Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 03

Šį prieskonį naudojate ir jūs – už kilogramą mokama iki 600 eurų

Vanilė yra įprastas kepinių ingredientas, tačiau tik nedaugelis žmonių susimąsto apie tikrąją jos vertę. Vanilė pagrįstai laikoma antruoju brangiausiu prieskoniu pasaulyje (pirmasis yra šafranas). Vienam kilogramui vanilės miltelių pagaminti reikia maždaug penkių kilogramų ankščių. Kaip šis prieskonis auginamas ir perdirbamas, kol pasiekia mūsų virtuves, ir kodėl jis toks brangus?
Vanilės ankštys
Vanilės ankštys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trys rūšys

Natūrali vanilė gaunama iš atogrąžų dygliuotosios orchidėjos.

Vanilė yra kilusi iš Meksikos. Iki XIX a. vidurio ši šalis turėjo vanilės monopolį, nes kitose šalyse šios ypatingos orchidėjos nebuvo galima auginti – pats augalas augo, bet vaisiai nesusidarė, nes tik Meksikoje gyveno bitė, galinti apdulkinti vanilę. Kadangi vanilės žiedai atsiveria tik vienai dienai, žiedų apvaisinimui padeda išskirtinė kolibrių rūšis.

Tik XX a. ketvirtajame dešimtmetyje vanilės žiedus buvo galima apdulkinti dirbtiniu būdu, taip atveriant kelią vanilės auginimui už Meksikos ribų.

Šiandien vanilė taip pat auginama Šri Lankoje, Madagaskare, Pietų Amerikoje, Karibų jūros salose ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?