Silkė pataluose, sūdyta, marinuota, su svogūnais, riešutais ar bulvėmis – tradicinių būdų, kaip patiekti silkę egzistuoja išties daugybė. Kaip pasirinkti geriausią ir nustebinti artimuosius ne tik dovanomis, bet ir įspūdingais patiekalais, patariama „DPD Lietuva“ pranešime žiniasklaidai.
Dažniausiai silkės patiekalams naudojama sūdyta silkė. Žuvies ir jos gaminių parduotuvės „Silkutė.lt“ įkūrėjas Mantas Vybornas sako, kad egzistuoja du pagrindiniai silkės sūdymo būdai – sausas bei šlapias.
„Kokiu būdu sūdytą silkę pasirinkti – priklauso nuo kiekvienos šeimininkės pomėgių. Tiek sauso, tiek šlapio sūdymo silkutes galima vartoti ir vienas, ir iš jų gaminti įvairius patiekalus. Svarbiausia, kad žuvis būtų kokybiška, pavyzdžiui, mes gamybos metu skiriame itin dideli dėmesį druskos kiekiui, tad silkės nėra per sūrios ir jų nereikia papildomai numirkyti“, – pasakoja M.Vybornas.
Šlapias sūdymas – išraiškingo skonio mėgėjams
M.Vybornas žuvies tendencijomis domisi beveik dešimtmetį – nuolat keliauja į parodas bei fermas visame pasaulyje, stebi žuvies vartojimo kultūrą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, tam, kad tautiečiams galėtų pasiūlyti aukščiausios kokybės produktus.
„Pavyzdžiui, sūdant silkes tiek sausu, tiek šlapiu būdu nenaudojame jokių cheminių konservantų ar skonio stipriklių – tik natūralius prieskonius bei druską. Šlapio sūdymo silkę patariama naudoti tiems, kurie nori išskirtinio poskonio, pavyzdžiui, cinamono, mėtos, baltųjų pipirų ar kardamono. Tuo metu sauso sūdymo silkė pasižymi klasikiniu skoniu“, – tvirtina M.Vybornas.
Jis priduria, kad suteikti išskirtinį skonį patiekalui gali ne tik prieskoniai, bet ir žuvies kokybė.
„Mes renkamės itin dideles ir riebias silkes, kurios dar laive yra užšaldomos šokiniu būdu. Paruoštas silkes sūdome tris paras – nenaudojant jokių cheminių skonio stipriklių išsaugome tikrą ir natūralų skonį bei maistines medžiagas“, – teigia M.Vybornas.
Į meniu įtraukite ir netradicinių patiekalų
Visgi šventės – puikus metas į savo kalėdinį meniu įtraukti ne tik tradicinius patiekalus, bet ir nustebinti artimuosius labiau egzotiškais skoniais. M.Vybornas sako, kad be silkės šventinį stalą galima praturtinti ir kitomis žuvimis.
„Mes siekiame kelti žuvies vartojimo kultūrą Lietuvoje, kad tautiečiai galėtų rinktis ne tik tradicinę mėsą ar gerai žinomas žuvis, bet ir išbandytų egzotiškesnius, tačiau puikiomis maistinėmis savybėmis pasižyminčius, gaminius. Pavyzdžiui, į kalėdinių patiekalų sąrašą verta įtraukti paltusą, otą ar menkę“, – dalinasi M. Vybornas.
Jis priduria, kad savo stalą galima praturtinti ir Lietuvoje puikiai žinomomis žuvimis, tačiau pasirinkti kitokį jų paruošimo būdą ir taip atrasti naujus skonius.
„Šaltai ar karštai rūkyta skumbrė – puikiai pažįstama ir mėgstama didelės dalies lietuvių, tačiau sūdytą ar keptą skumbrę tautiečiai renkasi rečiau, nors ji yra itin skani, labai sveika ir išlaiko visas naudingas maistines medžiagas“, – akcentuoja „Silkutė.lt“ įkūrėjas.
Lengvai pasiekiama visiems
Ruošiantis kalėdinei karštinei daugeliui svarbiausia laikas, todėl svarbu žinoti, kad norint įsigyti šviežios bei kokybiškos žuvies ir jos gaminių, nebūtina vykti toli ir stovėti eilėse.
„Mūsų tikslas – kad kokybišką ir skanią žuvį galėtų įsigyti kiekvienas, todėl mūsų produkciją galima rasti ne tik fizinėse parduotuvėse, bet ir elektroninėje. Kadangi žuvis yra itin temperatūrai jautrus produktas, visų prekių transportavimą patikime „DPD Fresh“. Būtent ši paslauga padeda užtikrinti, kad produktai pirkėjus pasiektų greitai ir būtų vežami tinkamoje temperatūroje“, – teigia M. Vybornas.
„DPD Lietuva“ komunikacijos vadovo Tomo Vaišvilos teigimu, įmonė imasi specialių priemonių, kurios užtikrintų gabenamų prekių šviežumą.
„Labai džiaugiamės, jog mūsų paslauga suteikia galimybę gauti žuvies produktus į bet kurį Lietuvos kampelį. Žinoma, mums svarbiausia, kad visi užsakymai pirkėjus pasiektų greitai, taip užtikrinant produktų šviežumą. Todėl visus užsakymus pristatome per 1 d.d., o automobiliuose turime specialią įrangą, kuri leidžia palaikyti 0-4 laipsnių temperatūrą“, – sako T.Vaišvila.
Lašišos pyragas
M.Vybornas siūlo į savo kalėdinio stalo meniu įtraukti daugiau išskirtinių produktų ir dalijasi lašišos pyrago receptu:
Tešlai reikės:
- 150 g miltų,
- 100 g atšaldyto sviesto,
- 15 g kieto sūrio.
Įdarui reikės:
- 100 g rūkytos arba šviežios lašišos,
- 2 kiaušinių,
- 4/5 šakelės brokolio,
- 80 g mocarelos sūrio,
- 40 g fetos sūrio,
- Saujos špinatų,
- 1 a.š. grūdėtųjų garstyčių,
- Druskos, pipirų bei malto muskato pagal skonį.
Paruošimas:
Ruošiame tešlą – sūrį sutarkuokite per smulkią tarką, o šaltą sviestą – per stambesnę. Sumaišykite su miltais ir minkykite iki vientisos masės. Tuomet tešlą iškočiokite ir įtieskite į kepimo formą, pagal ją suformuodami kraštelius. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 15-20 minučių.
Per tą laiką pasiruoškite įdarą – susmulkinkite visus įdaro ingredientus ir sumaišykite. Tešlai iškepus, išimkite ją iš kepimo formos ir į vidų sudėkite paruoštą įdarą. Gautą pyragą kepkite dar 15-20 minučių 200 °C temperatūroje.
Pyragą galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą. Skanaus!