Silkė be aliejaus žinomiems patiekalams išryškina naują skonį. Išbandykite 3 receptus

Kai norisi kažko sūresnio, pirma mintis – silkė. Įvairių švenčių stalo puošmena ir svarbiausias patiekalas paįvairina mūsų mitybos racioną ir įprastomis dienomis. Silkėse yra nuo 15 iki 19 proc. baltymų, taip pat aminorūgščių, kurios reikalingos mūsų organizmui.
Silkė be aliejaus – nauji skoniai virtuvėje
Silkė be aliejaus – nauji skoniai virtuvėje / Partnerio nuotr.

Dažniausiai prekybos vietose surasite silkę, pagardintą aliejumi. Jos skonį žino visi. Turbūt pamena ir ne vieną istoriją, kai atidarydami jos pakuotę išsiterliojo pirštus aliejumi ir netyčia nusivalė į kelnes. Vėliau sekė įvairūs keiksmažodžiai ir ilgam pasilikusios dėmės ant drabužių.

Silkė su aliejumi – virtuvės klasika, tačiau maisto gamintojai nuolat ieško inovatyvių sprendimų, kaip palengvinti silkės ruošimą ir užkandžiavimą. Taip gimė silkė be aliejaus. Ji pagardinta raudonaisiais svogūnais ar žolelėmis, tačiau ten nesurasite nė lašelio aliejaus. Tad galite būti ramūs tiek dėl švarių kelnių, tiek dėl tvarkingos virtuvės.

Jei silkė pataluose jau išbandyta, atėjo eilė VIČI silkei be aliejaus.

Ryškiu skoniu išsiskirianti silkė be aliejaus virtuvės šefus įkvepia išbandyti patobulintus žinomus patiekalus ar improvizuoti kuriant naujus.

Partnerio nuotr./Silkė su grybais
Partnerio nuotr./Silkė su grybais

Silkė su grybais

Patiekalui pagaminti reikės:

  • 1 pakelio sluoksniuotos tešlos šulinėlių (juos galima pakeisti užkandžiams skirtais krepšeliais);
  • 200 g VIČI silkių filė be aliejaus;
  • 200 g marinuotų pievagrybių;
  • 1 svogūno;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • majonezo.

Pirmiausia, sluoksniuotos tešlos šulinėlius atšildykite ir iškepkite orkaitėje. Silkių filė supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai sukapokite. Marinuotus pievagrybius nusausinkite ir supjaustykite kubeliais arba riekelėmis.

Tuomet dubenyje sumaišykite silkę be aliejaus, supjaustytą svogūną ir pievagrybius. Pagal skonį pagardinkite majonezu ir žiupsneliu juodųjų pipirų, viską išmaišykite. Įdarą taip pat galite pagardinti saujele konservuotų kukurūzų ar avokado riekele. Skanaus.

Partnerio nuotr./Bulvių skrebučiai
Partnerio nuotr./Bulvių skrebučiai

Bulvių skrebučiai

Patiekalui pagaminti reikės:

  • 2 vidutinio dydžio bulvių;
  • 2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių;
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • 1 pakelio kreminio sūrio;
  • 200 g. VIČI silkių filė be aliejaus;
  • 100 g. VIČI plonai pjaustytos sūdytos lašišos su Himalajų druska;
  • kaparėlių;
  • marinuotų kelmučių;
  • šviežių krapų;
  • druskos, pipirų.

Visas bulves supjaustome 1 cm pločio griežinėliais, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Viską dedame į kepimo skardą taip, kad bulvės tarpusavyje nesiliestų ir kepame 210 °C laipsnių orkaitėje 15 minučių. Tuomet bulves apverčiame ir kepame dar 10 minučių.

Iškeptas bulves tepame kreminiu sūriu ir pabarstome šviežiai grūstais pipirais. Ant įprastų bulvių skrebučių dedame silkės, kaparėlių ir krapų. Saldžiųjų bulvių skrebučius pagardiname lašiša, kelmučiais ir krapais. Skanaus.

Partnerio nuotr./Benedikto kiaušiniai su silke ir hollandaise padažu
Partnerio nuotr./Benedikto kiaušiniai su silke ir hollandaise padažu

Benedikto kiaušiniai su silke ir hollandaise padažu

4 patiekalo porcijoms pagaminti reikės:

  • 2-3 VIČI silkių filė be aliejaus;
  • 4 pusrytinių bandelių (jos turi būti perpjautos per pusę);
  • šiek tiek sviesto (jeigu norisi pagardinti);
  • 8 kiaušinių (kambario temperatūros);
  • druskos;
  • pipirų.

Hollandaise padažui pagaminti reikės:

  • 100 g. sviesto;
  • 2 kiaušinių trynių;
  • pusė šaukšto acto arba citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Pirmiausia, bandeles patepkite sviestu ir paskrudinkite orkaitėje. Tradicinę silkės filė be aliejaus supjaustykite gabalėliais. Išvirkite kiaušinius be lukštų – jeigu norite skysto trynio, virkite apie 3 minutes.

Tuomet gaminkite hollandaise padažą. Pradžioje pamažu ištirpinkite sviestą. Leiskite „sukepti“ išsiskyrusioms pieno putoms, tačiau stebėkite, kad neprisviltų.

Kiaušinių trynius ir actą sumaišykite nedideliame metaliniame arba stikliniame dubenėlyje. Jį statykite ant puodo, kuriame ant lėtos ugnies verda pusė stiklinės vandens. Vanduo jokiais būdais negali liesti dubenėlio dugno, garai turi tik jį šildyti.

Nuolat plakite kiaušinių trynius (galite elektriniu maišytuvu), kartu juos šildydami, kol masė taps labai puri. Tada labai pamažu, plona srovele pilkite ištirpintą sviestą, visą laiką plakdami, kad masė susimaišytų į vientisą tirštą kremą.

Jei kartais matote, kad padažas pernelyg stipriai tirštėja, įpilkite vieną kitą šaukštą vandens. Pabaigoje padažą pasūdykite, įberkite truputį pipirų ir išmaišę paragaukite, ar netrūksta rūgšties arba druskos. Jeigu trūksta, papildykite.

Ant bandelės uždėkite supjaustytą silkę, virtą kiaušinį, pagardinkite hollandaise padažu. Skanaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų