Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šefė apie stažuotę „Michelin“ įvertintame restorane: ne visų jų virtuvėse tvyro įtampa

Naujas sezonas – nauja pradžia, nauji skoniai. Tai svečiams žada Kauno restoranas „Ieti“, žengiantis į rudens sezoną. Naujo vakaro meniu įkvėpimo šaltiniu tapo moderni prancūziška virtuvė. Ir tai ne atsitiktinumas – šios vietos kūrybinis variklis, šefė Inga Turminienė, turėjo progą pasisemti patirties „Michelin“ įvertintame restorane. Spalvinga stažuotė ir įkvėpė atsigręžti į Prancūziją.
Inga Turminienė ir jos stažuotės akimirkos
Inga Turminienė ir jos stažuotės akimirkos / Asmeninio albumo, Deimantės Dubauskaitės nuotr.
Temos: 2 Restoranas Maistas

Tiesa, meniu netaps grynai prancūzišku, restoranas lieka ištikimas savo krypčiai – modernios europietiškos ir naujos baltiškos virtuvių sintezei.

Kol vieną vasaros mėnesį restoranas buvo uždaręs duris atostogoms, jo savininkė ir virtuvės šefė I.Turminienė nutarė savo gastronomines žinias pagilinti dvi „Michelin“ žvaigždutes turinčiame prancūziškos virtuvės restorane „The GreenHouse“, įsikūrusiame prestižiniame Londono Mayfair rajone. Pasak virtuvės šefės, įspūdžių iš puikiai vertinamo restorano ji parsivežė su kaupu.

Dalykinis stilius ir elegancija

Restoraną „The GreenHouse“ lietuvė virtuvės šefė apibūdina kaip teikiantį itin aukštos kokybės paslaugas: patiekalams naudojami ingredientai visuomet itin švieži ir labai įvairūs, derinamas kokybiškas vynas, aukščiausios klasės čia ir pats aptarnavimas – draugiškas, tačiau ne per daug familiarus, gal labiau dalykinis.

I.Turminienė pasakoja, jog restorano nuotaika ir interjeras dvelkia klasika bei elegancija. Ši vieta įsikūrusi prestižiniame Londono Mayfair rajone, kuriame prabangūs automobiliai, stilingi viešbučiai bei restoranai, verslininkai, politikai ar meno pasaulio žmonės – kasdienybė.

„Einant vakarais iš restorano tekdavo matyti tykant paparacius, su restorano kolegomis net juokaudavome, kad galbūt rytdienos laikraštyje išvysime ir savo nuotrauką. Beje, įdomus dalykas, mano stažuotės metu restorane lankėsi vienas Britanijos karališkosios šeimos narys. Ruošiant jam vakarienę vienas iš virėjų be proto jaudinosi, tačiau skyriui vadovaujantis virėjas jį nuramino, jog tai svarbus svečias mūsų restoranui, tačiau mes kiekvienam iš svečių ruošiame maistą taip, lyg jis būtų princas ar princesė,“ – pasakoja stažuotojos patirties pasisėmusi lietuvė.

Aistra maistui – nuo pat vaikystės

Restoranas, kuriame stažavosi šefė iš Kauno, atstovauja modernią prancūzišką virtuvę, tad čia daugiau spalvų, nei Šiaurės šalių virtuvėje. „Patiekalų pateikimas elegantiškas, vyrauja daug detalių. Nėra apsiribojama vietiniais ingredientais, gaminama tiesiog iš to, kas geriausia. Naudojami itin kokybiški ir brangūs produktai: daug jūros gėrybių, uogos, sezoninės daržovės, nuostabūs sūriai – pavyzdžiui, ketverius metus brandintas Comté yra tikrai neprilygstamas“, – pasakoja I.Turminienė.

Asmeninio albumo nuotr./Sūriai
Asmeninio albumo nuotr./Sūriai

Restorano meniu keičiasi priklausomai nuo sezono, žinoma, visada yra keletas patiekalų, kurie yra šefo „vizitinė kortelė“. „Tai išties geras sprendimas – perkėlus kelis patiekalus į „šefo komplimentų“ kategoriją, su jais susipažinti ir jų paragauti turi galimybę visi restorano svečiai“, – sako I.Turminienė.

Restorano vyriausiasis šefas Arnaud Bignon yra prancūzas, vaikystę praleidęs savo tėvo sode, tai tikriausiai ir lėmė jo aistrą bei pomėgį maisto gamybai.

„Arnaud yra bene jauniasias šefas pasaulyje, restoranui „uždirbęs“ dvi „Michelin“ žvaigždutes – tai įvyko jam būnant 32-ejų ir tuo metu dirbant „Spondi“ restorane Graikijoje. Kurdamas patiekalus jis vadovaujasi keliais principais: maistas turi būti pagamintas iš kokybiškų produktų, patiekalas turi žavėti originalumu ir žadinti valgytojo emocijas. Tiesa, kai kurie šefo parinkti ingredientų deriniai mane nustebino, tačiau paragavusi supranti, kad viskas nepriekaištingai dera ir yra itin originalu“, – įspūdžiais dalijasi pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Restorano patiekalai
Asmeninio albumo nuotr./Restorano patiekalai

Kasdienis virtuvės ritmas – be įtampos

Restoranas pavadintas „The GreenHouse“ („Šiltnamis“) ne be reikalo: aplinkui itin daug augalų, yra net sodas, kuriame puikuojasi garsių menininkų sukurtos skulptūros, trykšta fontanas. Pačiame restorane vyrauja minimalizmo kryptis, dominuoja kreminės ir samanų spalvos, daug stiklo.

Daugeliui susidaręs įspūdis, esą „Michelin“ įvertintuose restoranuose dažnai tvyro įtampa, tačiau restorane, kuriame stažavosi lietuvė, pasak jos, darbas vyksta sklandžiai, atmosfera – harmoninga ir draugiška, o visas kolektyvas puikiai sutaria. „Tai, žinoma, priklauso nuo virtuvės „vedlio“, man šefas Arnaud pasirodė labai mandagus, subtilus ir linksmas žmogus,“ – komplimentų nešykšti lietuvė.

Asmeninio albumo nuotr./Inga Turminienė su restorano komandos nariais
Asmeninio albumo nuotr./Inga Turminienė su restorano komandos nariais

Kaip atrodo įprasta diena restorane? Pasak I.Turminienės, į darbą visi, tiek virtuvės darbuotojai, tiek aptarnaujantis personalas, ateina 8 valandą ryto. Tokiu laiku vyksta pasiruošimas – mokymai apie virtuvėje naudojamus naujus produktus. Padavėjai privalo ne tik žinoti, iš ko pagamintas patiekalas, tačiau ir išsamiai išmanyti kiekvieną produktą.

10.45 val. visas kolektyvas pietauja restorano salėje, o po pusvalandžio prasideda pasiruošimas priimti pietaujančius klientus. Pietų metas trunka iki 15 val., 18.30 visi drauge vakarieniauja ir tuomet jau prasideda vakaro metas. Vakare dirbama iki paskutinio užsakymo.

Asmeninio albumo nuotr./Restorano virtuvė
Asmeninio albumo nuotr./Restorano virtuvė

Lietuviški švilpikai Londone

I.Turminienė su šypsena pasakoja, jog restorane egzistuoja graži tradicija, jog kiekvienas naujas virtuvės darbuotojas ar stažuotojas kolektyvui ruošia patiekalą, kuris atspindėtų jo šalies tradicinę virtuvę.

Asmeninio albumo nuotr./Švilpikai
Asmeninio albumo nuotr./Švilpikai

„Ilgai svarsčiau, ką galėčiau pagaminti, norėjosi ne tik pasirinkti populiarų lietuvišką patiekalą, bet ir papasakoti asmeninę istoriją. Galiausiai gaminau švilpikus pagal savo močiutės receptą, taip, kaip juos abi ruošdavom kaimo virtuvėje. Nors prancūzams tai gana artimas patiekalas – jų virtuvėje egzistuoja nemažai bulvinių patiekalų – visgi lipdyti švilpikus net ir jiems buvo šioks toks iššūkis. Turėjome tikrai gero laiko ir daug juoko,“ – pasakoja virtuvės šefė.

Asmeninio albumo nuotr./Restorano komanda
Asmeninio albumo nuotr./Restorano komanda

Nauji vėjai

Besirinkdama restoraną stažuotei I.Turminienė buvo išsikėlusi tikslą susipažinti su kitokia, nei Šiaurės šalių virtuve, nes tokios patirties ji jau turėjo Kopenhagoje esančiame „Geranium“ restorane. Šefė džiaugiasi, jog planas pasiteisino ir rudeninis „Ieti“ meniu bus kupinas naujovių, žaismingumo ir patobulėjęs.

„Žinoma, „The GreenHouse“ restorane išmoktų receptų nenaudosiu, tačiau ten išmoktos technikos ir mane įkvėpęs šefo požiūris į patiekalus, tikrai atsiras „Ieti“ virtuvėje. Pastaruoju metu matau, kaip auga žmonių susidomėjimas maisto kultūra Lietuvoje, klientai domisi patiekalais, nagrinėja jų dalis, tad aš nekantrauju jiems pristatyti naujus derinius ir papasakoti naujas istorijas,“ – sako I.Turminienė.

Asmeninio albumo nuotr./Patiekalas
Asmeninio albumo nuotr./Patiekalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai