Aštuonkojai pastaraisiais metais išpopuliarėjo, jų nesunku rasti didžiųjų parduotuvių šaldytuvuose. Nusipirkus šviežią atšaldytą aštuonkojį namuose galima pasigaminti restorano vertą patiekalą, puikiai tinkantį net Kūčių vakarienei ar Kalėdų pietums.
„Juk patiekalai iš aštuonkojo atitinka visas Kūčių valgiams taikomas taisykles, o gamyba nereikalauja išskirtinių įgūdžių“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.
Ji taip pat primena, jog aštuonkojis itin pasižymi baltymų gausa. Suvalgius 100 g aštuonkojo, į organizmą patenka net 15 g baltymų, kurie yra ląstelių statybinė medžiaga, taip pat organizmui padeda kovoti su infekcijomis. Geležis, selenas, magnis, kalcis, kalis – širdies ir kraujagyslių sveikatai svarbūs elementai, kurių irgi gausu aštuonkojo patiekaluose.
Maisto ekspertė siūlo pabandyti patiekalų iš aštuonkojo pasigaminti namuose ir pateikia du nesudėtingus receptus.
Aštuonkojis su bulvėmis ir žolelių padažu
Ingredientai:
- apie 1 kg aštuonkojo;
- apie 700 g mažų bulvių arba raudonųjų bulvių;
- 4 česnako skiltelės;
- saujelė pjaustytų petražolių;
- 1 nedidelis pjaustytas svogūnas;
- 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. ryžių acto;
- 2 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- 2 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;
- 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
- 1 citrinos sultys.
Gaminimas:
1. Bulves gerai nuplaukite ir virkite su lupena apie 15 minučių, tuomet atvėsinkite ir supjaustykite maždaug 3 cm kubeliais.
2. Pasiruoškite padažą – sumaišykite prieskonius, išskyrus šviežias petražoles, ryžių actą ir 3 šaukštus alyvuogių aliejaus.
3. Aštuonkojį virkite apie 45 min.
4. 10 min. iki aštuonkojo išvirimo, pakepinkite bulves ant 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, nuolat pamaišykite, suberkite susmulkintas česnakų skilteles ir kepinkite apie 30 sekundžių. Tuomet į keptuvę sudėkite išvirtą supjaustytą aštuonkojį ir apipilkite viską padažu, lengvai pamaišykite.
5. Šį patiekalą geriausia valgyti karštą – patiekite vieną pirmųjų. Pamatysite – jo kaip mat neliks lėkštėse, nes tai – Viduržemio jūros virtuvės klasika, kurioje persipina žolelių aromatai, garstyčių aitrumas ir citrinos rūgštelė.
Troškintas, marinuotas ir keptas aštuonkojis
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio aštuonkojis.
sultiniui:
- 1 puodelis baltojo vyno (nealkoholinio);
- 2-3 puodeliai vandens (kad apsemtų aštuonkojį);
- 3 lauro lapai;
- 3 česnakai;
- 1 arbat. šaukšt. Kajeno paprikos miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. grūstų aitriosios paprikos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. maltų pipirų.
padažui:
- 5 šalotiniai svogūnai;
- 0,5, raudonojo svogūno;
- 1 aitrioji paprika;
- 3 žaliųjų citrinų (laimų) sultys;
- alyvuogių aliejaus;
- šviežių petražolių.
Gaminimas:
1. Visus sultinio ingredientus sudėkite į puodą, įpilkite pakankamai vandens, kad būtų apsemtas aštuonkojis. Sultiniui užvirus, leiskite 10 minučių pavirti, tuomet 2-3 kartus įmerkite aštuonkojį į puodą po maždaug 10 sekundžių – nuo to gražiai susisuks čiuptuvai, tuomet palikite aštuonkojį virti puode, kad jis būtų visiškai apsemtas. Virkite apie 45-60 minučių, kol suminkštės, tačiau nepervirkite, nes aštuonkojis gali tapti tarsi guminis.
2. Išimkite aštuonkojį iš puodo ir supjaustykite maždaug piršto dydžio gabaliukais. Inde sumaišykite ingredientus aštriam padažui ir juo apšlakstykite aštuonkojį. Uždenkite ir leiskite pasimarinuoti kelias valandas, o dar geriau – per naktį.
3. Įkaitinkite grilį ar keptuvę ir pakepinkite aštuonkojo dalis po 5-10 minučių iš kiekvienos pusės. Patiekite kartu su likusiu aštriu padažu.