Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgaliui – gatvės maisto žvaigždė: falafeliai pitoje su daržovėmis

Gatvės maistas jau kuris laikas reabilituotas – tai ne beverčiai užkandžiai, kaip kai kas iki šiol tebemano, bet dažnai skanūs ir visaverčiai patiekalai. Vieno jų ruošimo gudrybes TV laidoje „Skaniai ir paprastai“ pademonstruos jos vedėjas, profesionalus šefas Gediminas Endriukaitis. Jis gamins tradicinį Artimųjų Rytų šalių patiekalą – falafelius. Šie kotletukai iš avinžirnių dažnai patiekiami su rytietiška duona pita, o šalia jų įsikuria ir įvairios šviežios daržovės.
Falafeliai pitoje
Gatvės maisto patiekalai / TV3 nuotr.

Falafeliai pitoje su daržovėmis

Ingredientai:

falafeliams:

  • 1 stiklinė (~200 g) sausų avinžirnių;
  • 1 vidutinio dydžio mėlynasis svogūnas;
  • 3–4 skiltelės česnako;
  • ½ stiklinės smulkintų šviežių petražolių;
  • ½ stiklinės smulkintos šviežios kalendros;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 4 valg. šaukšt. avinžirnių miltų arba kvietinių miltų;
  • aliejaus (kepimui).

tahini padažui:

  • 3–4 valg. šaukšt. (~60 g) tahini (sezamų sėklų) pastos;
  • ½ žaliosios citrinos sultys;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 3-4 valg. šaukšt. vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;

falafeliams pitoje:

  • keptų falafelių;
  • tahini padažo;
  • keleto plokščių duonelių pitų (nesunkiai galima įsigyti didesnėse parduotuvėse);
  • šviežių salotų lapų;
  • šviežių pomidorų;
  • mėlynojo svogūno;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • skrudintų sezamų sėklų;
  • šviežios kalendros.

Gaminimas:

1. Avinžirnius sudėti į indą, užpilti vandeniu, kad apsemtu bent 5 cm ir mirkyti 24 valandas.

2. Išmirkytus avinžirnius nusausinti ir sudėti į smulkintuvą kartu su svogūnu, petražolėmis, šviežia kalendra, česnaku, druska, maltu kuminu ir kalendra. Smulkinti, kol visi ingredientai susimaišys, bet netaps tyre. Pabaigoje sudėti kepimo miltelius ir miltus, permaišyti iki vientisos masės.

3. Iš gautos falafelių masės suformuoti nedidelius vienodo dydžio rutuliukus ir sudėti ant kepimo popieriumi iškloto padėklo. Suformuotus falafelius maždaug 30–60 minučių palaikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų.

4. Paruoštus falafelius atsargiai dėti į keptuvę su įkaitintu aliejumi (nepridėti daug, kad neatvėstų aliejus) ir kepti 2 minutes iš vienos pusės ir 1 minutę iš kitos pusės. Iškeptus falafelius dėti ant virtuvinio popieriaus, kad susigertų riebalai.

5. Padažui paruošti pirmiausia reikia dubenėlyje išmaišyti tahini pastą, druską ir žaliosios citrinos sultis. Vėliau įmaišyti vandenį (vandens kiekį galima reguliuoti pagal tai, kokios norima padažo konsistencijos) ir maltą kuminą.

6. Smulkiai supjaustytus pomidorus ir svogūną sumaišyti su ypač tyru alyvuogių aliejumi ir pagardinti druska bei pipirais.

7. Paruošus visus ingredientus, galima formuoti pitą. Pašildytą pitą įpjauti, kad atsivertų „kišenė“. Į pitą dėti šviežių salotų lapų, šviežių pomidorų ir mėlynojo svogūno salotų, keletą keptų falafelių. Viską apšlakstyti tahini padažu, o galiausiai pagardinti šviežia kalendra ir skrudintomis sezamų sėklomis.

TV3 nuotr. /Falafeliai pitoje
TV3 nuotr. /Falafeliai pitoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais