Paprasčiau nebūna
Restorano šefas Maris Jansons kaip dažniausiai pasitaikančią klaidą ruošiant vištienos šašlyką išskiria mėsos – ypač vištienos filė – perkepimą: „Kepant vištienos filė grilyje, svarbiausia jos neperkepti.Reikėtų nepamiršti, kad nuėmus šašlykinę nuo grotelių, ji toliau kepa dar 4-5 minutes, nes mėsai „duodama šiluma“.
Jei norisi sultingesnio rezultato, virtuvės šefas rekomenduoja kepimui ant grotelių rinktis vištienos kumpelius: „Kumpiai be kaulų bus minkštesni, nes yra judantys raumenys“. Jis atkreipia dėmesį, kad renkantis mėsos gabalėlius su kaulu – sparneliais ar blauzdeles – kepant reikia įsitikinti, kad mėsa yra paruošta prie kaulo.
Šefo nuomone, lengviausias, patogiausias ir greičiausias šašlyko receptas, kurį visi mėgsta, yra labai paprastas – vištiena marijuonama majoneze ir gardinama citrina bei pipirais.
BBQ vištiena
Kitas šefas Eriks Dreibants taip turi keletą patarimų, kaip kepti ant grotelių, kad rezultatas džiugintų.
Visų pirma, uždegant groteles, Erikas pataria apsišarvuoti kantrybe ir palaukti, kol anglys tinkamai įkais, nes „tada rezultatas tikrai bus geresnis, mėsa iš išorės bus aukso rudos spalvos, o viduje sultinga“.
Patyręs virtuvės šefas priduria, kad kepant ant grotelių nereikėtų bijoti labai dažnai sukioti iešmelius, pasirūpinant, kad mėsa būtų tinkamai iškepusi iš visų pusių.
Trečia, ruošiantis kepti mėsą ant grotelių, reikėtų laiku suplanuoti ir garnyrus – kukurūzus, cukinijas, pomidorus, česnakinį batoną, brinzą ar desertą – bananus, slyvas, abrikosus, patiekiant keptus vaisius su ledais. „Iškepus ant grotelių nepatingėkite ir iš karto nuvalykite grilio groteles, išvalykite groteles nuo pelenų! – atrėžė Erikas.
Paklaustas apie mėgstamus marinatus vištienos kebabams, šefas juo ir dalijasi:
BBQ vištienos kepenėlės
- 400 g vištienos kepenėlių;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 4 šaukštai balzamiko padažų;
- 4 šaukštai šviesaus sojų padažo;
- 1 šaukštas medaus;
- 4 žali svogūnai, supjaustyti.
Sumaišykite visus marinato ingredientus, supilkite į vištienos kepenėles, išmaišykite ir kepenėles marinate palaikykite mažiausiai dvi valandas. Tada supjaustykite ir kepkite ant grotelių iš visų pusių iki auksinės spalvos.
Su jogurtu
Dar vieno populiaraus restrano šefas Ingmarsas Ladigas atkreipia dėmesį, kad dažniausiai prieš kepant ant grotelių vištiena marinuojama neilgai arba visai nemarinuojama, o tam reikėtų skirti laiko.
Šefas dažniausiai šašlykus ruošia iš visos vištienos, ją iškaulindamas ir supjaustydamas gabalėliais, kurie vėliau tinka kepti ant iešmo ar grilio. „Mėsos marinavimui vienai vištienai imu vieną citriną, raudonėlį, rūkytą papriką, šaukštą garstyčių, česnako, ryšelį petražolių, kalendros, imbiero šaknį. Viską išmaišau ir palieku per naktį šaldytuve“, – pasiteisinusiu receptu dalijasi Ingmaras ir priduria, kad tą dieną, kai šašlykas turi būti kepamas, į marinatą galite įpilti ir 500 ml graikiško jogurto, tik žinokite, kad tokiu atveju pasikeis mėsos struktūra – ji taps labai minkšta.