Šefo pasiūlymas savaitgaliui – ypatingoji šalta smidrų sriuba

Kylant termometrų stulpeliams, šaltos, gaivinančios sriubos tampa vis aktualesnės ir populiaresnės. Tiesa, nebūtina kasdien ruošti šaltibarščius – šaltsriubėms tinka įvairiausios daržovės, pavyzdžiui, dabar karaliaujantys smidrai, ridikėliai. Būtent patiekalą su šiomis daržovėmis siūlo vienas iš televizijos laidos „La Maistas“ vedėjų, profesionalus šefas Tomas Rimvydis.
Šalta smidrų sriuba
Šalta smidrų sriuba / TV3 nuotr.

Beje, įdomu, jog nors šaltos sriubos jau nuo seno lietuvių buvo gaminamos, itin populiarios jos nebuvo. „Istoriniuose šaltiniuose pas mus minima duonsriubė, kuri gali būti gaminama net su alumi. Bet tai buvo gana retas patiekalas. Šaltibarščiai su rūgpieniu – nesenas patiekalas. Senesnis patiekalas – įprasti karšti barščiai, patiekiami atvėsinti su rūkytomis ausytėmis ar net vėžių uodegėlėmis – mena XVII amžių“, – istorines įdomybes pasakoja T.Rimydis.

TV3 nuotr. /Virtuvės šefas Tomas Rimydis
TV3 nuotr. /Virtuvės šefas Tomas Rimydis

Jis laidos metu gamino itin išraiškingo skonio šaltą ruginės duonos sriubą su rūkytu unguriu ir rūkyta bulve bei šaltą smidrų sriubą. Kaip sako Tomas, smidrais galime džiaugtis iki liepos mėnesio, paskui teks su jais atsisveikinti iki kitų metų.

Šalta smidrų sriuba pagal Tomą Rimydį

Ingredientai:

  • 2 l vandens (arba daržovių sultinio);
  • 500 ml grietinėlės;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g smidrų;
  • 100 g svogūnų;
  • 100 g pastarnokų;
  • 50 g špinatų;
  • 20 g krapų ir petražolių;
  • sauja ridikėlių;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Pakepinkite ant sviesto smulkintus svogūnus ir pastarnokus.

2. Smidrų kotus nuvalykite ir nupjaukite galvutes (galvutės bus naudojamos papuošti sriubai).

3. Į puodą sudėkite žalumynus, supilkite grietinėlę, vandenį ir viską virkite apie 15 minučių. Sudėkite smulkintus smidrus.

4. Išvirusi sriuba ir špinatai sutrinami elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinkite druska pagal skonį.

5. Sriubai atvėsus iki kambario temperatūros, palaikykite ją dar 2–3 val. šaldytuve.

6. Patiekiant sriubą, papuoškite ją ant šiek tiek aliejaus pakepintomis smidrų galvutėmis bei smulkintais ridikėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

TV3 nuotr. /Šalta smidrų sriuba
TV3 nuotr. /Šalta smidrų sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs