Silkė be aliejaus nustebins ir užkandžių, ir picų mėgėjus. Trys nauji receptai

Mitybos specialistai neretai silkę įtraukia į svarbių produktų sąrašą. Įvairiuose šaltiniuose teigiama, kad silkėje gausu ir omega 3 riebalų, ir mūsų organizmui būtinų aminorūgščių. Tad mėgautis ja patariama kur kas dažniau nei tik Kūčių vakarą. Tačiau kokią silkę rinktis geriau – tradiciškai pagardintą aliejumi ar be jo?
Silkė be aliejaus
Silkė be aliejaus / Partnerio nuotr.

Nuomonių išgirstama įvairių, tačiau dažniau pirmenybė teikiama silkei be aliejaus. Tikėtina, kad silkė be aliejaus bus mažiau kaloringa. Tad pliusas ir sveikatai, ir kūnui. Ir jūsų švarai. Juk išsitepti aliejumi labai paprasta.

Dar nieko tokio, jeigu atidarant silkės pakuotę aliejus tiesiog išteka ant virtuvinio stalo. Nuvalysite. Tačiau kaip nemalonu, kai traukdami prekes iš pirkinių krepšio, aptiksite aliejumi išteptą duonos gaminį ar vandens butelį. O atidarant silkės su aliejumi pakuotę namuose, galite netyčia išsitepti marškinius, suknelę ar kelnes. Riebalų taip lengvai neišskalbsite.

Nė lašelio aliejaus

Kad prisiminimai apie riebalų dėmes nekankintų, šio rudens naujiena žuvies prekių skyriuje – silkė be aliejaus. Ji paruošta taip, kad pamirštumėte apie išterliotus pirštus ar riebalais aptaškytus drabužius. VIČI silkė be aliejaus skirta negalvoti ir mėgautis.

VIČI kviečia paragauti net kelis silkės be aliejaus variantus – tradicinę, pagardintą raudonaisiais svogūnais ar žolelėmis. Visas silkes sieja vienas bendras požymis – pakuotėse nesurasite nė lašelio aliejaus.

Vos per kelias minutes paruošiama silkė taps atradimu kiekvienam maisto gaminimo entuziastui, kuris ieško įdomesnių skonių. Patikėkite, silkę pritaikysite tiek ruošdami užkandžius, tiek kepdami picas.

Kviečiame išbandyti tris receptus, kurie ateityje gali patekti į mėgstamiausiųjų sąrašą.

Silkė su burokėliais

Patiekalui pagaminti reikės:

  • 4 lapų sluoksniuotos tešlos;
  • 1 pakuotės VIČI silkių filė be aliejaus;
  • 1 burokėlio;
  • 1 svogūno;
  • šlakelio citrinos sulčių;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • krapų.

Pirmiausia, atšildykite sluoksniuotą tešlą. Vieną lapą šiek tiek patepkite vandeniu, ant viršaus uždėkite antrą lapą ir šiek tiek pakočiokite, kad lapai suliptų.

Lapus supjaustykite stačiakampiais pagal tai, kokio dydžio krepšelių norėsite. Maždaug 1 cm nuo krašto, vidinėje pusėje, peiliu įpjaukite išilgai pagal kraštą, maždaug per 1–1,5 lapo sluoksnį. Tik neįpjaukite iki galo. Tuomet vidinį įpjautą stačiakampį pabadykite šakute, kad kepant nesipūstų. Taip pat ruoškite ir kitus du lapus.

Visus krepšelius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 12–15 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol krepšeliai pakils ir paruduos.

Krepšelius ištraukite iš orkaitės, palikite kelias minutes atvėsti. Tuomet šaukštu įspauskite krepšelio vidurį žemyn, kad atsirastų erdvės įdarui. Ruošiant šį užkandį galima naudoti jau paruoštus ir parduotuvėje parduodamus krepšelius.

Kai krepšeliai pagaminti, metas ruošti įdarą. Smulkiai sutarkuokite burokėlius, nusunkite susidariusį skystį, dėkite smulkiai kapotą svogūną, prieskonių, įpilkite aliejaus ir citrinos sulčių. Išmaišykite ir sudėkite įdarą į krepšelius.

Silkės filė supjaustykite juostelėmis ir uždėkite po gabalėlį ant kiekvieno krepšelio viršaus. Nepamirškite papuošti krapo šakele. Skanaus.

Partnerio nuotr./Silkė su burokėliais
Partnerio nuotr./Silkė su burokėliais

Salotos su silkių filė ir obuoliais

Patiekalui pagaminti reikės:

  • 1 pakuotės VIČI silkių filė be aliejaus;
  • 80 g įvairių salotų;
  • 1 obuolio;
  • 1 burokėlio;
  • saujelės graikinių riešutų;
  • šlakelio citrinos sulčių.

Salotas gerai nuplaukite ir nusausinkite. Iš obuolio išimkite sėklas, jį supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų. Burokėlį supjaustykite griežinėliais arba pusžiedžiais.

Pasiruoškite dvi lėkštes. Kiekvienoje jų paskleiskite salotas, išdėliokite obuolių griežinėlius, burokėlius, silkės be aliejaus filė ir graikinius riešutus. Skanaus.

Partnerio nuotr./Salotos su silkių filė ir obuoliais
Partnerio nuotr./Salotos su silkių filė ir obuoliais

Pica su silke

Picos pagrindui pagaminti reikės:

  • 375 g kvietinių miltų;
  • 120 g natūralaus jogurto;
  • 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbatinio šaukštelio sausų mielių;
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus;
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
  • 120 ml šilto vandens.

Burokėlių pesto pagaminti reikės:

  • 2 keptų burokėlių;
  • 100 g kietojo sūrio;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • 70 g sūdytų anakardžių riešutų;
  • 3 česnako skiltelių;
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
  • druskos (pagal skonį).

Įdarui pagaminti reikės:

  • 250 g mocarelos;
  • 100 g VIČI silkių filė be aliejaus;
  • 100 g kale kopūsto.
Partnerio nuotr./Salotos su silkių filė ir obuoliais
Partnerio nuotr./Salotos su silkių filė ir obuoliais

Pradžioje paruoškite picos pagrindą – sumaišykite miltus, cukrų, mieles ir druską dideliame inde. Įpilkite vandens, alyvuogių aliejaus ir natūralaus jogurto. Viską gerai išmaišykite, suformuokite rutulį ir, uždengę švariu virtuviniu rankšluosčiu, 40 min. palikite šiltai.

Kol pica iškils, pasigaminkite burokėlių pesto. Orkaitėje keptus burokėlius sumaišykite su keptuvėje be aliejaus pakepintais anakardžių riešutais, citrinos sultimis, česnakais bei alyvuogių aliejumi. Trintuvu susmulkinkite iki vientisos masės. Pagardinkite druska.

Tuomet iškilusią picos tešlą padalinkite į dvi dalis. Iškočiokite picos pagrindą ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8–9 minutes.

Ant iškepusio picos pado užtepkite burokėlių pesto, pagardinkite smulkintu kale kopūstu ir plėšyta mocarela ir dar apie 15 min. pakepkite orkaitėje, kol sūris ištirps. Ant iškeptos picos uždėkite smulkintos silkės be aliejaus gabalėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų