų miltelius ir maltas kalendras sumaišykite, suberkite į morkas ir viską gerai išmaišykite.
2. Česnakų skilteles susmulkinkite, išmaišykite su obuolių actu ir užpilkite ant morkų.
3. Saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, atvėsinkite ir užpilkite ant morkų. Gerai išmaišykite ir palikite per naktį šaldytuve.
Ryte jau galite tiekti. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Mandarinus nulupkite ir sumaišykite su burokėlių griežinėliais bei žiedais pjaustytais svogūnais.
2. Atskirai išplakite visas padažo sudedamąsias dalis ir juo užpilkite daržoves. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite bent 20 minučių pastovėti.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į įkaitintą aliejų suberkite kmynus, šiek tiek pakepkite, sudėkite kapotą česnaką, maltą papriką ir dar minutę kaitinkite nuolat maišydami.
2. Morkas sudėkite į verdantį vandenį ir kelias minutes pavirkite. Nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę. Gerai išmaišykite ir kelias minutes kepkite, kol morkos šiek tiek apskrus.
3. Rudajį cukrų sumaišykite su vandeniu ir supilkite į keptuvę su morkomis. Gerai išmaišykite, pasūdykite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 4–5 minutes.
4. Morkas tiekite pagardinę citrinų sultimis ir apibarstę citrinų žievelėmis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pirmiausia paruoškite tešlą: būtinai šaltą sviestą ant didelės medinės lentos sutarkuokite stambia trintuve, po truputį berkite su druska ir sėmenimis sumaišytus miltus ir mišinį kapokite ilgu peiliu, kol neliks sausų miltų.
2. Paruoštą masę apšlakstykite šaltu vandeniu, rankomis užminkykite tešlą, ją plonai iškočiokite, stiklinaite išspauskite apskritimus ir klokite juos į karščiui atsparias kepimo formeles.
3. Kol ruošite įdarą, formeles su tešla sustatykite į šaldytuvą. Įdarui moliūgo minkštimą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir paskleiskite saikingai aliejumi pateptoje kepimo skardoje. Česnakus nulupkite, sukapokite. Rozmarinų lapelius smulkiai sukapokite. Aliejų, citrinų sultis, rozmarinus ir česnakus iki vientisumo išsukite, gautu mišiniu apšlakstykite moliūgus ir pašaukite juos 20 min. į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
4. Kai liks kepti 5 min., suberkite riešutus. Atšalusius tešlos krepšelius kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ištrauktus atvėsinkite, įdarykite moliūgais. Ant viršaus berkite fetos kubelių ir petražolių lapelių.
- Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais.
- Apibarstykite bulves išvardintais prieskoniais, smulkintais česnakais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
- Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, apie 20–25 min. (laikas priklausys nuo to, kaip stambiai supjaustytos bulvės).
- Keptų saldžiųjų bulvių šiaudeliai skanu su česnakiniu varškės, majonezo ar jogurto padažu, su šviežių daržovių salotomis. Tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.
- Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
- Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
- Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
- Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
- Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.
2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).
3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.
1. Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
2. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
2. Moliūgą nuskuskite daržovių skustuku ir perpjaukite išilgai per pusę. Šaukštu išskobkite sėklalizdį.
3. Moliūgo puses sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą ir supjaustykite, neįpjaudami iki galo, plonais griežinėliais. Aptepkite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir apibarstykite čiobreliais.
4. Kepkite orkaitės viduryje 30 minučių. Išimkite iš orkaitės, aptepkite lydytu sviestu ir apibarstykite maltais migdolais. Kepkite dar 15 minučių, kol moliūgas gražiai parus.
5. Tiekite kaip garnyrą ar valgykite kaip pagrindinį patiekalą su duona ir jogurtiniu padažu.
Blynai ir blyneliai:
1. Nuskuskite morkas ir bulves. Sutarkuokite burokine tarka.
2. Keptuvėje aukštesniais kraštais ant vidutinės ugnies įkaitinkite porą šaukštų aliejaus ir suverskite daržovių tarkius. Kepkite 6–8 minutes atidžiai pamaišydami, kol tarkiai kiek sukris ir suminkštės, stebėkite, kad nepradėtų skrusti ir degti. Perdėkite tarkius į didelį dubenį ir leiskite kiek pravėsti. Keptuvę gerai išvalykite.
3. Į kiek pravėsusius tarkius stambiai sutrupinkite fetos sūrį, suberkite krapus, supilkite šiek tiek paplaktus kiaušinius, įberkite pipirų ir viską atsargiai išmaišykite (stenkitės pernelyg nesumaigyti fetos gabaliukų).
4. Vėl įkaitinkite keptuvę su keliais šaukštais aliejaus, šaukštu formuokite blynelius. Kepkite po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kol bus gražiai paskrudę, apversdami būkite atsargūs, kad blyneliai nesuplyštų (apskrudę iš abiejų pusių jie bus tvirtesni).
5. Iškepusius blynelius dėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.
6. Tiekite su grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
1. Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą.
2. Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską.
3. Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti.
5. Patiekite su klevų sirupu.
1. Avižinius dribsnius bei morkas išvirkite atskiruose puoduose. Tuomet elektriniu trintuvu sutrinkite morkas, avižinius dribsnius, susmulkintą svogūną ir česnako skilteles.
2. Įmaišykite sojos padažą, prieskonius, kiaušinį ir miltus. Viską dar kartą gerai sutrinkite iki vientisos masės ir pradėkite formuoti blynelius.
3. Juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!
2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.
4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.
Sriubos:
Sriuba tiršta, soti ir aromatinga. Kiek egzotiškai kvepianti apelsinais, prabylančiais su kiekvienu šaukštu – neįkyriai ir švelniai. Morkos nudažo sriubą apelsino geltonio spalva, lęšiai ir žiupsnis ciberžolės pasakoja apie Rytus, o orkaitėje kepantys cinamoniniai, saldūs mažučiai duonos gabalėliai, rodos, primena, kad turbūt viskas pasaulyje yra tam, kad pasidalytum.
1. Puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės.
2. Sudėkite kubeliais pjaustytas morkas ir bulves ir patroškinkite 5 min. ant vidutinės ugnies.
3. Daržoves užpilkite sultiniu, sudėkite šalavijų lapelius, įberkite ciberžolės. Puodą pridenkite ir palikite virti 10 minučių, kol morkos ims minkštėti.
4. Apelsiną nuplikykite karštu vandeniu, nušveiskite šveistuku ir smulkia tarka nutarkuokite žievelę – prireiks vieno kupino šaukšto. Išspauskite sultis – jų prireiks maždaug 125 ml.
5. Lęšius perplaukite šaltu vandeniu ir suberkite į puodą. Sudėkite tarkuotą apelsino žievelę.
6. Virkite dar 10-15 minučių, kol daržovės bus minkštos, o lęšiai išvirs.
7. Išimkite šalavijų lapelius, sriubą sutrinkite rankiniu maišytuvu. Supilkite išspaustas apelsino sultis.
8. Duonos riekeles iš abiejų pusių sutepkite plonu sviesto sluoksneliu, supjaustykite kubeliais. Į plastikinį indelį arba tvirtą maišelį suberkite cukrų ir cinamoną, duonos kubelius, indelį/maišelį uždarykite, užriškite ir gerai pakratykite, kad duona apliptų.
9. Suberkite į kepimo formą arba skardą ir pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 10 minučių, kol duona apskrus.
10. Sriubą pašildykite – jei atrodytų per tiršta, įpilkite vandens ir leiskite užvirti. Paragaukite – galbūt trūksta prieskonių, ir išpilstykite į gilias lėkštes ar puodelius.
11. Patiekite su cinamoniniais skrudinukais.
Skanaus!
Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Alyvuogių aliejuje apkepkite svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodųjų pipirų.
2. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę, laurų lapelį, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės.
3. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsinų sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1.Moliūgą perpjaukite pusiau ir šaukštu išvalykite sėklas. Puses supjaustykite riekėmis ir nulupkite. Minkštimą supjaustykite stambiais gabaliukais.
2.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūną ir moliūgo gabaliukus pakepinkite su šaukštu aliejaus, supilkite vermutą, sultinį, užvirinkite ir virkite ant vidutinės ugnies 20 minučių.
3.Išgriebtus moliūgus pertrinkite pro sietelį ir sukrėskite atgal į sriubą. Pagardinkite druska, pipirais ir išspaustomis apelsinų sultimis. Voveraites nuvalykite ir šiek tiek apkepinkite likusiame aliejuje ir svieste.
4.Pagardinkite pipirais ir druska. Sriubą išpilstykite į pašildytus dubenėlius. Užpilkite po šaukštą grietinėlės, įdėkite grybų, pabarstykite pipirais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.
2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.
3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C temperatūros. Sudėkite saldžiąsias bulves perpjautomis dalimis į viršų į didelę kepimo skardą (išklokite skardą kepimo popieriumi, kad vėliau nereikėtų jos šveisti), pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais. Uždenkite aliuminio folija ir kepkite 1 valandą, kol visiškai suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir šiek tiek leiskite pravėsti, kad galėtumėte priliesti rankomis.
2. Kol bulvės kepa, sultinį supilkite į didelį puodą, įmeskite citrinžolę, imbierą ir užvirinkite. Virinkite apie 5-7 minutes, tada supilkite kokosų pieną ir dar pavirinkite apie 3 minutes. Išgriebkite citrinžoę ir imbierą ir išmeskite.
3. Šaukštu išskobkite keptas saldžias bulves ir sudėkite minkštimą į sultinį. Viską labai gerai suplakite blenderiu, kol gausis vientisa masė. Puodą su sriuba vėl užkaiskite, pašildykite iki užverdant.
4. Patiekite puodeliuose arba dubenėliuose, pabarstę čili pipirais (jei mėgstate – kalendromis), ir griežinėliais laimo, kad kiekvienas galėtų pasigardinti sriubą pagal skonį laimo sultimis.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Moliūgo juosteles suguldykite į kepimo skardą, truputį pašlakstykite aliejumi ir kepkite apie 35 min., kol suminkštės. Šiek tiek atvėsinkite ir nulupkite odelę, pasmulkinkite.
2. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame svogūnus, kol šie suminkštės, taps skaidrūs. Bebaigiant kepinti suberkite česnakus ir tarkuotą imbierą. Sudėkite curry pastą (arba suberkite curryprieskonius), suberkite visus likusius prieskonius, sudėkite apkepintą moliūgą ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Supilkite sultinį ir viską virkite apie 15 minučių, kol daržovės taps visiškai minkštos.
3. Supilkite sriubą į elektrinį smulkintuvą (blenderį), sudėkite riešutų sviestą, supilkite grietinėlę ir sutrinkite iki vientisos glotnios masės. Pagardinkite druska ir pipirais.
4. Patiekite pabarstę trupintais kepintais žemės riešutais (galite trupučiu čili) ir šviežių kalendrų lapeliais, taip pat trupučiu kokosų pieno arba grietinėlės.
1. Puode su trupučiu įkaitinto aliejaus apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Suberkite į puodą čili sėklas ir kmynus.
2. Svogūnui suminkštėjus sudėkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, keletą sekundžių pakepkite. Tuomet sudėkite supjaustytą morką, saldžiąsias bulves, nuplautus lęšius ir nusunktus žirnius.
3. Supilkite daržovių sultinį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, virkite iki 15-20 min.
4. Daržovėms ir ankštiniams suminkštėjus sutrinkite sriubą trintuvu ar kokteilių plaktuvu. Jeigu norisi skystesnės – įpilkite papildomai sultinio ar vandens.
Patiekdami galite paskaninti mėgstamu aliejumi ar žalumynais.
Kai pats didžiausias visų rūšių moiliūgų pasirinkimas, laikas išmėginti prancūziškos trintos moliūgų sriubos receptą! Recepto autorė siūlo sriubą patiekti su creme fraiche (puikiai tiks lietuviška riebi grietinė) ir trumais (aš panaudojau trumus aliejuje), tačiau trumus puikiai pavaduos apkepintos voveraitės ar kiti mėgstami grybai. Sriubą rekomenduojama virti su maistingu naminiu vištienos sultiniu, tačiau jį vegetarai drąsiai gali keisti daržovių sultiniu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C.
2. Moliūgus perpjaukite pusiau (jei jie nedideli, jei dideli – supjaustykite riekėmis), išimkite sėklas. Sudėkite moliūgus nupjauta puse į viršų į kepimo skardą ir rankomis gerai įmasažuokite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, taip kad visas paviršius gerai pasidengtų ir nesviltų kepant. Tada pabarstykite druska ir pipirais. Ant moliūgų paskleiskite šalavijo lapus ir čiobrelius ir kepkite orkaitėje, kol galėsite gana lengvai įbesti peilį (užtruksite apie 20-50 minučių priklausomai nuo moliūgo rūšies ir dydžio).
3. Iškepusius moliūgus išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti. Kai moliūgai jau nebus tokie karšti, išmeskite šalavijus ir čiobrelius, o juos pačius išskaptuokite iš luobelių. Minkštimą sudėkite į dubenį, o odeles išmeskite.
4. Kol moliūgai kepa, porus perpjaukite išilgai, tada supjaustykite maždaug 2,5 cm gabalėliais. Pripilkite dubenį šalto vandens ir skalaukite (geriausia rankomis) porus, kad pašalintumėte visą susikaupusį smėlį. Nusausinkite porus ir atidėkite į šalį.
5. Dideliame puode storu dugnu (arba troškintuve) įkaitinkite likusius 3 šaukštus aliejaus. Sudėkite porus, morkas, svogūnus ir česnakus ir maišydami kepinkite apie 6-8 minutes, kol suminkštės. Supilkite vyną ir pakaitinkite, kol jis visas išgaruos, Tada sudėkite moliūgus ir įpilkite sultinio tiek, kad apsemtų visą puodo turinį, įmeskite bouquet garni ir užvirus skysčiui, virkite ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, arba kol visos daržovės taps minkštos.
6. Išimkite ir išmeskite bouquet garni. Sriubą kuo geriaus sutrinkite (geriausia kokteiline – mikseriu), kol jos konsistencija bus vientisa, it šilkinė. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
7. Patiekite pašildytuose dubenėliuose, su šaukštu riebios grietinės, keliais gabalėliais trumų (jei turite), pabarstykite žalumynais ir pašlakstykite degintu sviestu.
*Bouquet garni – tai virtuvine virvele surištas prieskoninių žolių paketėlis. Jį lengva įdėti ir išimti iš puodo išvirus. Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.
**Degintas sviestas išgaunamas kaitinant sviestą kol jis įgauna tamsiai rudą spalvą ir ima kvepėti lazdyno riešutais. Kai jį gaminsite, nenuleiskite akių stebėdami sviesto spalvą, mat jis gali greitai imti svilti. Papildomai paskanindami galite įberti šiek tiek druskos ir įberti truputį kapotų petražolių arba česnakinių svogūno laiškų.
1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, imbierą, česnaką ir viską kepkite apie 5 minutes arba tol, kol suminkštės. Įmaišykite muskato riešutus ir pakepkite dar 1 minutę.
2. Supilkite sultinį, suberkite susmulkintas morkas, baltąsias pupeles su skysčiu, tuomet uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 20-25 minutes arba tol, kol morkos truputį suminkštės.
3. Trečdalį gauto sriubos mišinio išimkite į atskirą indą, o likusią dalį sutrinkite maisto smulkintuvu. Tuomet viską vėl sudėkite į keptuvę ir kaitinkite tol, kol užvirs.
4. Sriubą patiekite papuošę smulkintais imbierais bei muskato riešutu.
Rimtieji patiekalai:
1. Nuo apelsinų nutarkuokite žievelę ir išspauskite iš vaisių sultis.
2. Į nedidelį puodą įpilkite 1 l vandens ir apelsinų sultis, įberkite po šaukštelį baziliko ir raudonėlio, šiek tiek juodųjų pipirų, pusę šaukštelio druskos, pavirkite apie 4 min.
2. Supjaustykite moliūgą vienos piršto pagalvėlės dydžio kubeliais.
3. Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus, sojos padažo, įberkite šaukštelį cukraus, pakaitinkite 2 min. ant vidutinės ugnies. Sudėkite moliūgo sėklas, kubelius ir pakepkite 3 min. Suberkite ryžius ir dar 3 min. juos maišydami pakepinkite.
4. Sultinį supilkite per 4 kartus (kad tilptų į keptuvę ir ryžiai po truputį viską sugertų).
5. Po 20 min., kai ryžiai taps panašūs į makaronų al dente variantą, įpilkite kokosų pieno, suberkite visą tarkuotą apelsino žievelę, maistines mieles ir paskutinį kartą gerai išmaišykite.
6. Supjaustykite svogūnų laiškus, jais ir garstyčių daigais papuoškite lėkštes.
1. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių.
2. Kol tešla kyla, pradėkite ruošti picos įdarą. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite kelioms minutėms atvėsti.
3. Apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu.
4. Picos tešlą iškočiokite, kad išeitų maždaug centimetro storio pagrindas, ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite mocarelos sūrio riekeles ir pabarstykite maltu muskatu.
5. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 20 minučių.
1. Moliūgą perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir plaušus, nulupkite, minkštimą supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
2. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu, nulupkite odelę ir taip pat supjaustykite griežinėliais.
3. Papriką, išėmus sėklas, supjaustykite juostelėmis.
4. Apkepo inde daržoves sluoksniuokite taip: moliūgai, pomidorai, svogūnai, paprikos. Viršų apibarstykite druska, žolelėmis, apšlakstykite lydytu sviestu, uždenkite ir kepkite 160 °C orkaitėje 1,5 val. Dangtį nukelkite, atsargiai pamaišykite ir kepkite dar apie pusvalandį, kol viršus apskrus.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Saldžiąsias bulves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Salierą nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir sukapokite.
2.Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kubeliais. Laurų lapelį, pipirų žirniukus, gvazdikėlius, 2 šaukštus aliejaus ir šaukštą medaus pakepinkite troškintuve. Sudėkite česnakus, aitriąją papriką ir dar šiek tiek pakepkite. Tada sudėkite mėsos, saliero gabaliukus ir maišydami kepinkite, kol šiek tiek apskrus.
3.Į troškintuvą supilkite pusę kiekio sultinio ir vyno, pabarstykite druska, maltais pipirais ir dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite 30 minučių. Ištraukę ant mėsos sudėkite pjaustytas bulves, užpilkite likusį sultinį, vyną ir troškinkite dar 35 minutes. Likusį aliejų ir medų sumaišykite su išspaustomis apelsinų sultimis, nutarkuotomis žievelėmis ir maltais džiūvėsėliais.
4.Mišiniu apkrėskite apkepą, orkaitėje įjunkite kepintuvo su ventiliatoriumi funkciją ir kepkite 5 minutes. Rozmarinų lapelius ir viršūnėles nuskabykite, pabarstykite karštą apkepą ir tuojau pat tiekite.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais ir sudėkite į karščiui atsparų indą ar kepimo formą (prieš tai į formą įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus).
2. Ant moliūgo kubelių suberkite mocarelą ir pelėsinį sūrį, juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus ir smulkintus česnakus.
3. Apibarstykite maltais pipirais, druska, žalumynais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir šaukite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite 15–20 minučių, kol moliūgo kubeliai suminkštės ir šiek tiek apskrus.
4. Nuo kepimo pradžios praėjus 10 minučių, patiekalą apibarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite toliau.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paruoštą antį įtrinkite prieskoniais bei česnako skiltelėmis ir palaikykite per naktį.
2. Apelsinus supjaustykite riekelėmis ir sudėkite į anties vidų. Vieno apelsino sultis išspauskite ant anties viršaus.
3. Dėkite antį į kepimo maišą ir kepkite 2-3 valandas (priklausomai nuo orkaitės). Paprasta, bet labai skanu. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Vištieną įtrinkite druska bei prieskoniais ir per naktį pamarinuokite.
2. Dėkite ją į keptuvę ir troškinkite apie valandą, vis įpildama vandens.
3. Galiausiai suberkite tarkuotas morkas, susmulkintus česnakus ir viską troškinkite, kol suminkštės morkos.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Moliūgą supjaustykite kubeliais, sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite rozmarinų lapeliais, druska ir pipirais. Smulkiai sukapokite 2 skilteles česnako, užberkite ant moliūgų. Pašaukite skardą į 180°C temperatūros orkaitę, kepkite maždaug 40 min.
2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą česnako skiltelę, labai trumpai apkepkite, tik neleiskite paruduoti, nes patiekalas apkars. Suberkite ryžius, maišydama pakepinkite, kol ryžiai taps perregimi.
3. Įpilkite samtį karšto sultinio, maišydama pakaitinkite, kol ryžiai sugers sultinį, vėl įpilkite samtį skysčio. Pamažu įmaišykite visą sultinį. Taip virkite ryžius maždaug 25 min., neleiskite jiems pervirti.
4. Nukaiskite keptuvę, sudėkite apkeptus moliūgų gabalėlius, tarkuotą sūrį, išmaišykite.
1. Gilioje keptuvėje ištirpykite 2 šaukštus sviesto, trumpai apkepkite svogūnus, sudėkite moliūgų kubelius ir smulkintus pomidorus, išspauskite česnaką. Įpilkite 100 ml sultinio, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir patroškinkite maždaug 5 min.
2. Kitoje keptuvėje įkaitintame svieste trumpai apkepkite miltus, įmaišykite pieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatu. Nuolat maišydama virkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės, įmaišykite pusę stiklinės tarkuoto sūrio.
3. Į stiklinį ar keraminį kepimo indą sluoksniais sudėkite lazanijos lakštus ir troškintas daržoves. Daržovių sluoksnį apšlakstykite padažu. Ant viršutinio lakšto supilkite likusį sultinį ir padažą, pabarstykite tarkuotu muskatu ir sūriu. Kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje apie 30 min.
Desertai:
1. Miltus sumaišykite su kakava, cukrumi, paberkite ant didelės lentos, įmuškite kiaušinį, stambiai sutarkuokite atšaldytą sviestą ir kapokite, kol neliks sausų miltų. Tešlą suspauskite į vieną gabalą ir 20 min. palaikykite šaldytuve. Paskui iškočiokite 2 cm storio paplotį, perkelkite į torto formą ir 15 min. kepkite 180 °C karštumo orkaitėje.
2. Paruoškite antrąjį sluoksnį: kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė pabals, sumaišykite su visais kitais nurodytais produktais, supilkite ant apkepto torto pagrindo ir kepkite dar 10 min.
3. Puode užvirinkite 300 ml vandens, sudėkite arbatos maišelius ir ant mažos ugnies kaitinkite 5 min. Paskui maišelius išimkite, o į antpilą suberkite cukrų, įdėkite cinamonų lazdelę ir dar 5 min. pakaitinkite. Sudėkite nuluptus ir griežinėliais supjaustytus apelsinus. Po 3 min. apelsinus išgriebkite kiaurasamčiu, o likusį skystį neuždengtame puode kaitinkite, kol sutirštės ir maždaug pusė jo išgaruos. Nukėlus nuo ugnies supilkite citrinos sultis.
4. Ant ataušusio torto viršaus išdėliokite apelsinų griežinėlius, apšlakstykite sirupu ir apibarstykite susmulkintomis datulėmis bei paskrudintomis migdolų drožlėmis.
1. Nedideles kepimo formeles ištepkite riebalais.
2. Puode pakaitinkite pieną, suberkite 100 g cukraus, vanilinį cukrų, aguonas ir maišykite, kol ištirps cukrus. Kai užvirs, iškart nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
3. Paruoškite karamelę: likusius 50 g cukraus kaitinkite keptuvėje, kol cukrus taps skystas. Išpilstykite į paruoštas formeles.
4.Į atvėsusį pieną supilkite kiaušinius ir gerai išplakite. Plakinį pilkite į formeles su karamele.
5. Formeles statykite į kitą indą ir iki pusės jų pripilkite vandens. Šaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 40–55 minutes arba kol kremas sustings. Išimkite iš orkaitės ir vėsinkite mažiausiai 2 valandas.
6. Mandarinus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apkepkite su ruduoju cukrumi, atvėsinkite. Kai kremas atvės, sukrėskite jį į lėkštutes, mandarinus sudėkite ant kremo.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Iš nurodytų produktų išvirkite sirupą, atšaldykite ir užpilkite moliūgus. Palikite šaldytuve per naktį. Moliūgus iš sirupo išgriebkite ir nusausinkite.
2. Skrudinamosios duonos riekes plonai iškočiokite.
3. Į kiekvieną riekę įvyniokite po 3–4 moliūgo gabalėlius ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo formą.
4. Kiaušinius, trynius, vanilinį cukrų, grietinėlę, pieną, cukrų ir cinamoną išplakite ir supilkite ant duonos su moliūgais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai paruduos. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
- Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
- Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Citrusus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles.
- Į prikaistuvį supilkite apelsinų sultis. Įberkite 5 šaukštus rudojo cukraus, tarkuotas citrusų žieveles. Statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs.
- Krakmolą gerai sumaišykite su grietinėle. Plona srovele pilkite į karštas apelsinų sultis, maišydama kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius suplakite konditerine šluotele. Kitame dubenyje su žiupsneliu druskos ir trimis šaukštais cukraus suplakite kiaušinių baltymus.
- Plaktus trynius supilkite į karštą apelsinų kremą. Palikite atvėsti. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
- Sukrėskite į indelius ir tiekite ant stalo.
- Želė miltelius užpilkite vynu, palikite 15 min., kad išbrinktų ir pakaitinkite, kol ištirps.
- Mandarinus nulupkite ir išdėliokite į formeles, kuriose stings želė, pripilkite želė ir padėkite į šaldytuvą maždaug šešioms valandoms.
- Migdolus susmulkinkite virtuviniu kombainu (recepto autorė smulkina taip, kad dalis būtų labai smulki, bet ir liktų stambesnių gabalėlių), nuo apelsinų nutarkuokite žievelė ir išspauskite sultis, sviestą ištirpinkite.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos įmaišykite grietinę, suberkite apelsinų žievelė ir supilkite sultis, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius, supilkite lydytą ir jau šiek tiek pravėsusį sviestą.
- Pyragas kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~30min.
- Sirupui: Nedideliame puode sumaišykite apelsino sultis ir cukrų ir viską kaitinkite kol cukrus ištirps.
