Savo ruožtu prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tvirtina, jog šio nebrangaus patiekalo skonis ir bulvyčių traškumas gali nustebinti ir labiausiai užkietėjusius bulvių gerbėjus.
Šio tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad nors apie bulvių įtraukimą į valgiaraštį galima išgirsti neigiamų atsiliepimų, visgi jų visiškai atsisakyti nevertėtų. Iš tikrųjų bulvėse yra daug žmogaus organizmui pravarčių medžiagų kaip vitaminas C, magnis, geležis bei B grupės vitaminai.
„Įtraukę bulves į savo valgiaraštį mes taip pat savo organizmą aprūpiname kolageno gamybą skatinančiais mineralais. Be to, bulvėse esantys vitaminai užtikrina gerą širdies veiklą ar palaiko natūralią virškinimo sistemą“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Norintiems išbandyti naują neįprastos išvaizdos užkandį maisto gamybos ekspertė pasakoja, kaip pasigaminti akordeoną primenančias bulves.
Akordeono bulvės
Ingredientai:
- 4 didelės bulvės;
- 60 ml tirpinto sviesto;
- 4 česnako skiltelės;
- 2 saujos petražolių;
- 1 valg. šaukšt. itališkų prieskonių mišinio;
- 0,5 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos;
- druskos;
- ilgų medinių pagaliukų (pateikimui).
Gaminimas:
1. Visų pirma, paruoškite bulvių marinatą – ištirpinkite sviestą, sutrinkite česnaką, susmulkinkite petražoles ir viską gerai išmaišykite su prieskoniais. Tuomet kiekvieną bulvę supjaustykite horizontaliai į tris arba keturias pailgas dalis. Imkite pirmąjį bulvės gabalėlį ir siauromis ir vertikaliomis linijomis supjaustykite jo paviršių. Pjaustant linijas, peilis turi įpjauti bulvę tik iki jos vidurio, todėl nenorint pilnai perpjauti gabalėlio, galite į bulvės šoną įremti medinį pagaliuką, kuris tinkamu metu sustabdys peilį.
2. Kuomet vieną bulvės pusę supjaustysite siauromis vertikaliomis linijomis, apverskite ją ir kitą pusę supjaustykite lygiai taip pat, tik šį kartą linijas darykite ne vertikalias, o įstrižas. Užbaigus antrąją pusę pamatysite, jog bulvės forma jau primena akordeoną – tada belieka išilgai ją perverti mediniu pagaliuku. Pervėrus kruopščiai praskleiskite visus įpjautus tarpelius, jog šie atsiskirtų. Tą patį pakartokite su likusiomis bulvėmis.
3. Visus suvertus iešmelius suguldykite į skardą su kepimo popieriumi. Kiekvieną vėrinuką ištepkite paruoštu marinatu. Tuomet kepimo skardą dėkite į iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 min.
4. Traškiesiems bulvių akordeonams kaip užkandžiui nieko netrūksta, tačiau padažų mėgėjas visada gali drąsiai eksperimentuoti. Šalia tokių bulvių įprasto pomidorų padažo gali ir nesinorėti, todėl naujovių čia įneš šis tokie 2 padažai:
- 3 šaukštai pomidorų padažo, 3 šaukštai srirachos padažo bei pusė šaukštelio kario miltelių;
- graikiškas jogurtas su trintu česnaku, citrinos sultimis, druska ir pipirais.