– Ar lietuviai yra pasiruošę kepti itališkas picas namuose? Kaip apskritai atsirado toks tikslas – populiarinti picos kepimą kiekvienam?
– Picą mėgsta visi. Net tie, kurie sako, kad picos nemėgsta, vis tiek neatsisako gabalėlio geros, ką tik iš krosnies ištrauktos picos. O picos kepimui namuose, visų pirma, reikia turėti priemones. Jau senokai stebiu per Vakarų Europą besiritančią picos krosnelių bangą. Žmonėms patinka mintis kepti ne kažką panašaus į picą, o pasijausti savo sode, terasoje ar balkone lyg Neapolyje. Todėl, kai tik gavau pasiūlymą iš bičiulių prisidėti prie naujo picos krosnelių „Forneza“ kūrimo proceso, supratau, kad ir čia atėjo picos era ir nedvejodamas prisijungiau.
– Pica dažnai klaidingai suprantama kaip itin paprastas patiekalas. Bet norint pagaminti ją kokybišką, reikia žinoti daug gudrybių, atskleisite jas?
– Ar picą pagaminti lengva, ar sunku – atsakymo neturiu. Iš vienos pusės žiūrint, gali atrodyti, kad tikrai gana sudėtinga: reikia labai aukštos temperatūros, tinkamai paruoštos tešlos, kokybiškų ingredientų. Bet juk ir cepelinams reikia atitinkamų bulvių, žinoti proporcijas, pasirinkti tinkamą puodą ir vandens kiekį, bet daugybei tai įpratusių daryti žmonių neatrodo sudėtinga. Taip pat yra ir su pica. Reikia turėti tinkamas priemones, šiek tiek žinių ir viskas pavyks.
– Papasakokite plačiau, ko reikia, kad tikrai pavyktų?
– Tinkamai pica iškepa tik ant labai karšto picos akmens. O tam, kad jis įkaistų greitai, vienodai ir iki reikiamos (apie 350C ir daugiau) temperatūros, geriausia namuose turėti dujinę picos krosnelę. Aš turiu mano minėtą „Fornezą“. Ji nedidelė, taupo laiką, nes įkaista labai greitai. Ją lengva valdyti ir galima laikyti balkone, nebūtina turėti kiemą.
Toliau – tešla. Galima daryti dviem būdais: tešlą tiesiog nusipirkti arba pasigaminti pačiam. Jei darysite patys, rinkitės tinkamus 00 tipo miltus (jų Lietuvoje jau galima įsigyti), kokybiškas mieles ir teisingai pasirinkite proporcijas. Tam šiais laikais netgi yra programėlės, tad galite pasinaudoti. Picos tešlą reikia pasiruošti truputį iš anksto, nes jai reikia laiko. Picos padas formuojamas tik rankomis, kočėlus palikite stalčiuje. Ir, žinoma, geri trinti pomidorai, kokybiška mocarela ir šventa taisyklė „mažiau yra daugiau“. Ir pica pavyks bei bus skani.
– Iš tiesų, iš lietuvių pomėgio prikrauti visko daug ant picos ir dar užpilti padažo, dažnai pasijuokiama. Ar situacija keičiasi?
– Keičiasi. Jau tikrai daug lietuvių kepa geras picas.
– O jeigu pica atsibosta? Ką dar galima kepti picos krosnyje?
– Pica neatsibos. Bet jei jau norite padaryti pertrauką, tai išsikepkite jūros gėrybių, jautienos kepsnį, žuvį, daržoves – krosnelėje iškeps viskas, kas kepa greitai. Juk geriau pagaminti greitai, o valgyti lėtai ir prie stalo pabendrauti su šeima ar draugais, taip, kaip tai daro italai.
– Kuo šios krosnys patrauklios? Kur jas galima įsigyti?
– Šiuo metu yra keli modeliai – „Maestro“ ir „Forno“. Patrauklu, kad galima pasirinkti dydį, kokio nori, ir dizainą, kuris tau gražus. Mano akimis, didžiausias šių krosnelių privalumas – labai paprastas naudojimas. Vienas rankenėlės pasukimas – ir ji jau kaista. Viskas tikrai aišku. Po kelių minučių jau galima dėti picą, kuri iškepa per 1-2 minutes. O įsigyti ar apžiūrėti „Forneza“ krosnis galima prekybos taškuose: tai ir www.forneza.lt ir „Senukuose“, didesnėse „Maxima“ parduotuvėse, „Aviteloje“, „Ermitaže“, www.pigu.lt, www.varle.lt. Kviečiu išmėginti ir tapti tikrais picos kepėjais jau dabar.