- Skysčiui beveik užvirus supilkite brendį ir viskas šiek tiek pavirkite kol išgaruos alkoholis.
- Pyragą subadykite dantų krapštuku ir ant jo po truputį pilkite sirupą (neskubėkite, geriau darykite tai per kelis kartus, palaukite kol pyragas sugers sirupą ir pilkite vėl).
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Puode užvirinkite vandenį, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite.
- Kai cukrus ištirps, į puodą iš lėto supilkite agarą.
- Kai skystis sutirštės, puodą nuimkite nuo viryklės ir į praaušusią masę supilkite apelsinų sultis.
- Į pasirinktą formą supilkite želę, ataušinkite kambaryje ir pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Norint išversti želę iš indo, jo šildyti nereikia.
- Tiesiog pirštais atkabinkite deserto kraštus, indą apverskite ir švelniai krestelėkite.
- Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g miltinio pyrago mišinio, 200 g neriebaus graikiško jogurto ir 1 stiklinę apelsinų sulčių.
- Galite įtarkuoti apelsinų žievelės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–35 min.
- 2 stiklines apelsinų sulčių sumaišykite su 1/4 stikline cukraus bei žiupsneliu druskos. Viską gerai išplakite, kad ištirptų cukrus.
- Gautą mišinį supilkite į plastikinį indą su dangčiu ir dėkite į šaldymo kamerą.
- Kas 30–40 min. atidarykite indą ir kruopščiai pamaišykite masę, kad ištirptų ledo kristalai. Pakartokite tai 3–5 kartus ir šerbetas bus paruoštas.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, dėkite moliūgo gabalą žieve į apačią, įpilkite truputį vandens ir kepkite 30–40 min., kol minkštimas bus iškepęs. Leiskite šiek tiek atvėsti, o tada išskobkite jį šaukštu ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tyrės.
2. Elektriniu smulkintuvu sutrinkite sausainius, o tada sumaišykite šiuos trupinius su tirpintu sviestu. Gauta mase kruopščiai išklokite sūrio pyragui skirtos formos (20–22 cm skersmens, nuimamais kraštais) dugną, kad neliktų jokių plyšelių.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite maskarponės sūrį, cukrų ir cinamoną. Įmuškite kiaušinius, pilkite pasukas, vanilės ekstraktą ir moliūgų tyrę, gerai išmaišykite.
4. Gautą masę sudėkite ant trupintų sausainių pagrindo, išlyginkite viršų.
5. Dėkite kepimo formą su pyragu į iki 160 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min., kol viršus bus sutvirtėjęs ir švelniai rusvas.
6. Leiskite atvėsti kepimo formoje, o tada išimkite ir pabarstykite moliūgų sėklomis.
1. Į didelį dubenį persijokite cukraus pudrą, supilkite tešlai skirtą lydytą sviestą, kiaušinių trynius ir gerai išsukite iki vientisos masės.
2. Supilkite jogurtą, nutarkuotą apelsino žievelės oranžinę dalį ir vėl gerai išmaišykite.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į kiaušinių-jogurto masę ir išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų, tačiau nepersistenkite.
4. Dideliame sausame dubenyje be jokio lašelio riebalų iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Sudėkite juos į tešlą ir kruopščiai, tačiau atsargiai išmaišykite – tešla turi būti puri ir lengva.
5. Kepimo formos (geriau nuimamais kraštais) dugną išklokite kepimo popieriumi, dugną ir šonus ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (be vėjelio funkcijos).
6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite apie 50 min. – kol pyrago viršus bus tamsiai rusvas.
7. Leiskite pyragui 10 min. pravėsti formoje, o tada atsargiai išimkite. Jei naudojate citrinų likerį, mediniu pagaliuku subadykite pyrago viršų ir sulaistykite likeriu. Tačiau galite ir praleisti šį žingsnį – tiesiog leiskite pyragui ramiai atvėsti.
8. Glajui skirtą cukraus pudrą persijokite į dubenėlį, supilkite lydytą sviestą, išmaišykite, o tada skieskite glajų iki norimos konsistencijos citrinų sultimis – jis turi būti bėgantis, tačiau ne per skystas. Apipilkite šiuo glajumi pyrago viršų, o tada ant viršaus išdėliokite apelsino riekeles.
1. Morkas sutarkuojame burokine tarka. Pabarstome ruduoju cukrumi ir kepiname keptuvėje iš pradžių ant didelės ugnies, kad išgaruotų morkose esantis vanduo, o vėliau – ant mažesnės ugnies, kad morkos nuo cukraus imtų karamelizuotis.
2. Į keptuvę ant morkų pilame kondensuotą ir paprastą pieną, masę vis pamaišome. Mėgstantys saldžiau gali naudoti tik kondensuotą pieną. Taip pat čia puikiai tiks ir kokosų pienas.
3. Į kepimo-troškinimo pabaigą įdedame sviesto, pabarstome kardamono ir cinamono.
4. Kepimo laikas priklauso nuo morkų, bet galiausiai tarkiai turi būti visiškai suminkštėję, o pati chalva – tiršta ir lipni (man užtruko apie 20 min.).
Pastabos:
- Morkų chalvą galima valgyti išsyk karštą, iš atvėsusios labai lengva rankomis formuoti rutuliukus ir paruošti mažučius vieno kąsnio desertukus. Arba tiesiog sudėti į dėžutes ir užšaldyti, iki kol užsinorės „ko nors skanaus ir greitai“.
- Receptas labai paprastas, o valgant pirmą kartą sunku patikėti, kad čia tik morkos, pienas ir prieskoniai. Mano pačios vyras buvo įsitikinęs, kad valgo egzotišką kokosinį desertą.
- Beje, kartą gaminant iš tikrųjų buvau įbėrusi saują kokosų drožlių, bet jos visiškai nustelbė morkų skonį ir prigesino skaisčią oranžinę spalvą, tad taip eksperimentuoti nepatariu.
- Nuotraukoje ant chalvos užpurkšta truputis plaktos grietinėlės, bet čia labiau dėl grožio, daugiau skonio nei prideda, nei atima.
Vietoj dažniausiai kepiniams naudojamo sviesto ar margarino į kekso tešlą įmaišau gerųjų augalinių riebalų – šaltai spausto alyvuogių aliejaus. Šis maistingas aliejus kepiniams labai tinka, suteikia geltoną spalvą ir ypatingą skonį. Alyvuogių aliejų į pyragus tradiciškai pila Viduržemio jūros regiono šeimininkės.
Vietoj pieno į keksą įspaudžiau šviežių apelsinų sulčių. Jos kepiniui suteikia geltonos spalvos ir malonios rūgštelės. Netgi šokoladą keksui aplieti tirpinu ne tradiciškai su grietinėle, o su apelsinų sultimis. Nenaudodama sviesto ir pieno iškepu kepinį visai be laktozės.
Cukraus išvengti tikrai nepavyks, nes be jo kekso iškepti paprasčiausiai negalėčiau, todėl įprastą rafinuotą cukrų pakeičiu natūralesniu ruduoju nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Įprastus rafinuotus kvietinius miltus keičiu į šviesius speltų miltus. Patikėkite, kekso skonis išliks nepakitęs, beveik toks pats, kaip ir su įprastais miltais, o naudos jame bus daugiau. Verta išbandyti!
1. Pirmiausia kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, kol jie pabals, tai užtruks maždaug 5 minutes. Į plaktus kiaušinius supilkite vanilės esenciją, įdėkite sutarkuotą trijų apelsinų geltoną žievelę, supilkite alyvuogių aliejų ir iš trijų apelsinų išspaustas sultis. Gerai išmaišykite.
2. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite ją vidutinio tirštumo.
3. Kepimo indą plonai patepkite alyvuogių aliejumi ir į jį supilkite paruoštą tešlą. Keksą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol jis iškils ir iškeps. Iškepusį palikite praaušti.
4. Kol keksas aušta, juodąjį šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje kartu su vieno apelsino sultimis. Šokoladą gardinkite smulkiai nutarkuota vieno apelsino žievele.
Gėrimai:
1. Iš apelsinų (vieną palikite ir supjaustykite griežinėliais) išspauskite sultis.
2. Persikus sudėkite į plaktuvą, supilkite apelsinų sultis ir gerai išplakite. Paragaukite: jei norite saldžiau, pridėkite medaus ar apelsinų sirupo pagal skonį.
3. Į sultis supilkite gerai atšaldytą gazuotą vandenį, sumeskite apelsinų griežinėlius ir iškart tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į prikaistuvį supilkite apelsinų sultis, suberkite cukrų, sumeskite cinamonų lazdeles. Maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol cukrus ištirps (neužvirinkite!).
2. Supilkite juodąją arbatą, romą ir dar šiek tiek pakaitinkite (neužvirkite!). Cinamonų lazdeles išgriebkite.
3. Tiekdama į kiekvieną puodelį su punšu įmeskite po skiltelę apelsino.