„Chili con Carne“ su kukurūzų traškučiais
Ingredientai:
- 1 pakuotė kukurūzų traškučių „Nachos“;
- 500 g maišyto jautienos ir kiaulienos faršo
- 1 raudonoji paprika;
- 1 skardinė (400 g) konservuotų raudonų pupelių;
- 1 skardinė (400 g) konservuotos pamidorų tyrės arba smulkintų pomidorų be odelės;
- 100 g tarkuoto čederio sūrio;
- 1 mėlynas svogūnas;
- 2 nuluptos česnako skiltelės;
- „Tabasco“ padažo;
- juodojo balzaminio acto;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- 0,5 valg. šaukšt. rūkytos paprikos;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis džiovintų čili pipirų;
- žiupsnelis persilado prieskonių.
Gaminimas:
1. Svogūną ir česnaką supjaustyti labai smulkiai, papriką – vidutinio dydžio kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti svogūną ir česnaką bei apkepinti juos ant aukštos kaitros. Įberti džiovintų čili pipirų, persilado, išmaišyti. Tada sudėti papriką, pamaišyti ir pakepti porą minučių. Sudėti faršą ir viską apkepinti nuolat maišant medine mentele ir smulkinant faršą. Kai mėsa apkepa ir pradeda kibti prie keptuvės, įpilti gerą šlakelį juodojo balzaminio acto ir išmaišyti. Tada supilti pomidorų tyrę, įpilti „Tabasco“ padažo pagal skonį ir įberti druskos bei rūkytos paprikos. Gerai išmaišyti ir paragauti. Jei trūksta kokių nors prieskonių, dar kartą jų įberti.
3. Suberti pupeles, gerai išmaišyti, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 8-10 minučių. Jei padažui pritrūksta drėgmės, įpilti vandens arba sultinio ir vėl išmaišyti.
4. Patiekti dubenėliuose gausiai apibėrus tarkuotu čederio sūriu. Valgyti kartu su kukurūzų traškučiais.
Lazdyno riešutų keksas su citrinų confit
Ingredientai:
keksui:
- 200 g sviesto, kambario temperatūros;
- 200 g cukraus;
- 50 g natūralios (be cukraus) lazdyno riešutų pastos;
- 4 kiaušiniai;
- 50 g lazdyno riešutų;
- 200 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. be kaupo kepimo miltelių;
- 0,5 citrinos žievelė.
confit:
- 2 citrinos;
- 300 g cukraus;
- 200 ml vandens;
- 0,5 vanilės ankšties ;
dekoravimui:
- netirpios cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Elektriniame kombaine išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios masės. Įdėti natūralios lazdyno riešutų pastos ir gerai išmaišyti. Tada įmušti kiaušinius ir dar kartą išmaišyti iki vientisos masės.
2. Riešutus susmulkinti iki trupinių ir suberti į sviesto masę. Tada suberti miltus, kepimo miltelius ir įtarkuoti citrinos žievelės. Vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.
3. Gautą masę sudėti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
4. Iškepusį keksą atvėsinti ir išimti iš kepimo formos.
5. Citrinas supjaustyti vienodo storio (maždaug 0,5 cm) griežinėliais.
6. Prikaistuvyje užvirti vandenį su cukrumi, sudėti citrinos griežinėlius, įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes ir pačią ankštį. Išmaišyti, sumažinti kaitrą ir virti 40 minučių. Retkarčiais pamaišyti, kad neprisviltų.
7. Atvėsusį pyragą dekoruoti iš sirupo išimtais citrinos griežinėliais ir pašlakstyti pačiu sirupu. Apibarstyti netirpia cukraus pudra.