Falafeliai pitoje su daržovėmis
Ingredientai:
falafeliams:
- 1 stiklinė (~200 g) sausų avinžirnių;
- 1 vidutinio dydžio mėlynasis svogūnas;
- 3–4 skiltelės česnako;
- ½ stiklinės smulkintų šviežių petražolių;
- ½ stiklinės smulkintos šviežios kalendros;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 4 valg. šaukšt. avinžirnių miltų arba kvietinių miltų;
- aliejaus (kepimui).
tahini padažui:
- 3–4 valg. šaukšt. (~60 g) tahini (sezamų sėklų) pastos;
- ½ žaliosios citrinos sultys;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 3-4 valg. šaukšt. vandens;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
falafeliams pitoje:
- keptų falafelių;
- tahini padažo;
- keleto plokščių duonelių pitų (nesunkiai galima įsigyti didesnėse parduotuvėse);
- šviežių salotų lapų;
- šviežių pomidorų;
- mėlynojo svogūno;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- skrudintų sezamų sėklų;
- šviežios kalendros.
Gaminimas:
1. Avinžirnius sudėti į indą, užpilti vandeniu, kad apsemtu bent 5 cm ir mirkyti 24 valandas.
2. Išmirkytus avinžirnius nusausinti ir sudėti į smulkintuvą kartu su svogūnu, petražolėmis, šviežia kalendra, česnaku, druska, maltu kuminu ir kalendra. Smulkinti, kol visi ingredientai susimaišys, bet netaps tyre. Pabaigoje sudėti kepimo miltelius ir miltus, permaišyti iki vientisos masės.
3. Iš gautos falafelių masės suformuoti nedidelius vienodo dydžio rutuliukus ir sudėti ant kepimo popieriumi iškloto padėklo. Suformuotus falafelius maždaug 30–60 minučių palaikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų.
4. Paruoštus falafelius atsargiai dėti į keptuvę su įkaitintu aliejumi (nepridėti daug, kad neatvėstų aliejus) ir kepti 2 minutes iš vienos pusės ir 1 minutę iš kitos pusės. Iškeptus falafelius dėti ant virtuvinio popieriaus, kad susigertų riebalai.
5. Padažui paruošti pirmiausia reikia dubenėlyje išmaišyti tahini pastą, druską ir žaliosios citrinos sultis. Vėliau įmaišyti vandenį (vandens kiekį galima reguliuoti pagal tai, kokios norima padažo konsistencijos) ir maltą kuminą.
6. Smulkiai supjaustytus pomidorus ir svogūną sumaišyti su ypač tyru alyvuogių aliejumi ir pagardinti druska bei pipirais.
7. Paruošus visus ingredientus, galima formuoti pitą. Pašildytą pitą įpjauti, kad atsivertų „kišenė“. Į pitą dėti šviežių salotų lapų, šviežių pomidorų ir mėlynojo svogūno salotų, keletą keptų falafelių. Viską apšlakstyti tahini padažu, o galiausiai pagardinti šviežia kalendra ir skrudintomis sezamų sėklomis.