Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Senas geras trupininis pyragas su uogiene ir kas lems, kad nebūtų per saldu

Pyragų receptų – galybė, tačiau vėl ir vėl grįžtam prie pamėgtos klasikos. Ir dėl nostalgijos, ir dėl lengvo paruošimo, ir dėl paprastų ingredientų. Vienas tokių – paprastutis, bet labai skanus trupininis pyragas. Jo tešlai tereikia elementarių produktų, o uogienė gali būti ir iš tų, kurios ilgiau užsistovėjo. Tiesa, yra viena išlyga – geriau, kai ji rūgštesnė.
Trupininis pyragas su uogiene
Trupininis pyragas su uogiene / Lauros Kanevičiūtės nuotr.

Būtent rūgštesnė uogienė atsvers tešlos saldumą, tad valgant neapsals širdis. Tad idealiai tinka juodųjų ar raudonųjų serbentų (ar jų mikso), bruknių, rūgštesnių agrastų uogienės. Su avietėmis, braškėmis, vyšniomis gali būti kiek saldoka, kita vertus, kai kam tas saldumas – ne trūkumas, o privalumas. Tad drąsiai bandykite!

Ingredientai:

  • 250 g sviesto, šalto;
  • 2,5 st. miltų;
  • 3/4 st. cukraus;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 kiaušinis, švelniai paplaktas;
  • 500 g mėgstamos uogienės.

Gaminimas:

1. Šaltą sviestą sutarkuokite stambia tarka į dubenį, čia pat suberkite ir miltus, cukrų, kepimo miltelius, išmaišykite, o tada trinkite pirštais, kol susidarys trupiniai.

2. Į trupinius supilkite kiaušinį ir viską minkykite, kol susidarys vientisa tešla.

3. Trečdalį gautos tešlos suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą, likusią tešlą taip pat suvyniokite ir dėkite į šaldytuvą 20–30 min.

4. Tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite ir ja išklokite vidutinio dydžio kepimo skardos dugną. Skardą su tešla dėkite į šaldytuvą dar 15 min.

5. Atvėsusį tešlos pagrindą gausiai aptepkite uogiene, kad susidarytų bent centimetrų storio įdaro sluoksnis.

6. Iš šaldymo kameros išimkite likusią tešlą, sutarkuokite stambia tarka ir gautais tešlos gabalėliais apibarstykite pyrago viršų.

7. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kol viršus gražiai parus. Leiskite gerai atvėsti ir tik tada pjaustykite bei ragaukite. Jei norite, viršų galima apibarstyti cukraus pudra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas