1 būdas – vyniotinis
Reikės:
- 4 paruoštų silkės filė,
- 2–3 vid. dydžio bulvių,
- 3 vid. dydžio burokėlių,
- 2 vid. dydžio morkų,
- 2 kiaušinių,
- 1 raudonojo svogūno,
- 0,5 baltojo svogūno,
- majonezo ir druskos pagal skonį.
Kaip gaminti:
Silkės filė nuplaukite ir nusausinkite. Nulupkite svogūnus. Silkę ir svogūnus supjaustykite 0,5 cm dydžio kubeliais ir sudėkite į atskirus indus. Kiaušinius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir susmulkinkite. Bulves, morkas bei burokėlius nuplaukite ir išvirkite (burokėlius atskirame puode). Po to šias daržoves atvėsinkite, nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka.
Jeigu burokėliai per daug drėgni, vandens perteklių būtina pašalinti: nuspauskite juos per marlę arba sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Jeigu ir morkos per daug vandeningos – padarykite tą patį. Tai būtina padaryti, nes priešingu atveju vyniotinis nelaikys formos.
Paruoškite didelę stačiakampę pjaustymo lentelę ir užtieskite ant jos tvirtą maistinę plėvelę taip, kad iš vienos pusės (pločio) ji būtų ilgesnė 10 cm, o iš kitos – 30 cm.
Pasidėkite lentelę taip, kad stačiakampio ilgoji kraštinė būtų lygiagrečiai stalo kraštui. Taip bus patogiau dėti produktus ir paskui formuoti vyniotinį.
Dėmesio! Klodami kiekvieną vyniotinio sluoksnį, vis siaurinkite jį keliais centimetrais iš šonų, tačiau būsimo vyniotinio ilgį išlaikykite tą patį.
Pirmiausia plonu sluoksniu, formuodami 30x25 cm stačiakampį, ant plėvėlės dėkite burokėlių sluoksnį. Delnais burokėlius suspauskite, šiek tiek pasūdykite.
Ant burokėlių sluoksnio dėkite morkų sluoksnį: iš šonų palikite 2,5–3 cm (formuokite tarsi piramidę nupjautu viršumi), o ilgis turi būti toks pats. Vėl delnais daržoves paspauskite, sutrombuokite.
Ant viso morkų sluoksnio užtepkite majonezo.
Dabar dėkite susmulkintas bulves. Darykite taip pat: iš šonų palikite 2,5–3 cm, o ilgis lieka tas pats. Bulves sutrombuokite.
Ant bulvių dėkite kiaušinius. Sutrombuokite.
Ant kiaušinių sluoksnio užtepkite majonezo. Pasūdykite.
Tada dėkite svogūnus. Sutrombuokite.
Per svogūnų sluoksnio vidurį palei visą ilgį sudėkite silkę. Suimdami už ilgesnių plėvelės pusių, sutrombuokite.
Per silkių sluoksnio vidurį palei visą ilgį padarykite „takelį“ iš majonezo.
Liko svarbiausias darbas: susukti vyniotinį. Suimkite už platesnių maistinės plėvelės kraštų atsargiai „sujunkite“ vyniotinį.
Atidenkite maistinę plėvelę ir dar kartą paspauskite, išlyginkite vidurį, kad visas vyniotinio viršus būtų iš burokėlių.
Suformavę vyniotinį atsargiai padėkite ant ilgos lėkštės "siūlės" puse į apačią (paprasčiau tariant, apverskite vyniotinį). 1 val. palaikykite vyniotinį šaldytuve.
Išimkite iš šaldytuvo ir, atsargiai ridendami, nuimkite plėvelę. Papuoškite majonezo „gėlytėmis“ ir žalumynais.
2 būdas – kauburėlis
Paimkite dubenį, įklokite maistinę plovelę ir dėkite visus ingredientus kaip 1 variante. Pirmasis burokėlių sluoksnis turi padengti visą dubens vidų, iki pat šonų, kitus sluoksnius klokite kaip patalus. Sluoksniuokite, kol dubuo bus pilnas.
Tada dėkite dubenį į šaldytuvą valandai. Ant stalo patiekite mišrainę, dubens turinį apvertę ant lėkštės. Nuimkite dubenį, maistinę plėvelę ir papuoškite mišrainės kauburėlį tarkuotu fermentiniu sūriu.