„Skirtingose šalyse Kalėdų tendencijos ir papročiai skiriasi. Vis dėlto tam tikros tradicijos, pavyzdžiui, šventiniai pietūs, būdingi visiems europiečiams. Ir šiemet, Kalėdas sutinkant šeimos aplinkoje, dėmesys maistui išlieka ypač aktualus, nes siekiama galimybės per šventes pasimėgauti išskirtiniais skoniais ir patiekalais, kurių kas dieną negali sau leisti“, – teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ kategorijų valdymo vadovas Mindaugas Tamošiūnas.
Pasak jo, keičiasi ir vartojimo įpročiai. Daugelyje Europos šalių restoranai ir kavinės uždaryti, todėl žmonės daugiau gamina namuose, perka daugiau šviežių ir šaldytų produktų, taip pat daugiau vaisių ir daržovių, kad kompensuotų vitaminų trūkumą šaltuoju metų laiku. Įsibėgėja ir prabangesnių, nekasdienių delikatesų paieškos, jais, akivaizdu, bus lepinamasi per šventes ir dovanojama.
Anot prekybininkų, nekasdienių produktų jau ėmė dairytis ir lietuviai. Pavyzdžiui, jau pastebima, jog perkama daugiau tokių gurmaniškų produktų, kaip kaštainių kremas ar riebiųjų ančių kepenėlių paštetas foie gras.
„Scanpix“ nuotr./ Foie gras
Ko europiečiai tradiciškai skanauja per Kalėdas?
Prancūzijos regionuose vyrauja kiek skirtingos tradicijos, tačiau Paryžiuje Kalėdos neįsivaizduojamos be jau minėtojo pašteto foie gras, kuris patiekiamas su figų uogiene, pagardinta aštriaisiais pipirais. Kituose regionuose ant stalo puikuojasi prabangus paukštis – žąsis arba kalakutas su kaštainiais.
Ingredientai
Antis:
600.00 g (400 g kepenėlių ir 200 g krūtinėlių)
Apelsinai:
1.00 vnt. (Marinatui; nutarkuotų pusės apelsino žievelių ir pusės apelsino sulčių)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį ir marinatui taip pat)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Portveinas; marinatui 2.00 valg. š.
Brendis; marinatui 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, išpjaustykite plėves ir susmulkinkite.
2. Ančių krūtinėles taip pat šiek tiek pasmulkinkite. Kepenėles ir smulkintas krūtinėles pamerkite į marinatą, paruoštą iš nutarkuotų apelsino žievelių, pusės apelsino sulčių, portveino ir brendžio, ir palaikykite per naktį.
3. Keptuvėje išlydykite trečdalį sviesto ir apie 10 min. pakepinkite jame kepenėles – jos turi apkepti, bet neperkepti.
4. Keptas kepenėles sumalkite mėsmale, įmaišykite kiaušinį, supilkite lydytą sviestą, masę pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, supilkite į stačiakampę platoką skardą ir kepkite orkaitėje apie 40 min.
5. Paštetą atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve.
6. Tiekite supjaustytą griežinėliais su skrudinta baltos duonos riekele ir figomis.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Suskleisti
Vokietijoje tradiciškai ruošiamos bulvių salotos su rūkyta ar sūdyta lašiša. Tai ne tik sotus, bet ir labai skanus užkandis. Receptas turi keletą atmainų: vieni salotas patiekia šiltas, kiti su grietine, dar kiti gardina majonezu ar garstyčiomis, tačiau pagrindiniai ingredientai išlieka tie patys – bulvės, lašiša, svogūnas ir marinuoti agurkai.
Ingredientai
Bulvės:
3.00 vnt. (virtos, didelės)
Petražolės:
1.00 valg. š. (smulkintos petražolės arba krapai)
Agurkai:
3.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Kaip gaminti
- Virtas bulves ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, šoninę paskrudinkite ant nedidelės ugnies.
- Actą, aliejų, vandenį, druską, cukrų ir grūstus pipirus sumaišykite ir gautu padažu apliekite salotas. Papuoškite petražolėmis arba krapais.
- Vietoj šio padažo galite rinktis ir įprastą majonezą, o kai kurie į vokiškas bulvių salotas įtarkuoja obuolį, o šoninę keičia, tarkime, virta dešra, saliamiu.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
1.00 puodelis (virtos - pjaustytos)
Obuoliai:
1.00 vnt. (1 puodelis - smulkinti)
Agurkai:
1.00 puodelis (marinuoti - smulkinti)
Silkė:
1.00 puodelis (pjaustyta gabalėliais)
Ananasai:
1.00 puodelis (pjaustyti - konservuoti)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Kaip gaminti
- Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite aliejumi, citrinos sultimis, pipirais.
- Jeigu patiekalą ruošiate ne pasninkui, bet kitoms progoms, tuomet vietoje alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių galite naudoti grietinę ar majonezą.
Suskleisti
Ingredientai
Agurkai:
6.00 vnt. ((marinuoti, vidutinio dydžio) (salotoms))
Garstyčios:
2.00 valg. š. ((grūdėtosios "Diijon") (salotoms))
Pipirai:
1.00 žiupsnelis ((5 pipirų mišinys) (lašišai))
Kaip gaminti
- Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupena. Išvirus jas atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais
- Tuomet užvirkite sultinį ir jame 2-3 minutes virkite smulkiai supjaustytą svogūną. Praėjus porai minučių supilkite actą, nuimkite nuo viryklės ir leiskite atvėsti. Atvėsinus, sultinį pilkite ant bulvių ir leiskite šiek tiek pastovėti.
- Smulkiai supjaustykite marinuotus agurkus ir dėkite į bulvių masę.
- Atskirai paruoškite padažą. Majonezą išmaišykite su šlakeliu marinuotų agurkų skysčio. Pilkite viską į salotas ir gerai išmaišykite. Leiskite padažui gerai įsigerti į salotas, o tuo metu papuošimui galite smulkiai supjaustyti šviežių svogūno laiškų.
Suskleisti
Ingredientai
Silkė:
4.00 vnt. (sūdytos)
Actas:
120.00 ml (obuolių ar baltojo vyno)
Kaip gaminti
1. Silkių galvas nupjaukite. Pamerkite žuvis į šaltą vandenį, mirkykite apie 12 valandų, porą kartų pakeisdami vandenį švariu.
2. Silkę išdarinėkite, išimkite kauliukus ir pasigaminkite filė. Turi išeiti 8 gabaliukai.
3. Filė gabaliuką plonai patepkite garstyčiomis, pabarstykite pipirais, įdėkite nedideliais gabaliukais pjaustyto svogūno, per vidurį – gabaliuką agurko ir suvyniokite. Persmeikite suktinuką dantų krapštuku ir dėkite į švarų stiklainį.
4. Išvirkite marinatą: supilkite actą, vandenį, įdėkite pipirų, lauro lapą, kadagio uogas, cukraus ir likusius svogūnus.
5. Kai marinatas atvės, įpilkite aliejaus, gerai išmaišykite ir supilkite ant suktinukų.
6. Palikite porai dienų pasimarinuoti.
Suskleisti
Ingredientai
Mielės:
7.00 g (sausų mielių pakelis)
Sviestas:
300.00 g (200 g tešlai ir 100 g aptepti)
Kaip gaminti
- Džiovintus vaisius nuplaukite ir pamirkykite brendyje per naktį.
- Šiltame piene ištirpinkite mieles, pridėkite šaukštą cukraus ir dalį persijotų miltų. Viską pusvalandį palaikykite šiltai.
- Persijokite likusius miltus, sudėkite minkštą sviestą, cukrų, druską ir užmaišykite tešlą. Minkykite tol, kol nelips prie rankų ir palikti pakilti.
- Supjaustykite migdolus, cukatus, nutarkuokite citrinos odelę ir išspauskite jos sultis. Viską sudėkite į tešlą ir dar leiskite pastovėti.
- Iš tešlos suformuokite du pailgus kepalėlius, dėkite juos į skardą, išklotą kepimo popieriumi ir dar leiskite pusvalandį pakilti.
- Kepkite apie valandą – iš pradžių 200 laipsnių, paskui – 170 laipsnių temperatūroje. Iškepusius pyragus gausiai patepkite sviestu ir pabarstykite cukraus pudra. Tokį pyragą, suvyniotą į pergamentinį popierių, šaltai galima laikyti 3-4 savaites.
Suskleisti
Italijoje šventinis stalas niekada neapsieina be desertų, o Kalėdoms skirtas saldus, minkštas, sodraus skonio ingredientais pagardintas panettone. Mielinė šio pyrago tešla kildinama dar iš vakaro. Ji pagardinama vanile, mirkytomis razinomis, apelsinų žievelėmis. Taip pat neapsieinama ir be kitų pagardų – džiovintų vaisių, cukatų, šokolado gabalėlių. Jie suteikia pyragui sodrų, išskirtinį skonį. 15min neseniai rašė apie italą, šiuos nuostabius pyragus kepantį Klaipėdoje.
Ingredientai
Kiaušiniai:
5.00 vnt. (1 kiaušinis ir 4 kiaušinių tryniai)
Kaip gaminti
- Mieles išleiskite šiltame vandenyje, įberkite 100 g miltų, sumaišykite, uždenkite indą ir palikite šiltai 3 valandoms.
- Paskui įpilkite šiek tiek šilto vandens, suberkite dar 100 g miltų, leiskite pastovėti 2 valandas.
- Likusius miltus supilkite į kauburėlį su įduba, ten supilkite 140 g ištirpinto sviesto, cukraus, trynius, kiaušinį, pabarstykite druska ir suminkykite. Paskui sumaišykite šią tešlą su iškildinta tešla, sudėkite džiovintus vaisius, vėl išminkykite.
- Tešlą sudėkite į gilią apvalią formą, prieš tai išteptą sviestu, ir palikite kilti 4 valandas. Tešlos turėtų padvigubėti.
- Tešlą perbraukite skersai ir išilgai, tarsi darydama kryžiaus ženklą, ir centre įspauskite likusį sviesto gabalėlį.
- Kepkite 45 min. 220 °C temperatūroje.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
300.00 g ((pirmoji dozė - 200 g, antroji dozė - 100 g))
Cukatos:
150.00 g ((cukruoti apelsinai))
Kaip gaminti
- Suberkite miltus į didelį dubenį. Šiai duonai sviestą reikės dalinti dviem dalimis – pirmąją, didesnę, dėsime maišymo pradžioje, o mažesniąją – pabaigoje.
- Pirmąją sviesto dozę pjaustome mažais gabaliukais ir dedame į duobelę. Sumuškite kiaušinius. Atskirai sumaišykite vandenį su mielėmis, kol šios ištirps. Viską supilkite į miltų duobelę. Gerai išmaišykite ir minkykite tešlą.
- Tešlą reikia minkyti nuo savęs, delno apatine dalimi ją stumiant į priekį. Gerai išminkius suformavus vientisą tešlą, suberkite cukruotus apelsinus, razinas. Sudėkite antrąją sviesto dalį - 100 g. ir viską gerai išminkykite. Suformuokite duonos formą ir dėkite į skardą. Uždenkite medvilniniu audeklu ir keturias valandas laikykite tešlą 22–23 laipsnių temperatūroje.
- Pyragas pakils, todėl atkreipkite dėmesį į kokią skardą dedate pyragą. Pagal visas italų tradicijas, duonos paviršiuje padaromas nedidelis kryžiaus formos įpjovimas. Duoną kepkite 170 laipsnių temperatūroje, apie 30 minučių. Kai duona atvės – apibarstykite cukraus pudra ir patiekite ant šventinio stalo.
Suskleisti
Didžiojoje Britanijoje tradiciškai ant kiekvieno šventinio stalo dedamas slyvų pudingas. Nors ir vadinamas slyviniu, iš tiesų pagrindinis šio patiekalo ingredientas yra razinos. Dažnai pudingas gardinamas ir kitais džiovintais vaisiais bei riešutais. Pagardai išmaišomi su miltais, džiūvėsėliais, sviestu, kiaušiniu bei cukrumi, tuomet mišinys sudedamas į kepimo formą, uždengiamas folija ir net kelias valandas verdamas garuose. Pudingo gamyboje turėtų dalyvauti visa šeima ir kiekvienas, kol pudingas gaminamas, turi sugalvoti po norą.
Ingredientai
Duona:
6.00 riekės (šviesios „Pirklių“ duonos)
Kaip gaminti
- Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu.
- Jei mėgstate, įberkite razinų.
- Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę.
- Plakite, kol viskas gerai susimaišys.
- Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų.
- Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.
Suskleisti
Ingredientai
Razinos:
300.00 g (100g šviesių ir 200g tamsių)
Citrinos:
1.00 vnt. (sultys ir 1 valg. š. nutarkuotos žievelės)
Apelsinai:
1.00 vnt. (2 valg. š. žievelės ir 4 valg. š. sulčių)
Vyšnios:
150.00 g (cukruotos vyšnios)
Kaip gaminti
- Iš vakaro džiovintus vaisius ir riešutus nuplaukite ir supjaustykite. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis, sumalkite, jei reikia, prieskonius. Viską sumaišykite su vaisiais ir riešutais, užpilkite brendžiu ir palikite per naktį.
- Sumaišykite džiūvėsius ir miltus, sudėkite sviestą ir masę ištrinkite, kad susidarytų riebūs trupiniai.
- Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, sumaišykite, sudėkite mirkytus vaisius ir riešutus. Viską išmaišykite ir supilkite į sviestu suteptą kekso formą ar kelias formas. Viršų gerai uždenkite folija ir apriškite.
- Toks pudingas gaminamas garuose gana ilgai, net 4–6 val., paskui atvėsinamas ir, suvyniotas į foliją, laikomas 3–4 savaites. Prieš patiekiant, vėl atšildomas garuose.
Suskleisti
Šventės – puiki proga išbandyti naujų skonių ir paragauti kitų šalių tradicinių patiekalų. Siūlome porą netikėtų idėjų, kaip skanauti Prancūzijoje per šventes tokio populiaraus pašteto foie gras:
Paštetas foie gras su burokėliais
Ingredientai:
- riebiųjų ančių kepenėlių pašteto foie gras;
- 2 nulupti burokėliai;
- 2 šaukšteliai chereso acto;
- 1 šaukštas cukraus pudros;
- 1/2 apelsino sultys;
- po žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų pipirų.
Gaminimas:
1. Burokėlius supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Išspauskite pusės apelsino sultis.
2. Keptuvėje įkaitinkite chereso actą su apelsinų sultimis ir cukraus pudra, tada suberkite burokėlių gabalėlius. Virkite maždaug 10 minučių, kol skystis sutirštės ir gerai padengs burokėlius.
3. Supjaustykite foie gras ir paskaninkite druska bei pipirais. Labai karštoje keptuvėje be riebalų 45 sekundes iš abiejų pusių paskrudinkite foie gras riekeles. Padėkite jas ant virtuvinio popieriaus.
4. Į lėkštę įdėkite du burokėlių griežinėlius, tada ant viršaus uždėkite foie gras. Pabarstykite druska ir iškart mėgaukitės.
Paštetas foie gras su figų džemu ir aštriaisiais pipirais
Ingredientai:
- Riebiųjų ančių kepenėlių pašteto foie gras;
- baltos skrudinimui skirtos duonos arba krekerių;
- figų džemo;
- aštriųjų espeletės pipirų.
Gaminimas:
1. Paskrudinkite duoną, nupjaukite pluteles ir supjaustykite trikampėliais. Jeigu norite, galite rinktis ir pasūdytus krekerius, tačiau jie labiau trupa.
2. Foie gras supjaustykite ir dėkite ant duonos, ant viršaus dėkite šiek tiek figų džemo ir saikingai pagardinkite aštriaisiais espeletės pipirais.