Beje, įdomu, jog nors šaltos sriubos jau nuo seno lietuvių buvo gaminamos, itin populiarios jos nebuvo. „Istoriniuose šaltiniuose pas mus minima duonsriubė, kuri gali būti gaminama net su alumi. Bet tai buvo gana retas patiekalas. Šaltibarščiai su rūgpieniu – nesenas patiekalas. Senesnis patiekalas – įprasti karšti barščiai, patiekiami atvėsinti su rūkytomis ausytėmis ar net vėžių uodegėlėmis – mena XVII amžių“, – istorines įdomybes pasakoja T.Rimydis.
Jis laidos metu gamino itin išraiškingo skonio šaltą ruginės duonos sriubą su rūkytu unguriu ir rūkyta bulve bei šaltą smidrų sriubą. Kaip sako Tomas, smidrais galime džiaugtis iki liepos mėnesio, paskui teks su jais atsisveikinti iki kitų metų.
Šalta smidrų sriuba pagal Tomą Rimydį
Ingredientai:
- 2 l vandens (arba daržovių sultinio);
- 500 ml grietinėlės;
- 50 g sviesto;
- 200 g smidrų;
- 100 g svogūnų;
- 100 g pastarnokų;
- 50 g špinatų;
- 20 g krapų ir petražolių;
- sauja ridikėlių;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pakepinkite ant sviesto smulkintus svogūnus ir pastarnokus.
2. Smidrų kotus nuvalykite ir nupjaukite galvutes (galvutės bus naudojamos papuošti sriubai).
3. Į puodą sudėkite žalumynus, supilkite grietinėlę, vandenį ir viską virkite apie 15 minučių. Sudėkite smulkintus smidrus.
4. Išvirusi sriuba ir špinatai sutrinami elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinkite druska pagal skonį.
5. Sriubai atvėsus iki kambario temperatūros, palaikykite ją dar 2–3 val. šaldytuve.
6. Patiekiant sriubą, papuoškite ją ant šiek tiek aliejaus pakepintomis smidrų galvutėmis bei smulkintais ridikėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.