Oras sufleruoja, ką kepti ir kaip pagardinti V.Blauzdavičius sako, kad metų laikas padiktuoja, kokius grilyje kepamus produktus ar mėsos dalis verta rinktis: „Jeigu lauke karšta – kepkite daugiau daržovių, lengvai marinuotą vištieną, grybus, liesesnę kiaulienos nugarinę. Tai – lengvesnis maistas, po kurio neapsunksite. Orui atšalus, rekomenduoju riebesnę mėsą, pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvėse esančio „Grill&Fun” asortimento gaminius – kiaulienos šonkaulius, kiaulienos šašlyką ar riebesnes jautienos dalis.“
Paklaustas apie grilio marinatus šefas sako, kad kovojant su vasaros karščiu, reikėtų rinktis lengvesnius skonius: čiobrelį, rozmariną, citrinpipirius, mėtą ir kitus, o užklupus vėsesniam orui žmonės gali rinktis aitresnius, intensyvesnius skonius. Tokį suteikti gali aitrioji paprika, kuminas, cinamonas ar kava. Sauso marinato pranašumai ir šlapio trūkumai Mėsos ekspertas V.Blauzdavičius rekomenduoja rinktis sausus marinatus, kuriuos pats labai mėgsta dėl jų teikiamų pranašumų: „Renkuosi sausus marinatus – įvairius prieskonių mišinius. Marinuojant mėsą tokiu būdu, ji būna labai sultinga ir nepraranda savo tikrojo skonio, nes jo neužgožia įvairūs priedai.“
Kalbėdamas apie dažnai žmonių pasirenkamą mėsos marinavimo su majonezu būdą, specialistas primena, kad dažniausiai kepant mėsą grilyje šis marinatas dega ir gadina patiekalą. Tokios problemos galima išvengti laikantis kelių taisyklių: mėsos nemarinuoti ilgai – pakanka vos pusvalandžio ar valandos vėsiomis sąlygomis, kad mėsa įgautų norimą skonį, o prieš kepant – pašalinti majonezo perteklių nuo mėsos: tai apsaugos nuo degimo grilinant mėsą ant kaitrios ugnies.
Lietuvių pamėgti marinavimo būdai
„Anksčiau mėsą marinuoti buvo įprasta su actu, kečupu, pomidorų padažu, majonezu ar net kiviais, kurie visiškai sugadina mėsą. Dabar nuolatos gerėjant mėsos kokybei ir klientams ją vertinant, populiarėja natūralūs marinatai, išryškinantys mėsos skonį, o ne jį užgožiantys“, – pastebi V.Blauzdavičius.
Marinuojant svarbiausia nepersistengti, sako V. Blauzdavičius ir pastebi, kad kokybiška mėsa pati iš savęs yra minkšta, todėl jos papildomai jokiomis priemonėmis ir būdais minkštinti nereikia. Persistengus atsiranda didelė rizika skanauti prieskonių mišinio ar padažo su mėsos tekstūra, o ne gardžią mėsą, pagardintą marinatu.
Kartais pakanka vos kelių ingredientų Grilio ekspertas, kalbėdamas apie besikeičiančius mėsą grilinti mėgstančių žmonių įpročius, sako, kad genialumas slypi paprastume ir kartais tikram mėsos skoniui sustiprinti pakanka tiesiog druskos, pipirų ir provanso žolelių – visą magiją atlieka kaitri ugnis ir iš kokybiško produkto kepimo metu išsiskiriančios sultys. Norinčius išmėginti kažką naujo ir netikėto, šefas V.Blauzdavičius siūlo du sausam marinatui naudojamus prieskonių mišinius, kuriuos nesunkiai kiekvienas virtuvės šeimininkas pasiruoš savo namuose.
Prieskonių mišinys su kava
Jums reikės (1 porcijai): šaukštelio smulkios Himalajų druskos, šaukštelio maltos rūkytos saldžiosios paprikos, šaukštelio tamsaus rudojo cukraus, šaukštelio česnakų granulių, šaukštelio maltos kavos, šaukštelio svogūnų miltelių, šaukštelio džiovintų čiobrelių, pusės šaukštelio maltų juodųjų pipirų ir pusės šaukštelio maltos aitriosios paprikos.
Paruošimo būdas: visus ingredientus suberkite į dubenėlį ir sumaišykite. Jeigu mišinio nenaudosite iš karto, suberkite į sandarų indelį ir laikykite sausoje vietoje.
Aštrus prieskonių mišinys
Jums reikės (1 porcijai): šaukštelio rupios druskos, šaukštelio maltos rūkytos saldžiosios paprikos, šaukštelio česnakų miltelių, šaukštelio maltos aitriosios paprikos, šaukštelio džiovintų čiobrelių, šaukštelio džiovintų rozmarinų, pusės šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Paruošimo būdas: visus ingredientus suberkite į dubenėlį ir sumaišykite. Jeigu mišinio nenaudosite iš karto, suberkite į sandarų indelį ir laikykite sausoje vietoje.