Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Šie prieskoniai žiemą daro stebuklus – ar jau turite juos savo virtuvėje?

Rudeniui pereinant į žiemą, ilgėjant vakarams vis dažniau norisi šiltų, sočių patiekalų – tirštų sriubų, troškinių, keptų daržovių ar jų salotų. Valgiaraštyje ima karaliauti tradicinės ir saldžiosios bulvės, moliūgai, morkos, kopūstai.
Viską keičiantys „burtai“ – tinkamai parinkti prieskoniai
Viską keičiantys „burtai“ – tinkamai parinkti prieskoniai / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Kad šios daugeliui pažįstamos daržovės nepabostų, o gal net atsiskleistų naujai, verta paeksperimentuoti su prieskoniais. Jų ekspertė sako, kad kepamas bulves galima skaninti ne tik kmynais ir pataria, kokie prieskoniai suteiks daugiau skonio moliūgams ar madingiems kopūstų „steikams“, rašoma parduotuvės „Burtai“ pranešime žiniasklaidai.

Asmeninė nuotr./Agnė Čiagė
Asmeninė nuotr./Agnė Čiagė

Prieskonių pasirinkimas – labai individualus reikalas, sako parduotuvės „Burtai“ įkūrėja ir prieskonių žinovė Agnė Čiagė. Tačiau per kelerius metus ji pastebėjo, jog pirkėjus galima skirstyti į 3 stovyklas: paprikos ir mišinių su ja mėgėjai, ciberžolės ir mišinių su ja gerbėjai bei tie, kas labiausiai simpatizuoja žolelėms. „Taip pat yra prieskonių, kuriuos žmonės arba garbina, arba nekenčia, abejingų jiems nėra. Tai kalendra – šviežia ar jos sėklos, įvairūs rūkyti prieskoniai – nuo paprikos iki druskos, kuminas, imbieras. Jei kas nemėgsta, tarkim, gryno kumino, nė neverta siūlyti mišnių su juo, dažniausiai, nepatiks ir jie“, – pastėbėjimais dalijasi žinovė.

Universalus trejetukas ir bendri patarimai

Kai žmonės A.Čiagės klausia, kokių prieskonių visada verta turėti po ranka, ji išvardina tokį trejetuką: česnakas – šviežias arba jo granulės, čili pipirai arba kajenas ir druska. Besidairantiems egzotikos, ji pataria atkreipti dėmesį į itin universalų ir populiarų egiptietišką prieskonių mišinį dukkah, kurio pagrindas – skrudinti lazdyno riešutai, sezamo sėklos bei kuminas, o taip pat fermentuotus Kampot pipirus, kurie pagardins beveik viską.

Ekspertė dalijasi trimis bendrais patarimais, kurių verta paisyti. Visų pirmą, jei perkate nesmulkintus grynuosius prieskonius – kmynus, kalendrą, kuminą ir kitus – prieš barstant jais jau paruoštą patiekalą, verta pirmiausiai paskrudinti sausoje keptuvėje, taip geriau atsiskleis aromatas. Tiesa, šis patarimas negalioja, jei prieskoniais pabarstyti produktai dar tik bus kepami – tada prieskoniai paskrus kartu. Ekspertė taip pat pataria prieskonius malti patiems – šviežiai sumaltų aromatas bus žymiai ryškesnis.

Asmeninė nuotr./Prieskoniai
Asmeninė nuotr./Prieskoniai

„Tam tiks paprasčiausia nebrangi kavamalė, įsigykite ją būtent prieskonių malimui, nenaudokite tos pačios, kuria malate kavos pupeles“, – priduria pašnekovė. Trečiasis jos patarimas: šaltuoju sezonu nebijoti naudoti džiovintų žolelių. Nemažai jų ir išdžiovinus nepraranda gerųjų savybių, tad drąsiai naudokite čiobrelį, raudonėlį, mairūną, mėtas, krapus.

Tradicinėms bulvėms ir morkoms netikėti skoniai

Bulves jų gerbėjams A.Čiagė rekomenduoja gardinti ne tik tradiciniais kmynais. Ji siūlo išbandyti ir paprastus ar rūkytus saldžiosios paprikos miltelius, maltą arba kiek pagrūstą kuminą, ciberžolę. Jei mėgstate česnaką, bulves prieš kepant verta paskaninti ne trintu šviežiu, o česnako granulėmis. Mat, priešingai nei šviežias česnakas, kepdamos granulės nesudegs. „Mano mėgstamas orkaitėje keptų bulvių receptas – apvolioti jas alyvuogių aliejuje, tada berti druskos, česnako granulių, saldžiosiosios paprikos miltelių ir viską gerai išmaišyti. Aliejaus reikia tam, kad geriau pasiskirstytų ir priliptų prieskoniais, o bulvės gražiai paskrustų“, – paaiškina pašnekovė.

Jei norite paskaninti jau iškeptas ar išvirtas bulves, šaltuoju sezonu ji kviečia išbandyti egzotiškenes druskas, pavyzdžiui, druską su džiovintais baravykais ar su trumais.

A.Čiagė sako, kad morkų patiekalų ji neįsivaizduoja be kmynų ar kuminų. Tiesa, ir vienus, ir kitus su šia daržove ji siūlo derinti nesumalus – bus stipresnis skonis. Su morkomis taip pat dera ciberžolė, česnakas, cinamonas. Dar pora prieskonių kai kam gali būti netikėti. „Prie salstelėjusių morkų labai dera švelnaus kartumo turinti ožragė – patariu bent sykį išbandyti ir patikrinti, kaip jums šis derinys. Aš labai mėgstu morkas paskaninti sumacu (žagreniu). Šis gaivus, rūgštelės turintis prieskonis gerai atsveria morkų saldumą“, – dalijasi ji.

Pexels / Pixabay nuotr./Moliūgų sriubos skonį pakeičia tinkami prieskoniai
Pexels / Pixabay nuotr./Moliūgų sriubos skonį pakeičia tinkami prieskoniai

Pataisys blankią sriubą ar subalansuos saldumą

Visi prieskoniai, kurie dera su morkomis, taip pat tiks prie moliūgų. Su šia rudens ir žiemos daržove taip pat dera čiobrelis, ypač, kai moliūgas kepamas, taip pat muskatas. Jei verdate moliūgų sriubą, galite paeksperimentuoti su citrinžole, kuri suteiks rūgštelės, gaivumo, trumpam nukels į Aziją. Jei jūsų turimas moliūgas – blankoko skonio ir spalvos, labiau primena cukiniją, iš jo taip pat galima išvirti skanią sriubą, tačiau verta jį papildyti kitomis daržovėmis – morkomis, saldžiosiomis bulvėmis, taip pat paeksperimentuoti su prieskoniais – tiks ciberžolė, saldžiosios paprikos milteliai, česnakas.

Dalis valgytojų paprastas bulves keičia saldžiosiomis bulvėmis, jos itin skanios supjaustytos skiltelėmis ar pagaliukais, apvoliotos ar apipurkštos alyvuogių aliejumi ir iškeptos orkaitėje. Prie šių bulvių dera tie patys prieskoniai, kaip ir prie morkų bei moliūgų, o jei norite atsverti jau iškepusių saldumą, galima patiekti trzadziki padažo, A. Čiagė šaltuoju sezonu jį ruošia su džiovintomis žolelėmis. „Natūralus jogurtas, tarkuotas agurkas, česnakas, žiupsnis druskos ir šiek tiek džiovintų mėtų – išmaišome ir ragaujame su keptomis saldžiosiomis bulvėmis“, – patikrintu receptų dalijasi pašnekovė.

Pexels / Pixabay nuotr./Bulvės
Pexels / Pixabay nuotr./Bulvės

Kas tiks prie keptų kopūstų ir kaip pagerinti pomidorus?

Ilgai išsilaikantys baltagūžiai kopūstai – dar viena populiari šaltojo sezono daržovė. Tradiciškai iš jų verdamos sriubos, gaminami paprasti ar tinginio balandėliai. Taip pat dažnai ruošiami įvairių daržovių ir kopūstų troškiniai, mėgstami vegetarų ar veganų, o pastaraisiais metais madingi kopūstų „steikai“. Gaminant pastaruosius kopūstas supjaustomas storais griežiniais, dedamas ant skardos, barstomas prieskoniais ir ilgai kepamas orkaitėje, kol suminkštėja ir švelniai karamelizuojasi. A.Čiagė primena, kad prie įvairiai paruoštų kopūstų itin tinka krapai – ne tik švieži, bet ir džiovinti, o taip pat kalendros sėklos. Kopūstų „steikus“ ji drąsiai barstytų pačios sukurtu mišiniu „Kaukazo burtai“, kurio sudėtyje daug kalendros, taip pat kmynai, džiovinti krapai, česnakas, kadagio uogos ir kvapnieji pipirai. Tokiu prieskonių mišiniu prieskonių ekspertė gardina ir vieną savo mėgstamiausių patiekalų – tinginio balandėlius.

Jei net šaltuoju metų laiku niekaip negalite be šviežių pomidorų, tačiau nesate sužavėti jų skoniu, taip pat verta pažaisti su prieskoniais. Šviežius pomidorus galima patroškinti ar trumpai pakepti orkaitėje pabarsčius trupučiu cukraus ir prieskoniu sumac (žagreniu). Daugiau skonio suteiks ir jau minėtasis prieskonių mišinys dukkah, taip pat urfa pipirai, raudonieji pipirai, tokie kaip Kampot, taip pat česnakas ar tradicinės žolelės – raudonėlis, bazilikas.

Bulvės su garstyčiomis
Receptas: Keptos bulvės su garstyčiomis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 33
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 20.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (grūdėtųjų Dijono)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (ir dar šiek tiek skardai patepti)
Sviestas: 2.00 valg. š. (ištirpinto)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutraiškytos)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovinto (nebūtinai))
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (nutarkuotos)
Druska: 0.75 arbat. š. (arba paga skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba paga skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros. Plačią kepimo skardą plonai ištepkite aliejumi.

2. Bulves nuplaukite, jei norite, nuskuskite (jei jos labai gerai nušveistos, galima ir neskusti) ir perpjaukite pusiau arba supjaustykite ketvirčiais.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite garstyčias, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir nutarkuotą žievelę, česnaką, raudonėlį ir druską. Suberkite bulves ir labai gerai (geriausiai – rankomis) sumaišykite, kad bulvės gerai pasidengtų priedų mišiniu. Užbarstykite pipirų.

4. Dėkite bulves vienu sluoksniu ant kepimo skardos, jei dubenyje liko priedų mišinio, apšlakstykite jas, o tada dėkite kepti.

5. Kepkite 20-30 min., kol bus minkštos ir apskrudę.

Suskleisti
Trinta sviestinių moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba su kokosų pienu ir imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Imbieras: 60.00 g (šviežio)
Kokosų pienas: 250.00 ml
Sultinys: 2.00 puodelis (vištienos ar daržovių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (galima naudoti ir kokosų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.

2. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės – maždaug 45 min.

3. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą.

4. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės.

5. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.

Suskleisti
Kopūstų ir ridikų kimči salotos
Receptas: Korėjietiškos kopūstų ir ridikų kimči salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Pekino kopūstas: 1.00 vnt. (apie 1 kg)
Ridikai: 1.00 vnt. (baltasis; apie 250 g)
Svogūnai: 0.50 vnt. (apie 50 g geltonojo)
Svogūnų laiškai: 4.00 vnt.
Druska: 0.75 st. (stambios)
Vanduo: 1.00 st.
Korėjietiški čili pipirai Gochugaru: 0.25 st. (arba apie 1–2 šaukšteliais čili pipirų dribsnių ir 1 šaukštelis paprikos; kimči prieskonių mišiniui)
Česnakai: 1.00 valg. š. (sutrinto; kimči prieskonių mišiniui)
Sojos padažas: 0.50 valg. š. (kimči prieskonių mišiniui)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (tarkuoto šviežio; kimči prieskonių mišiniui)
Žuvies padažas: 0.50 valg. š. (kimči prieskonių mišiniui)
Rudasis cukrus: 1.50 valg. š. (kimči prieskonių mišiniui)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (pakepintų; kimči prieskonių mišiniui)
Kaip gaminti

Per 1–2 dienas būdami kambario temperatūroje kopūstai ima rūgti, o tada juos jau galima valgyti arba dėti į šaldytuvą, kad rūgimas taptų kiek lėtesnis. Kimči šaldytuve gali stovėti itin ilgai, todėl verta pasigaminti keletą indelių iškart.

1. Pradėkite nuo kopūsto pjaustymo. Korėjiečiai kimči gamina tik iš vidinių, plonesnių lapelių, tačiau aš naudoju visus – ir tuos, kurių apačioje stambesnės ir kietesnės lapų dalys, tačiau tas kietesnes dalis aš pjaustau kiek smulkesniais gabalėliais nei likusį kopūstą. Kopūstą perpjaukite pusiau, tada kiekvieną pusę dar pusiau. Nupjaukite kotą, o likusius kopūstus supjaustykite maždaug 5 cm gabalais. Juos sudėkite į didelį dubenį.

2. Pabarstykite kopūstų gabalėlius ⅔ stiklinės rupios druskos, supilkite šalto vandens stiklinę, paslėkite kokiu sunkesniu daiktu ir palikite pastovėti apie 1 valandą. Per tą laiką kelis kartus, maždaug kas 20 minučių, permaišykite rankomis kopūstus (jie ims glebti ir vandenyti), kad druska pasiektų kiekvieną lapelį ir tas sūrumas pasiskirstytų tolygiai.

3. Kol kopūstai mirksta, supjaustykite pailgą ridiką storokais šiaudeliais. Svogūną supjaustykite plunksnelėmis, o svogūno laiškus – apie 5 cm ilgumo gabalėliais. Atidėkite į šoną.

 

4. Visus kimči prieskonių mišinio ingredientus sumaišykite mažame dubenėlyje ir atidėkite į šalį.

5. Po vienos valandos nuplaukite išmirkusius kopūstus, nuvalykite druską, jei jos liko ant lapų, ir gerai stipriai nuspauskite visą vandenį.

6. Suberkite į dubenį nusausintus kopūstus, supjaustytus ridikus, svogūnus ir laiškus, sukrėskite visą kimči prieskonių mišinį ir viską gerai išmaišykite, kad kiekviena daržovė pasidengtų mišiniu.

7. Patiekite iškart arba laikykite šaldytuve, sandariai uždarytame stikliniame inde.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos